Мъжът "провайдер"

• 45 164
  • 478
  •   1
Отговори
# 255
  • Paris, France
АваснасияС, не, на баба си виках бабо. У нас всяка жаба си звае гьола. Детство със спокойни баби и дядовци и спане до 8-9 сутрин, игри по поляни и разходки по хълмове, учене на езици и хубава домашна храна е в пъти по-интересно от завиране в малко жилище в големия град, водене и вземане от детска, където менюто е попари и каши, грис, сутляш, яхнии и вафли. Дадоха ме на градина за месец.Разболях се от пневмония. Малките деца учат най-лесно имитирайки възрастни.

На любимата детегледачка виках лельо и я обичах до болка. Спомените за въргалянето с 10те и котки по двора все още ме ивпълват с неуписуем възторг. Игрите с внука и и кучетата, сладкишите, с които ни черпеше ще останат завинаги в паметта ми като едни от най-хубавите спомени. Посекавах я редовно десетилитие след като вече не ме гледаше и си остана семеен приятел и скъп човек.

Моите деца ходеха с удоволствие на градина. Чак не можех да повярвам. Но тукашните нямат общо със Старозагорската. Понякога даже не искаха да си тръгват. И двамата тръгнаха по-рано по собствено желание след посещения там.

# 256
OK, да, забравих, викат му "училище".

Хах, да. Скоро една позната ме пита дали дъщеря ми (17-месечна) ходи на “училище” 😂 Друга пък една позната ползва този термин за детската градина, която посещават 2-годишните й близнаци. Специално във втория случай, обаче, жената е принудена да работи, така че няма друг начин освен да праща децата си на “училище”. Просто ми е смешно как се избягва думата ясла/детска градина.

Nevena Virolan, аз не поставям под съмнение, че може да си имала щастливо детство с бабите си, но връзката майка-дъщеря няма как да се изгради при отглеждане основно от баби. Аз също съм отгледана почти изцяло от баба и дядо и с баба си имам много по-силна връзка, отколкото с майка си. Въпреки, че си обичам мама, не я чувствам така близка и нямам такива спомени, както с баба. И между другото от твоя разказ се вижда любовта, която си изпитвала дори към детегледачката си, хубавите спомени от детството с баба си, а родителите ти? В моя случай искам АЗ да съм майката, а не някоя баба/детегледачка. Предполагам, че за повечето майки е така, другото са изключения.

# 257
Анастасия, не знам какво да ти кажа. Нещата си имат имена. При нас детска градина, daycare, значи детска градина. Preschool/school е друг тип институция, организация, възрастова група. Сега, кой с какво избира да нарича нещата, си е отделен въпрос.

То и на провайдър някой казват съпруг, ако е за семантиката. Ама, различни неща са.

И кво, пак се стигна до това как Сирената е най-майка от всички бг майки. Дайте бе хора, моля ви се от името на голям брой хора. Дайте да дадем медал, грамота, подписана.

# 258
Ами то и тук си имат имена, но всички ходят на “училище” (scuola). Е не, че всички заменят с този термин, но голяма част от хората го правят. Явно, защото и тук се знае, че яслата не е най-доброто място за малко дете, а пък като се каже “училище”, по-друго звучи 😊

# 259
Ясно. В моята среда никой не казва на детската градина училище и обратно. Но, в интерес на истината, тя се състои главно от хора без комплекси.

# 260
За последното съм съгласна със Сирен.

Точно за този тип подкрепа я разбирам. Да имаш свободата да си гледаш детето спокойно до у-щна възраст, да учиш и развиваш бизнес докато мъжът поддържа положението и прочие. Но и понеже вярвам и в другото, че и мъжът заслужава подкрепа в неговите начинания то правя това, което правя през тези години.

Общо взето обожавах да съм домакиня и майка у дома и продължих в попрището, което ще ми позволи частично да живея по този начин, но без да съм без доходи, без да съм си делегирала детето по институции/баби и с достатъчно свободно време за семейството. Медали не искам.
Убедена съм вътрешно, че правя много и съм успешна с това. Друго признание не ми и трябва Wink

# 261
Разбирам я и аз. И пак не съм съгласна, че е някакво морално или интелектуално превъзходство, нито, че е нужно да жертваш вся и всьо. Или че е повече майка от например, Mom of 3, както пробва да се позиционира по-рано.

Сега, нали в България има платено майчинство 2 години? 2 породени деца: голямото става на 4 и си поема на предучилищна. Остават 2 години ... За тези 2 години ли е драмата да се намери провайдър с 12К заплата на месец?

Последна редакция: вт, 15 май 2018, 02:12 от elenna

# 262
Свободата, за мен е способността ми да имам контрол върху себе си. За мен много по-важна е умствената свобода, от физическата такава. Човек може да се чувства свободен зад решетките и затворник в най-богатия дом.
Благодарна съм на всички уроци, които научих до сега в живота ми за тези, коитп ми предстоят. Не съжалвам за нищо. В противен случай нямаше как да мисля по начина, по който мисля днес.
До някъде се доближавам до мисленето на Дон Кихот! 😊 Обичам да филсовствам и анализирам. Обичам да говоря с децата си с часове и да разсъждаваме върху живота. Обичам да идеализирам любовта, брака и приятелствата. Вярвам, че има истински такива и ако си истински, ще срещнеш и друг такъв, който вярва в същото! 💜😊
Обичам да се.изправям пред предизвикателства, които ми носят вътрешни победи и удовлетворения - като например да овладея гнева си в дадена ситуация или да постъпя по различен начин, от както биха постъпили повечето хора. Такива малки успехи ме каляват и ме карат да се чувствам по-мъдра.
След време човек започва да се чувства добре в кожата си, а хората започват да го мислят за откачалка, също както Дон Кихот! Simple Smile
Истината, е че идва етап в живота на човек, когато суетата бива изместена от спокойствието и  вътрешния мир. Идва момент, когато човек не се интересува какво ще кажат хората и започва да живее!

