Какво се случва ПРЕДИ менопаузата? Да споделим, да обсъдим... - 4

• 82 450
  • 740
  •   1
Отговори
# 600
Момичета, сега ме подсещате, че  и аз трябва да посетя мамолог. Този преглед за нас е задължителен, особено когато сме в периода на менопауза. Някоя от вас освен цитонамазка, правила ли си е колпоскопия?
Всяка година си правя цитонамазка, колпоскопия, микробиология, туширане и ехограф.Както и преглед при мамолог. През година мамография, но всяка година ехография. Ходя при много добри специалисти, на които имам пълно доверие. Когато,живот и здраве, дойде времето ще въведем и хормонална терапия. И двамата са твърдо зад това. Peace
Кои са специалистите и в София ли са?
Благодаря!

Чувала съм, че доктор Бойко Димитров е много добър специалист на гинекологичните прегледи. Вероятно и той прави колпоскопия За мамолог съм чувала добри отзиви за доктор Василев, само че първото име не мога да се сетя как му беше?

# 601
  • Торонто/Сливен
Мисля, че и аз съм за тук. Преди 3 години започнах да имам адски, ежедневни главоболия. Даже ЯМР на мозъка правих, защото бях много притеснена. Цикълът ми от редовен (всеки 28 дни) започна да идва 5 дни по-рано, после 3 дни по-късно, после пак 4-5 дни по-рано. Миналата година за 2 месеца ми дойде 3 пъти.
Правих хормонални изследвания и уж не показват нищо особено, но те тук (Канада) са толкова повърхностни, че изобщо им нямам вяра.
Това, което в момента ме притеснява и искам да питам дали на някой друг му се случва е следното. Сутрин (но не всяка сутрин) ми се появява някакво усещане (не е болка) точно между веждите, и чувството е, като че ми прималява. Отначало мислех, че е ниско кръвно, и започнах да не пропускам кафето. Но няма никакво значение дали съм пила кафе, закусвала или не ако ще се случва. Много е неприятно и сега не знам дали да обвинявам този "специален" период или не....🙄

# 602
nadi_n з тъкмо предните няколко страници се жалвах, че в Щатите са повърхностни, даже вече се чудя дали са въобще доктори тия които имаме за доктори.

Иначе не, аз нямам това за което се чудиш. Но ми зачести главоболието и не знам дали да го отдавам на пременопауза, макар че за сега нямам още типичните признаци. Ще се следя.

# 603
  • Bristol
Nadi, кафето не винаги помага на ниското кръвно. И аз съм с ниско, веднъж имах световъртеж и отскочих до близка аптека да ми го премерят. Наистина беше много ниско и ми казаха да пия повече вода, липсата на вода може да е причина, а кафето обезводнявало. Това беше нова теория за мен. Кафето временно за кратко само вдигало кръвното, но тъй като те обезводнявало, ако не пиеш достатъчно течности, когато пиеш кафе, пак ти пада драстично кръвното. Така че ако пиеш кафе пии и повече вода.
Аз от гърци преди години бях чула правило, ако изпиеш чаша кафе, задължително да изпиеш и чаша вода.

# 604
  • Торонто/Сливен
vici75, напълно съм съгласна за лекарите, и по-точно за здравната система тук. Отчайваща работа, много тромава, иначе все се хвалят, че е безплатна. Каква ми е файдата, като за ЯМР трябваше да дойда до Щатите да си платя, иначе тук щях да чакам 8 месеца. Rolling Eyes
Моите главоболия намаляха откакто промених диетата си. Аз обичам много сладко и никога не съм се ограничавала, тъй като нищо не ми се лепи, но драстично го намалих, ходя на фитнес, йога и определено ефект има. Но пак, поне веднъж седмично имам главоболие, което, много странно, както идва така си отива, без да пия никакви лекарства. Моята приятелка ми каза, че тя също е имала много лоши главоболия 5 години, докато и спре цикъла. Та затова си мисля, че и моите са по тази причина.

Merry, аз уж пия вода, но може би не е достатъчно. Ще я увелича със сигурност, пък да видим...

Да ви питам, взимали ли сте Мака? Много ми я хвалят колежките, супер енергия давала. Но аз енергия си имам, главоболията и това странно прималяване са ми проблемите. Та се чудя дали Маката има някакви други ползи в нашата ситуация...

# 605
  • Добрич
По рецепта от гинеколог вземах Мака доста дълго. Наистина дава тонус. Обаче "засилва" естрогените ако може така да се каже /има естрогеноподобно действие/, а при намален прогестерон, реших, че не е добър вариант и я спрях. Според доктора, трябваше и дуфастон да вземам, но не съм привърженик на хормоните и него го прескочих. Ако бях вземала и дуфастона, той щеше да влияе на прогестерона, и двата хормона може би щяха да са в баланс.

