Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-27

• 73 834
  • 754
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте,

Бих искал да ви помоля за съвет относно закупуване на тристаен апартамент. Бих желал да е ново строителство , като бюджетът е около 130 000 евро.Квартали - предпочитанията ми са за Младост 1-4, или съседни на Младост. Проблемът е,че от обявите в имот.бг цените са от 150000 евро и нагоре. Според вас реалистично ли е да се намери тристаен в тези квартали с такъв бюджет и ако не,бихте ли ме посъветвали квартал където според вас има добри условия за семейство и бих могъл да се вместя в споменатия бюджет?

Уточнение - бюджетът включва цялостното обзавеждане на апартамента,в случай че се купува на шпакловка и замазка.

Благодаря много и хубав ден.

С кредит ли ще купувате или със собствени средства? Ако е с кредит, трябва да сметнете в бюджета поне около 20% от продажната цена (дори и да пише, че банката финансира до 90%, обикновено оценката,  с която работи  е на по-ниска стойност от действителната цена). Разходите по прехвърлянето (нотариални такси, адвокатски и брокерски услуги) също никак не са малко. Директно от строител обикновено се продава на зелено, но там схемите за финансиране от банка са различни от апартамент с акт 16.
Като квартали за по-нисък бюджет- аз лично смятам, че Люлин е ОК, особено близо до метрото. Манастирски ливади, Витоша, Кръстова вада според мен са с ужасна инфраструктура (има части от тях, в които положението е що-годе прилично, но там е доста по-скъпо). Ако сте със собсвени средства, по-добре изтеглете и някакъв допълнителен заем за жилище с по-голямаквадратура и в по-добър квартал. Обикновено тези, които са маломерни и в по-евтини квартали са и с по-ниско качество на строителството.

Ще купуваме със собствени средства.Според теб колко над тази сума ще ни е нужна  за около 90к.м в по-хубав квартал(ако може и пример)

Благодаря!

# 511
Здравейте,

Бих искал да ви помоля за съвет относно закупуване на тристаен апартамент. Бих желал да е ново строителство , като бюджетът е около 130 000 евро.Квартали - предпочитанията ми са за Младост 1-4, или съседни на Младост. Проблемът е,че от обявите в имот.бг цените са от 150000 евро и нагоре. Според вас реалистично ли е да се намери тристаен в тези квартали с такъв бюджет и ако не,бихте ли ме посъветвали квартал където според вас има добри условия за семейство и бих могъл да се вместя в споменатия бюджет?

Уточнение - бюджетът включва цялостното обзавеждане на апартамента,в случай че се купува на шпакловка и замазка.

Ето две добри предложения в случай, че не намериш подходящ за теб имот в Младост. За мен лично панел както спомена някой от форума не е опция, но всеки си знае.  И двете са във Витоша, като първото е на сравнително комуникативно място и съм проверявал, че е добро като строителство, а второто е в супер комплекс, но е препоръчително да се ползва кола. И двете са добри като разпределения. 1-   https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c151999649956471. , а това му е разпределението: https://www.bulgarianproperties.bg/showapfplans.php?type=1&ID=145502. 2- https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c152179158029089

Последна редакция: пт, 15 юни 2018, 13:32 от Анонимен

# 512
  • София
Един съвет към Иван - намери си свестен брокер! Те имат чудесни оферти, които не се публикуват в Имот бг. Там се публикуват тези, които почти не могат да се продадат, порадиред причини, все не хубави.

# 513
Благодаря много на всички за предложенията и помощта!

# 514
Един съвет към Иван - намери си свестен брокер! Те имат чудесни оферти, които не се публикуват в Имот бг. Там се публикуват тези, които почти не могат да се продадат, порадиред причини, все не хубави.
Това с брокерите не е точно така. Има малка вероятност, ако си в списък с чакащи и им излезе ново предложение да го представят първо на теб. Но в повечето случи ги публикуват веднага. Освен това има толкова много агенции, че дори и големите нямат всекидневно нови оферти. Да не говорим, че поради зверската конкуренция за комисионна брокерите дори и в една агенция не винаги споделят веднага новите си оферти с колегите.

# 515
Благодаря много на всички за предложенията и помощта!
Хвърли един поглед и на тази обява: https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c152656852290296

# 516
Ivan, ако е НС с такива параметри, реалната му площ ще е около 100 кв. м. Трябва ли да има акт 16 или сте склонни да изчакате? (и да рискувате)

Слагате ли в 130-те хил. такси и комисиони? И бихте ли се съгласили на тухла, в която вече е ремонтирано и може да се живее? В смисъл - може да не ви е точно по вкуса, но ако ще влезете в бюджета, харесва ви мястото и може да влезете без да тръгвате от замазка и шпакловка. Пък след това постепенно ще си го ремонтирате по ваш вкус.

Според мен цената на жилището трябва да е до 110 хил. евро, останалите 20 хил. ще идат за ремонт и обзавеждане. Може и да не ви стигнат, а може и да се вместите в по-малко, зависи какво искате и дали трябва още от началото да сте го направили с всичко необходимо.

110-120 хил. евро в Младостите не е нереалистично. Ако нямате бюджет за гараж/паркомясто, а искате нова тухла, трябва много добре да огледате къде ще паркирате свободно. Ако е по Киприян например - там е кошмарно. На мен Дианабад не ми харесва, в сравнение с Младост е много по-зле. Тухлените нови са основно покрай Пимен Зографски и на места, които са далеч от метрото. Малко магазини, едно такова заглушено, наоколо има все още стари индустриални имоти, шум и прах от строежи.

Дървеница в повечето си части ми се струва по-добре. Гадни са най-горните, които са край булевард, далеч от метро, с лоша инфраструктура. Другите са зелени, спокойни.

В Люлин не бих живяла, но имам много познати, вкл. семейства с малки деца, които казват, че много им харесва заради простора и уредена инфраструктура.

# 517
Дзен, дай хипермаркетите в Гео Милев, че трябва да пазарувам тези дни Wink

И аз чакам да чуя... ама няма. JoyJoyJoyJoy
Явно много лъжи се ръсят тук, дори и лесно опровержими, само дано и заплатата не е като 10-те "големи и хипермаркети" на 500 метра в Г. Милев , вирчуъл.....Joy
Заети хора с големи отговорности и заплати, едва ли намират много време, а и смисъл да клепат небивалици в уеб-а, да не говорим в колко компании големи им филтрират достъпа до www.

И аз да се похваля, снощи около мен в Изток на 100 /сто/ метра изброих 60 ХИПЕРМАРКЕТА, 107 Големи магазина и 13 МОЛА....GrinGrinGrin
Тръгнах да броя до 500 метра, ама не ми стигна вечерта и спрЕх Bowtie
Няма да се излагаме я, това дипломати, депутати, монтерей-ци, космически стандарт Joy

Абе, не са хипермаркети, но на 500 метра от мене в Гео Милев има:
2 бр. Били (на Плиска и в Галакси център);
2 и половина бр. магазини на Фантастико (в Скай сити и на Коперник - и двете са доста големи);
1 - магазин 345 (на Плиска);
1 - магазин на Про маркет (на ул. Гео Милев);
1 - магазин на Фреш маркет (на ул. Гео Милев);
1 - магазин на СВА (Гео Милев и ул. Борис Христов);
4 магазинчета за млечни продукти (на мандри - Равногор, Млекаря, Ракева милк и едно, което не си спомням на коя мандра е, но е много хубаво - на Плиска);
2 специализирани представителни магазина за месо (на месокомбинат Ловеч - на ул. Гео Милев и в магазинчето на плиска, където са и млечните продукти)

# 518
Ivan, ако е НС с такива параметри, реалната му площ ще е около 100 кв. м. Трябва ли да има акт 16 или сте склонни да изчакате? (и да рискувате)

Слагате ли в 130-те хил. такси и комисиони? И бихте ли се съгласили на тухла, в която вече е ремонтирано и може да се живее? В смисъл - може да не ви е точно по вкуса, но ако ще влезете в бюджета, харесва ви мястото и може да влезете без да тръгвате от замазка и шпакловка. Пък след това постепенно ще си го ремонтирате по ваш вкус.

Според мен цената на жилището трябва да е до 110 хил. евро, останалите 20 хил. ще идат за ремонт и обзавеждане. Може и да не ви стигнат, а може и да се вместите в по-малко, зависи какво искате и дали трябва още от началото да сте го направили с всичко необходимо.

110-120 хил. евро в Младостите не е нереалистично. Ако нямате бюджет за гараж/паркомясто, а искате нова тухла, трябва много добре да огледате къде ще паркирате свободно. Ако е по Киприян например - там е кошмарно. На мен Дианабад не ми харесва, в сравнение с Младост е много по-зле. Тухлените нови са основно покрай Пимен Зографски и на места, които са далеч от метрото. Малко магазини, едно такова заглушено, наоколо има все още стари индустриални имоти, шум и прах от строежи.

Дървеница в повечето си части ми се струва по-добре. Гадни са най-горните, които са край булевард, далеч от метро, с лоша инфраструктура. Другите са зелени, спокойни.

В Люлин не бих живяла, но имам много познати, вкл. семейства с малки деца, които казват, че много им харесва заради простора и уредена инфраструктура.

Vessela, таксите и комисионите не е фатално,ако са извън тази цена. Относно  акт 16 - предпочитаме да има,освен ако не е много добра офертата.Готова тухла също е вариант, просто впечатленията са ми ,че завършените апартаменти са още по-надути.За мен цени от над 900 евро на квадрат са неоправдани,но не аз определям пазара,така че моето мнение не е важно.Просто не виждам как едно нормално семейство трябва да даде кажи речи 300 000 лв за един що годе хубав апартамент,без да се прескачат вътре.

# 519
*РакевО - от село нейде до Враца..
Твърдеше се за големи и "хипер" маркети, но щом 4 кв. фирмени обекти ви минават за такива.....

Както и да е стана досадно и не вълнува 99% от хората тук,  видя се несъстоятелността на твърденията.

Иначе на Ракево нещата са добри (Има ги в цяла София), както и под липата до Плиска, някаква мандра от пернишко село, забравих името. Нямат млека, но кашкавалите и сирената им ги бива.

# 520
  • София
Това с брокерите не е точно така. Има малка вероятност, ако си в списък с чакащи и им излезе ново предложение да го представят първо на теб. Но в повечето случи ги публикуват веднага. Освен това има толкова много агенции, че дори и големите нямат всекидневно нови оферти. Да не говорим, че поради зверската конкуренция за комисионна брокерите дори и в една агенция не винаги споделят веднага новите си оферти с колегите.
Ами, ако търси и не намира, да пробва и с брокер. Да, може би всичко се публикува.  То, един свестен брокер все ще е по - наясно.

# 521
  • Бургас
Това горе/долу е вярно с изключение на т.7 - напротив, точно обратната логика се гони - максимално кратък ( според доходи и възможности) срок и с предсрочните погасявания ( ако има, се скъсява още срока)
Дълъг срок е равносилно на самоубийство
Може и 10 години да плащаш и да се окаже, че главницата е намаляла с няма и 20 %
Затова къс срок, да дръпне главницата, и ако видиш зор, винаги можеш да удължиш ..... временно... докато стъпиш на крака.
Иначе си плащаш вечно, ама утре може да се разболееш или друго.... та докато можеш гониш и по - кратичко винаги е по - добре. Thinking

Т.7 се прилага само и единствено ако решиш да погасяваш предсрочно. Идеята на минималната вноска е да не тежи на бюджета, за да спестяваш по-големи суми. Кредит, отпуснат за 35 г., изплатих за 10, можех и за 7. В края на всяка година внасях предсрочно и топих главницата. Беше най-добрият подход от финансова гледна точка, отколкото максимално къс срок и огромна вноска. Затова го давам като съвет. Разбира се зависи от доходи, дали са регулярни или променливи и пр.
Повечето кредити са структурирани така, че първите години плащаш само лихва. Затова банките не обичат предсрочните погасявания, неслучайно беше и борба да падне наказателната такса.

# 522
Здравейте,

Здравей, защо не пробвате в кв. Павлово? Вярно, че от към градски транспорт не е кой знае какво, но пък наблизо има трамвай 5, който се води бързоскоростен и се стига до центъра за около 20-25 мин. Цените не са кой знае колко високи, най-вероятно поради факта, че няма метро, но пък кварталчето е спокойно.
ПС. гледайте да не е прекакено близо до околовръстен път.

# 523
А бе говорят, колкото да не заспят. Те изисквания 300, накрая купят панелка с паркиране пред блока Wink
Питаше жената какво е ново, качествено, а не какви са ни изискванията. Много ясно, че не може всички да живеят в ново качествено, панелките ще обезлюдеят.

# 524
Ако се сметне разхода и разправията апартамента да стане от голи стени до обитаемо, хич не са надути цените. Това, което е в обявата, може и продавачът да е склонен да намали, да си поеме такси и т.н. Честно казано, 900 евро за качествена тухла в Младост или въобще източните (без Дружба и Студентски), ми се струва прекалено ниско. Или ще е на шумен булевард, или последен етаж, или лошо изложение, или строителството няма да е много качествено.

А за брокерите - аз от тези, които предлагат "първо на клиентите си", не си харесах нищо. Ама нищичко. С брокер си бях, намерихме го по обява.

Общи условия

Активация на акаунт