Тромбофилия - тема №6

• 72 401
  • 748
  •   1
Отговори
# 285
Чара, значи всичко е на ред!

# 286
Момичета излязоха ми резултатите от Тромбофилията:
Резултати от генетично изследване:
Фактор V Leiden: хомозиготен носител по нормален алел
Мутация G20210A в Протромбиновия ген: хомозиготен носител по нормален алел
Генетичен вариант C677T в гена на Метилентетрахидрофолат редуктаза: хомозиготен носител по нормален алел

Генетичен вариант в гена на Тромбоцитен гликопротеин ІIb/IIIа: (носителство на хаплотип А2)
Хетерозиготен носител хаплотип А2

Генетичен вариант в гена на плазминоген активатор инхибитор 1 (PAI – 1): (носителство на генотип 4G/4G)
носител на генотип 4G/5G

Интерпретация на резултата:
Няма изменения в изследваните генетични фактори свързани с предразположения към тромбофилични състояния.

Можете ли да ми кажете какво означава и какво следва да се прави когато си носител на генотип 4G/5G, и какво е Хетерозиготен носител хаплотип А2?

# 287
  • София
Момичета, моите резултати са такива:

Нормален Генотип за R506Q (Фактор V Лайден, FV)
Хетерозиготен генотип 4G/5G за PAI

Хетерозиготен носител на мутацията 20210G>A (протромбин)
Хетерозиготен генотип C/T за 677C>T (MTHFR)

Това три мутации ли са, защото само последните две са ми болднати и описани отдолу, като коментар.
По телефона ми се обадиха, за да ми дадат кратък коментар и само ми казаха, че имам предразположеност към тромбози и разширени вени, едва ли да не ме притеснява резултатът. Докторката ми направо си ми каза, че съм с тромбофилия. Вече съм на Фракси. С предната бременност не сме предполагали, че имам, беше съвсем безпроблемна с голямо 4250 бебе, нямам и спонтанни аборти.

# 288
  • София
Sweetvit, да, имаш три мутации, като едната от тях е високорискова (фактор 2 протромбин).
Добре е при следваща бременност да си на терапия.
Това че си имала една успешна бременност не е гаранция, че и следващата ще е такава.
Освен това е добре да приемаш метилирани форми на Б9 и Б12, защото при мутация в MTHFR синтетичните не се усвояват.
Прочети първа страница на темата.

Спарки,
При теб виждам нискорискова мутация - хетерозигот по PAI. Сама по себе си тази мутация не се води проблем, но често в комбинация с други мутации може да има кумулативен ефект. В твоя случай е подходящо да пуснеш изследване на още два фактора - ACE и Factor 13.
За хаплотип А2 не мога да коментирам - не знам достатъчно.

# 289
  • София
delisardeli, аз в момента съм в 25гс, открихме я случайно тази тромбофилия и още в деня на резултата започнах фраксипарин. Не съм пила метилирана фолиева киселина до сега, ще обсъдя със докторката дали трябва да започна да приемам, след като съм минала 12гс.
Вит. Б12 ми беше на долна граница и понеже слагахме инжекции предстои да пускам контрола.
Чета от вчера, но наистина има много неща, които не са ми ясни... идва ми доста изненадващо. Дано всичко е наред!

# 290
  • София
Sweetvit,
Щом си на терапия всичко ще е наред.
Б12 ще го наваксаш с инжекциите. Но е добре да си го следиш и без бременност.
Пусни изследване и за хомоцистеин за всеки случай.
Стискам палци. Flowers Hibiscus

# 291
  • Ямбол
Здравейте, мога ли да попитам, за някой може и смешен въпрос (извинявам се предварително), но на терапия съм с Фраксипарин и сега следва да направя изследвания, едно от нещата които  ми написа доцентката е " коагулационен статус ". Какво включва това? Протромбиново време? Има ли някакви други изследвания които се правят за следенето на доза за фраксипарин... никак не ми е ясно и адски притеснено... Благодаря много за вниманието!  🌺

# 292
  • Harmanli, Bulgaria
Здравейте момичета, от последнито ми включване доста време мина, но покрай грижите с малкия не ми остава време. Не успях да проследя коментарите на последните две теми 😞 Имаше ли мами с термин лятото, до къде стигнахте имали вече родили мами. Искам да пожелая успешен краяй на всички бъдещи мами, стискам палци 🤗

# 293
  • Стара Загора
Здравейте, мога ли да попитам, за някой може и смешен въпрос (извинявам се предварително), но на терапия съм с Фраксипарин и сега следва да направя изследвания, едно от нещата които  ми написа доцентката е " коагулационен статус ". Какво включва това? Протромбиново време? Има ли някакви други изследвания които се правят за следенето на доза за фраксипарин... никак не ми е ясно и адски притеснено... Благодаря много за вниманието!  🌺

Аптт, INR, Фибриноген, аз това изследвам.

# 294
  • София
Аз следя дозата с изследването Анти-ха, пускат ми също фибриноген , Д-димер и Антитромбин

# 295
Здравейте, момичета! Моля за съвет, къде, в коя лаборатория да изследвам тромбофилия и резултатите да бъдат достоверни. Става въпрос за София.

# 296
  • Harmanli, Bulgaria
Майчин дом

# 297
  • Варна
Момичета, предстои ми секцио и съм с тромбофилия - хомозигот 4G/4G
Цяла Б на фракси 0,3 и последния месец на 0,4.
Лекарката ми каза да си поставя фраксито последно предния ден преди секциото и после продължавам 7-10 дена.

Какви са рисковете при едно секцио ?

# 298
  • София
Здравейте, момичета! Моля за съвет, къде, в коя лаборатория да изследвам тромбофилия и резултатите да бъдат достоверни. Става въпрос за София.
Надежда.

# 299
Здравейте!Моля за мнение според вас имам ли тромбофилия и нужно ли е да провеждам терапия с хепарин и аспирин при бременност?

Последна редакция: вт, 03 юли 2018, 16:38 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт