Операции на коляното - 2. тема

• 109 626
  • 784
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Е самият доктор не Ви ли обясни на разбираем език какво Ви е? Не даде ли препоръки някакви?
Каза, че още не е за операция. Физиотерапия, дексинал и диклопрам.
Тези дефицити и градуси не зная какво означават. Надявам се има някой запознат в групата.

# 601
  • София
Е самият доктор не Ви ли обясни на разбираем език какво Ви е? Не даде ли препоръки някакви?
Тези дефицити и градуси не зная какво означават. Надявам се има някой запознат в групата.
Флексията е ъгъла на свиване на коляното, а екстензията е разгъването.
Ако имате 100 градуса ъгъл на свиване на коляното това означава, че не можете да слизате и качвате стълби редувайки краката.
Аз имам сменени колянни стави и на двете колена. При първото коляно, операцията беше преди 10 месеца флексията ми е 125 градуса, а на второто коляно, което оперирах и смених ставата само преди два месеца флексията / ъгъла на свиване/ е между 110 и 115 градуса

# 602
  • София
Флексията е ъгъла на свиване на коляното, а екстензията е разгъването.
Ако имате 100 градуса ъгъл на свиване на коляното това означава, че не можете да слизате и качвате стълби редувайки краката.
Аз имам сменени колянни стави и на двете колена. При първото коляно, операцията беше преди 10 месеца флексията ми е 125 градуса, а на второто коляно, което оперирах и смених ставата само преди два месеца флексията / ъгъла на свиване/ е между 110 и 115 градуса
Роже, благодаря Ви за включването.
Аз наистина много трудно се качвам и слизам по стълби.
Доколкото разбрах колкото по-високо е числото на флексията/сгъване на коляното, толкова по-оптимално се използва. А знаете ли какви са нормите за пълна флексия или екстензия, т.е. за здраво коляно?

# 603

Дефицитът е че не можеш да си изпънеш или сгънеш напълно коляното - екстензия и флексия, може би има нещо захапало, блокирало...

# 604
Здравейте. Живея и работа в Лондон. Преди около три седмици, в края на работния ден усетих болка в областта на коляното, помислих, че е нещо което ще отшуми, така една седмица...пих обезболяващи но билката остава. Направих си ЯМР и се оказа : "- Навяхване на предна кръстна връзка
- Разкъсване от степен II, включващо задния рог на медиалния менискус"
Свързах се с двама от препоръчваните тук във форума специалисти(Стефанов ВМА и Вулджев), като им и изпратих доклада от ЯМР и самия
ЯМР. Вулджев каза да не бързам, а да изчакам няколко месеца каза че травмата търпи отлагане и има шанс да се оправи от само себе си, и да пробвам физио. Ако обаче е все същото положението или зазлее, тогава операция. Стефанов директно ми каза, че препоръчва операция. Болките са търпими, предимно са при изкачване и слизане По стълби и по-леки при ходене. В момента се чудя се какво да предприема. Дали да не поискам още едно мнение?

# 605
А защо не отидете в Лондон на консултация?
Ако сте здравно осигурен, имате право да си поискате направление за специалист ортопед.

# 606
А защо не отидете в Лондон на консултация?
Ако сте здравно осигурен, имате право да си поискате направление за специалист ортопед.
според личния лекар операция не е на дневен ред и ме праща на физио. Но аз съм леко предубеден

# 607
  • Плодив
Здравейте, дъщеря ми е на 13год-диагноза Скъсани връзки
Във Варна казаха, че никой освен в София няма да се наеме да прави операция. В София след разчитане на ЯМР за пореден път Др.Вулджиев каза,че вижда частици-който ще слепнат.
Някой от вас оперирал ли е детето си на такава възраст?
Здравейте, имам подобен случай на тийнейджър на 15 години и събирам мнения. Как се развиха нещата при вашето дете? Надявам се всичко лошо да е зад гърба ви. Благодаря за отговора и бъдете здрави!

# 608
  • София
Katot, изглежда, че yanislava не чете вече тук. Но тъй като съм запозната и с техния случай (детето е оперирано и отново тренира активно), Ви писах на лични.

