ВИЕНА Тема 10

• 71 114
  • 737
  •   1
Отговори
# 315
А зоологическата градина работи ли и колко часа горе долу са нужни, за да се обиколи цялата?

# 316
  • СОФИЯ
А зоологическата градина работи ли и колко часа горе долу са нужни, за да се обиколи цялата?
https://www.zoovienna.at/en/zoo-and-visitors/visitor-information/

# 317
Здравейте Simple Smile
И аз се интересувам за подробности около Коледа и Нова година. Искаме да посетим Будапеща и Виена, но дилемата е дали да пътуваме преди Коледа или след, защото децата искат да са с баба и дядо за празника.
Въпросът ми е ако отидем след Коледа ще има ли какво да се види, всички базари ли се прибират? Видях, че остава пред Шьонбрун. Голяма ли ще е загубата? Предполагам украсата си остава?
И още - някъде бях чела, че за Нова година има голяма заря. Кое е за предпочитане да изберем - коледните базари или новогодишните празници?
Вторият ми въпрос е за кулата на Дунав - може ли да се качим без да консумираме в заведенията, само да погледнем от високо?
И за паркирането? Понеже сме с кемпер - доколко е удачно да се завираме в града? Покрай Коледа по-натоварено ли е движението или по-спокойно? И по какво да разберем дали местата за паркиране са платени или свободни? Като тук ли е - синя, зелена зона?

# 318
  • Вестерос
Здравейте, леля ми ме помоли да й помогна за програмата. Аз съм ходила във Виена 2002 година, но бяхме организирани.
1.Искам да попитам, дали има някъде из темите примерни програми? Те ще имат 2 цели дни там.
2. Как се казва спирката на метрото (или какъвто транспорт отива до там) за Шонбрун и колко е билета?
3. Как се стига до Белведере?
4. Искат да разгледат картините на Климт, та въпроса ми е къде са изложени, в галерията до паметника на Мария Терезия или в Белведере?

# 319
  • СОФИЯ
https://www.wien.info/en/shopping-wining-dining/markets/christmas-markets тук има иф кой базар до кога работи. До 31 са тези на пл. Мария Терезия /между музеите близнаци/, до Хофбург. Миналага година на 31 работеше и пред кметството, не само ледената пързалка. В Шонбрун и Пратера е до 06.01 вкл.
До Шонбрун най-удобно е с U4. Спирките са две /Шонбрун и Хитцинг/, зависи от коя страна на градините се влиза. За зоо-то по-добре Хитцинг, ако е за базара спирка Шонбрун. Еднократният билет за градски транспорт е 2.40 евро, по-добре дневна карта.
На дунавската кула може да се качите без да консумирате в заведенията.
До Белведере може да се стигне по няколко начина, зависи от коя страна искате да влезете, горен или долен Белведере. Погледнете на картата, в трети бецирк е.
Украсата по спомен май спира да свети веднага след НГ, не стои до 06.01, нищо че за тях тогава е голям католически празник.

# 320
Благодаря, мама Сання Simple Smile
Не са много работещите след 26-и, но то и ние няма да имаме много дни, може би 2 за Будапеща и 2 за Виена и при тези разстояния и много забележителности, ще можем да разгледаме 1-2 така или иначе Simple Smile Мисля единия ден да е за Шьонбрун. Кулата заслужава ли си или при малко дни може да се пропусне?

# 321
  • СОФИЯ
Според мен си заслужава, но като за първо посещение с малко дни може да се пропусне. На мен много ми хареса във въртящата се сладкарница, гледката е супер, но дъщеря ми напр. не беше очарована. Тя повече се изкефи на тайм травел.

# 322
  • Вестерос
Благодаря ти.

Аз им направих програма из центъра и как да стигнат до Шьонбрунн и Белведере.
Апартаментът им е в близост до метро станция Кardinal=Nagl=Platz.
От тази карта https://homepage.univie.ac.at/horst.prillinger/ubahn/m/largemap.png, koято е много хубава и може да сложите в първи пост, ако желаете, та, от нея разбирам ,че  на Landstrasse Wien Mitte може да се прикачат на U4 за Шьонбрун?
След това от Шьонбрун им написах , че може да пътуват до Karlsplatz и там да се прекачат за една спирка на U1, от където да отидат пеша до Белведере.
Правилно ли съм разбрала?

