Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-27

• 73 803
  • 754
  •   1
Отговори
# 540
Здравейте, преди време дискутирахте справките, които могат да се правят в имотния регистър. На мен ми трябва справка за имотите на починало лице на територията на цялата страна. Доколкото разбрах, това става само с регистрация и получаване на уникален код и предплащане на услугите. Като таксите са 1 лв на справка. В заявлението за предоставяне на отдалечен достъп пише заплащане на държавна такса, която не ми е ясно колко е. Освен това пише и някакъв безплатен достъп на основание... това за някакви специални лица ли е? Прилагам снимка на заявлението, за да стане по-ясно.
Аз се регистирах он лайн, имам КНИК и сега като попълня това заявление какво следва, подавам го, плащам на място (каква сума ще платя?) и веднага ли мога да правя справки или се чака?

От къде си взела това заявление? Предполагам, че тази държавна такса е за самото регистриране на потребителя. Аз не съм подавала никъде такива заявления, регистрирах се на сайта, качваш си пари с дебитната карта в своя акаунт в АВ (съветвам да качите поне 10 лв, защото по спомен има такса 3 лв. на плащане и ако искате да направите повече от 1 справка, иначе трябва да плащате 1лв.+3лв. за всяка справка, а така ги плащате веднъж).
По ЕГН в електронния регистър ще ви излязат общините/областите, в което лицето е извършвало покупко-продажби. Имайте предвид, че електронният регистър не е пълен и много стари сделки няма да намерите. Особено ако са някакви възрастни хора, може и нотариален акт да няма имотът...
Доколкото ми е известно, справка се прави по области, тъй като и самите нотариуси са районирани, затова не може да се проверят с една справка всички имоти на даден човек.

# 541
Сумата е около 800 лв.  Не знам дали си струва да се води дело, защото това , което чета в инетенет е , че няма реален закон , който да ги защити в случея. Има подобна ситуация даже с репортаж по Нова тв, и от Еон се изказват , че продавача е трябвало да съобщи , че не е собственик и да преустанови електрозахранването на имота ! Пълен абсурт!

# 542
Здравейте, преди време дискутирахте справките, които могат да се правят в имотния регистър. На мен ми трябва справка за имотите на починало лице на територията на цялата страна. Доколкото разбрах, това става само с регистрация и получаване на уникален код и предплащане на услугите. Като таксите са 1 лв на справка. В заявлението за предоставяне на отдалечен достъп пише заплащане на държавна такса, която не ми е ясно колко е. Освен това пише и някакъв безплатен достъп на основание... това за някакви специални лица ли е? Прилагам снимка на заявлението, за да стане по-ясно.
Аз се регистирах он лайн, имам КНИК и сега като попълня това заявление какво следва, подавам го, плащам на място (каква сума ще платя?) и веднага ли мога да правя справки или се чака?

От къде си взела това заявление? Предполагам, че тази държавна такса е за самото регистриране на потребителя. Аз не съм подавала никъде такива заявления, регистрирах се на сайта, качваш си пари с дебитната карта в своя акаунт в АВ (съветвам да качите поне 10 лв, защото по спомен има такса 3 лв. на плащане и ако искате да направите повече от 1 справка, иначе трябва да плащате 1лв.+3лв. за всяка справка, а така ги плащате веднъж).
По ЕГН в електронния регистър ще ви излязат общините/областите, в което лицето е извършвало покупко-продажби. Имайте предвид, че електронният регистър не е пълен и много стари сделки няма да намерите. Особено ако са някакви възрастни хора, може и нотариален акт да няма имотът...
Доколкото ми е известно, справка се прави по области, тъй като и самите нотариуси са районирани, затова не може да се проверят с една справка всички имоти на даден човек.
От АВ ми го взе познат и са му обяснили като си извадя кода да го подам, и на мен нещо ми се губи, затова питам...Иначе за придобити след 2000 година имоти само щяло да се види.

# 543
Сумата е около 800 лв.  Не знам дали си струва да се води дело, защото това , което чета в инетенет е , че няма реален закон , който да ги защити в случея. Има подобна ситуация даже с репортаж по Нова тв, и от Еон се изказват , че продавача е трябвало да съобщи , че не е собственик и да преустанови електрозахранването на имота ! Пълен абсурт!
не е много абсурдно, защото ти един вид си се съгласила на сделката, като си плащала. Ние като продадохме, и не спряхме от Изипей да се плаща автоматично- и си платихме един месец така. Новата собственичка отишла, видяла че няма нищо за плащане, и така си отишла. Може би ако ги помолите разумно да се съгласят

# 544
DayInMay, пробвай да се регистрираш онлайн и да направиш поръчка,ще видиш докъде ще стигнеш и има ли нужда от тази декларация изобщо. Може заради GDPR-a да са я въвели.

