Фраксипарин, клексан, аспирин протект - тема № 14

• 65 882
  • 724
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Само да кажа, че протромбиново време 126% лаишки казано, говорш за “сгъстена”, а не за разредена кръв!
А на всичкото отгоре протромбиновото време няма НИЩО общо с НМХ и аспирина!
И от кога Д-димера не е фактор от кръвосъирването?!?!

Последна редакция: чт, 01 ное 2018, 19:47 от Nandin

# 661
Ами от никога Simple Smile Като ми отговаряте така доста ме шокирате, че нищо не знаете..Не сте лекари, ок и не се изявявайте като такива. Все пак четенето в гугъл не е еквивалент на години учене за да имате тези медицински познания. 13 фактора на кръвосъсирването(коагулация още се нарича) :
Factor I - fibrinogen
Factor II - prothrombin
Factor III - tissue thromboplastin (tissue factor)
Factor IV - ionized calcium ( Ca++ )
Factor V - labile factor or proaccelerin
Factor VI - unassigned
Factor VII - stable factor or proconvertin
Factor VIII - antihemophilic factor
Factor IX - plasma thromboplastin component, Christmas factor
Factor X - Stuart-Prower factor
Factor XI - plasma thromboplastin antecedent
Factor XII - Hageman factor
Factor XIII - fibrin-stabilizing factor
Д- димерите( т,нар фибрин деградизационни продукти) са част от фибринолизата, мили дами Wink

# 662
  • София
22 години работя клинична лаборатория и мислиш, че знаеш повече?
Учила съм от доста дебели учебници, не от интернет!
Според теб фибринолизата не е процес от хемостазата, кръвосъсирването, коагулацията (както искаш го наречи)?

# 663
  • София
Здравейте дами,
има ли тук някоя, която има мутация в гена MTHFR А1298С хетерозигот и е била бременна или е?
Питам ви защото тук ми предписаха след положителен тест да се включи Фраксипарин (или Клексан) 0.4 през ден при динамично следене на антикоагулантната терапия (всяка 3-та седмица: брой тромбоцити и АРТТ), а след консултация в Турция казаха, че не е необходимо. Обясниха , че няма научни доказателства за връзка между тази мутация и образуване на тромб.
Интересно ми е за вашия опит и мнение.

# 664
  • София
Доколкото аз знам това е ниско рискова мутация, освен това клексан през ден е безсмислено, тъй като той действа 24 часа след поставяне.

# 665
  • София
Здравейте дами,
има ли тук някоя, която има мутация в гена MTHFR А1298С хетерозигот и е била бременна или е?
Питам ви защото тук ми предписаха след положителен тест да се включи Фраксипарин (или Клексан) 0.4 през ден при динамично следене на антикоагулантната терапия (всяка 3-та седмица: брой тромбоцити и АРТТ), а след консултация в Турция казаха, че не е необходимо. Обясниха , че няма научни доказателства за връзка между тази мутация и образуване на тромб.
Интересно ми е за вашия опит и мнение.
При тази мутация се свързва със отговора на яйчниците на стимулация.
Аз съм с такава, бях на НМХ през цялата бременост, но по други причини.
А Да слагаш НМХ през ден си е чисто хвърляне на пари. Или слагаш всеки ден или не слагаш изобщо!
Мониторирането на терапия с НМХ с аРТТ и брой тромбоцити е също хвърляне на пари!

# 666
Привет Ray of Light, моята мутация е друга MTHFR C677T, но пак не е свързана с тромбофилия. И при двете бременности ми предписаха 0.4 клексан или фраксипарин. До ден днешен не знам дали е нужно или не, но ги бия, защото бременността ми върви добре и докторът казва, че по принцип е добра профилактика, има предвид и възрастта ми 41 г. А имам и протеин Ц под норма, той май също има връзка с кръвосъсирването,  на стандартните ми кръвни картини пък (извън бременността) тромбоцитите винаги са малко над норма. И двете неща се оказва, че не са категорично за такава терапия, но правя:(

Аз напоследък се замислих и над друго, понеже дозата ми е профилактична (0.4), не ми пускат никакви изследвания за следенето на кръвта, докторът ми каза, че 0,4 няма как да ми се разреди кой знае колко кръвта. Ще съм благодарна ако споделите мнение дали е ок това според вас и дали да не си пусна на моя глава. Миналата бременност всеки месец ми пускаха (фиброген и другите стандартни).

# 667
  • София
За яйчниците не знаех, благодаря ти. Това което ми казаха в Турция беше да следя Б9 и Б12, хомоцистеин. Да се опитвам поне веднъж на ден да се изпотя, т.е. да спортувам и да си живея живота без много да го мисля,малко по здравословно, но това мисля че е хубаво за всеки така или иначе. Та се чудя тук ли малко преувеличават или там омаловажат, предполагам, истината е някъде по средата. Имам вече един аборт 8гс - сърдечната дейност спря, но още в началото ми казаха че е доста малко, та се чудя .

Последна редакция: пт, 09 ное 2018, 13:10 от Ray Of Light

# 668
  • София
Ето това пише на моето изследване
“Носителство на aлел 1298С в MTHFR генa ( в хомо - или хетерозиготно състояние ) при нужда от яйчникова стимупация може да е свързано с индивидуален атипичен отговор. Тъй като алелът С има модулиращ ефект върху фоликулогенезата”

А за да създава проблем с хомоцистеина трябва да е в комбинация с мутация в MTHFR C677T

Аз също имам мисед аборт в 8-9 г.с. и тогава бях на терапия с НМХ. Причината за абортите не винаги и тромбофилия.

# 669
  • София
Повишеният хомоцистеин може да предизвика сърдечно съдови проблеми и тромботични инциденти. При бременност това може да не е фатално, но да предизвика проблем с кръвотока към плода. Ако имате предистория с предишни загуби дали е уместно да рискувате пак без терапия? Профилактичната доза НМХ е ежедневна, следи се с изследване на АнтиХа.

# 670
  • София
Само, че повишения хомоцистеин се “бори” с витамини от група Б, а не с НМХ

# 671
  • София
Предварително - вероятно да. А ако вече е повишен и си в риск?

И още, ако приемем че MTHFR не е тромбофилен фактор, защо е част от пакета за наследствена тромбофилия?

На mthfr.net има повече информация.

# 672
  • София
Не твърдя такова нещо, аз исках да ви попитам за вашия опит и мнение, защото за съжаление човек си обеснява понякога нещата на база опит - грешка.
Повишеният хомоцистеин нямам, но имам дефицит на Б9 и Б12.
Не ми се рискува, точно заради това ви попитах вие какви медикаменти и терапии сте имали с тази мутация.

# 673
  • София
Предварително - вероятно да. А ако вече е повишен и си в риск?

И още, ако приемем че MTHFR не е тромбофилен фактор, защо е част от пакета за наследствена тромбофилия?

На mthfr.net има повече информация.
Пак се бори с вит. В
Няма друго спасение

# 674
Мисля, че не трябва да се пропуска АнтиХа теста. Ето аз съм с мутации, че и с АФЛ и пак се оказа, че не трябва да поставям НМХ изобщо. След раждането пък - точно обратното, веднага ми включиха НМХ. Важни са тестовете, на сляпо не винаги се уцелва. аРРТ не е показател.

Общи условия

Активация на акаунт