Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-27

• 73 686
  • 754
  •   1
Отговори
# 615
Qsenski  ти май имаше поглед за района на Гео Милев и Слатина или може би бъркам. Какво ти е мнението за Ул Марко Бочар срещу 109-то училище? Района приличен ли е? Става ли за живеене и има ли цигани? Понеже става дума за сграда на ъглов парцел срещу двор на училище от едната страна и някаква градинка от другата, като цяло няма да е много запушена и поне в две посоки няма да гледа в прозорците на съседите. Ще съм благодарен и за мненията на други бг мами и бг татковци, които познават района.

Не ти препоръчвам. Правилно си се ориентирал, района не е от най-перспективните.
Тук са писали само за от към Редута съседството с парка и Фестивална. От другата страна са ЖП релсите, границата с мангустите от кв. Христо Ботев, след ОМВ става промишлена зоната в посока Лидъл.
Никъде в София около ЖП гара/действащи релси не е престижен район и не привлича над среден клас клиенти.
В самата Слатина също не е като няма орки, из автобус 11, идващи от Ботев, живеещи в къщи покрай реката към ул. Кривина.

Последна редакция: пт, 22 юни 2018, 21:43 от Не се сърди, човече

# 616
А за "Триъгълника" какво ще кажете?!

# 617
Ти просто си нахвърлял в кюпа всичко най-скъпо, за което си се сетил, но съвсем не всичко написано от теб има реална принадена стойност. Или най-малкото не всичко от написаното е с оптимизирано съотношение цена/потребителска стойност. По-долу написах своето мнение относно някои от изрично необходимите според теб екстри на едно качествено жилище.

Например... Каменната вата обаче съвсем не е безусловно най-доброто решение. Ако гледаме чистата топлоизолационна характеристика, то каменната вата е по-лош изолатор от други изолации на основата на стиропор (Например λ=0,036 за ватата спрямо λ=0,027 за Неопор. Т.е. ватата е с 1,3 пъти по-лоша изолационна способност). Освен това ватата е много по-тежка. Предимствата на ватата са най-вече, че не гори и не се разваля от атмосферни влияния. Това обаче е критично важно само за високи сгради и за вентилирани фасади, а при добра мазилка и Неопорът няма да си изгуби характеристиките. 
“Защо в България е по-популярен материал стиропорът в сравнение с каменната вата?

Само цената е решаваща – цената на фасадния стиропор е три пъти по-малка в сравнение с цената на фасадна каменна вата, а нейните предимства са пожарозащита, шумоизолация и и дишане на стените.

Какви са слабите места на каменната вата?
Като трайност каменната вата ще надживее нас и сградата. При цялото старание на производителите на стиропор с противосъстаряващи съставки, със стабилизиране против UV лъчи, каменната вата остава по-устойчива в сравнение със стиропорите.” Как пропусна, че основното предимство на изолацията, което изтъкнах е, че намалява драстично шумовете и съответно повишава драстично комфорта на живот в един апартамент. Повечето хора знаят колко е неприятно да живеят до и над деца и шумни съседи. Изолацията в плочата и стените води до драстично намаляване на съседските шумове. А топлинният ефект е по-скоро допълнителна екстра., която също не е маловажна.

Последна редакция: сб, 23 юни 2018, 13:30 от Анонимен

# 618
Как пропусна, че основното предимство на изолацията, което изтъкнах е, че намалява драстично шумовете и съответно повишава драстично комфорта на живот в един апартамент. Повечето хора знаят колко е неприятно да живеят до и над деца и шумни съседи. Изолацията в плочата и стените води до драстично намаляване на съседските шумове. А топлинният ефект е по-скоро допълнителна екстра., която също не е маловажна.

Ами не, не съм пропуснала, прочети пак какво съм писала Mr. Green Обаче за изолация от ударен шум си има специални изолации, постигащи ефекта с много по-малка дебелина на изолационния слой. Това за плочите. А и честно казано се съмнявам, че минералната вата е подходяща изолация за плоча - много е мека и с много голяма деформация. И за стените между апартаментите пак не съм пропуснала, а написах, че 25 см Поротерм е на практика достатъчна изолация. Или поне оптимална от гледна точка на съотношението цена/ефект. Твоето предложение за 25 см тухла + 10 см вата + 12 см тухла освен преките разходи за материали води и до удебеляване на стената с 25 см. А 25 см по външните стени на един апартамент от стотина квадрата дава загуба на площ от около 5 квадрата. При цена от 1200 евро (възможно най-изпилена) това значи 6000 евро платени за общо взето ненужно подобрение. Да не говорим, че аз не съм съгласна да ми се намалят стаите с по 25 см.

