Орхидея

• 286 944
  • 1 288
  •   1
Отговори
# 315
Здравейте момичета
благодаря на Таня че побутна темата.

От Кауфланд мъжа ми купи за 8-ми Март дендробиум. Там принципно винаги има по една стойка в началото на магазина с цветя - цените им са добри и цветята бързо свършват именно по тази причина. Ще чакаме снимки на Жълтото Фалче от Таня.

Аз пък имам новина- Милтонията ми пуска цветник, направо съм изумена и то от място от където не очаквах да излезе- направо от никъде. За сега е само 7-8 см , първо мислех че е листо, но не  - цветник е. Ще направя снимки и ще ви ги постна и аз тези дни.

Всички други орхидеи са ми ОК. Малкия Фалаенопсис в лилав цвят е силно напъпил а освен това на единия цветонос е пуснал две малки клончета с цветоноси на които вече си личат пъпките.Явно и за тях пролетта се усеща във въздуха.

Поздрави и лека вечер

# 316
Здравейте момичета
хоп да побутна темата  Grinning

Ето я моята гордост цветоноса на Милтонията. Направо ще се пръсна от радост. Той може да бил заложен още като я получих за 8-ми март, но след като я занесох да ми сменят почвата и след седмица наторих с торта за цъфтеж но разредена  - буквално за седмица и това мъничко езиче изби.
Сега съм в чудинка какво да правя . Знам че не трябва да се впускам в активни грижи или да я местя от настоящото й място, но все пак .. някакви предложения  newsm78

# 317
Здравейте, момичета!
Включвам се и аз в тази така харесвана от мен тема.
_re_ge, честит цветонос!Знам колко е прекрасен този момент. Grinning
Първо да ви покажа и моят фаленопсис от тези, за които пише Таня, от Кауфланд:

Сега да попитам Нади или която от вас знае за другият ми фаленопсис - купих го преди месеци прецъфтял и след време почна да расте на две места на отрязаният прецъфтял цветонос и почна да расте нов цветонос от другата страна.Но растежа спря и си стои на едно ниво месеци вече.После порасна цяло листо, сега расте нов въздушен корен, а цветоносите не мърдат.Защо така и какво да правя?Ще покажа и снимки, но по-късно, че тези които имах съм изтрила.

# 318
  • София
К@ми ,
Ако искаш натори с оранжев кристалон. Той помага за цъфтежа. Само внимавай с количеството! Аз слагам на почти 2 литра вода 0,5 гр от кристалона/това е едно хапче от аналгин или парацетамол/. Нади беше казала, че се слага повече, но тъй като слагаме от скоро не посмяхме. Резултатът вече се вижда. Освен, че изкара повече цветове и са двойно по-големи от предишния път.

Много ти е красива орхидеята!

# 319
Здравей Ками
Честита ти орхидея- много екзотична окраска. Отново поздрави за кашпата , декупажа ти е фантастичен.

И моите цветоноси на фалчетата се развиват с различна скорост. Езичето под пъпката , които обсъждахме в другата цветарска тема все още само се е показало , а фалчето пусна вече две големи листа.Затова пък другият ми фалаенопсис ще цъфти от три места едновременно, макар и да го имам само от два месеца.

Общо взето и аз спазих същите препоръки. Започнах да торя именно тези с цветоноси но с течна тор за цъфтеж ( ще видиш снимката в албума ми на http://community.webshots.com/album/567728061JqcdAL?start=28 ) но в концентрация 1/2 до 1/4 към указаната.Освен това мисля да не прекалявам да торя с нея всеки път.Може през път комбиниракйи с универсална тор. То общо взето торенето трябва да се прави много акуратно че разбрах че орхидеите натрупват излишното в корените си и това не им понася добре.
Ето го тройнопъпковото фалче:

Питай още ако нещо не ти е ясно.
Таня къде е снимката на обещаната жълтеникаво зеленикава орхидея?

# 320
Благодаря за съветите, Таня! Hug
Но не знам има ли от кристалоните при нас, до сега не съм виждала, пак ще търся, но ме съмнява, тук нищо си няма.С Мастербленд 20-20-20 дали може, като разредя повече?

