Тинейджърски неволи

• 26 200
  • 222
  •   1
Отговори
# 75
  • sofia
Мравка, поговорете си с детето и ако тя прецени - да отиде.
Циганско, не циганско, може да го приемете като трупане на житейски опит. Просто да се е сблъсквала с такъв тип хора и поведение и да знае какво да очаква.
Много хора плюват и изказват мнение за чалгарски заведения и пр., без да е стъпвал кракът им в такова. Така тя ще знае от първа ръка за какво иде реч и сама ще прецени дали е за нея подобно изживяване.
Освен това, в подобна обстановка ще може да види какво представляват съучениците ѝ.

# 76
Пускам на плаж, разбира се. Просто за събирането на заведение с плаж бих се притеснявала повече, и не би ми хрумнало да го определя като по - приемлив вариант, именно поради причината, която Веси изтъкна.

Споделям мнението на Янечек.
Всъщност изобщо няма значение самото място, което са избрали, ако ще и семки на някой паркинг да чоплят. Момичето няма да е с групата и колкото повече пъти им отказва, накрая ще спрат да я канят.

Скрит текст:
Понеже все споменавате оркестъра.
Кючеците обикновено започват след 21:30/22:00. Преди това са народни песни, естрада и чалга балади.

# 77
Аз пък не мога да се съглася с теорията на Янечек, защото моето дете е такова, но не е аутсайдер.
Дъщеря ми е с 1 г. разлика от това на авторката. Сега я питах би ли отишла, каза - не. И то не защото ние няма да я пуснем, а защото не ѝ харесва. Бойкотира последното събиране на класа (през деня, в заведение), защото не го хареса. Отделно от това - близка е с 2 от тях, момчета и дотам. Другите имат лошо отношение към едно момче и едно момиче, които са нещо като аутсайдерите в класа и тя не одобрява интригите, които творят (физическа или открита агресия няма, само подмолна и приказки зад гърба). Като цяло е много общителна и пълна с приятели, но не иска да е част от тази група и уважавам решението ѝ.
Въпреки описаното е едно от най-популярните деца в класа и всеки се бута да ѝ е приятел.
Затова не мога да се съглася с теорията за отхвърлянето, само защото не тича със стадото при организирани излизания.

В конкретния случай детето не е казало, че иска да ходи. Ако иска бих казала да, но ако не иска, няма да я навивам да иде, само защото някой щял да ѝ се подиграва.
Ако решат да се подиграват ще си намерят за какво - тегло, коса, шини, очила, успех в училище (независимо добър или лош), дрехи, телефон, нос и т.н.

За плажа - не знам защо си ги представихте всички пияни заляни. Как ги пускате тогава на екскурзии и зелени училища, там навсякъде има басейни.

# 78
  • София
Аз да. И то също някъде в 9-10ти клас. Беше гнусен. И сега мисля така, и тогава.
Забавление не е = отрепка.
Смятам, че мнозинството, започнало по даден начин, тръгва по наклонената плоскост, а не се "наживява".

И колкото и да се сипят хора да казват как те са преминали през буйни периоди, но сега са си наред, няма как да го вярвам, като виждам, че отрепките се множат. А те си имат родители или по друг начин казано- крушката си има опашка и тия, дето си мислят как са надживели периодите си, всъщност са си същите и възпитават подобни.

Съгласна съм с НСЧ, не бива да се трепери дали детето ще кривне от стадото, а да се възпитават личности.

# 79
  • sofia

За плажа - не знам защо си ги представихте всички пияни заляни. Как ги пускате тогава на екскурзии и зелени училища, там навсякъде има басейни.
Щото сме го виждали и правили. Особено, ако няма възрастен наоколо. Защото големият ми е разказвал за разни изцепки на негови съученици.
За това в началото казах, че с моите знам какво да правя и какво да им кажа, ама за чуждите деца си отговарят родителите им.
Това, че ти не се съгласяваш с теорията на Янечек, защото е неприложима за твоето дете, не означава, че за някое друго не важи 100%

# 80
Аз от личен опит смея да твърдя, че отиването на кръчма или екскурзия с учител не означава, че учителят ще бъде наистина там 100% от времето.

# 81
Щото сме го виждали и правили. Особено, ако няма възрастен наоколо. Защото големият ми е разказвал за разни изцепки на негови съученици.
Тук вече идва ролята на родителя. В морските ни градове живеят много деца, които имат свободен достъп до плажа, а там е пълно с кръчми. Описаното може да се случи всеки ден, не само като са с класа.

Това, че ти не се съгласяваш с теорията на Янечек, защото е неприложима за твоето дете, не означава, че за някое друго не важи 100%
Моето дете е само един пример. Аз също съм била дете и пак не съм виждала тази теория. Точно обратното беше, аутсайдерите се натискаха да са част от цялото, а получаваха само подигравки. Аутсайдерът си е аутсайдер, колкото повече ходи сляпо по лидерите и групата, толкова по-зле става. Когато покаже, че е личност с мнение, тогава и получава уважение и спира да е аут.

# 82
  • Няма такава държава!
Аз пък не мога да се съглася с теорията на Янечек, защото моето дете е такова, но не е аутсайдер.

В конкретния случай детето не е казало, че иска да ходи. Ако иска бих казала да, но ако не иска, няма да я навивам да иде, само защото някой щял да ѝ се подиграва.
Ако решат да се подиграват ще си намерят за какво - тегло, коса, шини, очила, успех в училище (независимо добър или лош), дрехи, телефон, нос и т.н.

Аз също. Била съм като тийнейджър в подобна ситуация, моето дете сега е в същата - еми, нито аз, нито тя сме били аутсайдери. Има хора с които дъщеря ми се разбира и има такива, които просто изтърпява, като са наоколо. Съгласна с НСЧ, че винаги ще намерят за какво да я тормозят - трябва да се научи да не се впечатлява от подобни реплики. Ако все пак иска да отиде - да отиде, с предварително подготвена възможност родителите да я вземат по-рано. Ако не иска - да не ходи и да не се оставя да и се подиграват за това.

# 83
  • sofia
Е, аз не съм задълбала какво е отношението към момичето по принцип( ако някъде е споменато). Говорим си за конкретна ситуация.
Големият ми син също не е от много общителните и мнооого трудно се сприятелява с някого и изобщо не търпи някой "да му играе хоро на главата", ама това е той. Друго дете би търпяло "хорото", заради нещо си.....
Хората са различни, та за това няма една единствена рецепта да действие при подобни ситуации.

# 84
Toчно пък аз думата аутсайдер не я споменавам в нито един свой пост, нито пък си позволявам да лепя подобни етикети на подрастващи.
Не знам какво е твоето дете, но това на авторката, поне по беглата представа, която получихме за него, не е от тези, на които не им пука, защото е плакала, когато са ѝ казали, че е скучна. Разбира се, че има такива, които могат да бъдат срещу течението, но те не са повечето, а ако успеят да задават посоката на течението, значи са с лидерски качества и тогава другите ще следват, а няма да ги разплакват.

# 85
Дъщеря ми е с 1 г. разлика от това на авторката. Сега я питах би ли отишла, каза - не. И то не защото ние няма да я пуснем, а защото не ѝ харесва.
Скрит текст:
Бойкотира последното събиране на класа (през деня, в заведение), защото не го хареса. Отделно от това - близка е с 2 от тях, момчета и дотам. Другите имат лошо отношение към едно момче и едно момиче, които са нещо като аутсайдерите в класа и тя не одобрява интригите, които творят (физическа или открита агресия няма, само подмолна и приказки зад гърба). Като цяло е много общителна и пълна с приятели, но не иска да е част от тази група и уважавам решението ѝ.
Въпреки описаното е едно от най-популярните деца в класа и всеки се бута да ѝ е приятел.
Затова не мога да се съглася с теорията за отхвърлянето, само защото не тича със стадото при организирани излизания.

Децата са различни, няма обща формула. Това което има в тази история, а няма в историята на авторката, е комуникацията с родител и това родителят да знае убедено какво се случва с детето му, как се чувства то и т.н.
Скрит текст:
Аз като дете и тийнейджър съм бил и аутсайдер и "инфлуенсър" (едно време сигурно щяхме да кажем популярен) по всякакви причини. Примерно бях аутсайдер в най-мизерното училище в Люлин, защото бях между 10 и 100 пъти по-интелигентен и образован от лекенцата, деца на алкохолици, цигани и т.н. И ме мразеха, въпреки че се биеха кой да седне да преписва от мен. После пък бях аутсайдер, защото изведнъж се смени средата от най-пропадналата възможна на такава дето беше модерно да си най-големия зубър, да се прибираш да учиш след училище и да се фукаш със скъпи маратонки и нинтендо. Пък аз си излизах, пиех си, слушах си музика, биех се, когато се бият младежите (по-често се правят на мъже) и т.н. Неща, които малко хора от моя клас правеха на този етап. В един момент обаче пък това стана по-модерно и бях популярен в цялото училище даже без да разбера как е станало. 

