Боян Петров

• 235 417
  • 3 164
  •   1
Отговори
# 60
Не вярвам, че би се отказал след 14.
Е, поне така планираше - чела съм го в интервюта.

# 61
Може би до момента е бил така, но точно медийният шум и култовият статус в последно време като че ли започваха да изиграват лоша шега.

# 62
  • Mars Hotel
Твърдо вярвам, че Боян има сили да се справи. Освен, че физически и пратически е подготвен, той е и много силен характер, така че може да преодолее страхотни трудности. Поставено в нечовешки условия, човешкото тяло и съзнание могат да направят чудеса и в тази връзка си позволявам да припомня една забележителна история отпреди няколко години, с един друг забележителен човек, когото имам късмета да познавам.

# 63
Защо е тръгнал сам, все пак, този човек на такова място?

# 64

Защото така катери по принцип. Много е бърз. Това му е стратегията. Много по-бърз от другите.
В книгата си подробно е описал защо и как.

# 65
Ако има всички видове застраховки, защото тогава се събират пари, за спасителната операция.
У нас спасителна операция в планината плащат тези, които нямат планинска застраховка.

Последните няколко скандални случая - няколко хлапета, които бяха звъняли и се бяха местили непрекъснато, както и онзи, дето се показа, чак като му свърши пиенето, нищо не платиха, нали се водиха километрични дискусии с маса поддръжници, че не са длъжни да плащат.

Иначе за Боян, в друга медия имаше пусната статия за ужасяващи случаи, как алпинисти на Еверест са изоставяни да умрат ако пострадат (защото нямат застраховки и приятели), даже Дойчин Василев е цитиран уж да казва, че и майка си да срещнел там, щял да я остави. Друг беше духът на статията, но на мен при изброяването на ужасните истории друго ми направи впечатление: дори хора, загубили сили и просто паднали на място, са оставали живи на открито дни наред. И това е проверявано от другите, минаващи и заминаващи покрай тях.

Лично аз се надявам да е стигнал до някой лагер, преди диабетът да го надвие, вероятно има шанс да изкара някакво време без инсулин, това лекар може да каже, не знам.
Обаче  ми се иска да е жив. Познат ми е като име преди изчезването му - като катерач и еколог, като човек, който се обяви само за строежи на лифтове без хотели под път и над път, който работеше за опазването на Кресна.
 И му се възхищавам, че въпреки недобрата си физическа форма, всъщност е в по-добра форма от разни здрави и прави мързели. Само за децата му ми е много много жал.

# 66
  • I want it all and I want it now.
Надявам се да го намерят.
Казаха, че е предпочитал да се придвижва сам.

За застраховките, казаха че има, но те се изплащат след като го намерят.

# 67
В миналото е имало доста примери на соло изкачвания, така че това не е безпрецедентно. Сега гледам, че само преди няколко месеца Непал е забранил соло опитите на Еверест, тоест преди това е било на риск...

# 68
Това, че е тръгнал сам изобщо не е ново за Боян Петров.

Освен, ако не се е случило нещо по време на изкачването - падане, пропадане, според мен има шанс все още да е жив, надеждата ми е, че е успял да се добере до някой от лагерите. Дано!

# 69

Защото така катери по принцип. Много е бърз. Това му е стратегията. Много по-бърз от другите.
В книгата си подробно е описал защо и как.

Значи "по принцип" нарушава правилата за безопасност и си поема риска за това.
Освен това има и заболяване, което допълнително увеличава риска.
Лично у мен това няма как да събуди възхищение.

В миналото е имало доста примери на соло изкачвания, така че това не е безпрецедентно. Сега гледам, че само преди няколко месеца Непал е забранил соло опитите на Еверест, тоест преди това е било на риск...
Пак ще има ентусиасти, търсещи приключения с нужда от високи адреналинови дози.
Който може - ще бъде спасен, който не може - ясно накъде.

# 70
Изгледах интервюто. Преборил два пъти рак и диабет......много силен дух, този човек е направо извънземен. Явно е чешит, дано и да е късметлия и да се върне жив и здрав.

# 71

sinergon2, така е.
Да не се забравя, че в тези условия изминаването на 500м коства часове и то с огромни усилия, просто няма как да се случат много от нещата, колкото и да ни се иска.

Бързото катерене изключва аклиматизацията и всичките последствия от липсата на такава.
Шерпите са друга порода

# 72
И аз имам макар и малка надежда че е жив .
Много го хресвам и чувствам близък този човек ..със цялата си философия която има .
Такива хора като Боян са ни много нужни .

# 73
Judy, много алпинисти са загинали въпреки, че са били в група с други хора. Ако ти се случи нещо, за съжаление няма кой да те мъкне по баирите, просто ще те оставят колкото и да е ужасно.

# 74
  • I want it all and I want it now.
Надявам се да е в един от другите лагери.
Той изкачва и без кислородна бутилка за разлика от други.

Общи условия

Активация на акаунт