Мъжът "провайдер"

• 45 136
  • 478
  •   1
Отговори
# 75
Не до екзистенц минимум, до добър стандарт да кажем. Вече е въпрос на възможности дали да е 2-3 години или 5. И говоря за евентуалности в млада възраст.

Иначе същите въпроси важат, дори жената да е работеща от мрак до късна вечер и пак да не може да замени доходите на мъжа си.

# 76
Да, естествено, същите въпроси важат и двамата да работят.

Та - не разбрах, имате достатъчно спестявания, че при неблагоприятно стечение на обстоятелствата (мъжът не може да работи) да карате 2-3 години със същия лайфстайл, а 5 с по-нисък, но пак добър? 2-3 години са 36 месеца, 36 месеца по 5 цифри на месец прави между 6 и 7 цифрено число в банката. Сериозно ли е това или по принцип си дрънкаме? Simple Smile

Какви конкретно мерки е взел провайдера за евентуалности? Застраховка живот има ли - рискова или спестовна? А здравна направил ли си е, какво ще препоръчате? Или на спестявания в банка се разчита?

# 77
  • Куциндрел
Това е защото не со се сблъсквала в такива жени и защото все още нямаш достатъчно опит с семейният живот. Съдбата много обича да се закача с хората и в един момент може да се окаже, че мъжа остава без доход или с недостатъчен такъв. Тогава, ако жената не е провайдър, то мъжа трудно би си стъпал на краката отново.

# 78
  • София
bgtatko81, недей буквално. И 800 да е, не е 3 хил. или 4 хил. Ти откъде знаеш, че е толкова?

Какво означава само живот?

Искаш и здраве ли ? Има международни здравни с лимити над 2 мил. евро, което те обезпечава при заболявания, че има кой да плати и си избираш къде да се лекуваш, ако се наложи и то при премия 60-на евро месечно за твоята възраст. Как ти звучи?
И тази я имам  - Best Doctors се казва. И пак не  е гаранция за какво се случва с "наследниците ми" при една "евентуалност" с мен.

А за 800 на месец е онази, със 100те К покритие. В България други застраховки застрахователите не предлагат, вероятно ако искам по-хубава застраховка, ще трябва да преговарям със застрахователи в Щатите.

# 79
  • Countryside
Истината е, че и двамата трябва да са провайдъри. Иначе според мен единия да провайдва предимно доход, друг време също е ок.
За непредвидени случаи има застраховки, но за "любовница" няма застраховка.

# 80
  • София
Когато бях самотен родител няколко години преди да срещна сегашния си съпруг, най-страшната ми мисъл беше, че всичко финансово зависи от мен. Това ме караше да се чувствам ужасно, изплашена, притеснена; ужасявах се от мисълта, че ако нещо в работата ми не ми харесва, трябва да стоя и да стискам зъби, защото не мога да си позволя да я загубя (което дори не беше така, защото реално в този период аз си смених веднъж работата, но страхът е много ирационален). Тези мисли още ги помня много добре и не бих искала нито аз, нито мъжът ми да се чувстваме по този начин. Затова, семейство с един провайдер - не, благодаря, освен в извънредни обстоятелства и за определено време.

# 81
А какви мерки са взели не-провайдерите при евентуалности? защото при тях е същото, само че по-трудно.

Изчислено на базата на нормалния ни бюджет, който е само част от целия доход (аз все пак не съм ламя да изхарчвам всеки месец петцифрена сума, то няма и къде в БГ), в момента има някъде за 2 години. Има, разбира се, рискови и здравни застраховки. Иначе нормалното е да има минимум 6 месечни разходи на семейството, даже и за 1 година. И за провайдери, и за не-провайдери.

Сега, всичко зависи от начина на загуба на работоспособност. Реално в момента той е най-раздуващият фактор за лайфстайла и без него мога да живея добре със значително по-малка сума.

