Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 7

• 79 415
  • 775
  •   1
Отговори
# 300
Като са толкова много децата в района на 73-то, да намалят района, така че приемът да отговаря на броя на живеещите в него деца.
...
И аз това пиша от няколко страници насам Simple Smile

Нали в началото още бяха казали, че уж били съобразени бройките..../чудя се/

Според мен проблемът тази, а и следващите няколко години (ако не решат нещо друго) е наслагването на критериите и районите, действали предишни години и сега. Родителите с по-големи деца съвсем основателно възразиха, защото чисто логистично ще ги побъркат. Едното дете в едното училище, другото - в друго. И това заради промяната в районите .
Конкретно в нашия случай ние сме потърпевши от това -  по район ни е 2ро СУ. Разбрах, че се водят около 120 деца, приеха 130 и въпреки това моето дете не е прието. В списъците масово присъстват деца (над 30 деца в 1ва група) с допълнителни точки 22 - по-големи кака и батко в същото училище и съответно може и да ползват районирането, действало предишни години (а и критерият месторабота?!).

# 301

.....
За мен тазгодишният прием показва (поне за училищата, които следя), че системата работи , районите са добре направени и наистина осигурява на децата възможност да са в най-близкото училище - нещо, което от много години до момента не беше възможно. С изключение на 73-то, което се вижда и така, че има ненормално голям район - защо е станало така, не знам, но се надявам догодина СО да си поправи грешката.
......

А според мен е тъкмо обратно  - доказа се, че системата НЕ работи.
1. Не можа да осигури основното, за което се твърди, че е създадена - осигуряване на най-близкото училище на децата по район.
2. Проблемите в голяма част от желаните и "елитни" училища очевидно не бяха решени.
3. Желанието да напълним НЕжеланите училища си остана мираж:
примери:
37 СУ - обявени 2 паралелки, подали и приети общо 18 деца, от прилежащия район само 5
124 СУ - още на 4.06 са обявили, че имат свободни 21 места
70 СУ - приети всичко 16 деца

А за чуденката, защо районирането на 73то е неадекватно - напълно възможно е, да са искали да вкарат нечий адрес в картата и да са я поразширили нарочно.

Аналогичен пример е бул. Луи Пастьор 002, адрес намиращ се срещу споменатото по-горе 37мо училище, а включен в районирането на така желаното люлинско 56то.

# 302
  • София
Всъщност точно децата по район бяха приети.

Чак толкова усилия за да се вкара някоя улица към 73то, щото извън официалното класиране не може да се вкара. Просто там е много, ама много голям наплива, заради немския език.

Това че в тези 3 училища няма наплив не говори лошо за системата, а за самите тях.

Единственият проблем е на неприетите новодомци, които в някои училища няма да ги приемат и на второ класиране.

# 303
  • Куциндрел

.....
За мен тазгодишният прием показва (поне за училищата, които следя), че системата работи , районите са добре направени и наистина осигурява на децата възможност да са в най-близкото училище - нещо, което от много години до момента не беше възможно. С изключение на 73-то, което се вижда и така, че има ненормално голям район - защо е станало така, не знам, но се надявам догодина СО да си поправи грешката.
......

А според мен е тъкмо обратно  - доказа се, че системата НЕ работи.
1. Не можа да осигури основното, за което се твърди, че е създадена - осигуряване на най-близкото училище на децата по район.
2. Проблемите в голяма част от желаните и "елитни" училища очевидно не бяха решени.
примери:
37 СУ - обявени 2 паралелки, подали и приети общо 18 деца, от прилежащия район само 5

А за чуденката, защо районирането на 73то е неадекватно - напълно възможно е, да са искали да вкарат нечий адрес в картата и да са я поразширили нарочно.

Аналогичен пример е бул. Луи Пастьор 002, адрес намиращ се срещу споменатото по-горе 37мо училище, а включен в районирането на така желаното люлинско 56то.
Какви са тези училища, които приемат само по 1 паралелка в 1ви клас? Въобще защо приемат тогава?!? Даже като гледам приемат под норматива 22 деца.

# 304
  • Sofia
А според мен е тъкмо обратно  - доказа се, че системата НЕ работи.
примери:
Да допълня списъка:
147 СУ - обявили са две паралелки, приети 17 деца
66 СУ - обявили две паралелки, приети 19 деца
24 СУ - обавили са една паралелка, приети 5 деца (всичките не са от първа група)
Сигурна съм, че списъкът щеше да е и по-дълъг ако някои училища, които исках да проверя поне имаха сайт. Други пък изобщо не са публикували информация относно приема.
Това че в тези 3 училища няма наплив не говори лошо за системата, а за самите тях.
Такива училища със сигурност са повече от 3. И това може да не говори лошо за системата за прием, но говори лошо за образователната система.

Последна редакция: чт, 07 юни 2018, 11:13 от brin de muguet

# 305
Всъщност точно децата по район бяха приети.

Чак толкова усилия за да се вкара някоя улица към 73то, щото извън официалното класиране не може да се вкара. Просто там е много, ама много голям наплива, заради немския език.

Единственият проблем е на неприетите новодомци, които в някои училища няма да ги приемат и на второ класиране.

Аз не допускам, че разширеният район на 73то е от недоглеждане, при условие, че се знаеше предварително колко деца има по райони. Очевидно там не само новодомци са извън приетите. Сигурна съм, че ако някой се хване да прави карта на районирането ще лъснат много странни адреси към доста училища.

Системата(общината) целеше да запълни тези училища, под предтекст, че са по-удобни за децата. Причината - препоръка от ЕС за минаване на едносменен режим на всички деца до 4ти клас, което може да се постигне с намаляване на паралелките в желаните училища и увеличаване в другите. Многократно твърдя, че не е това начина(чрез райониране и принуда, както и за сметка на образованието им), а  посоката трябва да е в усилия за развитие и осигуряване на "качествено образование" за всички деца както е по закон.

Последна редакция: чт, 07 юни 2018, 11:43 от gato

# 306
Явно тази година най-трудното за влизане училище е било 73то, щом толкова се спряга.

В 31во, както на подаването на документи твърдяха, че едва ли ще стигнат до 2ра група, така са приели деца и от 3та.  Laughing
А в 93то са отворили 5 паралелки, явно сега им е паднало да съберат деца за 1ви клас.

Не вярвам да се запишат толкова много деца, а и честно казано се надявам да си остане малко по-спокойно в сравнение с 31-во и 138-мо.
Но да - за първи път от няколко години насам са подадени толкова много заявления.
Но според мен това не се дължи толкова на новата система, а защото хората в квартала осъзнаха, че някои училища в района са твърде прехвалени.
За сравнение148-мо също е класирало близо 150 деца.

# 307
  • София
Системата очевидно работи някак, щом не е блокирала и сигурно ще се намерят начини за неутрализиране на малките дефекти, които показва в този си вид.  Но след дълги и досадни писания тук от моя страна, се оптитвам да обобщя това, което бих предложил за подобряване на Система, базирана на "близост" и уседналост", ако тези критерии останат водещи и в бъдеще:
1. Близостта да се мери с линия, а не с пергел, което предполага отпадане на прилежащите райони за всяко отделно училище, а групирането им по адм.райони или по друг начин в зависимост от предварителните разчети за очаквания брой кандидати и капацитета на училищата.
2. Уседналостта да се мери с единица мярка за време, а не меренето да е опосредствано от произволно определени групи.
3. Класирането да е по общ бал, образуван в резултат на меренията по т. 1 и т.2
4. Да се предвидят механизми за контрол, вкл. последващ, и съответно достатъчно строги санкции по отношение на фиктивните адресни регистрации.
5. Информацията за адресните регистрации да се предоставя от общината на училищата по служебен път, а родителите само да декларират обстоятелства в заявлението за кандидатстване.
6. За социални критерии да се присъждат допълнителни точки към бала по т.3 или да се предвидят квоти.
7. До теглене на жребий да се прибягва само в краен случай и при абсолютно равни други условия

# 308
bganio, дали нещо работи или не работи се определя от това, до колко целите му са изпълнени или не.
Не знам какво точно очакваш да блокира Simple Smile

# 309
  • Sofia
2. Уседналостта да се мери с единица мярка за време, а не меренето да е опосредствано от произволно определени групи.
Тук съм съгласна.
Да, по принцип съм против уседналостта. Но ако тя остане, мисля че този начин на отчитане би бил по-справедлив от сегашния. Да се върне точковата система в рамките на прилежащия район и вместо групи по уседналост да се дава примерно по 0,1т за всеки месец прекаран на дадения адрес. След като бъдат приети всички деца от прилежащия район, се пристъпва към прием на деца с адрес извън  прилежащата територия на училището, като с предимство са децата от съседните прилежащи територии.

# 310
  • където и да е,само да не съм сама
Brin, Bganio - изключително ми е приятно като чета постовете ви.Изключително аргументирани, детайлни и всеобхватни.
Респект!

# 311
  • София
Защо изобщо са класирани само по 22 деца в клас на места, като след това реално са по 26 когато човек отиде и си види класа на есен   Blush

# 312
  • София
Изглежда вчера някъде сте живели в друг свят вие, щом не сте стигнали до ТОВА...
https://www.facebook.com/danabasheva/posts/10214290760415628

Статията в Дневник: https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2018/06/07/3196687_maika_na_dete … elni_potrebnosti/

Копирам и поста, от който тръгна всичко, ако някой няма Фб, макар да е публично:

"Надежда 'Хера' Данабашева
14 hrs ·

Да ви разкажа аз за нашите перипетии с 1 клас, мислим мислих, та реших все пак да го направя обществено достояние.

Както ви бях споделила, подадох документи в няколко училища. Не ни приеха, по стечение на обстоятелствата и вероятно поради настоящата наредба на Общината, са ни приели в „елитното“ 32-ро училище. Много добро, централно, какви възпитаници има ехее-е-е му се не знае и Оксфорда на Софията.

