Тинейджърски неволи

• 26 183
  • 222
  •   1
Отговори
# 45
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
И аз не бих пуснала моята, ако бях на ваше място...
То е ясно, че вече са я приели за аутсайдер, но около мен, всички готини хора, които ценя истински са били приемани като аутсайдери в училище, защото са били различни ...

# 46
Няма такава зависимост. Когато си скучен и аутсайдер, задължително ставаш супер човек. Това е, като измислиците, че грозните жени са умни. Някои просто си остават аутсайдери. Отпуснете контрола и неврозата малко, на 15 са, не са малки, нито полуидиоти.

# 47
По-добре аутсайдер, отколкото част от това "стадо"!

Това стадо е нейното стадо и едва ли е толкова лошо, след като говорим за деца от ПМГ. Дори да си падат по веселби тип кръчмарски, това не ги прави пропаднали и ненадеждни, защото явно такава е културата в цялата общност, не само в класа или училището. Щом не става дума за НПМГ, явно говорим за по-малък град, а в малките градове масово се слуша по-народна музика. Отделно, имам доста добро мнение за някои цигански оркестри, музикантите в тях са наистина талантливи и могат да свирят всичко, но свирят това, което се харесва, така че цигански оркестър не означава непременно нещо много лошо.

# 48
Мислех, че най-шокиращото в темата е как 14 годишни ученици от елитно училище избират цигански оркестър за забавление, но това бледнее пред призивите - да се отпусне контрола, да бъдем част от стадото и какво толкова лошо има в това 14-годишни да пият по кръчмите и да довършват купона в някоя дискотека.

# 49
На бригада в 8 клас, която беше в Петрич, учителите ни заведоха на дискотека. Едвам всички заедно успяхме да спасим една съученичка, защото я харесал местния мутряга. То не беше дърпане, караници, до бой се стигна почти. Човекът не го интересуваше, че това е ученичка, нея си бил избрал и толкова. Добре че имаше един по-едър мъж с нас, та и като бяхме повече хора се измъкнахме някак. Ама ако бяхме само учениците - нямаше да й се размине.

# 50
За мен проблема тук е друг. Жената явно пуска детето, циганския оркестър и прочие са детайли, които се явяват при изясняване на подробностите, но то самото дете дава смесени сигнали и като цяло ситуацията явно е по-сложна.
Явно има кофти атмосфера в класа. Класен ръководител не ще да организира събиране, децата се обиждат и прочие.

# 51
Имам нейни съученички във фейсбук и виждам снимките им от нощните заведения всяка седмица....
...
И новите дрешки ги има, прическата също - в момента даже е със синя коса 😀
Просто явно, за да се впишеш в обстановката, трябва да си част от стадото, дори да не го искаш.
...
Има компания приятели извън училище, с които излизат, и с които явно имат доста общи интереси, различни от чалгата и водката. Играе компютърни игри, гледа манга, слуша японска музика.
Струва ми се, че конкретният случай с кръчмата е симптом на по-дълбок проблем със средата ѝ в училище.

Също ми се струва, че липсва достатъчно диалог между майка и дъщеря.

Коя игра играе в момента? Коя манга чете? Синята коса от какво е вдъхновена? Какви са общите интереси с компанията извън училище? Хубаво е да сте наясно с тези неща. За мен лично косплей примерно е забавление и интерес, който е 100 пъти по-смислен и ми допада от ходене на дискотеки. Но на мен дискотеките никога не са ми допадали. Докато на други хора им допадат. Не мисля, че всеки родител би одобрил компютърните игри, мангата, анимето, косплейя и каквито още там интереси има.

За мен е важно дете на 15 да може да говори с родителите си по тези въпроси и да среща разбиране. Това за "дали да ходя на кръчма, все ми е едно" си е било покана за по-задълбочен разговор. На никой на 15 нищо такова не може да му е все едно.

# 52
бг-татко, наистина изчакай щерката да порасне и да видиш как ще тича всичко да ти сподели Simple Smile

# 53
Янечек, на база на какво твърдиш, че учениците в провинциалните МГ-та слушат “по-народна” музика?

# 54
Мислех, че най-шокиращото в темата е как 14 годишни ученици от елитно училище избират цигански оркестър за забавление, но това бледнее пред призивите - да се отпусне контрола, да бъдем част от стадото и какво толкова лошо има в това 14-годишни да пият по кръчмите и да довършват купона в някоя дискотека.

Защо трябва да пият пък обезателно. Аз не пия, никога не съм пила, а съм ходила къде ли не. И не само аз. То пиянката, ще си е пиянка навсякъде и обратното. Стига с тия клишета безпочвени. Утре, ако решат да ходят на хип хоп изпълнител, пак няма да го пуснете, защото ще се надруса ли?

# 55
Синът ми беше 6 или 7 клас, не помня вече, когато класът им се организира да празнуват коледните празници на вечерна дискотека. За него беше първата вечерна такава, преди това беше ходил само на детски. Е, колко да е била вечерна, все пак за ученици – от 18 или 19 часа до 22.
Тръгна с голяма радост и вълнение. Но се върна много рано. Разочарован. В началото било добре, пускали всякаква музика, но по едно време наблегнали на чалгата. На сина ми и още няколко момчета от класа им станало тъпо и си тръгнали.
Та така. Нали затова ги възпитаваме тези деца, затова градим и музикални вкусове, и какво ли още не. Идват моменти, когато възпитателните ни методи и резултати подлежат на проверка. Пускаме децата (в границите на разумното), стискаме палци да не им се случи нещо неприятно и накрая си правим изводите.
Каквото сме посели, това ще пожънем.

В конкретния случай бих пуснала детето, но най-късно до 22 часа. И ще осигуря безопасното му прибиране.

Последна редакция: пт, 04 май 2018, 10:38 от Как' Сийка

# 56
Янечек е права донякъде. Около дъщеря ми има доста слушащи чалга деца, а тя е в елитно училище знаеш в кой град. И в МГ се слуша чалга, което за мен е отврат. Но явно конкретно града, в който сега живея си е чалгарски. За моите деца изобщо нямам притеснения,. Чалга може да чуят някъде случайно, но да седнат да си я пускат за собствен кеф едва ли ще стане някога.

# 57
_Bianka__, мисля да си направя още 4-5, че да повиша шансовете все някое от тях да ми споделя :Р

Може да споделя, може да не споделя, конкретното момиче очевидно споделя с майка си или поне има желание. Аз също чета манга и гледам аниме и въпреки че почти сигурно едно момиче на 15 ще чете различни жанрове от мен (иначе бих се притеснил за нея), все пак знам какво е махо шоджо манга примерно. Същото важи за компютърните игри.

Какво, като станат на 15 вече изобщо нищо не може да се говори с тях, така ли? Мълчат, цъкат си на телефона и чакат да стане време да излязат за училище или с приятели?

# 58
С някои може, с други не толкова. Не знаеш какво ще ти се падне Simple Smile

# 59
  • София
Съмнявам се доколко моята дъщеря би изявила желание да ходи по кръчми, в които свирят цигански оркестри. Ако настоява, ще вдигна ръце, но с уговорката, че в 22 ч. ще си я приберем вкъщи, така както повелява законът. Аз съм много ларж, но чак толкова не съм. Всичко си има граници.

Общи условия

Активация на акаунт