Мъжът "провайдер"

• 45 164
  • 478
  •   1
Отговори
# 300
Скрит текст:
Янечек, направих опити да попитам това отдавна, идеята е, че жената тегли трудното, всъщност.
В живота на всеки има трудности, няма как, но когато двойката е екип от взаимноподкрепящи се личности, а не кон и кочияш с камшик в ръката, се минава по-лесно през тях.
Наясно съм, а и споделям съвсем различни от тези на авторката идеи, но нека тя ни обясни подробно, не искам да й отнема трибуната.

Трябва да призная, че сега за пръв път чух думата "провайдър" в посочения контекст и меко казано, ми се доповръща.

Е, той едва ли има право на голям избор.

# 301
Трябва да призная, че сега за пръв път чух думата "провайдър" в посочения контекст и меко казано, ми се доповръща.
И на мен ми се доповръща, но в интерес на истината тази дума я измисли друг потребител в друга тема и я използва иронично на пловдивския Стив Джобс, а това, че Сирен а употребява на свой ред, го разбирам като някакъв вид особено чувство за хумор.

Е, той едва ли има право на голям избор.
Естествено че няма, но обяснението сигурно е, че ситуацията съвпада с неговата свобдна воля и без това друго не би искал, като например да работи половин ден и да получава половин заплата, а другата половина да отпочива с игра на компютъра и бира в ръка.

# 302
Силно ме съмнява добрите лекари в Пловдив да им са таван 2,500 лева на месец. Адвокатите? Някои с малък бизнес? Дизайнерите също взимат толкова, в някои кол центрове са щедри също. При фрилансърство за добри клиенти пък таван няма. Сигурна съм, че барманите в култовите заведения взимат мин. 3,000. Поради голямото търсене дори персонал в казината взима до 1,200-1,500.

Пловдивския Стив Джобс е друг, той сигурно е на шестцифрена сума и си живее в съответната къща в Марково. Ние сме още далеч. И от пловдивския Стив Уознияк сме далеч още.

Но иначе - както казах, като имаш умна жена, няма нужда да е гадна корпоративна работа. Има си начини работата хем да е по-приятна, хем и по-доходна. То и затова единият се обявява за провайдер и няколко години примерно се работи по неговата кариера, докато се постигнат задоволителни резултати откъм натоварване и заплащане. След няколко години децата са поизгледани и идва редът на жената и така...а не всеки точно в най-напрегнатия момент да дърпа чергата към себе си.

# 303
Май вече се досещам защо напоследък толкова много те вълнуват отношенията провайдър - умна жена, както и паричните им изражения, явно усещаш, че твоето царство на гледана жена свършва и идва редът на жената, та затова се чудиш илюстратор ли да се цаниш, графичен дизайнер ли. Изглежда, че вашият провайдър не е особено склонен да има неработеща жена до безкрай и не разбира, че кариерният пламък е угаснал още след раждането на първото момиченце, и по явни или неявни начини те кара да се замисляш какво да подхващаш и ти. Свободна си на куков ден, и към тебе има очаквания да рАботиш, не си случила на чак такова съкровище.

# 304
Hahahahah:) lolz

То аз че ще подхвана нещо е ясно. А и до момента съм била по-скоро в майчинство, не гледана жена. Гледаната жена си е сама през деня и няма преки ангажименти.

А идването на моя ред едва ли ще ми стъжни живота. Нито имам натиск, нито нищо. А следващите ми занимавки ще са по-скоро фрилансърство и договаряне, отколкото кариера.

Моето работене е бонус и е смислено само при висока заплата. Ако ще е за 1,500 лева, имам разрешение да не си давам зор. От три нагоре вече преговаряме как да стане, за да не пострада семейството.

Но да, имам опцията да не работя и да прекъсвам. Погрижила съм се да е така и да работя само по желание.

# 305
Ти сериозно ли?  Shocked Дават ти разрешение? 'ба си!

# 306
Само ако ми харесат сандвичите и съм усмихната и мила.

Обратно на митовете, аз лично обичам да работя. Само че обичам да работя на място, където се възползват от силните ми страни, а не ме гледат като извънземно. Или по-вероятно въобще няма да е "работа" в офис. Не че нещо, но като стоиш далеч от стандартната работа близо 4 години, се изясняват някои други опции и начини.

# 307
А има ли вариант да работиш нещо, което ти е приятно и ти носи душевно удовлетворение, без да е непременно заплатено над определена сума? Или само финансовото изражение е важно в случая?

# 308
Трябва да покрива поне разходите по това да се явя на работа. Все пак ако с моята работа накрая нещата ще излязат на минус, по-смислено е да подхвана някое хоби или просто да си гледам децата.

И трябва да се прецени и "цената" откъм умора - аз хубаво ще се удовлетворявам в работата, но после трябва да съм на разположение и за децата. А ако работата все пак ме изморява?

Но във всеки случай е ясно, че има мъже, които обичат жената да "работи", ей така да има активност. Друг въпрос е колко е рентабилно. Еми видях жена примерно да се връща на 600 лева. Толкова ли не можа мъжът й да се напъне и да ги компенсира тия 600 за двете години, докато е в майчинство? В такова връщане няма смисъл. Дори най-приятната работа пак си е осем часа ангажимент извън дома и логистика.

# 309
Не вярвам чак да обичат мъжете зорлем да юркат жените си. Или става въпрос наистина за недостиг на финанси и все пак 600 лв да са им важни, или нека не изключваме възможността и на самата жена да й се работи. Има и такива жени, които биха се побъркали, ако стоят вкъщи повече от известно време улисани в битовизми, па макар и упражнявайки хобитата си. Живият контакт с други хора, различни от водопроводчика, има и своите неоспорими предимства.

# 310
Не че нещо, но освен работа и битовизми, има около сто неща за правене. Книги, езици...ако детето е на ясла, а таткото може да ги изкара с лекота тия 600 лева, жената може и по-интересни неща да прави.

Проблемът е, че дори да си на работа, битовизмите не изчезват, и тогава се усеща ползата от неработещ човек у дома. Не, не да мие с легена, за други работи.

# 311
Мисля, че се досещам, кои са другите работи.

Книги четат и езици учат и доста работещи хора.
А легенът си е леген. Не е мръсна дума.

# 312
Придвижване на документи, ходене до банки. В някои случаи е грижа и управление на имоти. Бе изобщо - виждала съм доста заети и ангажирани неработещи жени.

Да бе, скъсали са се да ходят на курсове по езици точно работещите майки. Направо им се лее италианският от устата перфектно. Един английски не могат да научат и да си вдигнат доходите, ти викаш - учели...

Легенът е описателно за дейност с ниска добавена стойност. Както казах, ако не работиш, може също да си ценен.

Въпросът е - майчинството в България е 2 години. Айде една да е. Ако мъжът е на място, има предостатъчно време да си вдигне заплащането.

# 313
Като говорим за свободи, защо се забравя, че Провайдъра също е човек и като такъв има право да бъде свободен? Откъде накъде той трябва да търпи гадната, но добре планета, корпоративна работа, за да осигури насъщния на прегладнялото домакинство, като на всичкото отгоре не може да разполага свободно с дохода си, защото чумата у дома, независимо работеща или гледаща децата, чака да си сложи цялата заплата на масата, понеже парите, изкарани с неговия личен труд, били семейни. И замисля се някой, че бая голяма част от т.нар. провайдъри просто са се озовали в тази роля, без да са го искали и понеже имат някаква съвест, просто търпят и си изпълняват задълженията?
Чудно ми е как е възможно същества, чиято първа работа при нанизването на халката, е да започнат да въвеждат ограничения и да контролират половинката си, да ѝ тръскат досадни задачки, за я държат вечно ангажирана и на нокти, вменявайки отговорности, си позволяват да зяят за свободата. Някои комай бъркат самодоволството и нахалството със свобода.

Точно това ме притеснява и мен в картинката с дългосрочното провайдване.
И този мъж е човек и колкото и да е чест за него да е провайдър, си има съмненията. И в този момент огромната отговорност, товарът на плещите въобще не помага. В същото време човекът, който гледа и очаква, да говори за свобода, хобита.. Може да дойде твърде много. До съвест и отговорност е действително, но въпросът е къде се тегли чертата и от кой момент нататък умната жена разбира, че границата е прекрачена. Мани я умната, обичащата също. Но тук вече силно зависи от типа на съюза, да.

Цитат
Но иначе - както казах, като имаш умна жена, няма нужда да е гадна корпоративна работа. Има си начини работата хем да е по-приятна, хем и по-доходна.
Възхищавам се на идеята, че една умна жена може да помогне и да насочи. С удоволствие бих научила и как се прави - отново, без никаква ирония, а само с искрено желание да разбера. Ако на Сирената й се пише по темата, много ще се радвам да прочета.
Действително след известно време далеч от тръстиката погледът се отваря и за алтернативни начини.

Въпросът е, че има определени кариери, при които и най-умната жена може да направи едно голямо нищо - има си професии, в които качването по кариерната стълбица е с предначертани темпове. И колкото и да е мъжът на място, няма да си увеличи заплащането за година, ако смяна на стъпалото отнема две.
Сигурно умната жена може да изманипулира мъжа да смени работата, ама... нещо не ми лежи на сърце този подход. Да не говорим, че в дадени браншове точно тези години дават опит - и като квалификация, и като личностни качества, които се гледат и уважават после, та действително е необходимо да се "изстрада" това катерене, което не може да бъде повлияно.

# 314
Огромната отговорност е 5 години, след това частична, всичко максимум 10. След това кошницата следва да е оплетена и със спестявания, и с пасивни доходи, и с делегиране.

И да, смяна на работа и да не легнеш на едно място на сигурно също си има своето място и време.

Иначе аз още до свобода не съм стигнала, та съответно и провайдърът още не е свободен да дауншифтне. А и едва ли ще иска. Ако го няма натискът с интензивната грижа за деца, уравнението става друго.

Както вече казах, обичам да работя, но трудно си го представям с малки деца под 3, че дори под 5. Не че не съм го правила, но то си беше точно разхождане до офис. Приятна работа, но не особено ефективно откъм пари. Ама тогава бях с 1 дете само.

Общи условия

Активация на акаунт