Иначе не съм отричала, че принципно всичко написано от теб води до подобрение. Само оспорвам дали си струва.

# 619
Написал съм винербергер 12 см плюс 5 см каменна вата плюс винербергер 8 см. Общо е 25 см и смятам, че е по-добре от само 25 см винербергер и много по добре от само турска тухла.  За плочата не съм уточнявал материала. Само твърдя, че разликата с 10 см изолация и без е сериозна. Моля коментирай тези мои твърдения.  P.S. Моля също така да коментираш дали си убедена, че навсякъде където слагат среден или нисък клас дограма я комбинират с най-висок клас стъклопакет. Защото доколкото съм запознат не е така. И също така моля да коментираш дали има разлика между например 6 камерна система BluEvolution (92 mm) от SALAMANDER
с Троен Бяло/Бяло/Top 1.1 40 мм с Аргон стъклопакет и среден клас но нейм дограма и среден клас стъклопакет? И последно. Ще ми е любопитно какво би ти отговорил човек, който разбира, ако го попиташ как би се държал цитирания от мен сламанадър със супер качествен обков след 15 години спрямо предложената от теб среден клас дограма 😁😁😁.

Последна редакция: сб, 23 юни 2018, 13:14 от Анонимен

# 620
  • София
Аз искам да попитам сигурно ли е, че каменната вата е безопасна за здравето? Сложихме такава изолация на детската стая с цел шумоизолиране, но от време на време се сещам, че моят съпруг някъде чел, че била канцерогенна и започвам да се притеснявам, дори съм си мислела да я махаме.

# 621
Не знам защо ги сложиха в категорията, която аз коментирам като не правят нищо от това, което съм описал. Не съм сигурен дали даже могат да се причислят към средния клас. Мисля, че по-скоро, не.

Но ако търсим оптимално решение според мен най-добре е да се сложат най-модерните тухли на Винербергер, които изобщо не изискват никаква вторична топлоизолация, а просто измазване (Porotherm 38 N+F Comfort). Това е най-здраво и безпроблемно от всяка гледна точка (най-добрият начин да не ти се повреди изолацията е да няма такава ;-D ).

Понеже виждам, че не си достатъчно запозната ще ти кажа, че единствената тухла, която може евентуално да замени поротерм 25 N+F плюс 10 см каменна вата е тази , а тази, която ти предлагаш въпреки че е много добра не е достатъчна. А освен разликата в топлоизолацията много по-съществена е разликата в шумоизолацията, която аз считам за особено важна при многофамилните сгради в градски условия. “Поредното много съществено предимство на блоковете Porotherm 38 W.i Plan е повишената им способност да поглъщат и да не пропускат външния шум във вътрешността на сградата. Коефициентът на звукоизолация срещу въздушно преносим шум е R=50 dB, срещу 42 dB при блоковете Porotherm 38 N+F Comfort. Намаляване на нивото на шума с 8 dB се възприема от човешкото ухо като намаляване на шума повече от два пъти.” А еталбонда се използва не за звуко и шумоизолация, а за да не се налага след 10-15 години да се боядисва сградата. Надявам се че знаеш, че дори най-хубавите мазилки според самите производители се налага да се боядисват след максимум 15 години, а еталбонда е в пъти по-дълготраен. “Ако сте вложили самопочистващата се със силите на природата мазилка Баумит НанопорТоп, фасадата Ви ще остане двойно по-дълго време чиста и красива. При перфектно изпълнени детайли единствената грижа впоследствие след около 15 години ще бъде да пребоядисате фасадата.”

Последна редакция: сб, 23 юни 2018, 05:54 от Анонимен

# 622
Много хубаво си пишете за тия тухли и вати, но кажете ми една сграда в София, която е с тия хубави тухли и вати и в която не се чуват токчета на съседката, и скачането на съседското дете отгоре и ходенето на съседите отгоре (защото в моя апартамент чувам как ходят съседите отгоре, отдолу и отстрани и очевидно проблемът не е в начина на ходене, а в сградата).

