Нашите орхидеи - тема 23

• 70 570
  • 744
  •   1
Отговори
# 180
Аз на времето съм си правила сини хризантеми и карамфили. Топят се във вода, оцветена със сладкарска боя. Ако първо се потопят в жълта целият цвят става жълт, а ако после се сложат в червена, само жилките стават червени. Интересно е.
Моля ви за помощ. Подариха ми почти прецъфтяла камбрия преди месец. Днес видях, че има паразити- онези белите памучки ли, нещо такова се казваха. По листата имаше и кафяви люспи. Тъй като нямам препарат, на ръка измих листата със сапунена вода и после изплакнах. Това дали е достатъчно? Трябва ли да изрежа листата, като е прецъфтяла?
Въобще не е достатъчно. Яйцата с почвата нищо не може да ги изтрепе.

# 181
Някой ползвал ли е Моспилан при появатана тези гадини

# 182
Някой ползвал ли е Моспилан при появатана тези гадини
Да но той пак не унищожсва яйцата им, затова се об работа с различни препарати през 4-5 дена

# 183
Имам 3 орхидеи (нищо особено като вид и цвят), които съм купувала по различно време. Цъфтяли са вкъщи, но никога и трите едновременно, по едно и също време.

# 184
  • София
Моята любимка е точно една такава непретенциозна като вид и цвят орхидея. Аз имам 10 саксии, но тя вече година и половина не спира да цъфти. Съпругът ми я донесе с 12 цвята, които се задържаха с месеци. След падането им, на същия цветонос открих още 12 пъпки. Тъкмо опадаха и чаках да пресъхне, за да я отрежа, показа още 17 пъпки. Сега са цветове. И заради тях ме е страх да отрежа вече изсъхналите части. Моля за съвет дали да ги отрежа. Това са върховете на същите цветоноси, на които са цветовете.

Още са съвсем свежи, а вече е изкарала 2 нови цветоноса.

# 185
  • Перник

Здравейте Simple Smile
Съвсем от скоро имам орхидеи подарък, които прецъфтяха, но пръчката на която бяха цветовете е зелена. Трябва ли да я отрежа или не? Хипотетично след колко време цъфтят отново? В основата е тръгнало едно, което не зная нова пръчка за цветовете ли е?

Последна редакция: нд, 01 юли 2018, 15:18 от neji_s

# 186
  • София
Скрит текст:
Здравейте Simple Smile
Съвсем от скоро имам орхидеи подарък, които прецъфтяха, но пръчката на която бяха цветовете е зелена. Трябва ли да я отрежа или не? Хипотетично след колко време цъфтят отново? В основата е тръгнало едно, което не зная нова пръчка за цветовете ли е?
Ако питаш за това стърчащото - корен е. В основата не виждам друго. Пръчката на която са били цветовете се нарича цветонос и ако те дразни може да го изрежеш. Аз лично ги режа до дъно и после си пониква нов цветонос. Оставяла съм стар, изрязан до където е изсъхнал сам, но излизат много по-малко пъпки, съответно цветове после.

# 187
  • Перник
Благодаря за отговора Simple Smile
Проблем ли е, че стърчи корен? Кога се пресаждат принципно и кога цъфтят осново?

# 188
  • София
Не, не е проблем, това е въздушен корен. Цъфтят обикновено около 2 пъти в годината  и цветовете стоят различно: от някоя дуга седмица, до около 3месеца. Пресаждат се /ако нямат проблем с гъбички ил друго/, когато корените станат прекалено много, обикновено на около 3-4г. и за целта трява да е прецъфтяла и да не е "заспала". Обикновено тоакова е времето веднага след окапване на цъфтежа.  Аз имам на 5г. и не са пресаждани - гледам имат си място в саксията.

# 189
Аз пък да споделя нещо интересно за мен - на една, която няколко години вече мъча (от времето, когато болните и прецъфтелите се продаваха за 4.50 лв  и аз се подведох по еуфорията за спасяване, реанимиране и т.н.) сега й растат даже корени на корена. Току виж, вземе че оживее  Simple Smile

# 190
колко често ги поливате

# 191
  • София
колко често ги поливате
Когато самите орхидеи имат нужда от поливане, а това зависи и от околната температура и светлина. Корените им трябва да започнат да сивеят и тогава им е време за поливане, ако започнат да се сбръчкват, значи е много жадна - говоря за корените вътре в саксията, не за въздушните.

# 192
А аз да питам как точно ги поливате? Потапяте цялата саксия под вода или я поставяте в съд с вода (до 1/3 на саксията), и корените си "теглят" нужното?

# 193
  • Русе
А аз да питам как точно ги поливате? Потапяте цялата саксия под вода или я поставяте в съд с вода (до 1/3 на саксията), и корените си "теглят" нужното?
Лично аз по втория начин - по-скоро до 2/3 на саксията . Първата си орхидея поливах по първия - и я уморих Sad

# 194
Здравейте ! Това е моята орхидея дендробиум. Неопитен цветар съм и имам нужда от помощ. Според вас има ли нужда да се пресее вече в по- голяма саксия ? И трябва ли по някакъв начин да се захванат клонките едно за друго ?

Общи условия

Активация на акаунт