Тромбофилия - тема №6

• 72 323
  • 748
  •   1
Отговори
# 420

Момичета какво оэначава 1691 с червено,мутация ли е,нещо не се ориентиарам Sad

# 421
  • Стара Загора
Мутации имаш там, където пише носителство на мутация. Имаш две нискорискови мутации.

# 422
  • София
Червеното не го гледай, това ти е правописната проверка.

Имаш две нискорискови тромбофилни мутации - там където пише хетерозигот.
При хетерозигот по PAI се препоръчва да изследваш още два фактора - factor 13 и ACE, за да се види дали няма мутация и в някой от тях, която да увеличи нуждата от профилактика.
При мутация в MTHFR се препоръчва следене на нивата на витамините от група Б и прием на метилирани форми - фолат /Неофолик Мета вместо синтетична фолиева киселина за Б9 и метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12.

# 423
а MTHFR 1298 А>С тя не отговаряше ли също эа вит.В 12 и фолиевата ,или бъркам.
Эначи ли че имам мутация само эа Б 12 и Б 9, или се отнася эа всички витамини от групата Б

# 424
  • София
MTHFR 1298 А>С отговаря за други неща, но ти нямаш мутация по нея. Виж mthfr.net ако четеш на английски.

За витамините - аз съм мерила фолат Б9, Б12 и Б6 - всички ми бяха с понижени стойности и взимам добавки, за да ги нормализирам. Направи си изследвания на витамините, за да видиш каква е ситуацията при теб.

# 425
MTHFR 1298 А>С отговаря за други неща, но ти нямаш мутация по нея. Виж mthfr.net ако четеш на английски.

За витамините - аз съм мерила фолат Б9, Б12 и Б6 - всички ми бяха с понижени стойности и взимам добавки, за да ги нормализирам. Направи си изследвания на витамините, за да видиш каква е ситуацията при теб.

С немски и френски съм , ММ е с английски,ще го накарам да ми намери инфо-то.Мерси delisardeli 👍
Днес пуснах фолат и Б 6 ,слагам инжекции Б 12,эатова не пуснах.А витамин Б 6 има ли метилкоб.форма от него или не,и иэобщо мутацията само эа Б 12 и Б 9 ли се отнася.
Иэчетох и предните теми и не срещнах сякаш някой с 5G/4G мутация,а с 4G/5G
,има ли някакво эначение или се отнася эа една и съща мутация.

# 426
  • Варна
момичета за тези които се образоват за мутацията Mthfr най вече на български съм превела десетина статии във фейсбук страницата си, казва се  Mthfr  мутация

# 427
  • София
4G е мутантния ген, 5G е нормалния. Няма значение как ще се изпише.
Прочети първа страница на темата.

# 428
Мерси Дели,реших че има эначение,щом са два иэписани в някакъв ред.

# 429
Момичета ,къде изследвате б6?

# 430
  • София
В Бодимед, всеки четвъртък го пращат до Германия и става за около 10-14 дни.

# 431
Момичета, здравейте! Включвам се и аз в темата да споделя моите болки и терзания, а може би и да потърся съвет.
С два мисед-а съм, настъпили в много ранен етап от бременността(дори не се виждаше оформен плоден сак с ембрион).
След направени редица изследвания на мен и ММ в клиника "Щерев" , единственото, което се откри, бе тромбофилия при мен: хетерозиготен носител на Factor V Leiden (R506Q) и хетерозиготен генотип 4G/5G. Държа да отбележа, че от 2 години съм на терапия с аспирин протект 75мг, тъй като съм сърдечно оперирана, но това няма никакво отношение към спонтанните аборти и към възможността да износя дете. Пратиха ме на консултация при проф.Кременски. Той потвърди, че тромбофилията води до усложнения на по-късен етап от бременността и че спонтанните ми аборти нямат отношение към тромбофилията, по-скоро се дължат на генетични дефекти и тялото ми само е прекъснало бременността.
В момента съм бременна за 3 път в 9г.с. и засега всичко се развива добре. Притеснението ми е следното: в "Щерев" бяха категорични, че трябва да мина на терапия аспирин + фраксипарин 0.3, докато моята АГ е категорична, че само аспиринът е достатъчен, като само каза да удвоя дозата на 150мг на ден. На фраксипарин ще мина чак през последния месец, тъй като тогава аспиринът почва само да пречи. Категорична е, че нямам нужда от фраксипарин. Както можете да предположите аз съм силно притеснена дали трябва да минавам на фракси и дали липсата му няма да се отрази зле на плода и мен. А държа да отбележа, че моята АГ е много добър и доказан специалист, завеждащ родилното на една от най-добрите АГ болници в София, отгоре на това ни е близка роднина и е изключително внимателна към моята бременност. Как мислите, дали да се консултирам с хематолог?

Последна редакция: вт, 17 юли 2018, 17:37 от SenioraDi

# 432
Фраксипарина няма да ти попречи, според мен. Но няма нищо лошо да се консултираш, макар и възможността, консултации да те объркат още повече, защото всеки неговото си знае.

Пред аспирин 150 и аспирин 75+ фраксипарин, мисля че второто е много по-добър вариант.

# 433
  • София
Фраксипарина е доста по-безопасен от аспирина. А пък 150мг без аспи тест ми се струва доста рисковано. Фактор 5 си е сериозна мутация, не бих рискувала само с мнението на АГ,  колкото и добра да е. И това, че завежда родилно отделение,  не означава че има опит с рискови бременности .
Мой съвет е да посетиш проф. Паскалева

# 434
  • София
Моя съвет е да посетиш хематолог . В случая Лайден си е достъчно рискова мутация и освен това трябва да следиш дали дозите са ти ОК. Препоръчвам Паскалева в НКБ. Успех Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт