Тинейджърски неволи

• 26 184
  • 222
  •   1
Отговори
# 60
Ако детето не искаше да отиде на сбирката, то темата нямаше да се обсъжда вкъщи- щеше да каже, че класа ще се събира, но тя не желае да присъства.
За мен е по-смущаващо, че детето не се чувства добре в собствената си кожа и не може да бъде себе си- има нужда да се направи на клоун със синя коса, за да привлече внимание. Това си е зов за помощ, а колкото повече я ограничавате, толкова по-тежки ще бъдат последиците. Без вашето разбиране ще започне да се крие и да прави 100 пъти по-големи простотии, за да избие комплексите си. И на 18, когато се почувства по-независима от вашите окови, ще заживее неизживяното си детство. А човек може да няма музикална, сексуална или банкетна култура както на 15, така и на 18. Трябва някой да поговори сериозно с детето за дебнещите опасности и не с празни заплахи, а реални примери, защото на тази възраст са хитри, а имат и достъп до достатъчно информация, за да проверят достоверността на казаното от родителите и да изгубят доверие във вас. А добре информираното дете знае от какво да се пази и може само да прецени дали би рискувало да посети подобно място или не. Научете ги на отговорност, не ги ограничавайте от възможността им сами да правят изборите в живота си!

# 61
_Bianka__, мисля да си направя още 4-5, че да повиша шансовете все някое от тях да ми споделя :Р
Ако народите още 4-5 няма да нарасне шансът някое да ти споделя, но със сигурност ще споделят помежду си, което е много по-ценно. Така че 4-5 чак не, но поне още едно, защото всеки има нужда да споделя, а по-лесно се споделя с брат или сестра, не с родител.
О, голяма драма е тази синя коса! Правела се била клоун - ами те всички се правят на клоуни, просто имат нужда да им се обръща внимание, да бъдат забелязвани, а най-добре ги забелязват, когато предизвикат шок. И моят беше със синя коса в началото на учебната година, и дъщерята на приятелката ми - има спрейчета в ДМ за някакви дребни левчета, купуват си и се пръскат, после им омръзва и престават.

# 62
И аз съм на мнение ,че трябва повече свобода.Едно ще е на нея да не и хареса ,друго да не сте я пуснали.Ами нашите ме пускаха навсякъде и не съм пропушила,пропила и т.н.Виж приятелките ми ,които се криеха ги правеха тези неща.А за музиката..еми кофти е ,ама мисля ,че всички сме били на чалга.Тепърва са започнали да излизат ..ок е да пробват и кръчми и дискотеки.Най-вероятно няма да и хареса ,но по-добре сама да стигне до този извод .

# 63
  • На Марс
Та сега въпросът ми е аз ли нещо не съм в ред, че не пускам 14-годишната си дъщеря по кръчми....до 12 часа ( другите после и на дискотека щели да ходят), или светът се е побъркал.
Що за родители пускат малолетните си деца нощес по заведения.

Мене на 16 ме пуснаха преди ХХ години на хипария - 10 дена ходене по дискотеки и спане по плажове и горички ... а бяха 90те диви години ...

# 64
Както казах, мен пък ме пускаха навсякъде. Но аз не мисля да съм чак толкова ларж.

# 65
А чалгата може да е само кратък етап от живота. Няма да забравя как на 14-15 щерката се тръшкаше да ходи на концерт на Мишо Шамара, ММ тогава изслушал две-три негови парчета и беше потресен. Сега и е смешно колко глупава е била. Но пък се находи по дискотеки още в гимназията и после в университета падна здраво учене, докато синът обратното: в гимназията никъде не излизаше и като отиде в София, първите две години беше като отвързан.
Ако смятате, че добре сте възпитали децата си, би трябвало да им имате доверие, без да забравяме и съответния контрол, разбира се.