Това, което наистина ми е липсвало, е че никой никога не е седнал да си поговори с мен, да се поинтересува през какво минавам, какви проблеми имам. Достатъчно красноречиво е, че са ме записали в това мизерно основно училище, в което идваха проблемните деца от целия квартал. И ако се биеш, за да се защитиш - кофти, пък ако не се биеш - още по-кофти.

Не знам дъщеря ми дали ще иска или няма да иска да говори като порасне. За мен това как децата не били искали да говорят с родителите си е извинение за родители, които по една или друга причина са загубили близостта на децата си. Тийнеджърите имат огромна нужда да говорят с възрастен, но трябва да е адекватен възрастен, не да се държи като слон в стъкларски магазин, защото изведнъж е решил да прояви интерес към живота на детето си. Трябва да умее да слуша, трябва да умее да пита. Аз и сега не бих отговорил на въпрос "каква манга гледаш в момента", защото манга не се гледа, чете се. Гледа се аниме, което е съвсем различно от манга. Същото се отнася и за жаргон, забавления, популярни музиканти и т.н. и т.н. Мисленето - "дебела циганка пее" = "няма да пусна" прекалено опростява ситуацията, да не говорим, че е расистко и внушава грешни послания. В цялата история има безброй въпроси - каква музика слушат тези деца, как се забавляват, с какъв произход са, защо детето е в това училище, ако е пълно с простаци, защо е в този клас, а не в някой друг и т.н. и т.н. Убеден съм, че нещата са доста по-дълбоки от една циганка пее. Сигурен съм, че децата си имат по-различни съображения за избора на тази точно кръчма, не защото всичките обичат да лепят 10толевки на челото или шкембето на дебели пеещи циганки-кючеклийки. Примерно ние в гимназията слушахме алтернативна музика, хеви метъл, дед метъл, траш, простотиите на хиподил, но се забавлявахме и с "куцо магаре", просто защото беше безумно абсурдна и смешна музика това. Има огромна разлика между сериозен интерес и "бъзик". Може изборът на кръчма да е бил за бъзика, може да има съвсем различни причини, може само в тази кръчма да не правят проблеми на непълнолетни за алкохола, може да се пуши вътре и затова, всичко е възможно.

Та няма значение дали бихме пуснали или не бихме пуснали, защото каквото и решение да се вземе на база толкова непълна информация би било погрешно. Правилното решение е да се задълбочи връзката с детето и да му се помогне да взима само адекватни решения и да чувства подкрепата на родител, а също и да получи съвети. Но това не става за 1 ден, че може и изобщо вече да не е възможно, ако се е загубило "приятелството".

# 86
ето ви нагледно каква е атмосферата на едно такова място-

https://www.youtube.com/watch?v=qsEEHW_V5ho

Ако някой продължава да си мисли,че е ок 14-15г. му дете(момиче) да е на такова място,негова си работа.

# 87
Права си за думата, Янечек, замести я с - отхвърлен от класа.
Имам предвид, че това дете, ако не промени поведението си ще е отхвърлено винаги, независимо дали ходи на събиранията си с класа или не.
И в моите класове, и в този сегашния, който наблюдавам, отхвърлените са плътно на всички организирани събития, по-зле става. Винаги съм се чудила защо го правят, но сега покрай темата поне разбрах причината.

# 88
Имам предвид, че това дете, ако не промени поведението си ще е отхвърлено винаги, независимо дали ходи на събиранията си с класа или не.
Откъде реши, и ти, и другите, които говорят за аутсайдери, че това дете е отхвърлено от класа? На мен не ми става ясно от нищо, написано до момента, че говорим за аутсайдер, но ако започнеш да се делиш от останалите, особено ако си единственият, който се дели, ще станеш. А в случая дори не става дума за желанието на детето, което просто не е псомяло да каже, че му се ходи, а за явното неодобрение на майката, заради която получава отговор "все едно ми е, ти кажи". На 15 никога не ти е все едно, а ако ти е, това си е доста тревожен симптом.

# 89
Защо подценявате 15-годишните? На тази възраст вече имах изграден музикален вкус, та какво пречи и при дъщерята на авторката да е така. Може да е питала, колкото да се убеди, че е на прав път - да не ходи. А това, какво са казали съучениците-чалгари, вече е все едно. Така или иначе няма да й се налага да се забавлява с тях по техния начин след завършването. Пожелавам й в гимназията да намери подходящата среда и подходящите забавления.

Общи условия

Активация на акаунт