Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво представлява климактериумът (менопаузата)?
Какви са основните симптоми на менопаузата?
Какви са причините за настъпване на менопаузата?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво представлява климактериумът (менопаузата)?
-
Какви са основните симптоми на менопаузата?
Основните симптоми на менопаузата включват менструални нарушения, невровегетативни и нервнопсихични оплаквания, атрофични промени на кожата и лигавиците, както и метаболитни промени, като например остеопороза. Най-типичните оплаквания са топли вълни, нощни изпотявания, безсъние, нервност, депресия, плачливост, повишена раздразнителност и намалено либидо.
-
Какви са причините за настъпване на менопаузата?
-
Какви са най-честите симптоми, свързани с менопаузата?
-
Какви са възможните лечения за облекчаване на симптомите на менопаузата?

. После ходих 2-3 пъти при Евдокия Маркова в Полимед. Изключителна простачка. Каза, че само като ме гледа съм била в менопаузата. Аз имам редовна менструация все още. Имам хормонални изменения, но стойностите са само при някои хормони и то не много извън диапазона. Препоръчваше ми през цялото време соеви препарати - все пак те са ГМО и не искам да взимам. Освен това едни препарати влияят на нивата на естрогените, а други на прогестероновото ниво. Вбеси се, каза, че била и еднокринолог и всички нейни пациенти се чувствали чудесно, като им ги препоръчвала. Поинтересувах се какво има предвид под чудесно, били нямали симптоми. Аз нямам вълни, нямам изпотяване или изнервяне. Вярно боли ме глава, но глава ме боли от 5 годишна възраст и не се изясни причината (толкоз е и медицината напреднала). Все пак й казах, че за да приемам някакви препарати - тъй като те влияят на различни хормони, не счита ли за нужно да ми пусне хормонални изследвания. Капакът беше, че ми отговори, че не можело на една петдесет годишна жена да се пускат хормони, защото как ще оправдаела това пред Здравната каса, че пуска на една 50-годишна жена изследване на женски полови хормони. Такава простащина има само май у нас. Е, от тогава 2 години си плащам по 100-тина лева и пускам хормони - вече 2 пъти - тази и миналата година. Нямам нищо напротив, но тази вулгарност ми идва в повече.