В момента чета... 58

• 87 391
  • 737
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Вени, определено ще е тежко четиво, което изисква специална настройка. Ще се радвам на отзиви и в процеса на четене.

# 541
  • Mostly in my mind
Феновете на Мураками видяхте ли, че на 24 август излиза нова негова. Разочаровах се, че са отново разкази. Дано са по-интересни от предишните му.

# 542
Мисля си, че няма да ми стигне живота да изчета всички книги, които искам Simple Smile
Днес си харесах "Гоблин" на Джош Малерман и една книга, която излиза догодина -  "Жестокост в наш стил" на Араминта Хол.

Тази излезе преди две-три седмици.

"Доброжелателните" е една от най-изтощителните книги, които съм чела. Освен обема, самият стил е тежък, изисква пълното внимание и вживяване. Не е книга, която може да се чете докато хвърляш око на филма например. Много смазваща! Дори споменът за нея ме запраща веднаха на руската шир, брулена от леден вятър и дълбок сняг, и никаква надежда от никъде.

# 543
  • Belgium
Венка, "Мираж" е пълна боза. Кенеди може да пише доста по-интересно, да знаеш Simple Smile

"Доброжелателите" е страшно тежка книга, не бих я чела лятото честно казано.

Лолита, новият голям роман на Мураками Killing Commendatore излиза на английски през октомври. Не е чак толкоз далеч Simple Smile Разказите му май ще ги подмина.

Вече не помня с какво от прочетеното се отчетох тук последно, но с по няколко думи за добрите книги, които последно изчетох:

"Добри мъже", Артуро Перес-Реверте - силен роман за книгите и епохата на Просвещението. Действието се развива в Париж в навечерието на Френската революция. Духовете врят и кипят, но все още насилието не е заляло улиците. Двама членове на Испанската кралска академия са изпратени да закупят във Франция пълното първо издание на енциклопедията на Дидро и Д`Aламбер, която е забранена от Инквизицията в Испания. Много ми хареса, напомня на романите на Дюма, но с по-дълбока философска нотка.

"Канелените магазини", Бруно Шулц - пиша за тази книга с ясното съзнание, че в темата едва ли ще се намери някой, който да я хареса, но на мен ми легна на сърце ужасно много. Книгата е безсюжетна, нечовешки мощният език на Шулц държи всички разпадщи се елементи на разказа, които през цялото време криволичат и тъкмо си мислиш, че си схванал за какво става дума, а то се окаже нещо съвсем друго. Обичам такива литературни предизвикатеслтва за ума Simple Smile

"Завръщане", Яа Джаси - тази книга ми я подариха, аз упорито не смятах, че ми се чете за Гана или за сегрегацията. Обаче грешах - Джаси прише страшно добре, стегнато, честно, без финтифлюшки, книгата е изградена като пъзел. Всяка глава е от гледната точна на нов герой, който е следващо поколение в семейството, като последната глава затваря прекрасно кръга на разказа. Препоръчвам я определено.

Сега чета "Лабиринтът на духовете" на Сафон. Сума ти време я отлагах заради обема, но мисля, че ваканцията е идеалното време за приключване на тази тетралогия Simple Smile В началото съм, започва тайнствено и мрачно, типично по сафонски.

# 544
  • София
"Доброжелателите" е страшно тежка книга, не бих я чела лятото честно казано.
Ами аз ударих две бози и реших да пробвам нещо по-сериозно. Няма да я насилвам, ако не тръгне, ще я отложа.

"Добри мъже" бях планирала да чета през един дълъг уикенд в Хисаря и взех, че я забравих в София Rolling Eyes. Сега ще чака следващата ми почивка.
Ти даваш поредния позитивен отзив за "Завръщане", ще я имам предвид и нея... някога, през 2027 година Yum.

# 545
  • Belgium
Венка, ако искаш в някакъв момент ще ти я дам "Завръщане" Simple Smile Мисля си, че ще ти хареса.

Реверте наистина си е за четене на почивка. Обемна е книгата, трябва си повечко свободно време. Точно като със Сафон.

# 546
Реверте съм го планирала и аз, само исках да мине повече време след "Тангото на старата гвардия". А и някак предпочитам подхода да "тествам" повече испаноезични автори, а не да чета много неща едно след друго от един и същ (и не само за испаноезичните важи) - "дозирам се", един вид. Laughing

И Яа Джаси съм планирала.

# 547
Много е хубава "Завръщане", и аз очаквах сълзлива история със захаросан финал, а получих много елегантно поднесена сага. Без излишен драматизъм, без типичните добри-лоши персонажи, поднесена с много разбиране.

Лу, аз след "Мираж" реших, че приключвам с автора, но след твоето мнение, може и да се престраша с него пак някой път, към 2027-ма, както каза Вени Laughing

# 548
  • София
О, "Завъщане" казвате е сага! Супер, тогава със сигурност ще се възползвам, Лу!

А Реверте е един от авторите, които намирам за разнообразни - пише по различни теми, има различни сюжети в романите му (или поне в тези, които съм чела).

# 549
  • Belgium
Cioccolata , напълно те разбирам. И аз обичам да редувам тотално различни автори и жанрове. Разнообразие да има Simple Smile

Мимка, Кенеди като цяло пише нелоши трилъри, аз така се "запознах" с него. Но не са нещо кой знае какво, та ако ги пропуснеш, няма да загубиш чак толкова. "Мираж" обаче е такава тъпотия, че откакто я прочетох повече не съм посегнала към него Grinning

# 550
  • Mostly in my mind
Лу, който чете на английски е добра новина. Blush Не съм решила още за разказите му, но може би ще ги взема.
Завиждам ти за Сафон. Приятно четене и приключение. ♡

# 551
Лу, значи да приготвям Реверте за отпуската си в София в началото на октомври. Ще имам доста свободно време и мисля, че една седмица ще ми стигне да го прочета.
Вени***, на мен "Мираж" също ми беше първа среща с Дъглас Кенеди, но аз или съм свалила прекалено много очакванията, или съм надянала розовите очила, или и двете. Дадох ѝ 4 звезди и със сигурност няма да ми е единствената среща с автора. Имам "Моментът" на хартия, но остана в България. "Доброжелателните" и аз съм я планирала за някога, да видим кога.
Лолита, аз никога не съм чела разказите на Мураками, така че задължително влиза в списъка ми с покупки. Ако това ще те успокои, рейтингът на сборника е по-висок от този на "Мъже без жени". Колибри обаче отново са се постарали с корицата Crazy

# 552
  • София

Вени***, на мен "Мираж" също ми беше първа среща с Дъглас Кенеди, но аз или съм свалила прекалено много очакванията, или съм надянала розовите очила, или и двете. Дадох ѝ 4 звезди и със сигурност няма да ми е единствената среща с автора. Имам "Моментът" на хартия, но остана в България. "Доброжелателните" и аз съм я планирала за някога, да видим кога.
Ама в това няма лошо. Тази работа с книгите и четенето много често е въпрос на моментна нагласа, необходимост и възприятия.

# 553
Аз много харесвам за момента книгата на Фернандо Арамбуру, която започнах ("Родина") - разказва историята на две семейства, озовали се от двете страни на конфликта след атентат, извършен от ЕТА:
Скрит текст:
едното семейство губи бащата/съпруга, а в другото единият син е член на ЕТА и не е изключено (за момента не е станало ясно със сигурност) и той да е замесен в организирането на атентата. Години по-късно, когато ЕТА са обявили край на "въоръжената борба", както те се изразяват, съпругата на убития започва да търси начин да разбере повече за атентата, доколкото изобщо е възможно. От друга страна жената в другото семейство (а двете са били най-добри приятелки преди това) пък е на страната на сина си, който е осъден на 126 години затвор за тероризъм - тя е майка и не може да спре да обича сина си, каквото и да е правил, а и не може да повярва, че наистина е бил терорист, въпреки че е осъден. И съответно иска да бъде освободен, след като ЕТА вече не е активна. За момента не е ясно точно защо е извършен атентатът, освен че се казва, че мъжът е бил изнудван и е отказал да плаща големи суми на ЕТА "в името на каузата". Постепенно излизат подробности и историята ще се изясни, но събитията са оставили много дълбоки следи в живота и на двете семейства.
На какъв език я четеш? Нещо не я намирам на български.

# 554
Уви, няма я на български, чета я на испански. Виждам, че е излязла септември 2016 г., така че евентуално може някой да я издаде и просто преводът да се бави. Дано да стане така, защото според мен е много хубава, макар че нас лично темата за ЕТА не ни засяга пряко, но от друга страна, с все по-разпространяващия се тероризъм по други причини и с други източници, смятам, че книгата е доста важна.

Общи условия

Активация на акаунт