Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-27

• 73 667
  • 754
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Ние сме с кеш, една част, другите предстои да бъдат изкарани, живот и здраве.
"Много пъти умишлено чакат да продадат всички апартаменти, преди да пристъпят към подаване на документи за акт 16"
Това, какво ще рече и каква е причината,  според вас?

# 646
Данъчна?

# 647
Няма такова нещо.

# 648
А защо чакат? Хипотетично е по-лесно да продадеш апартаменти с акт 16, отколкото "пред акт 16".

# 649
След акт 16 май плащат ДДС и затова цената скача драстично. Преди това се продава право на строеж- на което ДДС не се слага. Но апартаментите са с ДДС

Така мисля

# 650
След Акт14 не могат да продават без ДДС вече, така ми каза на мен един строител...не знам колко ме е баламосвал. Аз си купих на А16 Simple Smile

# 651
Както споменахме вече, на акт 14 данъчната оценка е по-ниска и изповядват сделки на 20-50 хиляди ЛЕВА. След акт 16 данъчната оценка скача доста, за някои имоти-двойно и затова строителите ни лъжат, че е по-изгодно за купувача да минат сделка на акт 14, защото купувачът ще плати по-малко пари за прехвърляне. Истината е, че строителите са на огромна печалба и не искат да продават на пълна цена при акт 16, защото трябва да внесат ДДС и корпоративен данък. А те и разходите не ги отчитат - работниците се осигуряват на минимални заплати, ако изобщо се осигуряват. И се получава един порочен кръг, в който те въвличат и теб, където могат да се направят всякакви врътки, само и само да не се платят данъци.

# 652
Не всички са такива, обаче има и такива.
Преди да почнем да ги оплюваме, нека не забравяме, че строителните фирми осигуряват работа и доходи на голяма част от съгражданите ни, пряко или косвено.
Плащат ом се заплати независимо дали в момента има строеж или няма работещ проект.
Малко са фирмите, които наемат и после освобождават персонал - повечето СК държат хората и гледат да им плащат добре, защото читав, или поне обучен персонал, навсякъде е кът.

Тъй че, все пак всеки поема рискове. Ме ги оправдавам, само казвам, че ММ преди като работеше на сходна длъжност, се беше видял в чудо откъде да намира пари за заплати. Нямаше текущи проекти, и не му беше позволено да съкращава персонал. Та, така

# 653
Сигурно има и такива съвестни,Румка, просто всички строители, с които съм говорила, с изключение на този, от когото купих, искаха да минат по тази схема. Всички са дългогодишни фирми с много сгради зад гърба си, но всеки проект е през ново ООД.
Има и друго нещо-аз съм търсила в определен бюджет, с добро разпределение, по-малко общи части и съответно не съм попадала на по-луксозните комплекси с 20-30% общи части, както и не съм разговаряла с тези, които преди първа копка продаваха на 1200-1300 евро. Сигурно тези high-class строители действат изцяло съобразено със закона, просто аз не съм се срещала с такива.

# 654
  • София
А, а сега кажи, защо за всеки нов проект регистрират ново ООД? Брокерката се опита да ме увери, че е чисто административно, за да не се бъркат клиентите,  ха, как става това, за да можели фирмите по- лесно да си водят счетоводството и т.н. Убедена съм, че има и причина "измама".

# 655
А, а сега кажи, защо за всеки нов проект регистрират ново ООД? Брокерката се опита да ме увери, че е чисто административно, за да не се бъркат клиентите,  ха, как става това, за да можели фирмите по- лесно да си водят счетоводството и т.н. Убедена съм, че има и причина "измама".

Малииии, колко честно сърце има тази брокерка! Smirk  Gift Heart  По-честно и от на строителя  Animal Crocodile 

# 656
Заради ДДС то, разбира се. За да не го връщат, поне в началото. А старите фирми, дори с един продаден апартамент, са регистрирани по ДДС и ... трябва да се внася

# 657
Че те ДДС - ти го калкулират в цената, че трябва са се внася трябва след като са ти го взели.
Техните схеми са си техен проблем, докато опре до участието на клиента. Клиента вече си решава ще му влезе ли в схемата или не.

# 658
Нормално ли е да ти искат 90 % от сумата на акт 15? Че те така акт 16 може да го влачат с години, може и никога да не вземат, ама дали ще им пука като са си получили почти всички пари?

# 659
  • София
В България няма ни един закон или норма, която да "принуди" строител да си завърши сградата. Можеш да го съдиш, но те обичайно не притежават нищо или това,  което имат вече е взето от други кредитори и банки.
Ако строителя реши да спре, спира и толкова. Иди го гони. Не само това ! По -страшно е.
Строителя има "възможност", да ви мотае с години и ако не иска да "се откаже" от сградата , даже може да има претенции към вас, защото нещо ви "бил построил". А вие,  за да довършите сградата ( да речем се разберете всички собственици задружно да съберете пари) ,   Confused  трябва първо да вземете отказа от стария строител , че няма да довърши сградата  и няма претенции към вас, оставя ви там руините, за да продължите напред ... и пак узаконяването и Акт 16 на тези сгради , дори при тези обстоятелства е супер трудно нещо ....
( дали е спазен архитектурния план, дали всичко докумнетално е чисто и т.н. 100 инстанции и пари ) Confused
Аз минах през това и за това ви казвам, не купувайте без Акт 16 ( или само от супер доказани строители и на късен етап на строежа) , колкото и да е по - скъпо !!!

Общи условия

Активация на акаунт