Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-27

• 73 880
  • 754
  •   1
Отговори
# 465
Yangdze, абсолютно Simple Smile

Petia Ivailova, като те чета, твоите роднини май още не са се ориентирали на пазара на имоти в София.  70 кв реални е масовото НС с две спални (в обявата може да е и 120 кв, това няма значение) в евтините райони, а за хора без сериозни спестявания за даун и без високи доходи, това е единствената реална перспектива, или панелен двустаен, преустроен на тристаен.    Искам да кажа, че ми изглеждат още на фазата "всичко що хвърчи, се яде" Simple Smile - няма лошо, всеки е минал от там, но после бързо слиза на земята. Но си права, че улесненото кредитиране е основен фактор за покачването на цените

# 466
Те са под наем в такъв с две спални, който не е НС. Предполагам, че ще искат нещо подобно (този, в който са, не се продава).
Между другото, те споменаха някаква примерна цена, която на мен ми изглежда ужасно висока (при това, едва ли имат големи претенции за локацията). Ако аз съм служител в банка, не бих им дала пари (като им знам положението), но кой знае - целият живот е пред тях, може да има подходящи кредити...

# 467
Напълно съгласна съм с Яндзе.

Познатите на Петя ще купят, но с невисоките си заплати и без готови пари, ще им бъде трудно докато го изплатят.

# 468
  • София
За 3-4К съм съгласна, че не е масовка. Разбира се, че има много хора със заплата под 2000 К, но според мен това е реалната средна заплата за СФ, ако се вземат под внимание сивите доходи (вкл.  годишни бонуси, коледни заплати и т.н.). Като говоря за ИТ , имам предвид тесните специалисти, не просто работещ в ИТ фирма. Стартова 2000 е за някой завършил ТУ, информатика и най-вече участвал в проекти като студент. Някой решил да се преквалифицира от историк в програмист, естествено започва от по-ниско, докато се научи.

Предполагам, че имате предвид не общо ИТ специалисти, а програмисти и тестери, работещи в международни компании. И дори и там вече не започват на 2000 лв. Семеен приятел със софтуерна компания до миналата година назначаваше току-що завършили на 800 лв. А ИТ специалисти, т.е. работещи със софтуер, системи, мрежи и т.н. са не само програмистите. И за съжаление има много такива хора, завършили ТУ, а не просто минали няколко нива в разни академии, с по десет и повече години опит, на около 1500 лв. А ИТ-тата по телевизиите са дори на около 1000. Така че не съм съгласна с Вас за двете хиляди стартово.

# 469
Купува сульо и пульо, защото банките и без друго са свръх ликвидни ( поради "прекрасен" живот хората спестяват всеки лев за черни дни) и на някой трябва да ги дадат тези пари . Дават на куцо и сакато кредити. Нали не бил луд, който ядял баницата.....
Познавам хора със заплати, направо едва ли не с дневен надник на форумно IT Grinning, - 1500 лв. + някакви бонуси негарантирани, няколко пъти в годината,  преспокойно взеха ипотеки за по 70К, 75К евро.
Затова се купува и надува балона, което не е лошо като цяло, че се забързва рестарта на пазара.

Томева го показа, през 2014 г. само около 40 % от продажбите са финасирани с ипотека, през изминалата са били около 65,66%, защото всички получават по няколко калпака пари.
Какво се задава пак...... и все по-близо, колко хора ще плачат.....

# 470
  • София, Bulgaria
Хораааа... всичко е точно Stuck Out Tongue Winking Eye 

В София живеят около 2 милиона, от тях колко да са в работоспособна възраст... 500 000 ??? не ми се вярва да са по-малко. През 2017 г. има 28 000 сделки, това са по-малко от 6% от хората, които са си купили имот. И да не забравяме, че ?% от сделките са на хора живеещи в други градове, в момента не съм сигурна за точния процент, но ми се върти в главата 20-25%.

Моите наблюдения са, че купувачи с доход под 1500 лв. за сам човек не сме имали. Повечето са с общ доход в семейството 4000 и +.  Не казвам, че такива са всички заплати, а че хора с такъв доход определят профила на купувача днес.

