Нашите орхидеи - тема 23

• 70 075
  • 744
  •   1
Отговори
# 405
  • Sofia
Защото саксийките, в коита са в момента ми се виждат малки. Корените са доста нагъчкани. Не знам така ли трябва да бъде. Освен че са грозни (саксиите), но това не е фатално. Ще се опитам да кача снимка по-късно, да кажете трябва ли да се пресаждат.

# 406
  • Варна
Орхидеите обичат "да им е тясно". Грозните саксии успешно се скриват с подходящи кашпи. Снимай все пак.

# 407
Абсолютно подкрепям Месечинка. Обичат да им е тясно и разбулването без причина не е желателно. Единствено трябва да внимавате с поливането, защото в голяма част от новите орхидеи има гъба, която много добре "помага" за загниване на корените. С внимателно поливане обаче няма да имате проблем с нея.  По повод на транспортните саксии, които ви се струват грозни ще каже, че са най-добрите за отглеждане на орхидеи.

# 408
Подариха ми бамбукова орхидея преди 3 месеца, но вече корените й се показаха на повърхността. Дали да я пресадя? Трябва ли да й купя специална пръст и саксия?

# 409
  • Варна
Каква е тази бамбукова орхидея, за първи път я чувам?

# 410
  • Sofia
Ето снимка. То даже не е саксия ами  нещо като голяма пластмасова чаша.

# 411
  • Сф
Аз пък вчера взех от Кауфланд фалче за 1 лв. Беше прецъфтяла, но корените и листата са супер. Бели са били цветовете, точно такава нямах

# 412
  • София
Ето снимка. То даже не е саксия ами  нещо като голяма пластмасова чаша.

Няма нужда от пресаждане. Много вода има в саксията, не я поливай толкова. В саксията изобщо не трябва да се задържа вода.

# 413
  • Sofia
Точно за това исках да ги пресадя в саксии на крачета. Ама щом казвате, че ще им навреди няма да ги пипам. Благодаря.

# 414
  • Варна
Няма нужда от крачета, просто отцеждаш водата.

# 415
Това което трябва да бъде запомнено че орхидеите нямат много общо с домашните цветя гледани в домовете ни с години по принцип. Естествения им хабитат, начина на живот са нещо тотално различно от основното ни разбиране за отглеждане на цветя. Те са често епифити но се гледат в субстрат за наше облекчение. Саксиите рядко са им тесни. Трябва да имат много корени, трябва да са сгъчкани, трябва корените да стърчат, трябва да се пресаждат рядко, трябва да не се преполиват, никога не им се купуват саксии, два три размера по-големи. Рядко порастват големи, освен ако не са някои по- различни едри хибриди. Вземете ли си орхидеи постарайте се да не мислите шаблонно ( но сигурна ли си че не им е тясно на коренчетата - фраза на свеки, три месеца преди да си умори дендробиума, които по принцип рядко нещо може да го умори, или - ох не съм го поливал от три дена, да му капка няколко капки че ще умре от жажда  - татко ми за фаленопсис който умори от редовно преполиване)

Последна редакция: вт, 14 авг 2018, 08:40 от _re_ge

# 416
  • Северозапада
При мен тотален провал в пресаждането. Еми това растение се клати, не мога да го уплътня ли, не знам какъв му е проблема. Вчера се "борих" повече от половин час, 3 пъти го вадих и започвах от начало. Накрая го оставих, но е на една страна и като мръдна саксията, се клати, не е стабилно.

# 417
Здравейте, искам да ви попитам как да разпозная гнилите и изсъхнали корени и как да разбера кои са здрави, тъй като днес ще пресаждам орхидеята ми.

# 418
То трябва да се клати. Това означава че не е вкопано и сте го посадили правилно - само корените са в субстрата. Затова  новопресадена орхидея се подпира с няколко бучнати пръчици и щъркелчета. Ще се стабилизира само след време. Понякога си застава килната и така си расте което често се случва в природата - предотвратява задържане на вода в розетката от дъжд.

# 419
То трябва да се клати. Това означава че не е вкопано и сте го посадили правилно - само корените са в субстрата. Затова  новопресадена орхидея се подпира с няколко бучнати пръчици и щъркелчета. Ще се стабилизира само след време. Понякога си застава килната и така си расте което често се случва в природата - предотвратява задържане на вода в розетката от дъжд.

Такива килнати имам, но досега не съм ги разбутвала, не съм опитвала да ги изправя. Няма нужда, нали така? Това не ги измъчва, даже като ги гледам и да опитам няма да мога да ги изправя, просто самите растения с форма, да растат настрани...

Общи условия

Активация на акаунт