Силвия, не би ли следвало в момента, в който новите собственици сменят партидите, автоматично да им се издадат фактури за задълженията от датата на придобиване, а на вас-кредитни известия за платените суми?
При мен поне беше така с Топлофикация. Най-забавното беше, че както пишеше името на старите собственици за стар период /изравнителна сметка, излязла след като съм придобила имота,но за месеците, в които го е ползвал стария собственик/, та в един момент от Изипей както си беше на тяхно име и хоп-виждам на мое, барабар с лихвите, които вече бяха почти колкото фактурата.То беше някаква мижава сума, де, не съм се занимавала да я оспорвам или да търся старите собственици, но явно имат системи за алокиране на плащанията по собственици.

# 545
  • София
За да идват сметки на старите собственици, новите просто не са отишли да сменят партидите и са си живуркали на аванта няколко месеца. Поне консултация с адвокат ще трябва. 800 лв. не са малко пари за преглъщане.

# 546
Със сигурност има някоя бланка тип “искане за възстановяване на надвнесена сума” в енергото. С копие от НА и платежните трябва да уважат искането. А най-добре ще е да представите и протокол за показанията на водомера и електромера.

# 547
Няколко пъти казахме на новите собственици , че трябва да ни възвърнат сумата , но не го правят . За това се чудех дали някой е изпадал в подобна ситуация . Десперета, явно политиките на Топлофикация и Еон са различни ...

# 548
Топлофикация няма никакъв проблем - аз държах да подам веднага заявление за смяна. С копието от нотариалния акт, веднага започнаха на мен да идват новите сметки. На предишните собственици остана стара, Топлофикация е видяла от коя дата е смяната на собственотта и не търсят мен, а предишните. В Софийска вода се оказа, че съм просрочила срока за смяна, но там просто записаха при последното отчитане, че има нов собственик като забележка.

В ЧЕЗ пък въобще не е правен проблем да се сменя партида. Така че за 800 лв. според мен си заслужава да се обърнете към адвокат. Когато потърсите новите собственици през него, може да размислят искат ли да връщат или не искат.

# 549
Няколко пъти казахме на новите собственици , че трябва да ни възвърнат сумата , но не го правят . За това се чудех дали някой е изпадал в подобна ситуация . Десперета, явно политиките на Топлофикация и Еон са различни ...
Силвия, аз не мисля, че трябва да си търсите парите от новите собственици, а от дружеството, на което погрешно сте ги платили. В случая твърдите, че става дума за грешка при плащането, с която новият собственик няма общо. Още повече, при издаване на фактурите може да излезе,че пак трябва да плаща. Не мисля,че имате някакво основание да си искате парите от новия собственик, освен ако той на доброволни начала ги даде. Но после ако Ви ги възстановят от ЕОН, ще трябва да му ги връщате отново...

# 550
  • София
Първо трябва да се установи кога са сменени партидите и тогава да се търсят парите от съответните страни. Но ме съмнява да има грешка при всички дружества и да са прихващани пари от стари собственици при подадени документи документи за нови. Енергото ще сбърка, ама и вода, топло?

# 551
Трябвало е веднага след продажбата да обиколите всичките доставчици и да ги уведомите че вече има нови собственици...не знам какво сте чакали...

# 552
Ох... на нашата къща водата се види на предната собственичка още, купихме преди 3,5 години. Ама си плащаме . Тя вероятно не знае, а от ВиК ни подтикват да идем да сменим, но ММ е здрав мързел, иии
А имаме и цех - там нещо висеше 12 години на стария собственик , но понеже ток не се ползва , само някакви стотинки, й даваме на жената веднъж годишно 5 лв, и така. Пуст мързел

# 553
Първо питайте новите собственици не се ли усещат, че сметки не идват. Ако идват, то идете заедно да питате как така всички плащат. Питайте и отделно за взимане на парите обратно, но в дружествата. Ще е под формата на обезщетение към бъдещи сметки.
И ако излезе, че никой не го бърка вие да им плащате, закрийте партидите... ^_^
Да поясня, че на иск май трябват по 800лв, отделно таксите на адвоката. И все пак питайте адвокат, да е сигурно.

Последна редакция: чт, 21 юни 2018, 00:29 от Анонимен

# 554
Да, не се бях сетила за това!!!
Откриването на нова партида във ВиК е 600 лв, прехвърлянето е 6 лв. Вижте колко ще струва в енергото същото това нещо.

А друг вариант - щом се води на ваше име - подайте молба за спиране на тока , водата . Те как ще живеят без ток и вода

Общи условия

Активация на акаунт