Вчера, след като съм събрала всички необходими документи отивам да го запиша (за записване след 1 класиране има точно 24 работни часа). Влизам, седят цяла стая жени, приемат документи. Попълвам, подавам, всичко както си му е реда. Стигаме до удостоверение че е завършил предучилищна група. Понеже Борис не е завършил такава тъй като по закона за приобщаващото образование е на самостоятелен план и е завършил група за деца със СОП, подавам документите от тази група и заповедта от Инспектората, че Борис има нужда от подпомагане.
Вика се заместник директорката, която ме поглежа все едно искам да измия прозорците на колата ѝ на произволно софийско кръстовище. „Не може“, отсича тя, трябва да има удостоверение за завършена предучилищна. Показвам документи, говоря за наредби, закони. „Не може“ пак отсича тая и се фръцва. Почвам пораженски да си прибирам документите, една жена ме поглежда със съчувствие и казва: Срока е до утре в 17 часа, върнахме няколко деца с такова бележки като вашата и никой не се е върнал„

FINE!

След цял следобед разговори по телефона, ходения до Инспектората, разговори с директорката и преподавателите на 112 ОДЗ, в 17.33 получавам заветната бележка, като разбирам че ми е направен някакъв гигантски компромис. За което благодаря, знам че не бяха длъжни но ми влизат в положение.

Днес в 9.30 се появявам в 32 училище и вече понеже не могат да ме гонкат по устав че нямам документи, някак си се наложи да ги приемат. Докато попълваме някакви финални неща се оказва че говоря с училищния психолог на име Люси, прекрасна дама с чудесни и добри очи. Покани ме да си поговорим за детето, все пак е в нейния ресор и ми се стори че ѝ важно да знае какво предстои. Отивам в кабинета ѝ и разговаряме, какво може и какво не може Борис, с кого работи Люси си записва прилежно всичко и е мила и заинтересована от детето. Докато говорим, звъни телефона. Люси казва „Да, тук е. Да, ще предам“

HERE WE GO си викам аз, щото съм наясно че лайната удариха вентилатора. Люси затваря телефона, и аз даже без да я изчакам питам „Директорката иска да ме види? “ Люси свежда поглед и потвърждава. Казва „Вие знаете как са нещата“. О, да, знам.

Взимам си довиждане с Люси и тръгвам да излизам. Заместник директорката ме чака в коридора, кани ме в кабинета. Срещу мен застават трима обвинители.
След разпит какво може и какво не може детето, дали е агресивно и как така ще бъде на индивидуален план на обучение (защото нали закона какво му предоставя и те какво искат да му предоставят са две различни неща) следва:

- Защо не му намерите друго училище? Защо при нас?
- Защото никъде не го искат. Само вие го приехте.
- Ама аз също не съм сигурна че ще го приема!
- Хм, сега точно по кой критерий ще ни дискриминирате?
- Ама те са много деца. Ама то няма да е удачно. Дайте го някъде другаде.
- Значи, уважаеми дами, искате да ми кажете вие трите, че без да сте видели детето ми, не сте му видели очите, какво може, какво знае, какво иска вие сте готови да го дадем в Помощно училище?!
- (и трите ужасени в един глас) НЕ НЕ НЕ, не сме казали подобно нещо, ама ако може в ДРУГО училище, не в нашето.
- Кажете ми кое е това друго училище, кажете ми къде да го запиша и го местя, на момента.

Мълчание. Защото, уважаеми педагози, общинари, държавни служители нашите деца са за ДРУГО училище, да бъдат нечий проблем, на някой друг, не на великото елитно училище, да не им разваляме рахатлъка. Защото трябва да промените, себе си, начина по който преподавате, начина по който третирате всички деца като говеда от едно стадо, начина по който НЕ разрешавате проблеми.

И това, че се опитвате да маскирате дискриминацията и хомофобията си със „загриженост за детето“ ме кара да повръщам.

Мразя е силна дума и не я използвам никога. Мразя ви. Мразя пълната ви безпомощност. Мразя лицемерието, мързела и изкуствената ви помпозност.

ВИЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАТЕ БОРИС. И той не заслужава всичко, което ще му причините, ако го дам в повереното ви учебно заведение. Затова и няма да го направя.

Продължаваме търсенето. На ДРУГОТО училище. Там, където Борис ще е у дома. И ще бъде обичан и разбиран. А до тогава, успех на първокласниците и напред, науката казват била слънце."

Последна редакция: пт, 08 юни 2018, 05:51 от зелено човече

# 313
  • София
https://dariknews.bg/novini/bylgariia/obiaviha-svobodnite-mesta- … -v-sofiia-2102104

Системата със сигурност има нужда от фини настройки, но преди това е добре да се изясни нейната основна цел и съответно индикатора, с който да мери доколко тя е постигната - брой кандидати, приети в най-близкото училище или  брой кандидати, приети по първо желание. Не е едно и също.

# 314
  • София
Не мога да повярвам - в 31 (Бастилията) има 18 места след 1-во класиране, а в 93-то, което е с по-незавидна слава из квартала, има 12 места. В 2 от другите квартални училища има съответно по 10 и по 19 незаети места.
Според мен това е много - в 2 училища има места за почти цяла паралелка...
Определено една електронна система ще спести нерви на доста родители.

Общи условия

Активация на акаунт