Боян Петров

• 236 078
  • 3 164
  •   1
Отговори
# 2 850
Той последно е видян на 3ти, че тръгва към върха, а групата на 5-ти е стигнала в Лагер 3 и са видяли, че го няма. Според мен веднага е подаден сигнала, по-скоро само лошото време е причина за забавянето.
На 06/05 е подаден сигнала към Тибетската алпинистка асоциация и вероятно от тях  - към посолството ни в Пекин. Лично аз прочетох на 07/05.  Но както казах, не мога да преценя, не знам какви са им процедурите - колко време ако няма връзка с някой да се сигнализира за изчезването му.
Но няма вече значение...

Всъщност нямаше колко по-бързо да се установи, че нещо се е случило с него. Нито е подал сигнал, че бедства, нито някой е видял, че е в беда. Пак добре, че тези от Калифа са вързали две и две, а и те познават Боян, знаят че катери и слиза бързо и щом не са го намерили в лагер 3 на 5, веднага са алармирали. Шерпите не успяха да тръгнат веднага нагоре заради влошеното време, така че в случая нямаше какво повече да се направи.

# 2 851
Според мен, дори да не беше лошо времето, нищо не можеше да се направи. Гледах документален филм за Меснер и изкачването му на Гашербрум. Тръгнаха нагоре със спътника му и инструктираха екипа долу какво да прави. Обясниха кога възнамеряват да слязат, къде има 5000 долара да се плати на хеликоптер при нужда и че ако не се върнат до уговорения ден, да събират лагера и да си ходят, защото никой не би бил в състояние да им помогне. В другите филми за него, които гледах, също казва, че спасение горе не е възможно да се дочака и всеки инцидент е с фатален край. И той винаги тръгваше с такава нагласа.

# 2 852
Да ви кажа, аз още храня надежди.. Може да е глупаво, може да е наивно, наистина не знам какво е да си горе, но толкова силно искам да го намерят, че не спирам да вярвам. От това, което съм чела и гледала за него, знам, че е невероятно силен човек, че не спирам да се надявам...

За Христо Проданов научих от темата. Да знаеш, че лека-полека умираш. Че идват да те спасят, но да не можеш да ги дочакаш. А какъв е бил ужасът и страхът на хората, които са дали всичко от себе си, за да стигнат до него...

Последните откъслечни думи от Христо пропукват през комутатора му в 10,24 ч. на следващия ден, 21 април. „Аз тук… над големия… сив купен.“ Тогава идва ред на радиста Стефан Калоянов: „Дръж се, Ицо, идват към теб. Ти си голям мъж. Ти си българин. Не заспивай! Моля те, не заспивай! Confounded Cry

# 2 853
  • планетата Земя
Една лоша дума не съм написала за Боян. Ако съм, моля, цитирайте! Човек е такъв, какъвто е - постъпва така, както намира за добре.  Той е постъпил така, както е постъпил. Все още не е обяден за мъртъв, така че е рано да се пише "за мъртвите или добро, или нищо".
 Пиша това, което мисля. Не е задължително да се харесва, но и никого не съм обидила.

Поведението му не е смислено. Бил обожествяван от "фенките". Все едно е някакво селебрити.
Медийният шум определено не му беше от най-приятните. Познавам го от преди да стане известен и това, което мога да кажа за него е, че беше добър и стойностен човек. Малко са хората като него.

И поведението му може на теб да ти се струва безсмислено, но аз не съм на това мнение.
И аз пиша, това което си мисля.

Всъщност,  не искам да влизаме в спор. Разбирам те какво искаш да кажеш, и ти за себе си си права. Питам се какво ли би било, ако се спазва един по-спокоен тон.

# 2 854
  • Манчестър
Следя темата, но за пръв път пиша.
По някаква причина, необяснима за мен, смятам,че не е загинал. Ще се появи отнякъде.....

# 2 855
Една лоша дума не съм написала за Боян. Ако съм, моля, цитирайте! Човек е такъв, какъвто е - постъпва така, както намира за добре.  Той е постъпил така, както е постъпил. Все още не е обяден за мъртъв, така че е рано да се пише "за мъртвите или добро, или нищо".
 Пиша това, което мисля. Не е задължително да се харесва, но и никого не съм обидила.

Аз съм съгласна с всяка твоя дума.  

Няма известна личност в световната история, чието величие е оценено и прието безусловно от всички - това е в реда на нещата и е нормално за нормалните хора, обаче в конкретния случай, подходът тук към тези, които са с друго мнение или оценяват величието по различен начин е,  като просто да не им се дава думата и се вика и кряка патетично при всеки опит да се погледне от друг ъгъл на явлението Боян Петров.
И да, не е редно да се обявява смъртта му, докато не бъде намерен, а ако това не стане - ще бъде обявен за изчезнал, а не за умрял.

# 2 856
Да ви кажа, аз още храня надежди.. Може да е глупаво, може да е наивно, наистина не знам какво е да си горе, но толкова силно искам да го намерят, че не спирам да вярвам. От това, което съм чела и гледала за него, знам, че е невероятно силен човек, че не спирам да се надявам...

За Христо Проданов научих от темата. Да знаеш, че лека-полека умираш. Че идват да те спасят, но да не можеш да ги дочакаш. А какъв е бил ужасът и страхът на хората, които са дали всичко от себе си, за да стигнат до него...

Последните откъслечни думи от Христо пропукват през комутатора му в 10,24 ч. на следващия ден, 21 април. „Аз тук… над големия… сив купен.“ Тогава идва ред на радиста Стефан Калоянов: „Дръж се, Ицо, идват към теб. Ти си голям мъж. Ти си българин. Не заспивай! Моля те, не заспивай! Confounded Cry

Не е глупаво, както казват, надеждата умира последна, но никой не може да оцелее там. Не и толкова много време. Одеве прочетох, че и дрехите му са по-леки и съответно по-тънки, за да се движи бързо и не са пригодени за оставане в онези условия. Тоест е трябвало непрестанно да се движи, почти без да спира. Според мен за няколко часа си е отишъл. Там почти няма кислород, така че човек просто заспива и дотам.

Последна редакция: вт, 15 май 2018, 20:07 от Анонимен

# 2 857
Последно инфо от Калифа

Дейвид Клайн и още двама са се върнали в базовия лагер.

Автоматичен превод от унгарски на английски

Dávid, Mario and Sebastiano arrived at the base camp in the face of amazing difficulties.
Meanwhile, two Italian climbers are still struggling on the mountain with their return!

David Klein, Mario Vielmo and Sebastiano Valentini were exhausted, but arrived in the base camp in good condition, where it turned out that Sebastian Romano and Adriano Bonmassar were still downhill and needed help.
"First of all, I'm happy to survive," answered Dávid Klein, via the satellite connection, about our state of affairs. Now they have to rest, but they are planning to go to Sisapang tomorrow to help the two Italian climbers on the mountain yet.
The day before yesterday, an unexpected, devastating storm not only prevented the attempt to reach the summit, but set a huge challenge for the mountaineers returning from Camp Three.
The whimsical weather has surpassed all imaginations so far on Sisapangma. When Boyan Petrov disappeared, a huge storm raged in the 7,000-meter-high regions. The progress of the expedition expedition to which it was made has been ruled out by bad weather for days, and the current peak experiments were also prevented by a devastating snowstorm.
This danger seems to have caused the Chinese authorities' patience too. Now they plan to complete the hill, for this climbing season.
So far, no expedition has been reached to the main peak of Sisapangma (8027 m), because of the established situation, there will probably be no possibility for it.

More information will be available tomorrow and we will be squeezing for a successful return to Sebastianin and Adrian!

David, who is our most experienced active mountain hiker, Sisapangma, is an impossible weather to reach the 8027-meter high peak as the first Hungarian to bring the nation closer to the Himalayan Crown mission. The Kalifa Himalayan Expedition 2018 - Sisapangma is a tribute to honor and pioneers of our pioneers, who first reached the Hungarian part of Hungary in 1987, over 8,000 meters, although the main peak was not reached. David is now struggling with the weather as worst as possible. It was a tough start for the peak, as the disappearance of her boyfriend, Boyan Petrov, drifted to the expedition. David and the Kalifa Team, however, did their best in the first few days, when nobody knew in the absence of any information that Boyan was on the 29th of April and did not return to the base camp at the expected time. We felt we owe millions of Bulgarians to provide information through David's information, and David did his best to start the rescue operation after the disappearance procedure.

# 2 858
  • Пловдив
По някаква причина, необяснима за мен, смятам,че не е загинал. Ще се появи отнякъде.....
И аз така, мислех че е налудничаво, но с радост чух, че и спасителите не са се отказали. Боян оставя и мен усещането за чист и светъл човек, затова така лично приемам случващото се. Не защото е герой или нещо супер, просто докосна сърцето ми.

# 2 859
Доколкото разбрах днес приключват спасителните дейности... Жалко за човека. От началото знаех,че няма как да е оцелял. Не съм таяла надежди..
Предполагам,че след днес,ще го обявят вече.

# 2 860
Може би, защото имаме нужда да вярваме, че такива хора не ни изоставят и са винаги край нас.

Последна редакция: вт, 15 май 2018, 20:22 от Tsugumi

# 2 861

Няма да цитирам онзи чаршаф, под който ми отговорихте с purpetka. Но ако не сте разбрали, ти си го написала сама. Не знам защо подскочихте като ужилени и в кои думи се припознахте, че да ви жегне!
Не е нужно човек да пее в хора и да постъпва така, както другите смятат за редно. Говорим за всякакви аспекти от живота. Той си е той и прави това, което го прави щастлив, независимо че за другите не постъпва редно, той е лош родител, безотговорен, егоист и т.н. Защо трябва да прави това, което другите смятат, че е редно според тях?
Вие така ли допускате другите в живота да ви дават тон и да ви казват как да си живеете живота, как е редно да постъпвате и да потискате всички свои пориви и мечти, въпреки всичко, защото така е редно според другите?

# 2 862
  • София
Цитирах думи на жена му - тя казва в интервю,  че животът с него е едновременно благословия и проклятие. Майка му сама днес каза, че катери сам и винаги се е намирал кой да го спаси. Не го изпращат, защото им е тежко. Това са думи на неговите близки за него.

# 2 863

Един от малкото постове в темата, заради която има смисъл да се чете. Поклон.
Благодаря ти, Силви!

# 2 864
На мен майка му ми направи изключително впечатление: жена, която излъчваше и слабост, и сила, която е разбрала, че най-ценни са уроците, които те учат на свобода и сила. Моля ви, не дълбайте дъното, уважете мъката!

Общи условия

Активация на акаунт