Здравей Ками
Честита ти орхидея- много екзотична окраска. Отново поздрави за кашпата , декупажа ти е фантастичен.

Питай още ако нещо не ти е ясно.
Таня къде е снимката на обещаната жълтеникаво зеленикава орхидея?

Благодаря и на теб, _re_ge! Hug
Но саксийката не е мое дело, купих си я още преди да имам орхидея.
Благодаря ти за съветите, много интересно се е разклонил цветоноса.
Да ви кажа вече за мен е изключително приятна гледка напъпила орхидея.И знам, че ще имам още, какви са тези омагьосващи растения, та така ни завладяват?
Радвам се, че ви харесва орхидеята ми. Grinning
Аз също чакам да видя орхидеята на Таня.Имам брой на списание "Градина" и на корицата има жълто-зелена орхидея с винени петънца.Влюбена съм в този цвят и дано някой ден имам такава.
В нашият Кауфланд нямаше такива, имаше жълтички, розови, лилави, червеникави и като моята.И понеже тя беше по-шаренка, затова я избрах.

# 321
  • София
_re_ge , засрами ме Embarassed!
След малко ще кача снимки! Тя жълто - зелената/едноцветна е/ не е кой знае какво, но не бях виждала такъв цвят. Сигурно е като тази, която Ками е видяла/ в магазина изглеждаше по-жълта/. Лошото е, че от стреса най-малките пъпки пожълтяха. Надявам се, че поне по-големите ще оцелеят.
 Ками, кристалоните ги продават в Бриколаж.

# 322
  • София
Най-после пускам снимка на жълто-зелената:

А това е гордостта ми. Цъфна преди два-три дни, като е по-голяма, отколкото когато я купихме /диаметърът и е 10 см./:

Последна редакция: нд, 05 апр 2009, 21:55 от tania tda67

# 323
Здравейте

Ками нямам време за подробен отговор в момента- утре ще ти дам къде да прочетеш в нашата тема подробности за торенето.
В никой случай не тори с тор непредназнаена за орхидеи, освен това и концентрацията не се прави според инструкцията.
Но това утре.  Simple Smile

Таня честито и двете са перфектни. Дори не мога да кажа коя е по красива.
Първата е от Кауфланд а втората?

# 324
  • София
Втората е купена есента от Баумакс/Пловдив/.

# 325
Благодаря, момичета!
Таня, орхидеите ти са прекрасни и двете.Тази в Кауфланд не беше зеленикава, светло жълта си беше.При нас няма Бриколаж, малък е града ни, за сега само Кауфланд и Била имаме.
Моята е добре, отвори се 1 пъпка и сега е започнала още една да се отваря. Grinning
Аз знаех за темата, _re_ge , даже се бях абонирала още в началните страници, не получавах известия и реших да погледна, а вие до 22 страница сте стигнали и се захванах да чета всичко една вечер, изчетох го, но да ти кажа пак ще трябва да повторя.Сещам се, че имаше нещо за торенето, ще прочета.

# 326
Ками здравей
Ще се опиша да напиша за торенето, но ако пропусна нещо питай- защото е доста обширна информацията.Всичко за торенето съм научила тук от нашите съфорумки.

Значи торта се дава обикновено в съотношение N-P-K ( като съотношението може да е различно ) от там се различават различните балансирани торове какво и кристалоните. Кристалоните са тор която изглежда като пясък кристали с различни цветове - ето малко информация за тях .

______________________________________________________________________________________
KRISTALON® 3-11-38+4Mg - кафяв
KRISTALON® 6-12-36+3Mg - оранжав
KRISTALON® 12-12-36+1Mg - червен
KRISTALON® 13-40-13 - жълт
KRISTALON® 15-5-30+3Mg – черен/бял
KRISTALON® 18-18-18+2Mg - зелен
KRISTALON® 17-6-18+2Mg – тъмно син
KRISTALON® 20-5-10+2Mg – светло син
конкретно за Кристалон

По време на цъфтеж, и късна есен. Ниското съдържание на азот намаля вегетацията. Подготовка на растенията за зимен покой.
KRISTALON® 3-11-38+4Mg
KRISTALON® 6-12-36+3Mg