# 66
И аз смятам, че негласно е показала, че й се ходи. Няма да се учудя, ако това не е първото събиране с класа, но за другите даже не ти е казала, защото е знаела, че няма смисъл и едва ли ще я пуснеш.
Аз бих й разрешила да отиде, но разбира се до позволеният от закона вечерен час. Като ще осигуря и транспорт, както за отиване, така и на връщане. И ще се уверя, че е запозната за повишеното внимание на такива сбирки. С тези разговори трябва да се започне преди това, а не като дойде такава ситуация.
Обсъждаха се други места - пицарии, плаж със заведение, където би било по-адекватно, но избрали кръчмата.
Наистина ли това за теб е по - приемлив вариант Expressionless

# 67
Струва ми се, че разумен ход би било да се съдейства на момичето да организира нещо алтернативно с приятелите си извън училище. Нормално е да не се съчетават чалга деца с джей рок/поп такива. Осигурете им терен, купете им бордова игра, пуснете им мухата да си организират техен си косплей. Хем ще им е приятно, хем ще се надъхат в свои води.

# 68
И не, няма да ги изгонят в 11, и в дискотеката ще ги пуснат, и алкохол ще им дадат....за съжаление.
Подай сигнал Simple Smile

Ходенето някъде със съучениците, за края на годината изобщо не те определя чалгар ли си, какъв си. Но неходенето никъде, те определя, като аутсайдер.
А защо никъде? Нали говорим само за конкретното място с чалга?

Наистина ли това за теб е по - приемлив вариант Expressionless
И на плаж ли не ги пускате?

# 69
  • sofia
70ти набор и друсащи се с хероин съученици? Т.е. това е ставало по времето на комунизма (преди 89та)? Извинявам се за невежеството, но тогава имало ли е свободна продажба на наркотици, дилъри и всичко по реда както днес? Предполагам е възможно, но  е малко трудно да си представи човек
ДобрЮтро! Това, че нещо не можеш да си го представиш, не означава, че не се е случвало.

Човече, пияни на плаж си е страшно. Гаранция, че ще им хрумне да се изкъпят.

Иначе по конкретната тема - с моите деца знам какво и как да направя, ама за чужди акъли не смея да давам.
Аз по кръчми и дискотеки не си падах и съм ходила инцидентно, обаче по домашни купони..........

# 70
Ходенето някъде със съучениците, за края на годината изобщо не те определя чалгар ли си, какъв си. Но неходенето никъде, те определя, като аутсайдер.
А защо никъде? Нали говорим само за конкретното място с чалга?

Не е важно конкретното място, проблемът е доколко един тийн, особено такъв, който се разплаква, когато му кажат, че е скучен, може да понесе позицията "Аз срещу всички". За да бъдеш единак в стадото и да оцелееш, можеш единствено ако си хищник, но в случая определено не говорим за хищник. Всеки има нужда да бъде част от някаква общност, колкото и да се дуят разни хора, че са си самодостатъчни. На 15 никой не си е самодостатъчен и дори да има други общности, в които да се чувства добре - спортен отбор, някакво хоби, е ужасно да бъдеш отхвърлен от класа си - все пак това са хората, с които прекарваш повечето си време всеки ден и сигурно е много тежко да си все наопаки. Толкова пък да не може да се понесе една вечер с цигански оркестър! После ще идете на опера за наместване на чакрите и готово.

# 71
  • sofia
Права е Янечек за отхвърлянето, особено на тази възраст.

# 72
  • Близо до гората...
Е стига с тая опера и сладкарници, бе хора.
Проблемът не е излизането с класа като цяло, а конкретното заведение и липста на учител с тях.
Не преувеличавам - циганско е. От типа, дето ти тупат с барабанчета на масата и една дебела циганка ти пее на ухо.
Ами не е подходящо.

# 73
В такова заведение моята дъщеря не би отишла доброволно. Но тя е непукист и не се притеснявам за нея дали би се почувствала отхвърлена от съученици - цигански фенове.

# 74
Добре де, а има ли заведение, което намираш за подходящо? Защото е странно всички без един да си падат по чалга ако има избор и за друг тип музика. Дори в един клас да има фракция на чалгаджии, винаги има и други групички с различни музикални предпочитания. Ако съвсем всички от класа слушат само чалга, си правя извод, че просто средата е такава, извън класа и училището.

Общи условия

Активация на акаунт