# 606
Мисля, че и аз съм за тук. Преди 3 години започнах да имам адски, ежедневни главоболия. Даже ЯМР на мозъка правих, защото бях много притеснена. Цикълът ми от редовен (всеки 28 дни) започна да идва 5 дни по-рано, после 3 дни по-късно, после пак 4-5 дни по-рано. Миналата година за 2 месеца ми дойде 3 пъти.
Правих хормонални изследвания и уж не показват нищо особено, но те тук (Канада) са толкова повърхностни, че изобщо им нямам вяра.
Това, което в момента ме притеснява и искам да питам дали на някой друг му се случва е следното. Сутрин (но не всяка сутрин) ми се появява някакво усещане (не е болка) точно между веждите, и чувството е, като че ми прималява. Отначало мислех, че е ниско кръвно, и започнах да не пропускам кафето. Но няма никакво значение дали съм пила кафе, закусвала или не ако ще се случва. Много е неприятно и сега не знам дали да обвинявам този "специален" период или не....🙄
И аз съм така от известно време. Ежедневните ми главоболия са осолено силни и непоносими в периода на ПМС, който не е кратък. На моменти ми се гади от главоболие, пия болкоуспокояващи, и те толкава действат, но без тях е по-зле.  Аз съм и с ниско кръвно, без кафе не мога. Ако не пия, и на мен ми прималява, като отнесена от вихъра съм.
Освен ЕГН-то, и работата смених скоро, вероятно и това е фактор. Сладко и аз обичам, не знаех че има връзка с горното, гледам да го намалявам заради напълняване в областта на талията.  Сигурно има връзка с хормоните, последният път гинекологът ми каза : "В тази възраст ви бушуват хормоните", затова и миома ми се е появила.
Като ми дойде цикълът главоболието сякаш намалява, "изместват" го  обаче други "екстри".  Явно така ще е. И нещо като топли вълни ли..., все "хубости". Не ми се мисли когато съвсем спре някой ден, да сме живи и здрави, какво ще е.

# 607
  • Пловдив
За ниското кръвно се пие айрян със сол... все пак солта задържа течностите в организма. А кофеиновите напитки превъзбуждат нервната система и действат като диуретик.
Макар че аз си уважавам кафето и не мога без него.

# 608
  • Козлодуй
Е нали уж айряна смъква кръвното и се пие за високо кръвно Simple Smile
А иначе факт - солените храни много задържат вода в нашата възраст само малко да хапна солено и на другия ден съм с 1 килограм + Simple Smile

# 609
  • Пловдив
Ами не знам дали смъква кръвното айряна... но си мисля , че млякото е неутралния продукт и ако се пие със сол е за повишаване на кръвно, ако се пие с канела е за намаляне ...

# 610
  • Добрич
Навремето пиех по много кафе, по няколко чаени чаши на ден и доста силни и кръвното ми беше редовно ниско. Лятото на 2007 отказах кафето от раз. Кръвното ми падна 60 на 30. Личната лекарка идва у дома, да ми сложи инжекция...
 Вече 11 години не съм близнала нищо с кофеин. За сега кръвното ми налягане е нормално.
Първите месеци, като отказах кафето, много ми се пиеше, особено като ми замирише. Сега от миризмата на кафе ми се гади.
Между другото кафето е с киселиннно действие и стимулура извличането на калция от костите.

Последна редакция: сб, 18 авг 2018, 13:03 от Вела

# 611
  • Торонто/Сливен
И аз исксм да откажа кафето. Не ми харесва да съм зависима от него, като пристрастяване си е. 😉 Но със сигурност ще го направя постепенно, не ми стиска да е от раз.

# 612
  • Добрич
Моя близка отказа кафето с помощта на хомеопатия. Каза, че като вземала хомеопатичния продукт просто не и се пиело кафе. Отдавна беше. Сега няма необходимост нито от кафе, нито от хомеопатичното.

# 613
  • София
Е нали уж айряна смъква кръвното и се пие за високо кръвно Simple Smile
А иначе факт - солените храни много задържат вода в нашата възраст само малко да хапна солено и на другия ден съм с 1 килограм + Simple Smile
Напротив! Айрян със сол се пие, за да задържи водата в организма. Хипертониците се стремят точно към обратното, да обезводняват организма Simple Smile Логично е като процес.

Тия дето сме с мигрена пък питате ли ни? Цял живот се мъчим с главоболие. Мен глава не ме е боляла само като съм била бременна. Сега с промяната на хормоните главоболията се разредиха. Въпреки, че аз сякаш имам съвсем далечни и начални симптоми на предменопауза. Моята лекарка каза, че засега яйчниците си ми работят както трябва. Надявам се при мен главоболието да си отива, а не са идва Wink

nadi_n, да не ти пада кръвната захар и от това да е прималяването?

# 614
  • София-Младост
Потвърждавам, че айрян със сол се пие при ниско кръвно! Аз съм с нормално 120/80, но ми пада понякога и това ми помага. И съм с мигренозно главоболие...обаче съм склонна да се съглася, че нещата не са само хормони, а и стрес...цяла седмица съм отпуск...защо веднъж не ме заболя глава. Седеното в неудобна поза на бюрото по цял ден...ще трябва да си потърся друга работя май Simple Smile))

Общи условия

Активация на акаунт