Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 7

• 79 377
  • 775
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте, имам въпрос. Майката и бащата имат различни адреси, децата са регистрирани на адреса на майката. Могат ли на децата да се смени адресна регистрация на трети адрес(на баба)?

# 331
  • София
Здравейте, имам въпрос. Майката и бащата имат различни адреси, децата са регистрирани на адреса на майката. Могат ли на децата да се смени адресна регистрация на трети адрес(на баба)?
Да, може. Само че за тази кампания няма кой знае какъв смисъл.

# 332
Да, може. Само че за тази кампания няма кой знае какъв смисъл.

Мисля, че не може. Единият адрес (май настоящ без да съм сигурен) е задължително този на майката, а другият  може да бъде този на бащата или този на майката.

# 333
  • Sofia
И аз мисля, че детето не може да се регистрира някъде без родител.
Закон за гражданската регистрация
"Чл. 90.(2) Постоянният и настоящият адрес на новороденото дете съвпадат със съответните адреси на родителите му. Когато родителите имат различни постоянни адреси, те избират един от тях за детето си. Когато родителите имат различни настоящи адреси, настоящият адрес на майката е настоящ адрес и за детето."
Рових се в закона, никъде не е упоменато, че детето може да е регистрирано на адрес, различен от този на родителите му.

# 334
  • София
Според мен хората си записват децата, където и да са ги приели, защото после имат възможност да изтеглят документите и да ги преместят. Затова почти няма места за второ класиране.
Аз бих казала обратното -  единици са училища, в които няма свободни места, повечето са обявили. За мен показателно ще е наличието  на свободни места след второ класиране.

# 335
Ами тези, които не са се записали на 1во класиране и виждат, че не са обявили местата им, да сигнализират където трябва.
Миналата година подадох такъв сигнал до РУО, въобще не ми отговориха, въпреки че получих интересни отговори в соц.  стилистика за районирането, които любезно ме препращаха към общината.

# 336
  • София
Ох, ама и аз пиша без подробности...Мисълта ми беше, че ако й трябва адреса, може да го ползва. Един настоящ адрес народител се вади лесно.

# 337
Благодаря Poppea за изчерпателния отговор Simple Smile Засилвам се да действам по препоръките ти!

Ако може и тук да ми дадете съвет, тъй като днес осъзнах, че яко съм се оплескала,....

Ето го и моят казус:

С постоянен адрес съм в Стрелбище в прилежащия район на 126 у-ще и попадаме в първа група. Миналата година купуваме апартамент до 73-то.. Съпругът ми си сменя постоянния адрес, аз не, като оставам с постоянен и настоящ в Стрелбище, за да имаме възможност за избор. Явява се детето да бъде 2-ра група в 73 и първа в 126.

В последствие се оказва, че гледат адреса на детето, който е този на майката и Януари м.т.г. си сменям  НА (настоящ адрес) в Гоце Делчев, ВМЕСТО да си направя ПА (постоянен адрес) в Гоце делчев и да оставя настоящия в Стрелбище.

НО аз държа Постоянният Адрес да бъде на новото жилище в Гоце Делчев, защото реално живеем тук, освен това кой знае какви нови критерии ще измислят (а и чух Мария Минчева от дирекция Образование на СО да коментира че обсъждали предимство за ПА). Обаче,  ако отида сега в общината и си променя ПА в Гоце Делчев, то тогава детето ще има прекъсване от 6 м и ще попадне във втора група за 126 оу, което означава, че може изобщо да не се класира и за двете у-ща...

Малко заплетено се получава, но ви моля за съвет какво бих могла да сторя,,,

Скрит текст:

Проблемът със 73-то идва от огромния му прилежащ район и се надявам да го решат догодина, като прехвърлят улици в други райони - например тези от Кръстова вада - Д. Манчев, Сребърна, ген. Иван Колев, бул. Черни връх, Емилиян Станев, които сега към 73-то, географски са по-близо до 21-во и могат да бъдат прехвърлени към него (в него са приели до 3-та група). 122-ро е достатъчно близо, а там са приели и 4-та група. 36-то и 126-то в Гоце Делчев също имат места. Изобщо 73-то е недомислено с този огромен прилежащ район

Моят съвет е да внесете жалба и да посочите мотивите, които съм дала по-горе, защото наистина не е нормално деца от улици, които са в друг квартал и дори в друг район (всъщност не съм убедена във второто, да не подведа, май все пак са в район Триадица, а не в Лозенец), да им е прилежащ 73-то. И да се съберете повече родители с подобни жалби. Разбира се, че е редно  децата, живеещи до 73-то, да имат право да учат в него. Съветвам ви да сте настоятелни и да подадете обоснована жалба в РИО, след като сте в правото си. Абсолютно не е нормално това положение с този прилежащ район на 73-то! А ако го стеснят, тогава и новодомците ще имат шансове. Проблемът е ясен, нито МанЛи, нито Кръстова вада имат училища, а там настроиха като за световно, но от общината да са така добри да не го решават за сметка на децата, които живеят до 73-то.
Дописвам, сега видях, че детето ви ще е първолак след две години, аз на ваше място още сега бих подала жалба въз основа на сегашната ситуация и с тези мотиви - не е редно деца от м...та си да са 1-ва група в 73-то и да изместват деца от улиците до училището. Нещата до 2 години няма да станат по-добре, сега е моментът да действате, според мен. Между другото, управата на район Триадица са доста неадекватни, по друг повод го казвам.

