Мина първата третина - през НОЕМВРИ ще сме трима, четирима...

• 38 496
  • 754
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Сметките ми може и да са много криви, но ето грубо:

Количка - 1800 лева (харесали сме Maxi Cosi,  шаси с летен кош и отделно кош за новородено + повечето допълнителни принадлежности)
Кошница за кола - 480 лева, пак Maxi Cosi
Подложка за поставяне на кошницата за кола в колата - 350 лева
Легълце с матрак - 700 лева
Скрин/гардеробче - 600 лева
Ваничка с поставка - 120 лева
Ергораница ~ 250 лева
Помпа за кърма (електрическа) - 350 лева
Стерелизатор - 140 лева Томи Типи
Шишета ~ 100 лева Томи Типи
Раждане - 1950 лева

Не съм уточнила, че в сметката ни влиза и раждането, което е 1950 лева. Няма да правим ремонт или да обзавеждаме детска стая, защото ще трябва да се преместим след 2-3 години.
За нас това ще е първо детенце и искаме да си купим всичко ново и от висок клас с идеята да си го ползваме и с бъдещите деца, които се надяваме да станат общо 3 Simple Smile

Разбира се се надявам тези разходи да намалеят като ще следим за промоции и ще поръчаме каквото можем от чужбина.

# 376
  • София
Да, раждането вдига цената. Аз също ще раждам в Надежда, но тези 1950лв. не ги броя в покупките.
Иначе кошарката, която съм харесала в ИКЕА е 175лв. Матрак още около 100лв. Ние имаме касичка за ИКЕА и онзи ден я броихме, 250лв има вътре, точно за легло и аксесоари Simple Smile
Скрин купихме миналата година за 100лв отново от ИКЕА, когато правихме ремонт на детската стая, така че ще е достатъчен.
Количката е 1300лв.
Ваничка имаме от приятели, но трябва да я извадя от гаража и да преценя дали ще я ползваме.
Ергораница няма да купувам, ще взема слинг, но още не съм проучвала варианти и цени.
Помпа за кърма също не предвиждам на този етап, след раждането ако има нужда тогава.
Шишета, доколкото четох ако е на кърма не са особено необходими, иначе и 2 вършат работа. Поради тази причина се чудя дали да не си харесам, но покупката да остане за след раждането.
Стерилизатор също още не съм проучвала.

Ние ще започваме ремонт на спалнята и хола/кухнята след около месец, затова сега финансите са насочени натам. Планиран е ремонта още от миналата година, само чакаме майстора да се освободи, тамън за малкото човече всичко ще е оправено, да има да разваля като порасне Simple Smile

# 377
Мале какви сметки пишете вие,направо настръхнах,и от всичко това държавата не помага ли поне с малко,аз родих дъщеря ми във франция и всичко ми е безплатно,дори в началото на 7 м изплащат 900 е за стая на детето и 700е в началото на 9м за други разходи и.. Мале мале каква държава имаме..
Аз доколкото си спомням с дъщеря ми до 2 г. Нито памперси нито нан съм копъвала,всичко ми беше осигурено от държавата....

# 378
  • София
Ние също сме големи фенове на Икеа, но специално за креватчето имаме изисквания, които не се покриват там. За скринче може и да се намери нещо, което да ни пасне като размери.

Аз също съм решила, че преди раждането ще купуваме само най-необходимото, а после ако се наложи и останалото. Специално за помпа за кърма и шишета се надявм да не потрябват толкова, но ще видим.
Като цяло всякакви дреболии като шишета, залъгалки  т.н. може да се поръчат като подарък ако някой има желание. Аз винаги питам приятели от какво имат нужда и купувам нещо от списъка им.
Сега се сетих, че в бюджета не сме сложили сушилня, че с тези зимни бебета не виждам как ще смогвам с пране и сушене. А и навън в тази смрад въобще не ми се иска да простирам бебешките неща...

Галина, знам че имаме някаква сума за раждане на първо, второ или поредно дете, но тя е незначителна. Да, държавата ни не стимулира раждаемостта.
Това, което споделяш за всички ли е или е от някаква схема за социално подпомагане? Ние имаме роднини във Франция и не помня да са споменавали за подобна помощ.

