Тинейджърски неволи

• 26 203
  • 222
  •   1
Отговори
# 90
За мен е странно как всички, ама всички от ПМГ слушат чалга. Разбирам да ставаше дума за някое гетарско училище, където не се и съмнявам, че е така, но децата от добро училище обикновено имат разнообразни музикални предпочитания и дори да има фенове на чалгата, има и други. Затова и предположих, че проблемът с чалагата всъщност е заради малкия град, а не заради училището.

# 91
Естествено, че всички слушат чалга. Просто като идат на заведение с другите, и това чуват понякога.

# 92
  • Близо до гората...
Да, има изграден музикален вкус.
И не ме притеснява това, че ще почне да слуша чалга.
Не е аутсайдер в класа - има 4-5 момичета с които общува повече, с другите - колкото се налага. Идват у нас да пишат проекти.
Пуснах темата, защото когато и казах да не ходи, очаквах, че това ще е реакцията на повечето родители, поради безумния избор на заведение.

# 93
Янечек, не е задължително всички да са люти фенове на чалгата. Може 4-5 да са такива, още 10-тина да се водят по тях, просто защото им е все едно какво ще слушат, и още 5-6, дето от притеснение да не бъдат набедени за скучни, ще отидат, макар и да подозират, че няма да им е много приятно. И остава дъщерята на авторката. Така, както чета, допускам, че е щяла да попадне в последните 6 броя, ако отиде. Ако не може да "диша" чалгата въобще, сигурно се е зачудила кое ще й е по-приятно: да изтърпи една вечер или подмятанията, че не става за купон.

Скрит текст:
Аз като момиче си имах един период, в който никак, ама никак не ме блазнеха дискотеките. Пробвах някъде на 12 да изляза в кварталната дискотека. Закъснях, имах си проблеми с нашите. И после запънах крак, и казах, че докато не дойде времето аз да си решавам кога ще се прибера, няма да ходя. И така 4 години си го раздавах особена и аутсайдерка. Събирах си се с една компания, с които си слушахме Пинк Флойд, Рейнбоу и разни от сорта и хич не ми дремеше кой какво щял да каже. След това вече се появиха и читавите рок-клубове, та направо си паднах на пъпа.

# 94
Не е аутсайдер в класа - има 4-5 момичета с които общува повече, с другите - колкото се налага.

Това е нормалното и най-често срещано - в един клас винаги се оформят групички. Но щом другите 4-5 от нейната групичка ще отидат, не виждам защо да не отиде и тя, не смятам, че присъствието на едно "упадъчно" събитие разваля човека. Това, че съм ходила на един концерт на Азис, не ме е направило почитал на чалга културата, нито ме е омърсило като личност, само за успокоение го споделям, не те скланям да я пращаш при дебелата циганка, дето ще ѝ пее на ухото Wink

# 95
Откъде реши, и ти, и другите, които говорят за аутсайдери, че това дете е отхвърлено от класа?
Коментирах твой пост:
Цитат
На 15 никой не си е самодостатъчен и дори да има други общности, в които да се чувства добре - спортен отбор, някакво хоби, е ужасно да бъдеш отхвърлен от класа си - все пак това са хората, с които прекарваш повечето си време всеки ден и сигурно е много тежко да си все наопаки.
С което съм съгласна, че е тежко. Само написах, че:
Първо: не става дума все да е наопаки, а за едно единствено събиране, на което то няма да иде.
Второ: това не е причина за отхвърляне от класа, така че спокойно може да изрази своето мнение, ако не съвпада с това на класа.

Надявам се вече да е ясно, не знам как по друг начин да го обясня...

# 96
Второ: това не е причина за отхвърляне от класа, така че спокойно може да изрази своето мнение, ако не съвпада с това на класа.

Tя няма свое мнение, което за мен е единственият проблем. Нейното мнение е "както майка ми реши, все едно". Има разлика между човек с позиция, който няма да отиде, защото не му харесва и човек, на когото му е все едно, отказите не звучат по един и същ начин и това се усеща. А нейното желание е да отиде, защото иначе нямаше да пита дали я пускат, а понеже знае мнението на майка си, просто не е посмяла да си принзае. На мястото на тази майка хубаво бих си помислила какво причинявам на детето си и как авторитарното ми поведение му се отразява в общуването с другите. Чудо голямо, че една вечер ще слуша цигански оркестър, може пък и да се забавлява, а ако не се, поне ще знае какво е и следващия път изобщо няма да се колебае.

# 97
Янeчeк, вече разбрахме твоето мнение, няма нужда през пост да размахваш пръст! Нищо ѝ няма на такава майка. На тази възраст децата трябва да искат и да се съобразяват с мнението на родителите си.