Наистина, ако ми кажете сграда, в която инвеститорът е взел мерки срещу ударния шум, ще отида да се уверя лично.

# 623
Много хубаво си пишете за тия тухли и вати, но кажете ми една сграда в София, която е с тия хубави тухли и вати и в която не се чуват токчета на съседката, и скачането на съседското дете отгоре и ходенето на съседите отгоре (защото в моя апартамент чувам как ходят съседите отгоре, отдолу и отстрани и очевидно проблемът не е в начина на ходене, а в сградата).

Наистина, ако ми кажете сграда, в която инвеститорът е взел мерки срещу ударния шум, ще отида да се уверя лично.
Май няма много. Аз обаче, ако въобще някога намеря парцел в приличен квартал и с отстояние от съседите поне в една посока от над 30 метра ще построя такава. За мен е много важно едно жилище да не гледа в прозорците на съседите, да е много добре разпределено, да е максимално обезшумено и все пак да е на прилична цена.

# 624
Simple Smile В моето жилище не се чуват токчетата на съседите и нищо, което става отгоре, но тази изолация на тавана сме си я правили ние. Останалото по стените е от строителя плюс там тухли и изолации, които коментирате.
А приличната цена незнам какво се разбира, но обезшумяването не е евтино мероприятие и не вярвам да може да се получи без това да е калкулирано отгоре в цената при положение, че не е задължително изискване.
Това качество, което коментирате го искате на цената на масовото строителство - трудно ще се получи

# 625
Зари, моля сподели как направихте изолацията. Може и на лични. Съседите ми скъсват нервите, полицията не помага и трябва да направим ефективна звукоизолация преди да съм полудяла от недоспиване.

# 626
Ние сложихме на тавана гипскартон и над него вата. И вие ли рака? Стана гладко, топло и тихо. Не струваше кой знае колко, ремонтът на целия хол - включително изолация на външната стена, боядисване, и само шпакловане на другите 3 стени , ни дойде под 1000 лв

# 627
Зари, моля сподели как направихте изолацията. Може и на лични. Съседите ми скъсват нервите, полицията не помага и трябва да направим ефективна звукоизолация преди да съм полудяла от недоспиване.

С детайлите не съм много наясно. Знам че е някакъв материал, който слагат в звукозаписните студиа, скъпичко беше, нещо над 100лв квадрата за материалите ми се върти, цена на труд не помня не съм се занимавала, а беше и пред 7-8 години. Електротехник също викахме да изкара кабелите. Целия таван на апартамента е така, а не е правено частично.
Знам че мъжа ми проучва и варианта с гипсокартона и вата, но се отказа от него, по-евтино излизало, но не било ефективно.

# 628
Преди време попаднах на decibel.bg в друг форум. Предполага, че има и други фирми, само трябва да се разрови човек. Със сигурност излиза доста скъпо, ако човек шумоизолира цялото жилище (а то иначе е безсмислено), по спомени около 20к лв.за двустаен ап. Освен това се изяжда доста от квадратурата. Затова инвеститорът е този, който е трябвало да предвиди шумоизолацията - така ще е скъпо още при покупката, но квадратурата няма да се смали (не стига, че е малка по принцип, ами и още) Grinning Stuck Out Tongue Winking Eye

# 629
Квадратурата, която плащаш включва всички цели външни стени, а ако стените граничат с друг апартамент-половината стена. Ако е 5-6 см тази изолация-ок, но ако е 20-30 см, то ще ти излезе златна тази изолация, защото един път си го плащаш на квадрат, който никога няма да ползваш, и втори път плащаш надбавка за екстрата. Аз не бих платила за това - според мен е по-добре само там, където има проблеми с шум и топлоизолация да се правят подобрения, вместо цяла сграда. Пример-имам апартамент, който е изцяло вътрешен и южен, последен етаж. Там винаги е топло и никакъв шум не се чува от никъде (освен ако не отвориш прозорците). Имам и друг, северен, на който слагах допълнителни топлоизолации, а съседите се карат всяка вечер, все едно е за последно.  Не бих си смалявала площта на южния апартамент ненужно, за другия бих платила за шумоизолация заради съседите отдолу,но честно казано се съмнявам, че ще се постигне ефекта да ги mute-не на 100%. И в двата с качествена дограма съм решила проблемите с шума отвън.

Последна редакция: нд, 24 юни 2018, 08:55 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт