Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

От какво точно настивам?

 • 12 014
 • 75
 •   1
Отговори
 • Мнения: 92
От няколко години нещо все се простудявам по някакъв начин, без изобщо да усетя, та после са дълги и ужасни мъки. Личната ми лекарка казва, че е от това, че се навличам с дрехи прекалено много - и е факт, натрунтам се с дрехи и се изпотя. Но все си мислех, че колкото по-облечен ходи човек навън, толкова по-защитен е от настинки, ама май-май е по-добре да ти бъде леко хладно или дори студено, отколкото да се изпотиш и да те надуха вятърът, нали? Някой имал ли е наблюдения върху себе си или близки, има ли идея кое от двете е виновно за твърде честите ми разболявания?

# 1
 • София
 • Мнения: 27 665
Не съществува такова нещо като " настинка от надухване". Това са някакви бабешки приказки. Реално хващаш вируси по-често. Защо? Слаба имунна система. Засили я с нещо.
А - за какво обличане говорим в момента? Аз едвам слагам тениска и сако и после свалям сакото.

# 2
 • Мнения: 2 560
Аа, не е съвсем така. Ако  се навлича прекалено много до степен да се изпоти, а след това я надуха едно хубаво хладен пролетен ветрец, ще си настине като по учебник. В "бабините диветини" си има и доза истина. Не случайно даже и децата, ако се изпотят, веднага ги приобличат със сухи дрешки.

# 3
 • София
 • Мнения: 27 665
Ми аз се потя във автобуса, понеже пътувам дълго, после слизам, духва ме ветреца, даже изсъхвам и съм жива и здрава.

# 4
 • Мнения: 41 796
Всички сте прави Simple Smile като цяло т. нар. настинка са всъщност вирусните заболявания, с които се заразяваме от друго хора.
Но имунитетът на изнежените е по-нисък и затова по-често се заразяват.

Аз самата бях доста изнежена. Като станах майка промених изцяло навиците си, защото не исках и детето ми да мине по този път. Освен по-лекото обличане зимата спя на 17-19 градуса, с денем съм на 20-21. Освен кафе нищо топло не пия, само студено. Ям сладолед целогодишно.
От значение е началото на лечението. Нямам сливици и всичко слиза надолу. При болки в гърлото пресичам а първия ден с Трахизан. При кашлица - Тавипек. Ако имам температура взимам понижаващо след 38 градуса.
Да чукам на глава засега работи при мен.
Скрит текст:
И ракийка, разбира се, къде без нея Simple Smile

Аа, не е съвсем така. Ако  се навлича прекалено много до степен да се изпоти, а след това я надуха едно хубаво хладен пролетен ветрец, ще си настине като по учебник. В "бабините диветини" си има и доза истина. Не случайно даже и децата, ако се изпотят, веднага ги приобличат със сухи дрешки.
Те и виното в попара са им слагали, но това не значи, че трябва да следваме пример Simple Smile
Всъщност става дума за преохлаждане - но това е при доста по-екстремни ситуации. И пак е вирус или бактерия, която е намерила подходяща среда. Но наистина при изнежените хора преохлаждането се получава при съвсем нормални ситуации, затова трябва да се каляват постепенно. Не е нормално да не може да се справят с едно изпотяване или един сладолед.

# 5
 • Мнения: 2 560
Е, добре, че слагането на вино в попарата и обличането на суши дрехи са съвсем еквивалентни помежду си, та да  ги сравним. Има хора, които настиват и от по- малко, та преохлаждането при тях си е съвсем реална предпоставка за настинка със съпровождащите я екстри. Всеки си има слабо място и е различно уязвим.

# 6
 • Мнения: 41 796
Казах го в смисъл, че не всичко трябва да приемаме за закон, само защото са го правили старите хора.
Конкретно за преобличането - никога не съм го правила при моето дете и никога не сме имали проблеми, така че явно не е толкова основно правило.

Ако не става дума за някакво наследствено заболяване слабите места си ги правим сами. И на мен гърлото и гърдите ми бяха слаби места, но с подходящо каляване вече не са.

# 7
 • Бургас
 • Мнения: 6 349
Aз се убедих, че настинка няма. Зимата се къпя, после излизам с почти мокра коса да простирам или да пуша и дори и минус 20 градуса да е нищо не ми става, само по пуловер и току-що излязла от банята. Мъжът ми ме е обявил за луда, той все зъзне, пази се, а на мен не ми пука и наистина студ не ме лови.
Та има вируси и слаба или силна имунна система, това е, няма настинка. И има каляване и здрава психика, вяра, че нищо няма да ти стане. Мое мнение  Peace

# 8
 • София
 • Мнения: 12 603
Пример: Излизам днес по памучна рокля с презрамки и умрях от жега. Излизайки от асансьора срещам семейство съседи, с якета,с шапки, шалове около вратовете, даже с ботуши, и детето така навличат и после се чудят защо детето все е болно.Оплаквали се на дъщерята, че не можело да ходи на училище, защото щом се върнело в училище веднага пак се разболявало.И на градина не го пускаха, да не боледувало.И това дете как и кога ще си изгради имунитет?

# 9
 • Мнения: 510
След дълга чуденка,от къде точно настивам (хрема)в жегата,установих ,че е от климатика в колата.По принцип съм здрава,дори и зимата.

# 10
 • Мнения: 19 312
Някой имал ли е наблюдения върху себе си или близки, има ли идея кое от двете е виновно за твърде честите ми разболявания?

Имам идея, да. Практиката показва, че колкото е по-изнежен човек, толкова повече боледува. И обратното – тези, които са закалени, рядко се разболяват дори в екстремни ситуации.
Работи в посока закаляване. Лятото е най-подходящият сезон за това – слънце, вода, чист въздух...

# 11
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 15 365
аз съм постоянно по-дебело облечена от останалите, но не се потя и не боледувам.
просто ми е студено и се обличам!
много рядко настивам и то обикновено детето ме заразява, но и то не боледува често  Mr. Green за сметка на това то ходи босо и леко облечено, но на него все му е топло и все се поти. та не ще да е от обличането!

според мен трябва да си тренираш имунната система: спорт, каляване (не е задължително да ходиш леко облечена, можеш да ходиш да плуваш напр. водата е 21С и тялото се калява), повече из природата, ама не да седнеш на пикник, а да вървиш, да се натоварваш. Peace

# 12
 • Мнения: 92
Благодаря Ви, момичета!

# 13
 • София
 • Мнения: 3 546
Аз "настивам" обикновено, ако поседя по-дълго на течение . На другия ден почва да ме човърка гърлото, но ми минава бързо. Понякога даже не съм го и усетила течението, но почвам да кихам. Имах един период, през който настивах задължително, ако ме е валял дъжд и съм се мотала навън по-дълго в дъжда, дори и с чадър.

# 14
 • Мнения: 92
Момичета, и аз не съм съгласна, като 1-2 от съфорумките тук, че не съществува ,,настинка'', а вирус, защото много добре си спомням как хванах пневмония като една уж гореща пролетна нощ се бях изкъпала, заспах без да се завия с нещо, а прозорецът ми беше затворен, после на сутринта умирах от студ, защото температурите бяха паднали, а е духал и студен вятър, а аз леко мокра и загрята от банята ... абсолютно си настинах и стигнах до пневмония дори.

Общи условия

Активация на акаунт