Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-27

• 73 678
  • 754
  •   1
Отговори
# 630
Аз не очаквам 100% обезшумяване. Имаме планове да сменим жилището до две години, но някак трябва да оцелея дотогава. Ще пробваме с вата и гипсокартон в една стая, за да видим какъв е ефекта.

# 631
  • София
И ние ползвахме услугите на decibel.bg за въпросната детска стая. Има ефект със сигурност, но си беше скъпо.
А и имам забележки към самата работа на фирмата. Препоръчахме ги на приятел, който ги хвана, че нарушават целостта на изолацията, което я прави неефективна. Трябва да им висиш на главата.

Последна редакция: нд, 24 юни 2018, 11:37 от Maidenly

# 632
Квадратурата, която плащаш включва всички цели външни стени, а ако стените граничат с друг апартамент-половината стена. Ако е 5-6 см тази изолация-ок, но ако е 20-30 см, то ще ти излезе златна тази изолация, защото един път си го плащаш на квадрат, който никога няма да ползваш, и втори път плащаш надбавка за екстрата. Аз не бих платила за това - според мен е по-добре само там, където има проблеми с шум и топлоизолация да се правят подобрения, вместо цяла сграда. Пример-имам апартамент, който е изцяло вътрешен и южен, последен етаж. Там винаги е топло и никакъв шум не се чува от никъде (освен ако не отвориш прозорците). Имам и друг, северен, на който слагах допълнителни топлоизолации, а съседите се карат всяка вечер, все едно е за последно.  Не бих си смалявала площта на южния апартамент ненужно, за другия бих платила за шумоизолация заради съседите отдолу,но честно казано се съмнявам, че ще се постигне ефекта да ги mute-не на 100%. И в двата с качествена дограма съм решила проблемите с шума отвън.

В горните си постове съм обяснил, че при шумоизолиране още при строежа на сградата не се губи нищо от площа на жилищата.

# 633
  • София
Здравейте, има ли тук/ или друга тема адвокат по недвижимите имоти? Искам да се посъветвам за нещо.

# 634
Здравейте, има ли тук/ или друга тема адвокат по недвижимите имоти? Искам да се посъветвам за нещо.
Ако е сериозен въпрос плати си на адвокат и не се доверявай на форуми.

# 635
  • София
Платих вече на една, която не съм убедена, че ми даде абсолютно достоверна и пълна информация. 

# 636
  • София
Друго ще питам- как се случват нещата ако купуваш с ипотечни кредит? Прехвърлянето на собствеността става на акт 14?
И какво се случва оттук- натам ако възникнат проблеми със завършването на сградата и останалите разрешителни?

# 637
  • София
Друго ще питам- как се случват нещата ако купуваш с ипотечни кредит? Прехвърлянето на собствеността става на акт 14?
И какво се случва оттук- натам ако възникнат проблеми със завършването на сградата и останалите разрешителни?

Ще пиеш 1 студена вода и ще се надяваш да добутат до завършване.
Може да съдиш и осъдиш фирмата. Но повечето са ООДта с 2 - 5 лв. капитал.
Та пак стигаме до водата.
Накрая полусобствениците ще се организирате да доплатите и да довършите строежа.
През това време строителя с ново ООД ще е изкопал нова дупка и набрал капитал.

# 638

Банката финансира частично и ще отпусне много по-малка сума без акт 16. Може да ти отпуснат на части, според етапите на стрроеж.  В зависимост от строителя, може и въобще да не отпусне ипотечен.

# 639
За да мине прехвърлянето на акт 14 трябва да е на 100% изплатен апартамента, защото продавачът декларира, че е получил всички средства. Банката на акт 14 няма как да ти даде цялата сума като ипотечен кредит, тъй като максималната сума на кредита зависи от оценката на имота, а тя на акт 14 е много по-ниска ( да кажем с 50%) от тази на готов апартамент. Дори и да имаш останалите 50% кеш, не те съветвам да правиш такава сделка, защото нямаш абсолютно никаква гаранция, че строежът ще бъде завършен, тъй като нотариалният акт не може да съдържа условности и веднъж изповядана сделка с нот.акт обезсилва предварителния договор.
Има и друг вариант - строителят да иска да мине сделката на акт 14 не върху цялата сума, а върху мижавата данъчна оценка, а след това да си оправяте отношенията на акт 15 и 16 под масата. Това обаче за теб може да е проблем, защото е данъчна измама и защото ако нямаш остатъка пари в наличност, ще трябва да правиш втора ипотека след акт 16 за остатъка от сумата.
Никакъв договор със строител не те спасява, както е писала Aisha, по-горе. Разбира се, адвокат няма да ти откаже да ти вземе парите да ти направи “железен договор”, с който най-вероятно ще спечелиш делото срещу ООД-то с 5 лв. капитал в случай на проблем, но реално няма да има с какво да си удовлетвориш вземането. Можеш да поискаш запис на заповед от управителя като частно лице за някаква сума в случай, че не се завърши в срок, ако е читав, би трябвало да не се дърпа. Не че и така не може да те измами, но поне частните лица засега са неограничено отговорни, за разлика от ООД-тата.

# 640
  • София
Благодаря,  момичета!

# 641

В никакъв случай не мислете заобиколни варианти за 100% плащане преди Акт 14, ами гледайте всичко да е по каналния ред. Гледайте всичко да е коректно, така мой колега плати в новострояща се сграда в Младост 4 всичко на Акт 14 и вече една година чака Акт 16.......голям келепир, че има нотариален акт като не може да ползва апартамента.

# 642
  • София
Ние чакаме 10 години за един наследствен парцел, леля ми живее на улицата, едва ли не. Никога не купувайте без Акт 16 дори гараж.

# 643
Хипотетично има някакъв начин да се живее без акт 16, с хиляди неудобства. Една приятелка даже беше на квартира в такъв апартамент. Няколко години след построяването, строителят изчезнал, собствениците на общи електромери, после делиш тока, строителството явно е било много зле, защото тя издържа малко, и се оплака, че като дошла зимата, й се налага едва ли не да спи с шапка, защото няма затопляне.

Но така или иначе с банков кредит без акт 16 - прекалено голям риск и главоболия.

# 644
Покупка в строеж може да е изгодна, ако не е основно жилище и ако имаш парите кеш. Но да чакаш да се завърши строежа, да плащаш наем и заем-това е доста рисково упражнение. Аз купих на зелено, строежът върви, работи се, материалите са от тези марки, които се споменават тук от разбиращите като добри. Калкулирах в сметките да вземе акт 16 за 3 години от първа копка, което е доста дълъг срок, но дори и за 3 години да го завършат, пак ми излиза по-изгодно от това да купя завършен за 25 хиляди евро отгоре. Но въпреки, че съм доволна, първоначалните обещания на строителя се поразтегнаха във времето. И това не е единичен случай. Много пъти умишлено чакат да продадат всички апартаменти, преди да пристъпят към подаване на документи за акт 16, което забавя и изнервя бъдещите новодомци, които са се хванали на хорото вече.
Следя имотния пазар от доста време, следя и обявите в строеж-средно година отнема от акт 14 до акт 16, ако няма абсолютно никакви проблеми. Обаче при току-що взет акт 14 брокерите пишат “пред акт 15” (всеки момент!!!!).

Общи условия

Активация на акаунт