Не е ясно какво ще се прави при хиперинфлация примерно, там всички горят, но евентуално работа за доходи в твърда валута може да реши и тоя проблем.

И, разбира се, ако това питаш, при евентуалности е ясно, че няма да седя и да си лакирам ноктенцата, ами ще намеря начин да постигна нещо по-добро. Но ако има провайдер и ако мога да инвестирам в децата си и да си изкараме детството до една възраст приятно и без стрес - защо да не го правя? Тия години няма да се повторят.

Между другото, ако бях забита в моята работа, както казах, нямаше да се постигне толкова в семеен план. Парадокс. Всеки щеше да дърпа чергата към себе си и накрая резултатът да е по-нисък, като теглим чертата.

# 82
  • Куциндрел
Много разтягане на локум и нищо по същество.

# 83
Sharky*, тази застраховка покрива единствено лечението, доколкото виждам единствено при специфични тежки заболявания, които са малко вероятни. Също премията от 1-2 милиона е напълно недостатъчна за щатските цени при инвалидизиращи хронични заболявания (примерно множествена склероза или други тежки автоимунни, които изобщо май и не са включени) - знам какви са цените на лекарствата и процедурите там - 1-2 милиона ще стигнат за 4-5 години, просто е жесток балонът на здравните услуги.

Иначе е хубав продуктът за цената си, мерси много, ще прочета повече и ще помисля дали има смисъл най-вече за другите в семейството от нещо подобно (дано не се случва) Simple Smile

Но тези застраховки в никакъв случай не решават проблема с инвалидизация поради болест.

Между другото, ако бях забита в моята работа, както казах, нямаше да се постигне толкова в семеен план. Парадокс. Всеки щеше да дърпа чергата към себе си и накрая резултатът да е по-нисък, като теглим чертата.
Понеже си говорим откровено, ще съм прям и аз - с 5 цифрена сума на месец, можете да си позволите най-високо квалифицирани педагози, учители, възпитатели, гледачки и т.н. и да работите за кеф каквото Ви се работи. Не за пари - за кеф, за самочувствие, за контакт с други хора. Аз като съм хоум офис, а в извънработно време гледам да съм основно със семейството си, тотално изтрещявам от липса на по-интересна комуникация от "имате ли дребни", каквато все пак човек има всекидневно с колегите, когато работи в офис или има по-динамична работа. Писането по форуми отчасти задоволява тази потребност, но не напълно. Ако ще милиарди да имах, пак бих работил - общуването с децата не е пълноценен заместител на общуването между възрастни. Затова и Вие пишете във форума - зациклящо е с деца по цял ден да се "общува", колкото и да си ги обичаме.

Тук сигурно ще кажете, че Вашето хоби и работа са децата Ви - е, не го виждам това, не виждам отдаденост на майка, педагог, възпитател. Дори и да приемем, че сте много добра и незаменима в отглеждането на децата, в което съвсем не съм убеден (и е доста трудно да се измери обективно по начина, по който мерим провайдърството с броя цифрички), но дори така да е - пак не виждам да Ви е такава страст както на други потребители, които изглеждат сякаш само за това говорят и мислят. Същото е и с различните "хобита" - реално се лашкате в много различни сфери, но само се плъзгате по повърхността без да задълбаете в нито една от тях, което е дефиницията за посредственост.

Понеже като цяло не правите впечатление на природно посредствен човек, всичко това е формула за липса на щастие и удовлетвореност в дългосрочен план. И нито лайфстайл, нито провайдване, нито 5, 6 и 7 цифрен доход на месец може да замени това. Ако преследвахте някаква конкретна лична цел, никакъв проблем не би имало в това да не работите. Но в случая зацикляте в някакви оправдания колко важно било да се гледат децата (което също не правите отдадено), а не преследвате никакви лични цели и мечти. Язък на такъв човек за вишуту - мутреската е проста жена и има прости потребности - мола, фризьора, хиалурона в устничките, парцалките, кафето с приятелки, насам натам с джипчето и готово - щастие и хармония. Ни вишу, ни нишу ѝ трябва. Ама не толкова простите хора имаме и по-сложни потребности. Знаете за пирамидата на Маслоу. По нея зацикляме с провайдера някъде отколо първите две нива и до там. Нито за любов става дума, нито за самоуважение и уважение от околните (поне не от тези, които имат значение - допускаме че не търсите уважението на мутреските), а пък за самоусъвършенстване изобщо не може да става дума. Разни онлайн курсове плащате, но сама признавате, че ако решите да работите, няма да можете да си намерите квалифицирана работа за 2000лв. 