# 263
Ясно. В моята среда никой не казва на детската градина училище и обратно. Но, в интерес на истината, тя се състои главно от хора без комплекси.

И на мен ми звучи като комплекс, въпреки че двете жени са коренно различни - едната инженер, а другата продавачка в заведение за бързо хранене. И според мен всъщност не е комплекс, а чувство за вина, има разлика. Иначе на мен също не ми трябват нито медали, нито оценки от някой друг, за да се чувствам щастлива от това, което правя и начинът, по който живея. Има обаче постове, на които просто се съблазнявам да отговоря. Като например този на Nevena, където е дала за пример майките дето си запращат децата на баби в други държави. Чудя си дали тя наистина вярва, че има нормална майка, която ще го направи освен ако не е абсолютно принудена (тук се вижда и най-големият минус от нямането на съпруг и баща, който е “провайдер”) та чак го дава за пример като нещо нормално.

# 264
# 265

Почваш да ходиш по ръба на това и на теб да ти рекнат SJW.

Не е приемливо, не и за демократичните държави, жената да "заплаща" непропорционално цената на децата. Трябва да е личен избор дали ще работиш след тях или не, а не предначертан от "системата." И не задължително да се поема "дупката" от "провайдер," дори не и от правителството. Напротив, редно е да се поеме стабилно най-вече от работодателите. Не виждам нищо скандално в това ми вярване.

# 266

Почваш да ходиш по ръба на това и на теб да ти рекнат SJW.

Не е приемливо, не и за демократичните държави, жената да "заплаща" непропорционално цената на децата. Трябва да е личен избор, а не предначертан от "системата." Не виждам нищо скандално в това ми вярване.
Аз съм си Simple Smile
Не могат да ме набедят, че говоря неща, в които не вярвам и не живея както разбирам Wink

Иначе именно за това говоря. Че жената заплаща цената в пъти повече и е добре да не се нападаме самите ние, защото сме в една и съща лодка. И писах, че се гордея, че имах избора да постъпя както вярвам и че имах и винаги досега съм имала подкрепата на мъжа си по пътя.

Изборът ми не е бил наложен от системата кога ще се връщам на работа, колко време ще съм в майчинство, какви пари ще вземам и дали ще има места за моето дете. Избегнах системата Simple Smile

# 267
Ами, това е много хубаво и според мен трябва да е основната и главна цел на всяка жена. Но, тук какво, страници наред ни убеждава Сирената, че това става само с цената да си хванеш богато гадже и "да му раждаш."

Системата, ако вярваме на неин колега, че и АУБ-еец журналист при това, е адски, адски притеснителна: https://www.dnevnik.bg/analizi/2018/05/12/3173085_iskate_da_otgl … ?ref=home_analizi

Не мога да преценя колко в статията е фалшив патос и колко реалност. Тя нали и Сирената това казва: МОН, боб, агресия, липса на нормалност. Звучи адски гадно. Тъжно. На този фон сигурно провайдър си е пояс, за който да се хванеш. И да ти осигури, на теб и на децата ти, някаква илюзия за нормалност. И така, да опазиш децата си да не ги бият, да не ги научат да псуват и да не станат неграмотни става еталон за "добра майка" и е нужно да изоставиш собственото си развитие и амбиции, че да не попаднат в тази система. Погледнато така, освен тъжно, все пак е и логично.

Последна редакция: вт, 15 май 2018, 02:42 от elenna

# 268
Благодаря. И аз вярвам, че това е добро решение.

Да си хванеш богато гадже и да му раждаш ми е непонятна концепция и адски противна като постановка.Общо взето ние се взехме сравнително млади ( на 25 и 24) , но амбициозни и самостоятелни и това ни даде отражение на изборите и живота заедно.

Не мога да си представя да съм с мъж, който ми изкарва от 100 кладенеца вода, че е хубаво да се развивам, да не затъпявам и да работя задължително когато детето ни е на година, и да настоява за ясли и баби когато цялото ми същество негодува срещу раздялата с бебето ми и т.н. Това не бих му го простила и оценявам още повече като виждам обществените нагласи.

Има време за развитие, кариера (ако това се търси) и за живот. Това не е докато децата са малки обаче Simple Smile

# 269
Не мога да си представя да съм с мъж, който ми изкарва от 100 кладенеца вода, че е хубаво да се развивам, д ане затъпявам и да работя задължително когато детето ни е на година и да настоява за ясли и баби когато цялото ми същество негодува срещу раздялата с бебето ми и т.н.

За кой става дума? Подобен мъж не е особено по-различен от всеки друг, който ще ти казва какво да правиш.

Кариера и малки деца е оксиморон. Наистина познавам много успели жени и нито една, чиято кариера да е тръгнала бясно с малко дете, камо ли повече от едно. Бутане нещо там докато порастнат, къде по-малко, къде повече, колкото да не изпаднеш в девета глуха. Кариера, преди децата (ако си ги родила на 30-35) и/или след 5-8 годишни (ако си ги родила на 20-25), според както ти се е стекъл животът. Когато са малки, някакво подобие на плавен прогрес, в най-добрия случай на думата. Колко по-рано и повече си си постлала, толкова по-малко и по-лесно е бутането в тези години.

Същото важи и за пътувания, забавления, барове, ресторанти, катерене на планини и там кой каквото го кефи. Намаля се темпото.

Последна редакция: вт, 15 май 2018, 04:10 от elenna

Общи условия

Активация на акаунт