Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 7

• 79 375
  • 775
  •   1
Отговори
# 240
  • София
На сайта на 73 нищо не откривам. Някой да помогне с информация как са нещата там?

виж тук

https://onedrive.live.com/view.aspx?resid=C936E1122EAE59CB!2671& … =!AJk_cryfPbYJoFQ

# 241
Благодаря! Приетите са само от първа група.....направо ужас.

# 242
  • София
Така не се ли блокират места, които реално няма да разместят картинката за второ класиране?

Точно това се случва. Аз записах детето в училище, в което е прието с жребий и ще чакам второ класиране в друго. Гадно ми е, че блокирам място, но когато има електронна система и може да се подреждат желания (ако има такъв регламент), тогава няма да се блокират места.

# 243
Днес разбрах, че едно дете от групата на сина ни (семейството живее в къща извън София, посока Перник, но пък родителите работят в Министерство на финансите...) е записано в 6-то ОУ "Граф Игнатиев". Та до тук с честния и прозрачен прием по уседналост. Освен ако нямат някаква тайна регистрация на пъпа на София от години. Simple Smile

# 244
  • София
Понеже бързах за работа, вчера се оказах първа на опашката за записване. Нещата бяха добре организирани, стана бързо и лесно. Нямаше проблеми с документите. Сега остана да чакаме разпределението по класове, за което още на родителската среща казаха, че ще е след трето класиране най-рано.
След емоциите с батко просто не желая и не искам да знам какви деца се крият зад номерата и лъжат ли или не. Няма полезен ход, измами винаги ще има. Край мен хора открито се хвалят как да си намерили вече фалшив адрес за всеки случай - децата им са по яслите още :/

# 245
  • София
Измами винаги ще ми, но и полезни ходове - също. Това е една непрекъсната надпревара. Хора, които ги разбират тези неща, могат да измислят механизми за ограничаване на нека ги наречем фиктивните регистрации, защото в общия случай за тях става дума, а не за фалшивите на фалшив адрес, които би трябвало лесно да се откриват. Примерно аз можех да се регистрирам в резиденция Лозенец, където винаги съм искал да живея, обаче се усетих, че може да ме разкрият като незаконно пребиваващ там и не посмях. Сега малко съжалявам.

# 246
  • София
bganio, да беше си използвал енергията си в смяна на адреса вместо да се ядосваш на системата. Никой не проверява кой реално живее там, където е декларирал. А можеше и да кандидатстваш в 133то, там има много приети деца от 4та група.

# 247
В доста училища поне аз тези, които погледнах се е стигнало до четвърта група.
Между другото и в 6, за което някой по-горе писа.

# 248
Така не се ли блокират места, които реално няма да разместят картинката за второ класиране?

Точно това се случва. Аз записах детето в училище, в което е прието с жребий и ще чакам второ класиране в друго. Гадно ми е, че блокирам място, но когато има електронна система и може да се подреждат желания (ако има такъв регламент), тогава няма да се блокират места.

Няма разлика, дали ще блокираш бройка, защото детето е прието по второ желание и ще чакаш местата в най-желаното място или както е сега по отношение на класиранията.
Няма и да е честно да нямаш право да кандидатстваш по първо желание, ако си приет по второ след като се освободят бройките.

# 249
  • Куциндрел
Няма кка сега да се блокира каквото и да е, защото всеки е приет по уседналост някъде.
Аз записах днес детето в желаното от от мен училище, записващите коментираха, че е било на късмет, явно много съм искала детето ми да учи там. Дано и да е правилно решение.
За второ класиране от нас ще отпадне място в едно от желаните училища. Ще следя дали в него ще пуснат поне една бройка за второ класиране. Nerd

# 250
Хора, положението е повече от плачевно. Говоря за 73.

Миналата година си купихме апартамент до училището, като един от критериите ни за покупка беше да бъдем до това у-ще, за да може детето ни да учи там.... В последствие промениха критериите и тъй като на детето ми предстои да бъде първолак след 2 години, ще бъде с уседналост на адреса си от 2г и 6м. Попадаме във втора група и ако изобщо се стигне до там, ще се конкурираме с хора, които тепърва ще си правят фалшива регистрация догодина.