Горното е смисълът да работи един човек. Не за парите, за себе си. За парите се работи обикновено по принуда, гадна работа, абсолютно подкрепям да не трябва един човек (мъж или жена) да я върши. За себе си човек работи по другите причини - почти винаги има добро финансово изражение това. В редките случаи, в които няма такова, пак работата е времеемка и изисква отдаденост и усилия не по-различни от добре платената такава, но продуктът от работата носи вътрешна удовлетвореност, социален статус и други нефинансови облаги.

Последна редакция: пн, 14 май 2018, 15:51 от Анонимен

# 84
Е как бе, всичко е в цифри. По същество - работи се, търси се, умната жена си подкрепя мъжа, прави така, че да не живеят на максимума на възможностите и да иска от всичко по много и така...

За точно по същество - на лични, защото това вече ще влезе в сферата на платените консултантски услуги.

Иначе самотна жена е много по-трудно от мъж-провайдер. Не е казано, че като е провайдер, не може да си позволи да сменя работа или да напуска.

Иначе съм почти сигурна, че мъжете с високи доходи не са тръгнали специално да търсят партньорка, изкарваща техните нива, за да не им е притеснено на душата, че са единствени провайдери...в случаите, които познавам, да кажем, че намират на жените си някаква синекурна работа, колкото да си изкарва джобни и да разхожда костюмчета, но не и с идеята, че ще ги замени.

# 85
bgtatko, и аз обичам с примери да комуникирам, така че точно така се пита. Ще ти отговоря максимално точно "в кратце".

На Сиренета общо взето бързо й сече пипето, със сигурност разбрала, че здравната е само здравна и не получаваш никакви пари кеш, освен ако не си платиш и после да искаш осребряване на фактурата. Харесвам жени, като нея, въпреки че на моменти ми идва крайна, клиширана и леко комерсиализирана, но я разбирам, гледа 3 деца, а и все пак е форум. Общо взето живее in an ivory tower. Нали има C2 английски, трябва да ме разбере какво искам приятелски да й кажа Wink.

Сега към Bgtatko81 - не приятелю, здравната е само здравна, няма никакви пари при инвалидизация, респективно ТЕЛК.

Давам ти друг пример - тежко заболяване, което със сигурност не минва "по каса", струващо 200 000 евро или по-малко, без значение. Колко % от българите имат толкова кеш и то за такива случаи. Реторичен е въпроса.

Временната нетрудоспособност и трайната се плащат и са покрити рискове по спестовните застраховки живот и някои рискови. Там е работата, че при доста от тях лимитите са много ниски или се плаща да кажем само от злополука и примерно над 50% TEЛК, като от заболяване е над 75% или над 90% в зависимост от компаниите, които почти не останаха читави. Разбира се, аз знам кой какво предлага и прави. Няма да пиша иначе.

По твоя пример - ако човекът има и двете - здравна и живот, ще се лекува безплатно, където пожелае - Джон Хопкинс, Франция, Швейцария, ВИП стаи и т.н., може и хеликоптер да се осигури, ако си е платил за най-бутиковия пакет. Не плаща нищо.
След като излезне от болницата, след комата може да е зеленчук и комисията да даде примерно 80 или 90% ТЕЛК. Е да де, ама дори и да се класира за обезщетение, примерно % от 20 000, надали му вършат работа, който е един от максималните лимити на една от компаниите за заболяване.
Вече рискът злополука е много добре обезпечен и примерно 50% от 200к да кажем са си пари.