Този е с подобен ефект, но е за предпочитане при растения които им продължава все още вегетацията, примерно при храстовидни цъфтящи
KRISTALON® 12-12-36+1Mg

Преди цъфтеж
KRISTALON® 13-40-13

По време на цъфтеж и вегетация
KRISTALON® 15-5-30+3Mg

Универсалната рецепта. Който се чуди коя за какво е, поне с тази няма да сгреши.
KRISTALON® 18-18-18+2Mg

Тези двете стимулират вегетацията
KRISTALON® 17-6-18+2Mg
KRISTALON® 20-5-10+2Mg

Принципно аз разбира се коато се тори сповече N се стимулират листата, F - корените а с повече  K цветоносите. Универсалната тор пък е равни съотношение- примерно 18-18-18 тя е и за нарастване на листна маса.

Аз лично имам зелен кристалон освен него си купих и универсална тор за орхидеи и една друга стимулираща цъфетжа - с повече К.
доколкото разбирам при торенето на Фалчетата( конкретно говорим за тях нали?) се спазват следните правила
1. Силно намалена концентрация.
2. Като се каже торене не се има в предвид тореме само с една тор.
3. Корените са доста чувствителни и доколкото разбрах натрупват от торта, освен това се натрупват и соли в почвата и е необходио "почистване " ако мога да го нарека.Това означава че е желателно веднъж в месеца да се полива и с магнезиев сулфат (английска сол в доза една щипка на 1 л. вода) освен това е добре да се използва и Ca (под формата на аминоквилант Ca, в малки шишенца), за да разгради натрупаните в почвата соли ( цитат на Алекса ).

Така че
концентрацията е ( от течните торове ЗА ОРХИДЕИ не по концентрирано от 1/2 според указанието. Най добре 1/4. (по време на цъфтеж може и 1/8). Кристалоните - една непълна кафяна лъжичка на два литра вода.

торене
Примерно ако искаш да цъфят

един път с балансирана
един пък с К
един път с балансирана
един път с английската сол
Пак с балансирана
един пък с К
един път а Ca

Така излиза че от 7 поливания си поляла два пъти с К ( за цвят ) и си почистила последователно.
Разбира се като пресметнеш че поливанията за на минимум 10-14 дена виждаш за какъв дълъг период става време.

На мен като ми продадоха торта течна за цъфтеж ми казаха да торя с нея всеки път- тя е с 3-6-6 ( за корени и цветя). Мен обаче ме дострашава да торя с нея всяко поливане и ще я използвам примерно като специална а за универсална ще си ползвам зеления кристалон.
Хайде някой друг да сподели.

Таня - ние нямаме такова чудо ( Баумакс) във Варна. Иначе вече щях да съм го посетила.
  bouquet

# 327
  • София
И в София няма. Само в Пловдив и Стара Загора. Като Бриколаж и Практикер е, но имат много цветя.

# 328
_re_ge, златна си, много благодаря за полезната информация. Hug
Аз се хванах за това:
Универсалната рецепта. Който се чуди коя за какво е, поне с тази няма да сгреши.
KRISTALON® 18-18-18+2Mg
В такъв случай моята тор като е в съотношение 20-20-20, дали и тя става или да не я ползвам категорично?
Сега да ви се похваля - днес си купих една малка Лудизия, само едно стъбълце е, цъфти, но срещу нея забелязах, че избива ново. Grinning
Утре ще я щракна, за да ви я покажа, четох, че не е капризна, така ли е?

# 329
_re_ge, златна си, много благодаря за полезната информация. Hug
Аз се хванах за това:
KRISTALON® 18-18-18+2Mg
В такъв случай моята тор като е в съотношение 20-20-20, дали и тя става или да не я ползвам категорично?

Ками, разбирам, че имаш цифрова камера- снеми и бутилката на торта, да чукнем в интернет каква е, дали е подходяща, както и за концентрацията.

Аз имам Лудизия Ред Велвет ( скъпоценна орхидея) - щракни и нея да я видим, ще ти пиша как гледам моята. Мисля че някой още имаше такава във форума...

Общи условия

Активация на акаунт