# 471
Последният ти пост е страхотно информативен.  Мога да го подкрепя с това, че на брат ми заплатата е по-висока от цитирания доход за семейство, и той изплаща мезонет в МанЛи. Хората, които имат по-високи заплати, си позволяват и по-големи жилища - когато е за живеене.

Амбициите му са - като изплати тази ипотека + колата, да купи нещо по-малко за даване под наем. Да не почнете сега с одумване ...  ! Той има опит и с закупуването на финансови инструменти - и на базата на този опит, избира недвижимо имущество.

И още нещо: моя много близка приятелка се премести в София. Официално започна работа, заплата 1000-1100 лв. Но купи апшартамент за близо 100К евро. Ще питате за парите? Повечето са нейни собствени, останалите са подарък от родителите й - които продадоха разни неща в провинцията, и последната част е заем /или подарък - не знам/от сестра й, която е в чужбина.

Та и така се купува имот в кеш, от безработно лице

# 472
по общи данни е трябвало отдавна да сме изчезнали... щото нямаме дори за храната си , 2 млн са под прага на бедността... а като се огледам , около дома си, в периметър от 500 метра имам 10 хипермаркета и големи магазини Flushed

Посмали, посмали Манго, стана твоята работа, като IT легендите,  съвсем през просото ги уради цифрите. Да не съм живял сума ти години в квартала...
В Г. Милев всичко на всичко има 4 големи магазина на две вериги, на растояние 2+ км. от Еминеску до К.Лулчев - Две Фантастико и половина ( малкото денонощно) , Била в Галакси, по-малките 345 на Плиска, което е пред затваряне, отскоро СБА на Симеонов Век и Про маркет.

А че последните  5,6 години в квартала фалираха:
На Шипченски на мястото на Ремедиум до пазара се смениха два или три магазина хранителни преди това, отзад на Г. Милев имаше Хранс Комерс, който после стана някаква друга верига магазини от кв. Младост, от година е празно. Самият пазар Ситняково преди 6,7 години бяха сергии от двете страни, сега няма и половината на едната..
На мястото на СБА на Симеонов век беше Фродо маркет някога, после Пикадили, след това седя дълго време прязно. Имаше и още един Промаркет срещу Джиков и там е много отдавна празно.
До Ремедиум на Г. Милев и Коперник също имаше да магазина, само един действа, долу на светофара до ОДМВР от два работещи преди, и двата са празни сега.
И всичко това от свръх-мега покупателна способност, разбииш ли.....GrinningGrinningGrinningGrinning

Да не говорим за Карфур, Пикадили, Пени маркет, Рода и др. вериги някогашни в БГ, които никой не помни вече, със сходна съдба. В Дъ Мол седи долу празно сума ти години.

# 473
  • София
по общи данни е трябвало отдавна да сме изчезнали... щото нямаме дори за храната си , 2 млн са под прага на бедността... а като се огледам , около дома си, в периметър от 500 метра имам 10 хипермаркета и големи магазини Flushed

Посмали, посмали Манго, стана твоята работа, като IT легендите,  съвсем през просото ги уради цифрите. Да не съм живял сума ти години в квартала...
В Г. Милев всичко на всичко има 4 големи магазина на две вериги, на растояние 2+ км. от Еминеску до К.Лулчев - Две Фантастико и половина ( малкото денонощно) , Била в Галакси, по-малките 345 на Плиска, което е пред затваряне, отскоро СБА на Симеонов Век и Про маркет.

А че последните  5,6 години в квартала фалираха:
Да не говорим за Карфур, Пикадили, Пени маркет, Рода и др. вериги някогашни в БГ, които никой не помни вече, със сходна съдба. В Дъ Мол седи долу празно сума ти години.

Човече, изобщо не си наясно с квартала, но няма да споря, айде да речем, ......че магазина е 1 брой, все едно.

Но това дето вещаеш с лихвите съм го преживяла няколко пъти, имам предвид вдигането на лихвите. Писала съм и друг път. Освен страшните писъци , нищо друго не се случи. Grinning  2005 та някъде купувах първи път с кредит, на лихва 9.4%, Flushed  вдигнаха се после лихвите няколко пъти след 2008г. Сумарно има няма 40 евро на месец ми се вдигна вноската. Не ми е хрумнало да си продам дома,  в който живеех и плащах по - малко от наема си преди да се нанеса. Заплатата за същото време, стана двойна.

