Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-27

• 73 874
  • 754
  •   1
Отговори
# 450
В София работя аз, във фирма 800 души, заплата под 1500 лева няма, може би само чистачките. Средно 2-2500, като много хора вземат и по 3-4000, а големите началници и повече. Е, те са десетина души общо, така че средното едва ли го мърдат много, а то е както казах 2-2500. За нет говорим.
Имам и познати без висше, ами и те викат - аз за под 100 лева на ден днес няма да ставам сутрин рано и да ходя да бачкам, а по-добре да си лежа цял цен в леглото. Кой поправя камиони, кой лепи плочки, кой продава коли, кой държи магазинче...
Е, имам и познати с по 1000 лева и отдолу - те не се замислят за жилище, вижда им се скъпо.
Картинка на средното ниво на доходите е много трудно да се даде, както писаха и по-горе, защото на официалната статистика не може да се разчита.

# 451
  • София, Bulgaria

Според мен, цените на имотите тук (в Плевен) са прекалено високи, сравнено с доходите.

А пък моята информация е, че наемите в Плевен конкурират софийските, не съвсем де, но носят доста по-голяма възвращаемост в % от София. Така че от тази гледан точка имотите в Плевен са изгодни.

# 452
Навсякъде с много студенти наемите не са ниски. А това за заплатите - само показва в какви различни и недокосващи се кръгове се движим. Познавам доста хора, които седят на заплата под 1000 лв. и на минимални осигуровки. Образовани, но сравнително млади, надяват се, че така трупат стаж и контакти, които после да използват. Познавам и доста, на които заплата 2000 лв. им се вижда ниска, защото вземат поне двойно.

Това за IT - как всички са много добре платени, е леко митично. Добре платени са, колкото да поддържат добър стандарт. Просто на фона на останалите изглежда, че вземат високи заплати. Ако е висш кадър или със собствен бизнес е друго, но редовия служител е така.

# 453
Ако имотът е на/около центъра и е в добро състояние, и се даде на студенти, тогава наемът ще е ок. 600 лв на месец (може и повече - зависи от това какъв е имотът). Иначе - много по-малко.

# 454
@Дама от морето, вече сте изплатили жилище или ви е наследствено? Защото има разлика Simple Smile
Петенцето и тя...
Когато имаш наследствено не е много трудно...
Разбира се, че има разлика, това съм го казвала много пъти. Не е наследствено, купихме си голо място и започнахме от нулата. Строихме десет години - от заплати и потребителски кредити - за строеж на къща много трудно дават ипотечен. Като строихме без майстори и бригади, дето се казва ММ я построи с двете си ръце. Преди няколко години родителите ми решиха докато са живи, да оправят имотните отношения, че да не се караме с брат ми след години, това ми даде възможност да си изплатя кредита. Иначе още щях да го изплащам, но вноската ми беше 200 лв, така че не ми беше проблем. Напоследък се замислям за закупуването на второ жилище някъде по-близо до морето, няма как да го купя само със спестявания. В Бургас качествените имоти са скъпи, ако е евтино, ще е на тапа или още в строеж, а не ми се рискува. В нашия град има и евтини апартаменти и ниски наеми - в Меден Рудник, то там се стече вече половината Сливен и Ямбол.

# 455
защото на официалната статистика не може да се разчита.

Напротив ! Не сме 2010.Работите вече са доста затегнати откъм данъци и осигуровки.
Много по добре е да се вярва на официлната статистика  ,отколкото на  анонимен човек във форума.
Средната заплата в сф ако не се бъркам е около 1500 бруто,за големите градове около 1000, и до там.Останалите 4-5 млн карат на минималната,ако изобщо взимат някаква,или на изпарения.

# 456
Аз познавам и хора на минимална и хора с милиони оборот. И аз мисля, че статистиката до голяма степен вече определя реалната картинка. Може би леко занижена от все по-свиващия се сив сектор. Това с хората на втора работа и частни уроци е по-скоро екзотика по мои наблюдения. Е не, че не познавам хора с висше образование събота и неделя да заработват в сферата на ресторантьорството. Като цяло за Варна наблюденията ми са, че 1000 лв са една добра заплата. Познавам лекари които айде да речем са малко над това. Има няколко специфични сектора където е малко по-добре положението. Висшето образование с малки изключения не ти дава кой знае какви възможности за реализация. Предложения от рода на 700-800 лв са си съвсем в реда на нещата. И въпреки това цените на имотите ръстат. Абе интересна държава е България Simple Smile

# 457
Абе интересна държава е България Simple Smile
Държава на абсурдите  Simple Smile

# 458
Моля някой да ме осветли къде е центърът на Враждебна и защо цените на къщите там са толкова ниски в сравнение с други райони на София?