Дневните карти на метрото на каква цена са и 24 часови ли са след валидация или до 12 вечерта?

Пратерът имаше ли вход?

На Климт картините къде са точно? Намерих, че са в Белведере, но има Горен и Долен и се чудя какво да им препоръчам, в кой да отидат или и в двата? Виждам , че в Горен има на Климт.

Последна редакция: вт, 11 дек 2018, 12:58 от Tiffany А

# 323
  • СОФИЯ
https://shop.wienerlinien.at/ карти транспорт Трябва да прецениш какво те устройва. Аз последно ползвах тази заради часовете на полетите https://shop.wienerlinien.at/index.php/product/694/show/0/0/0/0/buy 5.80 евро е. Важи за целия ден до 1 след полунощ на следващия. 24, 48 и 72 часа започват от конкретен час. Цената на 72 часовата е колкото на седмичната, но седмичната е само от пон до неделя, тук пък зависи в кой ден пристигаш.
Да, на  Landstrasse Wien Mitte се прекачват на U4. На връщане обаче от спирка Карлсплац до Белведере може и пеша, зад черквата през паметника на съветската армия. Хубаво е площадчето, има красива сграда на френското посолство, излиза се от долната страна на Белведере.
На Пратера може да се плаща за всяка отделна атракция, има и целодневни карти.
"Целувката" на Климт е в Белведере. Без да съм ценител и любител обаче музея за история на изкуството ме впечатли почти колкото Ермитажа или Лувъра. Някой с познания по въпроса може да ти е по-полезен от мен по този въпрос.

# 324
  • Вестерос
Много ти благодаря! Музея на история на изкуството този до Мария Терезия- паметника ли е?

# 325
  • СОФИЯ
Много ти благодаря! Музея на история на изкуството този до Мария Терезия- паметника ли е?
Да. Не съм ходила само на приземния етаж, имало някаква египетска експозиция, казват че също е интересно.

Аз пък се чудя за 06.01 ранен следобед дали трябва да резервирам ресторант или да разчитам на място. В темата има мама, която живее във Виена, моля за съвет. Неделя се пада. Празник е, не знам точно този дали пълни заведенията, май по-скоро не  newsm78

# 326
  • Viena
За всеки случай си направи, винаги има вариант да няма места.

# 327
  • СОФИЯ
За всеки случай си направи, винаги има вариант да няма места.
Рядко се колебая, но сега действително не мога да реша, точно защото ми трябва за следобед, да приключим до 18 ч. 4 възрастни и 3 деца. И не говоря за Плахута или Фиглермюлер, които много, много харесвам, търся друг вариант, може не типична австрийска храна. Имам РД и си мислех, че брънч в Герстнер ме устройва идеално, да ама не. Той е до 13.30 ч., а закуската в х-ла е много добра и в неделя е до 11 ч. Просто на обяд никой няма да е гладен и е по-добре да се мотаем до 16 ч. На Ландщрасе има един италиански р-т с добри отзиви и си мисля че ще има места в такъв час, също до изхода на метрото на спирка Рохус един гръцки. Шницелите ще са за късна вечеря  Grinning и без по-малки деца.
Друг вариант е следобедно да ударим по един кайзершмарн. Може да препоръчаш къде, в сладкарницата на Герстнер не правят резервации. Много добре го приготвят в едно заведение от прозорците на което се вижда входът на Албертина, не знам как се казва, но то си е ресторант. Резерве за леко следобедно хапване не ми се вижда удачно. Дай идея къде да рискувам без резервация в центъра? И да не е нещо ултраскъпо де  Grinning

# 328
  • Viena
Аз съм фен на резервацията и за това така ти казах. That's Amore  в трети Бецирк е страхотен италиански, но за там си трябва. Ще помисля и за още някое място.

# 329
  • СОФИЯ
Аз съм фен на резервацията и за това така ти казах. That's Amore  в трети Бецирк е страхотен италиански, но за там си трябва. Ще помисля и за още някое място.
ОК, мерси! Имам време да го доизмисля и ще разчитам на твои препоръки. Двете по-малки деца са на 10 и 7 г., не ми се иска просто сладкарница, а и в Оберла се чака обикновено. Не ми се иска и наденички на базарчето в Шонбрун. Абе в сатурнова дупка съм по въпроса, а уж след 40 г. нямало такава  Joy Не е вярно!

Общи условия

Активация на акаунт