# 609
  • София
Здравейте, дъщеря ми е на 13год-диагноза Скъсани връзки
Във Варна казаха, че никой освен в София няма да се наеме да прави операция. В София след разчитане на ЯМР за пореден път Др.Вулджиев каза,че вижда частици-който ще слепнат.
Някой от вас оперирал ли е детето си на такава възраст?
Здравейте, имам подобен случай на тийнейджър на 15 години и събирам мнения. Как се развиха нещата при вашето дете? Надявам се всичко лошо да е зад гърба ви. Благодаря за отговора и бъдете здрави!
Здравейте! Миналата година, през април на сина ми(тогава на 16 години) направиха операция за възстановяване на кръстни връзки. През февруари тази година поднови тренировки. А в момента си спортува активно. Някои доктори, след контузията, изказаха мнение, че дори и да се оперира трябва да спре с тренировките. Имаше притеснения и, че все още расте, а имало вероятност да се засегне центъра на растежа, по време на операцията. За щастие намерихме доктор, който спечели доверието ни и всичко завърши благополучно!

# 610
това за растежа- нас не са ни питали, не сме говорили с доктора,  дали расте още или не дъщеря ми
научих тук от форума, че имат такива притеснения хирурзите в Бг
на рождения си ден, на 16, скъса кръстна връзка, докато се подготви крака за операция, и се намери свободна дата минаха 2месеца и 2 седмици
на 6ти месец след операцията , практически започна да тренира редовно, в мач ще влезе тия дни
още не знам точно доколко ще е възстановена издръжливостта на крака, макар да прави 3 пъти изокинетичен тест

# 611
  • София
Mamagemelar, много се радвам за твоята девойка! Успешно и безпроблемно завръщане в професионалния спорт и желая! Готова е, ще видиш!
При вас не е станало дума за избягването на растежните зони, защото при момичетата на 16 г. растежът е почти напълно приключил и те това са го видяли от ЯМР.
Но, когато пациенти са по-малки деца и  момчетата, които принципно растат до 20 години, операцията трябва да бъде съобразена, така че да не се засегнат незатворените растежни зони на бедрената кост и тибията. За съжаление има и доктори, които забравят за този проблем.
Така на близко дете (момче на 12) заковаха счупено рамо в Пирогов и след няколко години установиха, че едната ръка не расте, а е с близо 5 см. по-къса.😕
Наложиха се супер сложни операции на младежа в чужбина и слава Богу, успяха да го оправят с много страдания, които трябваше да понесе заради лекарска немарливост.

# 612
това, което пишеш е ужасно - дано на никой не му се случва
обаче, аз съм на мнение и, че всеки пациент(а в случая с децата- родителите) са отговорни поне колкото лекаря, и са длъжни да се информират колкото се може по-подробно
може да не стана ясно от предния ми пост- аз не съм повдигала въпроса с растежа, защото вече знаех, че тя не расте от поне година- по други поводи рентгени сме правили и ортопедът ни беше обяснил
благодаря за пожеланията ! - сега ще започва сезонът, и тя се хвърля с главата напред, а на мен сърцето ми е свито още

# 613
  • София
При това момче ставаше дума за спешен случай. Много лошо счупено рамо, което изисква бърза операция и уж фиксиране с метални игли. В случая се оказа, че слагането на игли не е било необходимо, а даже противопоказно за неговата възраст.
Ама родителите как да го знаят това като от инцидента директно карат детето на място, където се очаква да има адекватни ортопеди и травматолози. И никой ме ги пита. Всичко се случва в операционната. Ужас беше. Добре, че имаше щастлив край.
Разбирам притесненията ти. И аз на твое място бих се чувствала така.  Но децата се възстановяват по-бързо от нас, а целите и мечтите им са големи и не трябва да ги спираме! 🤗

Последна редакция: сб, 12 окт 2024, 00:35 от Skiorche

# 614
  • София
Здравейте! Благодаря за споделините опит и информация!
Появи ми се остра болка в коляното, разпрострираща се и по целия крайник в последствие, усещах и нещо като оток отвътре. Бях при ревматолог, поиска да се направи изтегляне на течността и същевременно инжектиране на лекарство. Направих си ЯМР, заключението е "данни за ставен излив, данни за дегенерация и руптура на задния рог на медиалния менискус". Пия дексаметазон за отока. Насочиха ме към Тони "коляното", запазих час, който най-вероятно ще отменя, след като изчетох темата.
Бихте ли ме посъветвали към кого да се обърна за мнение? Имам болки, не мога да се движа нормално. Всъщвост отдавна изпитвах дискомфорт с този крак, но не обръщах вншмание. Спортувам активно, но в домашни условия. Насочих се към д-р Вулджев, Вл. Стефанов, Д-р Точков, Валери Петров. Приемам всякакви съвети и благодаря много за отзивчивостта!
Чудех се и дали да не започна с физиотерапия/или някаква друга терапия/ - може ли да ми препоръчате? Синът ми е футболист, дълго време обикаляхме центрове, накрая бяхме в Окто, но не се оправиха напълно нещата.

Общи условия

Активация на акаунт