Последна редакция: сб, 09 юни 2018, 08:49 от Garden of Eden

# 338
  • София
Горният казус си го бива и трудно мога да кажа нещо по него. Дано се намери най-доброто решение. Тези ПА, НА и т.н. са ми направо непонятни. Обаче изпреварвайки малко нещата, попаднах на нещо за Франция, която не престава да ме учудва, колкото повече опознавам някои техни порядки.
https://www.blitz.bg/obshtestvo/obrazovanie/vv-frantsiya-zabrany … a_news605833.html
Защото щерка ми отсега се пазари за телефон и едва ли ще я впечатли челния френски опит в това отношение. Надявам се да удържим фронта. Телефон - по-нататък да, но не и още в първи клас.

И още две питания имам.

Гледам на сайтовете на някои училища се появиха свободните места, но пък изчезнаха списъците от първо класиране. Случайно ли е, масово ли е, не знам.

Не разбрах също за второ класиране имат право да кандидатстват всички, вкл. и тези, които не са подавали заявления и документи за първо класиране или не? Вчера в две училища чух две напълно противоположни тези по въпроса.

# 339
  • София
Би трябвало да можеш да подадеш док., дори да не си участвал на първо класиране. Според мен това беше една от причините да се подават отново документи. Пък и да не се класират напразно деца, които са приети в по-желано от тях училище.
Ако никъде не са те приели на първо класиране и никое от тези училища не обяви свободни места (или 1-2 места, което пак е нищо), какво правиш? Чакаш да мине и трето класиране и след това попълваш места в някое малцинствено, защото само там са останали?

# 340
Ами тези, които не са се записали на 1во класиране и виждат, че не са обявили местата им, да сигнализират където трябва.
Миналата година подадох такъв сигнал до РУО, въобще не ми отговориха, въпреки че получих интересни отговори в соц.  стилистика за районирането, които любезно ме препращаха към общината.

С вятърни мелници нямам нито време, нито желание, нито сили да се боря вече.
Какво стана с всичките законово аргументирани възражения по време на "обсъждането" на системата за прием? Дори не получиха отговор, а са длъжни.
Какво стана със сигнала към КЗД? Защо го бавят?

# 341
  • София
Много моля,моето възражение се взе в предвид.

Всички възражения бяха публикувани, заедно с отговорите към тях. Новата версия на системата беше променена с приетите.

Сега, кой точно ги е чел и с кого ги е обсъждал, не е много ясно, защото общинарите ги гласуваха без обсъждане, но е факт, че все някой там някъде се е съобразил с нас.

# 342
  • София
С вятърни мелници нямам нито време, нито желание, нито сили да се боря вече.
Какво стана с всичките законово аргументирани възражения по време на "обсъждането" на системата за прием? Дори не получиха отговор, а са длъжни.
Какво стана със сигнала към КЗД? Защо го бавят?

Според графика на заседанията би трябвало тази жалба да се е гледала на 30 май, но аз поне не откривам още решение по нея. Явно отнема известно време.

# 343
  • Sofia
Аз им звънях. Казаха, че ако има обжалване пред ВАС няма изобщо да публикуват решението.
И сега се чудя: все още не е готово решението или има обжалване.

# 344
То и моите възражения уж бяха одобрени( едното частично ,защото исках да се модифицира уседналостта), НО ....нито има електронна система, нито еднакви правила за прием в ПГ и 1-ви клас, нито разшириха прилежащите райони,така че да обхващат няколко училища или адм.район.
Сигурно по-следващата година ще ги вземат в предвид 😂😂😂😂 Единственото,което направиха е точките за съседен район и район на брат/сестра...от който могат да се възползват,само семейства, на които им е изменен прилежащият район,но си живеят на същия адрес ,и имат уседналост.
За мен си е изгубено време и нерви това,защото в училището в адм.ми район,което е супер близо до ДГ на малкото , голямото не се класира и най-вероятно няма да се класира ,защото е в 4-та група ....било то с +5т за съседен район. Както и да е , аз ,оказа се , съм изолиран случай 😂

Общи условия

Активация на акаунт