Може ли да ме посъветвате какво мога да предприема предварително, защото новата система е най-несправедлива за новодомците. Жалби ли да пускам, молби ли да внасям....

# 251
  • Куциндрел
След две години правилата за прием може да се сменят.

# 252
Съмнявам се всяка година да сменят правила. А и на това ли да разчитам?

# 253
  • Куциндрел
Разчиташ единствено на късмет.
Миналата година бяха други критериите, тази са такива, ако заведат дело за тазгодишнитр критерии, догодина ще са други.

# 254
Днес разбрах, че едно дете от групата на сина ни (семейството живее в къща извън София, посока Перник, но пък родителите работят в Министерство на финансите...) е записано в 6-то ОУ "Граф Игнатиев". Та до тук с честния и прозрачен прием по уседналост. Освен ако нямат някаква тайна регистрация на пъпа на София от години. Simple Smile

А може би просто се е стигнало до прием на 8.4... Там наблизо са 3 училища, 7-мо е на две крачки, а и, доколкото знам, е по-желано от 6-то, 133-то също.
Доколкото виждам, системата работи добре въпреки апокалиптичните прогнози.

Проблемът със 73-то идва от огромния му прилежащ район и се надявам да го решат догодина, като прехвърлят улици в други райони - например тези от Кръстова вада - Д. Манчев, Сребърна, ген. Иван Колев, бул. Черни връх, Емилиян Станев, които сега към 73-то, географски са по-близо до 21-во и могат да бъдат прехвърлени към него (в него са приели до 3-та група). 122-ро е достатъчно близо, а там са приели и 4-та група. 36-то и 126-то в Гоце Делчев също имат места. Изобщо 73-то е недомислено с този огромен прилежащ район.

Хора, положението е повече от плачевно. Говоря за 73.

Миналата година си купихме апартамент до училището, като един от критериите ни за покупка беше да бъдем до това у-ще, за да може детето ни да учи там.... В последствие промениха критериите и тъй като на детето ми предстои да бъде първолак след 2 години, ще бъде с уседналост на адреса си от 2г и 6м. Попадаме във втора група и ако изобщо се стигне до там, ще се конкурираме с хора, които тепърва ще си правят фалшива регистрация догодина.

Може ли да ме посъветвате какво мога да предприема предварително, защото новата система е най-несправедлива за новодомците. Жалби ли да пускам, молби ли да внасям....

Моят съвет е да внесете жалба и да посочите мотивите, които съм дала по-горе, защото наистина не е нормално деца от улици, които са в друг квартал и дори в друг район (всъщност не съм убедена във второто, да не подведа, май все пак са в район Триадица, а не в Лозенец), да им е прилежащ 73-то. И да се съберете повече родители с подобни жалби. Разбира се, че е редно  децата, живеещи до 73-то, да имат право да учат в него. Съветвам ви да сте настоятелни и да подадете обоснована жалба в РИО, след като сте в правото си. Абсолютно не е нормално това положение с този прилежащ район на 73-то! А ако го стеснят, тогава и новодомците ще имат шансове. Проблемът е ясен, нито МанЛи, нито Кръстова вада имат училища, а там настроиха като за световно, но от общината да са така добри да не го решават за сметка на децата, които живеят до 73-то.
Дописвам, сега видях, че детето ви ще е първолак след две години, аз на ваше място още сега бих подала жалба въз основа на сегашната ситуация и с тези мотиви - не е редно деца от м...та си да са 1-ва група в 73-то и да изместват деца от улиците до училището. Нещата до 2 години няма да станат по-добре, сега е моментът да действате, според мен. Между другото, управата на район Триадица са доста неадекватни, по друг повод го казвам.

Последна редакция: ср, 06 юни 2018, 09:50 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт