Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-27

• 73 847
  • 754
  •   1
Отговори
# 480
Да разбирам ли, че според вас статистиките лъжат и хората в България всъщност са богати и харчат по 1000 лв на седмица за общи разходи?

Тази работа със статистиките е като свинско със зеле - за едни зелето, за други свинското Simple Smile Иначе по пътя на емпиричните наблюдения - щом има кой да купува жилища в София на тези цени, значи, има хора с пари. Ако не беше така, жилищата нямаше да се продадат и щяха да им намаляват цените (или да ги изваждат от пазара), което се случи през периода 2008-2012. А това за момента не е така.
Бях писала преди около месец  за един имот  на Йордан Миланов, 90 кв СС на 5 етаж с гледка към парка, в поддържано състояние, но за съвременен ремонт, беше обявен  за 180 К и обявата изчезна за два дни буквално, днес като минавах по улицата, вече го ремонтират. Та пари явно има. А че хората лъжат - лъжат. И в двете посоки лъжат, а във форум пък най-вече Wink. Затова се гледа не какво казват хората или пък новините, а какво се случва на практика - и то е, че жилищата се купуват на тези цени и масово със заеми, за които са необходими текущи доходи. Друг индикатор няма, според мен.

Последна редакция: чт, 14 юни 2018, 16:14 от Анонимен

# 481
Скрит текст:
по общи данни е трябвало отдавна да сме изчезнали... щото нямаме дори за храната си , 2 млн са под прага на бедността... а като се огледам , около дома си, в периметър от 500 метра имам 10 хипермаркета и големи магазини Flushed

Посмали, посмали Манго, стана твоята работа, като IT легендите,  съвсем през просото ги уради цифрите. Да не съм живял сума ти години в квартала...
В Г. Милев всичко на всичко има 4 големи магазина на две вериги, на растояние 2+ км. от Еминеску до К.Лулчев - Две Фантастико и половина ( малкото денонощно) , Била в Галакси, по-малките 345 на Плиска, което е пред затваряне, отскоро СБА на Симеонов Век и Про маркет.

А че последните  5,6 години в квартала фалираха:
Да не говорим за Карфур, Пикадили, Пени маркет, Рода и др. вериги някогашни в БГ, които никой не помни вече, със сходна съдба. В Дъ Мол седи долу празно сума ти години.

Човече, изобщо не си наясно с квартала, но няма да споря, айде да речем, ......че магазина е 1 брой, все едно.

Айде да съм доста наясно с квартала!
Изброи ги тези десет, които визираш в поста да ги видим, само да не са виртуални.
На 500 метра растояние  в Гео Милев десет ГОЛЕМИ че и "ХИПЕРмаркета" може да има, (както и в почти цяла София такава концентрация) в нечия глава, която не си пие редовно хапчетата.

Не виждам, след като си с доходи сред най-високите в държавата по думите ти, както и всички около теб, защо се обясняваш за лихвите вече N-ти път, очевидно, че и при бъдещ 200% ръст на последните, няма да те засегне. Joy
Други да му мислят.

Vessela Nickolaeva :
Как пък един не се е сетил да отвори на мястото на някое от пустеещите помещения един магазин, който да отговаря на профила на живеещите наоколо.....Grinning
След като тези затворилите, хем не са затворили от липса на желаещи да пазаруват, хем са долен клас, с лошо зареждане и обслужване и не отговарящи изобщо на профила на клиента. Малко нон сенс ми идва....
Недалновидни хора..... Joy
Ако населението някъде е състоятелно, би следвало да изобилства наоколо от малки, Био и Еко бутикови магазинчета със сертифицирано собствено производство, не от големи дискаунтъри.
Нелепо е да се твърди, че има 10 "големи и хипермаркета" някъде, в зона от 500 м, камо ли в стар квартал с голям процент пенсионери. Някой си внушава свръх покупателна способност, а истината е, че върви само Ф-ко, и то защото се посещава от тези от съдедните квартали, като Яворов и Редута, в които няма големи магазини.
А колко върви, само те си знаят, след като оборота на по-старото бил 1/4 от този от 2008 г, по вътрешно инфо.

Последна редакция: чт, 14 юни 2018, 16:26 от qsenski

# 482
Била и Фантастико хипер маркети ли са?
За мен хипермаркет е само Кауфланд, а такъв има СЛЕД Слатина, в Гео Милев няма. Само това Фантастико на Коперник може да се брои за голям магазин. В Галаксито билата е малка Simple Smile
Чакма да видя Дзе-то какви хипермаркети ще обади, защото и аз имам някакъв поглед над Гео Милев Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 483
И аз се замислих одеве, за мен Хипермаркет е Метро, донякъде Кауфланд и строителните като Практикер.
В Скай Сити е доста голямо също Ф-ко, на границата със Слатина.

# 484
Ако пуснете оценител и му кажете да не завишава, цената за банката, която би дал, е 20-30% процента надолу от предлаганата. От тая цена, банките дават до 90%. Останалото е друг кредит или ако имаш. Само смятайте, че говорим за 30-40% остатък на 100000е примерно.
И сега какво... ми като си преодолял брокери а-у, недай си боже с подписан договор и капаро, следва капан за глупаци 2... да отидеш на консултант, който да ти намери оценител да завиши изкуствено оценката.
Та да, 1 кредит и скъп имот са твои.
Но... ако любимият врач давидо познае, банките нз какво ще правят. Не че има значение от след точката, дето ти взимат безценния имот, и все пак простотията е пълна

# 485
  • София, Bulgaria
Ако пуснете оценител и му кажете да не завишава, цената за банката, която би дал, е 20-30% процента надолу от предлаганата. От тая цена, банките дават до 90%. Останалото е друг кредит или ако имаш. Само смятайте, че говорим за 30-40% остатък на 100000е примерно.
И сега какво... ми като си преодолял брокери а-у, недай си боже с подписан договор и капаро, следва капан за глупаци 2... да отидеш на консултант, който да ти намери оценител да завиши изкуствено оценката.
Та да, 1 кредит и скъп имот са твои.
Но... ако любимият врач давидо познае, банките нз какво ще правят. Не че има значение от след точката, дето ти взимат безценния имот, и все пак простотията е пълна

НИЩО НЕ РАЗБРАХ!!!

# 486
Доколкото разбирам - оценителят оценява с 20-30% ниско, освен ако не поискаш високо, и понеже преди това си дал капаро, трябва да си намериш консултант, който да ти намери кредит.

В действителност - някои банки работят с методика, която автоматично занижава с определен % оценка, направена по пазарна цена. Като цяло, ако не става въпрос за много надценени имоти, това ти дава оценка приблизително реалната.

Проблемът идва, когато си решил, че банката ще ти финансира 100% от имота, че и таксите. И тогава следват разочарования.

Скъп имот не знам какво значи, примерно за мен скъп е 100+ квадрата луксозен в центъра на София или къща в хубав квартал, или къща-паметник на културата в някой от областните градове.

# 487
Може ли да се върнем малко към една по-назад обсъждана точка(мисля, че беше в тази тема:-?  )
Може ли някой да направи обобщение какво разбира под “качествено НС”.
В обявите за апартаменти, в общи линии, пишат само за нещата, които се ВИЖДАТ: дограма, врати, радиатори, завършеност на общи части, процент общи части и хубав асансьор.

По-скоро като гледаш оферти за “на зелено” какво конкретно трябва да се пита- за да си гарантираш неща, които после са неоправяеми-
- Добрата шумоизолация ( кога е добра наистина)
- добра топлоизолация (какво трябва са има за да е наистина ОК )
- ако щете и - колко е широка пътеката за подземния паркинг, дали могат да се разминават нормално 2 коли ( виждала съм една за една кола, и имаше огледало да се изчакват)

Засега това се сещам, добавете и вие

# 488
tomeva, по-назад се коментираше, че масово се купуват апартаменти и доходите. Допълних само, в момента и спестявания не трябват, а 100лв отгоре за консултант, за да направят оценка, която да ти покрива желанията. Банките защо го приемат, нз... гледа се доходът да покрива вноската само.

rumka833, нямам опит със зелено, но бих гледала:
1. локация и инфраструктура
2. тец, канализация..
3. съседни сгради, отстояния, тая зелена поляна на кого е отсреща
4. планировки на етажа, горен и долен също
5. височина, ширина, изложение на сграда и на апартамента
6. инвеститор, изпълнител, цена
7. неустойки и гаранции, и към кое дружество са

# 489
Може ли да се върнем малко към една по-назад обсъждана точка(мисля, че беше в тази тема:-?  )
Може ли някой да направи обобщение какво разбира под “качествено НС”.
В обявите за апартаменти, в общи линии, пишат само за нещата, които се ВИЖДАТ: дограма, врати, радиатори, завършеност на общи части, процент общи части и хубав асансьор.

По-скоро като гледаш оферти за “на зелено” какво конкретно трябва да се пита- за да си гарантираш неща, които после са неоправяеми-
- ако щете и - колко е широка пътеката за подземния паркинг, дали могат да се разминават нормално 2 коли ( виждала съм една за една кола, и имаше огледало да се изчакват)

Външните тухли трябва да са поне тези-   https://wienerberger.bg/produkti/porotherm-25-nf?wb_condition=Pr … apse1366434191049    плюс 10 см вата по възможност каменна, плюс еталбонд или еквивалента му. Вътрешните стени между апартаментите трябва да са тухла винербергер 12 см, каменна вата 5 см и пак тухла винербергер, но 8 см. В плочата е добре да се сложи поне 2 см изолация, но идеалния вариант е 10 см. Асансьора трябва да е минимум орона и по възможност поне за 6 души. Супер важна е дограмата. По възможност висок клас от реномиран производител.

Последна редакция: пт, 15 юни 2018, 03:26 от Анонимен

# 490

Също и квадратура на стаите, спалня 9 м2 няма как да е в качествен имот (разбирай продаваем). Изложения, пример юг да не ти е на калкана.
Отстояние от други сгради, хубаво закона е 3м, ама не е много приятно на 3 метра от терасата да е комшията прозореца на банята.
Брой санитарни помещения. Апартамент с 2 спални, да е с 1 баньотоалетна 3м4, не става нали.
Липса на килер, маза, таван...
Тухли, изолации, замазки знаеш.

# 491
Ох, като ви чета критериите.....трудно ще се намери имот с такива екстри на нормална цена. Например подхода в гаража - не съм срещала двулентов - винаги е с една лента, може би защото съм разглеждала максимум четири етажа по два апартамента, не големи комплекси.

# 492
А бе говорят, колкото да не заспят. Те изисквания 300, накрая купят панелка с паркиране пред блока Wink

# 493
  • Бургас
tomeva, по-назад се коментираше, че масово се купуват апартаменти и доходите. Допълних само, в момента и спестявания не трябват, а 100лв отгоре за консултант, за да направят оценка, която да ти покрива желанията. Банките защо го приемат, нз... гледа се доходът да покрива вноската само.

Много романтичен подход. Ако някой тръгне да купува с кредит по този начин (както и в предния ти пост), този човек няма грам финансова култура за радост на банки и "консултанти". И ще реве, а после ще се оплаква по форуми колко са лоши банките.
1. Ипотечен плюс потребителски кредит е ужасно краен и непредпочитан вариант
2. Самоучастието трябва да е поне 20%, т.е. лично да си събрал парите
3. Трябва да имаш пари поне за 6 вноски напред, ако нещо сгънеш финансово.
4. Добри отношения с банката - тя трябва да те познава, да ти знае доходите, да има предварителни разговори какво и колко може да ти даде.
5. Оценителят може да даде и цена близка до реалната. Зависи от отношенията му с банката. (Три пъти трима различни оценители са ми давали оценка близо до покупната цена, от нея банката кредитира на 80%).
6. Постоянни и топли взаимоотношения с банката, врънкане за намаляне на ЛП ако има такава тенденция
7. Максимално дълъг срок на кредита, ниска вноска, РЕДОВНО ПРЕДСРОЧНО ПОГАСЯВАНЕ на главница.
8.Да ти "вземат" имота е супер краен вариант и може да се случи само на идиот. Първо не го вземат, а го продават за да покрият вземането. И второ - дотогава има десетки стъпки в твоя полза, включително и да го продадеш с ипотека. Но ако се криеш и заравяш в пясъка, ще го вземат и още как.
9. Има и застраховки загуба на доход при временна неработоспособност, които покриват вноски по кредита.

И въобще, тегленето на кредит не е ура-тута и айде! То е за грамотни хора, които си преценят добре риска.
Такива хора на банките не им трябват, те разчитат на еуфоричните, дето искат  по 100 К евро с два месеца стаж плюс и потребителски:) И без спестявания.

# 494
  • София
Това горе/долу е вярно с изключение на т.7 - напротив, точно обратната логика се гони - максимално кратък ( според доходи и възможности) срок и с предсрочните погасявания ( ако има, се скъсява още срока)
Дълъг срок е равносилно на самоубийство
Може и 10 години да плащаш и да се окаже, че главницата е намаляла с няма и 20 %
Затова къс срок, да дръпне главницата, и ако видиш зор, винаги можеш да удължиш ..... временно... докато стъпиш на крака.
Иначе си плащаш вечно, ама утре може да се разболееш или друго.... та докато можеш гониш и по - кратичко винаги е по - добре. Thinking

Общи условия

Активация на акаунт