п.с Best Doctors покрива само тежки заболявания по списък, аз говоря за друга, която покрива всичко, свързано с болнично лечение, не САМО тежки.

Спирам по темата за застраховането. Който иска да ми пише на лични.

Последна редакция: пн, 14 май 2018, 15:41 от FragranceFanatic

# 86
  • София
Sharky*, тази застраховка покрива единствено лечението, доколкото виждам единствено при специфични тежки заболявания, които са малко вероятни.
bgtatko81, тази застраховка я плащам заради опасностите с българските доктори (да ти изкарат рак, когато нямаш, или да ти набутат стент без да има нужда, заради пътеките по Здравна каса). А дали и колко вероятни са, не знам, не мога, да кажа, но при мен в момента се "събуждат" някакви електрически проблеми със сърцето, най-вероятно вследствие стрес...засега се боря със софийсите доктори и лекарства, да видя доколко могат да ме "оправят" и ако не стане, включвам застраховката в действие.

# 87
О, аз въобще не съм комерсиална, напротив, в живота си съм доста семпла. Но обичам да ми е спокойно.

В такъв смисъл ако ще си говорим за трагедии, най-добре е човек изобщо да не се жени и да не ражда деца. Само че това пак не ти гарантира спокоен живот.

Реално мъж-провайдер е необходим само при повече деца, иначе с 1 само някак ще се оправят. Съответно мъж, който иска повече деца, ще трябва да се стегне и да стигне ниво като за провайдер - сори, ама ми идва смешно хем да иска голяма фамилия, хем за това да се погрижи жената с бачкотене. А и за какво са ти тия деца, ако няма да имат ресурси и да ги буташ напред.

Между другото, моето въобще не е ivory tower, просто стандартът в БГ е пределно нисък.

Само ще спомена холандските жени, повечето от които си имат провайдери и немалки семейства. По статистика били едни от най-щастливите жени в Европа. Предполагам, че си взимат житейското решение без фатализъм какво ще стане при най-лошия сценарий.

В крайна сметка животът е за живеене - ако взимаш решения с идеята за най-лошия сценарий, няма да стигнеш доникъде.

При инвалидизация и провайдер, и не-провайдер тежат еднакво, въпросът е какъв е смисълът да взимаш не-провайдер.

А при мен иначе има и друго - нямаше как да взема мъж, който ме кефи, ама е на ниско ниво. Просто изчезне ли респектът, изчезва и любовта. В това няма нищо комерсиално - просто обичам да виждам, че мъжът играе играта, има планове и амбиции. Ако ще е нещо инертно и посредствено, ама с претенции, по-гот е стара мома.

Наясно съм, че застраховките не се изплащат 100%.

# 88
Поздравявам Шарки за мисленето. За съжаление малко хора в Бг така разсъждават.
Шарки, дано всичко мине ок, и ако се стигне да я ползваш, пиши, дано не се налага!
И дано правилно да са ти я сключили и да не се отметнат нещо. Дано със здравната ти декларация в началото всичко е наред и да не вземат да се ровят за диагнози за минали заболявания.

Съгласен съм, Сирено. Семейството и децата са разход. Всеки иска спокойствие. Няма вече уравновиловка, както когато ние сме се раждали, или по-скоро я има, но както казваш стандартът е много нисък(масовия), както и контрастът бедни-богати. За манталитет няма и да коментираме.
И вярно, ако човек иска, се напъва и почва да изкарва пари. Другото е мързел и хленчене.
Един мъж за мен първо трябва да се научи за себе си да е провайдър, после да гради семейство, и то ако иска. Някои не искат.

Последна редакция: пн, 14 май 2018, 15:53 от FragranceFanatic

# 89
  • София
Дано.

Общи условия

Активация на акаунт