# 98
според мен проблемът на авторката е фактът, че другите родители са пуснали децата. Тя иска всички да възпитават по нейния тертип. Това почва от прохождането, където се сърдиш , че другите дават зрънчо   на децата си или по-късно им позволяват да се катерят по дървета-докато ти не разрешаващ и стига до чалга клубовете при непълнолетните. Еми с другите хора няма оправия.

# 99
То не се знае дали и другите родители не са потресени и дали не се възмущават и те.
Аз пък се чудя защо няма комуникация между родителите. И защо класната им няма да е с тях.
За толкова време все би трябвало да си разменят телефоните и да обсъждат такива мероприятия. Няма да се учудя, ако други родители са информирани, че класът ще ходи на на кино например. Или на рожден ден. Или на друго, още по-безобидно място.

# 100
  • Paris, France
Е какво толкова ви потриса чалгата и то в България? За мене е приятна ритмична балканска музика. Тук Андреа я слушат бразилци. Също и французи. Имам съседки, които идват да им превеждам текстове. От гръцки, румънски, ливански. Мислят, че е едно и също.

Идея е да се обадите на класния ръководител, който има поглед над деца на тяхната възраст. Дори и да не отиде, сигурно познава обстановката ако и други ученици ходят там.

# 101
Не  е проблем чалгата за един - два пъти,проблем е колективно мероприятие без възрастен.И голям проблем да си  скучен като не се впишеш.
Пак досаждам за едно време ,бяхме на бригада и по едно време оставах сама. Да се чудиш  защо те избягват и  се крият-пушат.Запалих цигара, въпреки че не пушех и проблемът изчезна-станах от тях.Това е инцидентно, но срещите на младежите едва започват.
Някой  спомена майката,че иска всички да са като нея. Децата са отражение  на това - искат всички да са  НЕскучни.Ами те трябва да се учат да приемат различия,на майките май  е късно да се влияе.

# 102
Има компания приятели извън училище, с които излизат, и с които явно имат доста общи интереси, различни от чалгата и водката. Играе компютърни игри, гледа манга, слуша японска музика.

Тогава какво й дреме, че от класа й я мислели за скучна? Тя нали си има приятелски кръг и не е самотна? Ако беше сама, без приятели и изолирана... би било друго. Аз също бях "смотана" в този смисъл с изключение на няколкото месеца див пубертет. Grinning И аз бях в НПМГ. Никога не ми е било кеф на дискотека, кръчма и мятането на гюбеци не беше моето нещо, не съм намирала сама смисъл да се вписвам в компания, в която няма да ми е весело и приятно. Не, че пак не сме вършили глупости, но бяха други глупости - не задължително по-добри глупости между другото.

НО, ако наистина иска да иде, смята, че може да й е забавно и да й хареса, а единствената причина да не го прави е, за да не ви разочарова, по-добре да иде и да види как ще е. Ако не й е хубаво, може да звънне да я приберете. Ако пък й хареса, да си купонясва, нали е със съучениците си все пак.

# 103
  • София
Странното е, че въобще на 15г. те пита дали ще я пуснеш, а това говори, за едни други проблеми, които ти не осъзнаваш, но и вредиш много. За мен нормално е да да каже "с класа ще отидем еди си къде, еди си кога, можеш ли да ме прибереш" /евентуално, ако не се групира и някой друг родител да я закара пътьом до вас/ или "класа ще се събира на дата Х, в заведение Х, но аз няма да ходя", макар, че ако е второто, може и да не те уведоми изобщо. А щом пита дали я пускаш значи хем иска да отиде понеже целия клас ще ходи, хем знае, че няма да я пуснеш да си покаже носа от вас вечер, че и в кръчма с чалга, но е искала да направи опит все пак да направиш изключение и да й разрешиш да се забавлява с класа си. Дали ще й хареса или не - щеше да се разбере ако я беше пуснала. Не  задължително да й харесат кючеците, но не пречи да си изкара хубаво с компанията, дори и да й пеят на Азис песните. Все пак говорим за 1 вечер за няколко часа. Ти я правиш аутсайдер и вероятно много излизания с класа и приятели е пропуснала, понеже вместо да я възпитаваш, ти я държиш на каишка и под похлупак. Лошото е, че такива "вързани" деца, в момента в който станат самостоятелни и стават като "отвързани" и правят всичко възможно за да си наваксат пропуснатото, ама понеже вече са над 18 става с кръчми до сутринта, алкохол и тези 3 неща, някои и с 4.

# 104
Докато не започнах да живея сама - на 18г като студентка, не съм си позволявала да излизам без разрешение. И като родител не бих толерирала детето ми да излиза със съобщително изречение.

Общи условия

Активация на акаунт