Операции на коляното - 2. тема

• 109 616
  • 784
  •   1
Отговори
# 630
Медицински център Спектър ни препоръчаха и там прави ЯМР на коляното.
После ортопедите го разчитат.
В Спектър и двата пъти не ми хванаха скъсана връзка на пателата. Ортопедите веднага я виждат, но явно този, който разчита там - не. Иначе всички лекари там препоръчват, уж били най-добри. Вероятно като техника е така.
Аз казах, че не ортопедите от Спектър я разчитат, а ортопеда специалист при който ходите за консултация. Само ЯМР се прави в Спектър.

# 631
  • София
В нашето семейство ползваме Русев на територията на Студентска поликлиника - топ център с последно поколение апаратура и един от най-добрите разчитащи в БГ - д-р Нацков. Всичко, което е видял и описал си беше така, даже ортопедите цъкаха и се пулеха като видяха разчитането и в крайна сметка го потвърдиха на 100%.

# 632
Определено оборудването им е топ, щом поемат случаи с метални импланти, от които повечето други бягат.
От Спектър ми казаха да ида да си сваля брекетите и тогава да ида да си направя Ямр. Все едно ще свалям лепенка, майтапчии. Joy
Но в спектър имам поне 2 ямр на глава преди 7-8 години. Разчитането беше точно.

# 633
Медицински център Спектър ни препоръчаха и там прави ЯМР на коляното.
После ортопедите го разчитат.
В Спектър и двата пъти не ми хванаха скъсана връзка на пателата. Ортопедите веднага я виждат, но явно този, който разчита там - не. Иначе всички лекари там препоръчват, уж били най-добри. Вероятно като техника е така.
Аз казах, че не ортопедите от Спектър я разчитат, а ортопеда специалист при който ходите за консултация. Само ЯМР се прави в Спектър.
За ортопедите е ясно, но мисълта ми е, че там също го разчитат и не беше 100 процента точно разчитането.

# 634
  • София
В нашето семейство ползваме Русев на територията на Студентска поликлиника - топ център с последно поколение апаратура и един от най-добрите разчитащи в БГ - д-р Нацков. Всичко, което е видял и описал си беше така, даже ортопедите цъкаха и се пулеха като видяха разчитането и в крайна сметка го потвърдиха на 100%.
Аз не бях доволна от Русев в Студентска поликлиника и точно от разчитането на д-р Нацков - не  видя лезия на задния рог, както и кистите. Даже ходих да го моля да погледне отново, но той каза "каквото съм видял съм го написал" и не пожела да погледне диска отново. След това носих диска в МА за разчитане срещу 80 лв. и там д-р Боби Милев потвърди лезията, а после и становищата на ортопедите - д-р П. Краевски, д-р В. Петров и д-р Ч. Чанков бяха различни от разчета в лабораторията.
Използвах им услугите само защото са им нови апаратите, по-широки са и работят до късно вечер. Правих едновременно ЯМР на коляно и на гр. стълб  - нито единия, нито другия разчет бяха като хората. Една потребителка беше писала, че са й открили уголемена простата.

# 635
Нито един от всички ортопеди, през които минах, не е искал разчитането от лабораторията. Сами си гледат дисковете и си вадят заключения. В моя с.учай, за съжаление,  всички когато едно и с,що мнение.
Според мен апаратурата е важна.

# 636
  • София
Ехк, съжалявам, че така се е получило при Вас. Мъжът ми и детето са правили общо 5 пъти ЯМР там - не сме имали оплаквания, но ми направи впечатление, че когато има много работа, д-р Нацков става сприхав и дръпнат (не всеки път е бил такъв). Ние превеждахме  разчитането за консултация в чужбина. Докторът определено беше впечатлен от подробното разчитане и каза, че няма какво да добави. Също искам да кажа, че лезията на задния рог на менискуса се вижда доста трудно. При нас беше описано, че има такава, всички ортопеди (4 бр.) казаха, че се вижда, но също ми казаха, че може и да е сянка, защото мястото е такова, че не може 100% да са сигурни и ще се разбере повреме на операцията на връзката. Е, оказа се, че няма лезия на менискуса.Simple Smile
Ортопедът, за разлика от рентгенолога прави и мануален преглед и включва и конкретните оплаквания в цялата “картинка”. Та разчитането е само част от целия пъзел.

# 637
Скиорче, как са оперираните?
други оперирани от ПКВ също да споделят, ако могат- как чувствате коляното при тичане ?
дъщеря ми вече е напълно активна, няма оплаквания, освен някаква "твърдост" при движение Rolling Eyes само и единствено при по- продължително тичане върху твърд терен- сгур и асфалт
( примерно след 2-3 км започва да го усеща)
на изкуствен или естествен футболен  терен ,не го чувства така
тя си го обяснява с винтовете и болтовете  Rolling Eyes  , аз - с малкото хрущял и тъкан, изобщо
( тя е с тесни, тънки кости и слаба),
обяснение от хирурга, ще търся чак февруари

# 638
  • София
И двамата оперирани са добре. Малкото тренира в зала три пъти в седмицата и се стяга за ски още през декември. Но не тича много, което го отчитам като минус -1-2 пъти седмично по 3-4 км. Иначе в началото на септември имаше леко възпаление в коляното с търпима болка за няколко дни след полет и после натоварване при доста високи температури. Колело кара доста в планината - по 30-50 км. по черни пътища 1-2 пъти седмично.
Оперираният татко няма никакви оплаквания. Днес се навършва 1 година от реконструкцията му на ПКВ. Натоварва се доста - тренира в зала през ден и през ден тича в парка по 6-7 км. по асфалт. Прави дълги планински преходи и също кара много колело.
Мисля си, че коляното на детето реагира повече на нови натоварвания. Лятото като се качи на сърфа на по-вълнисто, също усети дискомфорт от силните вибрации. Но сигурно е нормално. Децата винаги се хвърлят по-смело.
Успешен старт на девойката ти и най-важното - безаварийно!
Тя носи ли наколенка при тренировки и мачове? Какви са препоръките?

# 639
Да попитам какво ви е мнението за хиалуронова инжекция в колянна става.
Препоръчаха я, че била "смазка" за коляното и щяла да облекчи доста ставата.
Та въпроса ми е дали някой е поставял такава инжекция?

# 640
Аз. Има ефект, но след година си в изходно положение. Последно към 500 лв. ми струваше

# 641
докторът на моята дъщеря е против хиалурона- казва, че е "патерица"
не даваше при възстановяването, не препоръчва и сега наколенки- пак по същата причина
казва, че дават фалшиво успокоение
въпреки всичко купих, защото девойката чува милиони мнения наоколо, и все някой и нещо й повлиява, но ..я ползва първите  10 минути в първия мач след завръщането, и я махна- не й позволявала  да спринтира
иначе, започва да й вдява главата, че трябва да се научи и да свикне  с новата реалност- оперираният крак има нормално максимално разтежение, но поради нейното вродено  хипер разтежение ( над 180 градуса ), все й се  струваше, че оперирания е по- малко мобилен
отчитам ,че едно от основните упражнения за подобрение на мобилността след операцията, би трябвало да е кръстосана смяна на посоката- едно от най- недолюбваните в случая на моя дъщеря
това й е най- ниския показател на hop теста
https://youtu.be/A2IK2Q5MRhA?si=uYtcBYR5L7dBmRN6
 миналата седмица прави тестове за училищните клубове по атлетика- върнала се е на предишните нива на експлозивност в спринт и скок на дължина, но издръжливостта ( пресечен терен) - не .
с всичко това, искам да кажа на тепърва започващите този път на възстановяване след операция- информирайте се възможно най- добре, търсете специалисти по спортна физиотерапия, особено , ако мислите да спортувате активно след това
някои неща, които ще ги работи сега моята дъщеря- вече 10 + месеца след операция , е можело да се избегнат, ако е имало по- конкретна програма

скиорче, добре е , че таткото може да тича по асфалт
моята щерка само там усеща "нещо"- на трева не- тя е крило, и принципно тренира спринтове
твоята дъщеря, щом кара колело по черни пътища, значи няма тази " нещо " чувствителност, но и тя е оперирана преди почти година , нали?

понякога си мисля, че моята реагира малко дефанзивно с тези усещания, въпреки ,че реално натоварването е много, дори повече от преди операцията

Последна редакция: пн, 04 ное 2024, 00:17 от Mamagemelar

# 642
Преди да пристъпите за операция на коляно, обикновено е необходимо да се направи ЯМР.
В моят случай отидох в Софиямед с направление по касата при д-р Павел Краевски - юни месец 2024.
След преглед установи, че е необходимо да се извърши ЯМР... но не назначи такова, а ме отложи за след 28 дни, за да се хване направлението и да се води вторичен преглед с обяснението, че се чака разрешение от касата.
След 28 дни посещението ми се водеше като вторичен преглед и ми каза, че одобрение няма от касата и да отида след след лятната му ваканция да видим дали ще има одобрение. За да мине по Касата следва отново да си извадя направление от личния лекар.
Отидох отново при него и прегледа се водеше като първичен преглед по новото направление. Прегледа се състоя в следния разговор - аз съм еди кой си, дали има разрешение от касата - не няма. А може ли да се обаждам по телефона, а не да идвам в работно време, за да се види дали имам разрешение - не, не може, з да проверя дали са Ви одобрили, следва да Ви прегледам, а Вие да си платите за прегледа, елате пак след 28 дни, за а хванете сегашното си направление. Касата одобрява само определен брой молби за ЯМР, не се знае кога ще имате късмет"
Последва подаване сигнал до Касата от моя страна за източването й, при което при следващото ми посещение, което отново се водеше вторичен преглед, най-сетно получих "одобрение" от Касата за заветния ЯМР - 3 месеца след първоначалния преглед.
След известно време получих отговор от Касата, че д-р Краевски от Софиямед е провел 4 прегледа - 2 първични и два вторични като при всички е отбелязал нуждата от извършване на ЯМР, но само при последния е "цъкнал човката".
Допълнително от Касата уточняват, че не се изисква одобрение или разрешение от Касата за извършването на ЯМР, а същото се назначава от лекаря специалист, който в случай че е достигнал някакъв лимит, следва да заяви нов ...  В случая с д-р Краевски такъв лимит не е бил достигнат и не е заявяван нов. Поради горното се налагт санкции на лечебното заведение.
Накратко - 3 месеца забавяне, за да може д-р Краевски да способства в източването на касата с 3 ненужни допълнителни прегледа.
Горното е, за да имате предвид, че специалистът следва да издаде направление за ЯМР и не е необходимо одобрение или разрешение от Касата...

П.П. За професионалните качества на д-р Краевси нямам забележки... за отношението към пациента - сами си преценете дали 3 месеца забавяне, за да може да вземе пари за 3 фиктивни прегледа са нормално отношение към болен пациент.

# 643
Да, по новите правила, не се чака одобрение за ЯМР. Докторът го издава и директно отиваш на изследването.

# 644
  • София
Много странно това за София мед.
Ходих там на преглед и на вторичния д-ра веднага ми даде направление за ЯМР, но само за апарата в тяхната болница.
Д-р Захаринов от поликлиниката беше, доволна съм от него.
Обясни как операцията не е необходима в моя случай.

Общи условия

Активация на акаунт