# 459
  • София
Не им знам центъра. Но повечето самолети минават над Враждебна и денонощно е шумно.

# 460
И има много цигани.

# 461
  • София
Тези заплати, леко небрежно изречени - 3-4К +, за международни компании само предполагам, че се отнасят? Аз съм в София и впечатлението ми е, че хора извън ИТ сектора (не знам кой каза, че джуниър ИТ вземали 2 хиляди минимум, това не е вярно, доколкото знам, по-ниски са заплатите, има и за 800 лв работещи) и такива с опция допълнителен доход от професията си, много трудно стигат до тях. Да не говорим, че познавам доста технически специалисти, не точно ИТ, с под 2К доход. И друго - понапълни се с джуниър програмисти. И таксиметрови шофьори (не искам да обидя никого) се мъчат да сменят амплоато. Търсят се, но по-високо ниво и опит. Има много високоплатени хора, това е факт, но там няма нищо сигурно, защото обикновено са мениджърски позиции, които са най-проветриви. Като цяло нека не изкривяваме действителността.
И друго, това "даскал" много грозно прозвуча. Хайде моля ви се, с малко повече уважение. Че тези хора възпитават децата ви, в общия случай, докато мама и тати заработват.

# 462
За 3-4К съм съгласна, че не е масовка. Разбира се, че има много хора със заплата под 2000 К, но според мен това е реалната средна заплата за СФ, ако се вземат под внимание сивите доходи (вкл.  годишни бонуси, коледни заплати и т.н.). Като говоря за ИТ , имам предвид тесните специалисти, не просто работещ в ИТ фирма. Стартова 2000 е за някой завършил ТУ, информатика и най-вече участвал в проекти като студент. Някой решил да се преквалифицира от историк в програмист, естествено започва от по-ниско, докато се научи.

Последна редакция: чт, 14 юни 2018, 09:45 от TafTaf

# 463
  • София
Ако вярваме на официалната статистика за доходи, тогава излиза,  че официалната статистика за пазара на имоти не е вярна. Никой няма да купува. А цените всяка година нарастват. И ние тук си говорим за имоти за десетки/ стотици хиляди евро всеки ден.  Thinking
Едва ли само 1% от хората  с високи доходи купуват. Че всеки от тях трябва да купува по 1 имот всяка година Grinning  на база общ брой на сделките. Инак не би трябвало средният българин  ( който демографски е на изчезване ) да може да си позволи някакъв имот изобщо. Още по - малко цените да растат, още по - малко търсенето да е голямо.  Grinning
Ще кажете, необмислени кредити.... Е да, ама голям процент сделки са кеш платени.
Пък и лошите кредити намаляха в последната година,

Т.е официално пари никой няма и не изкарва, ама цените са нагоре всеки ден ( не само на имотите ) и са баснословни спрямо средният доход Thinking   ....

по общи данни е трябвало отдавна да сме изчезнали... щото нямаме дори за храната си , 2 млн са под прага на бедността... а като се огледам , около дома си, в периметър от 500 метра имам 10 хипермаркета и големи магазини Flushed

# 464
Мои роднини (които не искам да коментирам много, защото са млади хора и могат да ползват интернет), се преместиха в София и ще си купуват апартамент. Искат с две спални (т.е. голям - не някакъв 70 квадрата с две спални - това е бутафория). Нямат никакви пари, а заплатите им не са от най-високите (за София) - и да вземат от родителите, нямат толкова, че да стигнат за голяма първа вноска. Въпреки това, те са сериозни - не се занимавам с банки и не знам на какви хора дават, но на тях щели да им дадат (така казват). Така че - ето - не е задължително човек да има високи доходи, за да си купи жилище - трябва само да се е навил))

Общи условия

Активация на акаунт