Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-27

• 73 712
  • 754
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Ние живеем в непосредствена близост до двете нови кооперации, които се строят срещу 109 училище. На мен районът много ми харесва. На 5 минути пеш по Иван Щерев от парк Гео Милев, отделно точно над 109 училище има още един парк, по-малък, т.нар. опитно поле, на което свекър ми като ученици са садили дърветата. Не обира шума от Слатинска, само от Иван Щерев (едната кооперация). Автобус 72 е до парка, т.е. пак 5 минути, спирка на 11, ще строят метро на 15 минути пеш от мястото. И не на последно място, което за мен е важно, както казах - в прилежащия район на едно от най-добрите училища в целия район Слатина - въпросното 109 ОУ.  Има много детски площадки и приятни места за игра и разходка. Тротоарът по Слатинска е широк и удобен за разходки също. Малко ме е яд на тези кооперации, дано с тях се приключи строежът около нас. Зимата се срещах с кметицата на Слатина и се надявам да има облагородяване и изграждане на детска площадка точно пред въпросните кооперации (малко от задната страна), там има широко пространство, което така си стои, а не може да се строи на него. Съвсем близо СВА и Лидъл. Няма циганско подмотване наоколо. Да допълня, че има и парк на Слатина, но реално е по-близо парк Гео Милев. Ние се разхождаме навсякъде, както и по зелената пътека към Академик, където пък има много спортни дейности.

Последна редакция: чт, 21 юни 2018, 19:01 от Maidenly

# 571
Много благодаря за отговорите.

# 572
Аааа, това е от другата страна предполагам . Там в карето има няколко нови сгради и няколко в строеж. Имам познати,  които купиха там в една от сградите , които се строят, но още чакат, казаха, било рано да се нанасят Grinning .  Виж точно карето. Според мен ако апартамента гледа към Щерев не е добре. Тази улица е тясна, стръмна и доста натоварена. Хвърчат с 80 по нея. Зимата е кофти. Лятото е прах. Ако гледа навътре или към малките улички не е зле толкова. Парка ГМ е на една крачка, има и малък парк от другата страна на Щерев, има Лидъл на една крачка. 109 то се води хубаво у-ще. Карето граничи с Редута , зала Фестивална и Академик са близо. Уж на Фестивална ще има спирка на метро. Знам ли? Ама 1200 евро на зелен парцел още. Много ми се вижда ( аз обаче не съм наясно с последните "тенденции в цените" в момента,  щото не търся и не гледам)  
  За акт 16 ги мислех тези 1200 евра, но въпреки че едната гледка е към някакъв мъничък парк май ще се окаже, че този район не е подходящ за супер луксозна и качествена кооперация. Там по-скоро са подходящи масовки с цени от по 900 евро за м2.

# 573
  • София
В Редута има качествено строителство. Peace Много добри отзиви чувам за кооперациите на Билдинг Експрес.

# 574
  • София
Аз не разбрах защо питате - интересувате се от вече построените или искате да построите още една кооперация? За кой терен става въпрос? Като цяло районът не е подходящ за разни парвенюта и новобогаташи, да. По-далеч дано да стоят.

# 575
Аз не разбрах защо питате - интересувате се от вече построените или искате да построите още една кооперация? За кой терен става въпрос? Като цяло районът не е подходящ за разни парвенюта и новобогаташи, да. По-далеч дано да стоят.
Не знаех, че само парвенютата трябва да живеят в кооперации, които са толкова добре звуко и топло изолирани, че не се чуват писъците на децата на съседите, токчетата на съседката отгоре и сметките за ток да са супер ниски. Също така за първи път чувам, че само парвенютата трябва да живеят в много добре разпределени и функционални апартаменти без надписване на общите части. Да не говорим, че разликата между супер качествена изолация на покрива и посредствена такава е огромна. С дограмите е същата работа. Всеки, който е слагал супер качествена дограма знае колко е по-скъпа от посредствената. По-принцип за да са супер разпределени помещенията и да нямат странни форми в много от случаите се налага да не се използва цялото възможно и дадено от закона РЗП. Само че продавача на парцела винаги иска цена за максималното полагащо се по закон РЗП. И ако инвеститора реши, че иска хубаво разпределени помещения без чупки, кривини, скосявания и т.н. това си е за негова сметка.

Последна редакция: пт, 22 юни 2018, 15:08 от Анонимен

# 576
Така е, така стоят нещата с качеството на новите блокове.

Парата върти света, а правдата - небето.

# 577
  • София
Съжалявам, не разбирам какво искаш да кажеш, може би защото изтри предишните постове и изгубих връзката. Моят отговор е на това, което е написано много превзето, в същия дух:
За акт 16 ги мислех тези 1200 евра, но въпреки че едната гледка е към някакъв мъничък парк май ще се окаже, че този район не е подходящ за супер луксозна и качествена кооперация. Там по-скоро са подходящи масовки с цени от по 900 евро за м2.

Не знам какъв се явяваш в този случай - инвеститор, прекупвач, строител, купувач... И какво изобщо искаш да кажеш и защо питаш конкретно за определен строеж, а после друго разсъждаваш...
Със сигурност, тъй като районът е точно немасовка (засега и дано такъв остане), трудно ще даде някой 1500 евро за квадрат.
И тъй като познавам терените наоколо, казвай ако се точиш на някой общински в близост, защото частен няма, да се стягаме живеещите.

Колкото до качеството на новото строителство - честно казано, аз вяра нямам, ако ще да пише, че е златна дограмата, покрива и т.н. Като знам как се лъже и мами, та на хартия ли няма да го докарат... Ако купувам сега със сигурност ще търся име и със сигурност ще искам да посетя обитавано жилище или кооперация на съответния строител.

Последна редакция: чт, 21 юни 2018, 23:33 от Maidenly

# 578
Съжалявам, не разбирам какво искаш да кажеш, може би защото изтри предишните постове и изгубих връзката. Моят отговор е на това, което е написано много превзето, в същия дух:

Не знам какъв се явяваш в този случай - инвеститор, прекупвач, строител, купувач... И какво изобщо искаш да кажеш и защо питаш конкретно за определен строеж, а после друго разсъждаваш...
Със сигурност, тъй като районът е точно немасовка (засега и дано такъв остане), трудно ще даде някой 1500 евро за квадрат.
И тъй като познавам терените наоколо, казвай ако се точиш на някой общински в близост, защото частен няма, да се стягаме живеещите.

Колкото до качеството на новото строителство - честно казано, аз вяра нямам, ако ще да пише, че е златна дограмата, покрива и т.н. Като знам как се лъже и мами, та на хартия ли няма да го докарат... Ако купувам сега със сигурност ще търся име и със сигурност ще искам да посетя обитавано жилище или кооперация на съответния строител.
Въобще няма нужда да имаш вяра. Всичко си се вижда. Тухлата винербергер освен, че има надписи се различава много от гръцките и турските боклуци. Една турска тухла е 50 ст, а винербергер е 2,50 лева. Предполагам, че без да си специалист ще ти е ясно, коя е по-добра. Каменната вата в стените се вижда много добре дали е сложена т.к. апартаментите се предават на ШЗ. Когато се полага каменна вата между тухли винербергер шумо и топлоизолацията става много сериозна и въобще не се чуват детски игри, усилен телевизор и други битови шумове от съседния апартамент. Когато се полага 10 см шумо и топло изолация в плочата се заснема изливането на всяка плоча и клиента вижда какво има вътре. Когато се положи изолация в плочата се ограничават драстично шумовете от токчетата на съседката от горния етаж или от тичащи и играещи си деца. С дограмата също не могат да те излъжат, защото освен, че има сертификат на нея си пише каква е. А всеки дори и не специалист знае, кои са добрите марки. Външната фасада също се вижда дали е с еталбонд или с мазилка. Вярно е, че в целия квартал няма такова качествено строителство и не мога да разбера какво ти пречи, ако някой се навие да построи красива с хубав озеленен двор и супер удобна за живеене кооперация? P.S. Вярно е че един наистина супер качествен строеж е нормално да струва поне 1500 евро м2, но ако има инвеститор, който си има друг бизнес и иска да построи нещо супер качествено с по-ниски от нормалните надценки е възможно да се постигне цена от 1200 евро. Иначе честно казано сградите с такова изпълнение в София се броят на пръсти. На 99 процента от строителите въобще не им се занимава да работят със скъпи и качествени материали и да продават на средни цени.

Последна редакция: пт, 22 юни 2018, 00:24 от Анонимен

# 579
  • София
Ето, това е информативен и полезен пост. И ми дава отговор на въпроса защо уж тухлен апартамент, пък се чува все едно си на улицата. И даже не мога да си обясня защо тогава, като има толкова евтини тухли, все още се строят вътрешни стени с итонг (масово по морето например).
Но наистина ли ти е чудно защо не искам повече кооперации? Защото става презастроено и пренаселено? Режат се дървета, намаляват зелените площи, увеличава се трафика, намаляват местата за паркиране и какво ли още не. Казала съм си вече мнението - да се разширява града настрани, със съответната инфраструктура, не да се блъска по сегашните квартали. Кажи ми честно, че не разбираш? За едната кооперация, по-нагоре, тя се пада по Щерев, за която говорих, се изсякоха сума ти дървета. Знаеш ли колко ме интересува лично какъв точно блок правят и колко е качествен. Но не ми е приятно, че единия вход за Академик беше гора, сега е почти голо... ама с блок. Напълниха де що има квадратче по Редута и сега плъзнаха насам. Това е безумие. Не знам докога може да продължава. Ако са частни терени - ок, нищо не можеш да направиш. То може, но трябва да има държавна воля. Но пък ако общините преустройват свои терени за строежи на блокове, предвид, че има недостиг на градини, училища и т.н., е съвсем лошо.

# 580
Щом се строят кооперации, почти винаги означава, че са частни.

Не сме в позиция да казваме на хората “ ти твоя парцел няма да си го строиш, защото аз предпочитам така.”
Можем да кажем “ аз ще ти купя парцела на пазарна цена и няма да го строя.”

И тогава някак си променяме разсъжденията Simple Smile

# 581
  • София
Да, ама май и общината си позволява да прави нередности. Затова си трябва граждански контрол и натиск. Детската градина, която посещава синът ми, има един квадрат от двора, който е малко встрани - искаха да го вземат, за да строят блок, в комбинация с още място. Персоналът се вдигна, пуснаха подписка - мина им мерака. Малко е ако мине номера - мине. Та и за тази гора, дето вече я няма, с новия блок - мисля си, че е била общински терен.
Иначе съм много за общината да изкупи частните терени и да направи нещо хубаво с тях за вече живеещите. Мечти, но със съответния граждански натиск, не е невъзможно.

# 582
Разбирам те, и не те упреквам. Само споменах , че не може общината да разреши един строеж, а да не разреши на съседа, СКО параметрите за застрояване са еднакви: става по-нагъчкано, но би следвало законите за всички да са еднакви , или някой да плати пари. А кия община има мерак да плаща?

# 583
А то и кои граждани имат желание и възможност да плащат? Ако общината тръгне да изпкупува частни терени за детски площадки и запуснати градинки, то ще се вдигнат местните данъци и такси. После ще ревем, че се вдигат. Угодия няма.

# 584
Абсолютно съм съгласна с вас за презастрояването, ама общината да изкупи частните терени е почти невъзможно, на пазарни цени. То няма пари за основни неща като ремонти, ДГ и тнт, ако почне да изкупува земи ще стане още по-зле. А че се правят шашми понякога - се правят.

Общи условия

Активация на акаунт