Айде,  ако имам къде да живея, да седна да смятам кое по - изгодно. Ама като човек си купува единствен дом, какво има да смята, и за какво? Дълго съм пълнила джоба на хазяи преди туй, че и тази схема ми е ясна. Посред зима на улицата останах,
Сега да ми се вдигне лихвата, от 3% колко ще стане? А кажи? И да си продам дома ли... ми да расте... 

# 474
  • София, Bulgaria
Кризи, мризи... идват и си отиват... няма да е първата в живота ни. Каквото има да става ще става и без да съм в постоянен апокалипсис в главата си. Човек печели пари, губи пари... така е в живота. Няма такъв филм винаги да си на далавера и във всичко. Сега като се върна на зад във времето ми се иска в дадени ситуации да съм постъпила по друг начин, но не съм...и не съжалявам, защото грешките са ме научили на много и всъщност са ми донесли много повече ползи, но погледнато от днешния момент.
Това което съм разбрала е, че няма как да развиеш бизнес и да постигнеш успех, ако залагаш на голяма сигурност. Без кредити как да развиваш бизнес, освен ако не са ти дали едно "куфарче" преди години. Както каза една клиентка преди 2 дена, заличавайки за пореден път ипотека върху имот, който продава: колко пари сме дали на банките, колко лихви сме платили, но без тях никога нямаше да постигнем това....
И при имотите е така, някои са страхливи, залагат само на много сигурно, все нещо им пречи, неуверени са в бъдещето си, искат спокойствие и сигурност. Други са по-предприемчиви, вярват в своето по-добро бъдеще, развитие и така. А трети са камикадзета, ама чисти...те са най-уязвими и често им се случва да пострадат финансово доста, ама и бързо стават и пак от начало...

# 475
Изброените магазини не са затворили от липса на желаещи да пазаруват. Повечето от посочените са гадни, в най-ниския клас, били са с лошо зареждане и обслужване и не отговарят изобщо на профила на хората, живеещи в Гео Милев. Все пак в този квартал средното ниво на доходи е доста над Модерно предградие или Левски Г.

Ако по броя магазини ще правим изводи за имотния пазар, да преброим колко нови Лидл, Фантастико и Билла са отворили?

# 476
Да разбирам ли, че според вас статистиките лъжат и хората в България всъщност са богати и харчат по 1000 лв на седмица за общи разходи?

# 477
Не зная за хората в България, но някои прослойки в София могат да си позволят да пазаруват само от деликатесни и тематични и био  магазини като пренебрегват хипермаркетите, да не говорим за Про, Пени и прочее  дискаунтъри. Та не може да се генерализира общо колко сме богати или бедни. Има и от едните и от другите. И такива по средата. А за профила купувач - аз съм от изключително предпазливите и не разбирам тези, които се хвърлят с главатат надолу в кредити. Още по-малко път тези, които не могат да си позволят скъпо жилище, ама настояват за тристаен апартамент в София. Ми постесни се малко, пък като задобрееш финансово, купи си го този тристаен.

# 478
  • Somewhere far away
Точно това щях да кажа и аз. има и от едните има и от другите. определено в София има ужасно богати хора, всеки ден виждам скъпи и нови коли по улиците, всеки ден виждам хора със скъпи дрехи и със сигурност тези хора могат да си позволят тристаен че и повече стаен и т.н. разбира се че има и много бедни , но опрееделено това е голяма пропаст и все повече се вижда огромната разлика между много богати и много бедни! В същото време всеки се оплаква, че няма пари а после гледаш наредени скъпите джипове и коли - кой лъжем?

# 479
Ставаше дума за повечето хора в бг. За това, че в новините лъжат или преувеличават положението, пенсионерите лъжат(щом имат за измамници), сигурно и майките пред парламента лъжат - щом имат няколко хипермаркета в квартала си, от това следва, че изкарват по няколко хиляди лева на месец и тези пари от помощи изобщо не им трябват. Сигурно протестират за едната чест.
А и хората в този форум лъжат, понеже имаше няколко теми за месечни разходи (спомням си такава тема от миналата година, а и преди е имало) и повечето твърдят, че харчат за консумативи в пъти по-малко от заплатите, които според пишещите тук са масово разпространени.

Общи условия

Активация на акаунт