Нашите орхидеи - тема 23

• 70 580
  • 744
  •   1
Отговори
# 195
  • Русе
Според мен няма нужда. Имам съюия дендробиум от година и половина. Аз съм му сложила една пръчка и към нея зекрепям по-високите (с едни по-големи нещо като щипки за орхидеи).

# 196
  • Regensburg

Добро утро! ☀
Това са моите две Орхидеи. Листата са много меки и сбръчкани, и едната също така има едни малки капчици, като роса, на клончето малко преди цвета (втората снимка). Моля дайте ми съвети как да ги спася. Приятен ден на всички!

# 197
Според мен е била огрявана от слънцето, а то сега е много силно, и листата са изгорели. Моите само през зимата ги оставям да бъдат огрявани от слънцето.
Пробвай да ги оставиш на много светло, но не пряко слънчево място и ги поливай при нужда.
За росата - не знам на какво се дължи.

# 198
Здравейте!
И моята орхидея има по листата капчици,които са лепкави като смола.Имате ли представа от какво може да е?

# 199
Дами, моля за помощ. Поръчах си две бебешорчета фаленопсис по нета. Сега съм в чуденка в какъв съд да ги пресадя. По-интересното е, че те не са в кори, а това ми прилича на земя. Трябва да ги пресадя, защото съдчето е малко, корените са плътно до стените, няма място за нови. Поръчах и кори за орхидеи, но още не съм ги отворила, че съм в работата.

# 200
А всичките орхидеи ли трябва да са в кори или само фаленопсис? Аз имам дендробиум и когато ми я подариха си беше в земя като вашите. Вече година си седи така .

# 201
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
А всичките орхидеи ли трябва да са в кори или само фаленопсис? Аз имам дендробиум и когато ми я подариха си беше в земя като вашите. Вече година си седи така.

не е земя Wink торфен субстрат е. водопропусклив и дишащ.

# 202
Благодаря, Добри! Ама дай повече инфо. Да ги местя ли, то всъщност е ясно, че трябва да ги сложа в нещо по-голямо, но това торфеното да го оставя ли? Или да сложа само кори?
И адениумът дойде. И той е малко бебеше, ама аз обичам така, да си ги отгледам от "една мръвка". Stuck Out Tongue Winking Eye

# 203
  • София
Тази гъба, в която са малките орхидеи трябв да се махне. Обикновено има и нещо като кошничка, пластмасово - и то се маха. Растенията почистват от изгнили или изсъхнали корени и се топват целите в бледорозов разтвор на калиев перманганат за 2-3 минути. После след като изсъхнат се топват в разтвор на фунгицид - например Топсин, за 20 минути. Това се прави, за да се обеззаразят. Оставят се да изсъхнат и се посаждат в дребна фракция кори, така че корените да са покрай стените и да може да се виждат, а самото растение /розетката/ да не е заровено - трябва да изглежда като кацнало върху корите. Транспортните саксийки може да смените с високи чашки за кафе, на които сте пробили отдолу и отстрани дупки /най-лесно е с поялник/. След пресаждането не се мокрят 3-4 дни. Пресаждат се чак когато видимо е тясно за корени, след 2-3 години.

Тук дупките са недостатъчно, после направих още.

# 204
Благодаря, Рая!

# 205
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
не можах да разбера дали са минита или просто малки.
това торфеното може да е сфагнум. аз нямам много опит в гледането на минита, само в моренето им. Cry
дано се включи някой с повече опит - аз мога само да кажа, че са много мокри.

# 206
  • София
Тези фалчета са малки/бебета, а не мини. Сфагнумът е мъх, а това като го разчоплиш прилича на гъба и трябва да се махне.

Dara888, успех с отглеждането. Ако могада помогна пак с нещо - питайте.

# 207
Тъй като ги предлагаха като "коренчета фаленопсис", реших че са бебета, а не минита. Мокри са, защото веднага ги полях, като ми ги доставиха. В тарелката има вода. Стояха половин час и махнах водата. Довечера ще видя какво ще ги правя. А може и да ги оставя ден-два, докато измисля в какво да ги сложа. Мислех в по-високите пластмасови чашки (за сок), но пък корените няма да стигат дъното и как ще "пият" вода?

# 208
  • София
Theodora Schwoll,
Капчиците роса са нормални за някои орхидеи, наричат ги "медена роса". Показват, че на орхидеята и е добре. Само проверете за трипси или акари - ако няма нагризано, точици, петънца или някакви други дефекти по листата и цветовете, то орхидеята ви е щастлива Simple Smile

Растението на първата снимка - от кога е с такива листа? Извадете от саксията, премахнете гъбата и кошничката под розетката, ако има такива, изрежете всички изгнили или изсъхнали корени. Намажете с кашичка от Топсин срезовете или натопете растението в 1% разтвор за 20 минути. Оставете го да изсъхне и снимайте пак.

# 209
  • Regensburg
Theodora Schwoll,
Капчиците роса са нормални за някои орхидеи, наричат ги "медена роса". Показват, че на орхидеята и е добре. Само проверете за трипси или акари - ако няма нагризано, точици, петънца или някакви други дефекти по листата и цветовете, то орхидеята ви е щастлива Simple Smile

Растението на първата снимка - от кога е с такива листа? Извадете от саксията, премахнете гъбата и кошничката под розетката, ако има такива, изрежете всички изгнили или изсъхнали корени. Намажете с кашичка от Топсин срезовете или натопете растението в 1% разтвор за 20 минути. Оставете го да изсъхне и снимайте пак.

Благодаря много! 🙏🏻 Не знам дали може да се спаси, защото и корените са започнали да гният ☹

Общи условия

Активация на акаунт