Орхидея

• 287 506
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 570
  • Edinburgh-UK
арт мама благодаря ти.Аз точно така направих обаче доста се изпоти саксията задържаха се по стените и доста капчици вода дали ще има проблем това за корените й?във чинийката и няма вода.Аз леко с клечки за уши успях леко да попия стените от тези капчици вода.Проблем ли е това изпотяване на саксийката и капчиците водичка?

# 571
  • най-шареното място
По-скоро не - това е конденз явно. Ще се изпари.
Тя в кори ли е? Или в мъх? Ако са кори, въздухът ще циркулира по-лесно, а и те ако не са загнили трудно подгизват, та няма причина за притеснение според мен.
Ако  е в мъх - тогава пък вероятно нямаше да има конденз... но той задържа повечеко вода и е добре да изчакаш по-дълго преди следващото поливане.
Като цяло са издържливи, така че не се тревожи.

# 572
  • Edinburgh-UK
Ами тя е в кори.Корените не са и изгнили гледах ги,защото последната която имах орхидея я купихме със изгнили корени тъй като въобще не разбирах от този вид цветя.Надявам се лека полека да се запозная с отглеждането им.

# 573
  • най-шареното място
Това е чудесно начало!
Не се страхувай. Не е трудно Simple Smile

# 574
арт мама благодаря ти.Аз точно така направих обаче доста се изпоти саксията задържаха се по стените и доста капчици вода дали ще има проблем това за корените й?във чинийката и няма вода.Аз леко с клечки за уши успях леко да попия стените от тези капчици вода.Проблем ли е това изпотяване на саксийката и капчиците водичка?

Конденза по стените на саксията е още един показател че е рано да поливате орхидеята. Едва когато конденза изчезне и корените посивея може да поливате.
Аз лично не поливам под душа. Открих че по този начин сякаш корените не се напояват толкова добре колкото при потапяне - т.е. ако само поливам под душа субстрата за орхидеи после са много бързо просъхва. Дори съм си поставила граница - потапянето да е не по малко от 5 минути - оптимума ми за лятото е 10 минути на саксия ако е в кори, ако има сфагнум - малко по малко че той поема като гъба.
Виж милтонията, дендробиума, лудизиата и пафчето ги поливам с проточна вода.

Арт мама - честита ти орхидея, завиждам ви благородно именно на тази разцветка.

# 575
Зори и Генико ,честито за орхидеите и двете са много красиви !
Честито и на всички останали които имат нови красавици,дано ви радват дълго-дълго време !

# 576
  • София
Aз също ги поливам с потапяне. По-този начин корените имат възможност по-добре да си поемат необходимата вода/и тор когато има/. И всички орхидеи ги топя, а не само фаленопсисите. Обикновено следя да е 10 -15 мин потапянето, но много често ги забравям и остават и по 30 мин. Нищо им няма - нали ги отцеждам. Само една мини имам в мъх и нея изобщо не я топя, защото загнива. Капя по няколко капчици отгоре в саксийката, за да се поддържа влага в мъха.

А пък в средата дендробиума се е отворил и има като дупка. Тайно се надявам да излезе цветонос отгоре.

Ох, преди да разбера, че има орхидеи в Кауфланд си бях наумила да ходя днес. Сега направо ме е страх да отида. Ако пак награбя някоя - няма вече къде да ги държа... Sad

# 577
  • София
Благодаря ви за посрещането Hugи за скоростните отговори.Голяма краста ей. LaughingА за водата трябва ли да е дъждовна или преварена?Разбрах че се ползва вода със стайна температура.Трябва ли да е престояла ?И това за водата за пръскане ли се отнася или за тази,в която потапяме орхидеята?А и за торенето колко често го правите?Разбрах,че мога да ползвам зелен Кристалон,но по-разреден.Той се слага във водата с която напояваме нали,а не в тази с която пръскаме?Мойта орхидейка сега е напоена,но да пръскам ли с пулверизатора?

# 578
  • София
geniko, видях, че си от София. Тук водата не е варовита и затова става и чешмяната вода. Добре е да е престояла, но май нямам време да я чакам. А и при мен като започна да поливам първите са в прясна вода, а последните в престояла  Mr. Green. В пръскалката наливам вода и я ползвам докато свърши, така че там е престояла. Торенето е през едно поливане и се слага във водата за потапяне.

Особено сега в жегите е добре листата и въздушните корени да се пръскат по-често. Все пак в естествената им среда е голяма влага, а ние се опитваме да им създадем подобни условия. Аз ги пръскам всеки ден/ако не забравя   Mr. Green/

# 579
  • София
Отивам да ги пръскам тогава.tania tda67 ,орхидеите ти са невероятни Shocked.Видях я и тази като мойта.Ти си си експерт   bouquet

# 580
geniko, добре си ни дошла и от мен. Hug Не се гледат трудно орхидеите просто трябва да знаеш да четеш техните нужди. Аз имам една такава орхидея която бях отписала, беше ми подарена от моя годеник. Когато я отворих и какво да видя цялата загнила с жлти корени. Одрязох ги /все още я нямаше тази тема/ и ги напудрих с канела. Мислех да я хвърля, защото нямаше нито листа, нито цветоноси.Сега вече изкарва второ листо Party и дано скоро направи и цветонос. Така че не се отказвай.
Аз моите до скоро им слагах вода в чинийката, веднъж на седмица, но след като всички ги държат под течаща вода и аз така започнах да действам. Добре им се отразява.

# 581
  • най-шареното място
за поливането под душа - поливам длъжко до хубаво накисване и преди това слагам саксията в дълбока чинийка. После я оставям в самата чинийка малко и тогава обръщам да се изтече.

_re_ge - Моята е бяла с цикламено-лилави капки - малки  концентрирани на-вече в центъра - полека избледняват и си има ясен бял край. Беше единствена, но тази сутрин видях същия цвят другаде - 15тина пъпки, половината отворени, един цветонос, 19лв.  Wink. та ако те интересува...

# 582
  • Edinburgh-UK
_re_ge ами на орхидеята корените бяха светли и затова ги полях той кондензасе получи след това и още си седи така...цялата ли саксия трябва да потапям?че аз ако я потопя цялата няма ли да и се намокрят листата и розетката?аз я полях с душа със хладка вода и после със клечка за уши почистих розетката.Моята орхидея има 12 пъпки едната почти се разпъпна,много съм доволна.дано само да не я погубя като предишната.Има ли проблем че едното и листенце е почти счупено така ми я подариха?

# 583
Здравейте, нямам нови придобивки от Кауфланд.. бяха останали 10-12 и нищо  особено
Другите ми вече прецъвтяха.. абее няма радост за очите

# 584
КОТЕ, пожелавам ти скоро да откриеш радостта! Crazy

Общи условия

Активация на акаунт