# 379
Гледам, че не една от вас ще ражда в Надежда и аз на там съм се насочила, но никъде в интернет няма ценоразпис. Някоя от вас ако има може ли да ми го прати или от рецепция или информация мога ли да поискам. Благодаря предварително.

# 380
  • София
Лаленце, ние преди 6 години като се нанасяхме си взехме пералня със сушилня две в едно. Хубаво е да са си два отделни уреда, но ние нямаме място, затова компромиса е 2в1. Въпреки това съм страшно доволна.

Bella, ценоразпис има на главния вход в ляво на стената, между двете плъзгащи врати. 1950лв без значение нормално или секцио.

Галина,  около 2000 лв е цената в частна болница. Почти безплатно може по ЗК в обикновена АГ болница, без избор на екип. Не знам кой обаче би рискувал по този начин. С избор на екип е 1000лв.
При положение, че нашето бебче е инвитро не бих рискувала точно накрая, пък означавайки това да дадем 2000лв.
Като цяло в БГ се подкрепя раждаемостта и многодетието при малцинствата, нас кучета ни яли. Борба докато стане, борба докато се роди, борба за ясла (ако си в София), борба за детска градина, училище...

# 381
  • Варна
Моето ражадне секцио в Майчин дом - Варна мисля, че е около 1250лв., не го смятам към списъка.
100лв. за шишета е страшно завишена сума, едно бебе, ако е кърмено даже в началото няма нужда от шишета, най-много 1-2 , ако се наложи някой да го храни от шише.Дори и за бебета на АМ мисля, че е завишена сума, защото повече от 3-4 шишета надали ще трябват, даже май са много.Нека майките, които са хранили с АМ да кажат.И все пак не бързайте с много шишета, че може и на бебето да не му харесат.Аз се бях презапасила с браун с не знамо  си каква система, комплект на авент.И накрая като се наложи да я оставя заради един изпит на таткото, едвам я нахранил от шише, хем с кърма пълно.По съвет на приятелка, която кърми си взех едно Томи Типи да пробвам.Е него го прие, макар и пак със зор, но поне имах алтернатива.Затова сега 2 шишета за всеки случай само ще взема.

Сушилня и аз ще си купувам.За сега можех и без, но с бебето вече ще стане още повече пране и ще си търся удобството.

Галина, в България има еднократна помощ за раждане на първо, второ и май всяко следващо дете.За първо е 200 или 250лв. / не помня вече точно/, за второ 600-650 и май всяко следващо е по 200.Само близнаците мисля вземат малко повече и някакви допълнителни помощи и детските мисля са други.Другото е детски, които са смешни и са обвързани с дохода.Аз напр. за дъщеря ми не вземам детски, мисля че сега и с бебето пак няма да вземаме.Много сме далеч от западна Европа.

# 382
Аз бях купила 2 стъклени шишета на мам, в началото дохранвах и ги ползвах, после не съм. Сега ги ползвам пак и ще взема и 1 стъклено шише за бебето, но не знам на коя марка.

# 383
Аз кърмих до 11м. и синът ми шишета не признава. Имах едно на canpol подарък от една мамешка лекция, едно на Chicco, също подарък- имитиращо цица... също стоя неизползвано, две на Avent- малко и средно, бяха в комплект с помпата и само тях съм ползвала за каквото и да е било преди да стане на 4м, защото след това безусловния рефлекс да суче, независимо от какво, само като му го сложиш в устата, изчезва и съответно и нуждата от шишето изчезна. Имах и един комплект стъклени шишета от една приятелка, само биберони трябваше да им купя, но не им купих.

За това сега мисля да не купувам шишета. Ще ползвам стъклено от тези харизаните (два биберона са 10лв.) и ако се наложи друго - тогава.

Иначе разполагам с кошара, стерилизатор, ръчна помпа, люлка-шезлонг, проходилка, бънджи, лятна количка, два слинга, стол за хранене.

Ще купувам кошница за кола, матрак за баткото, че ще го изхвърлим от кошарата скоро, количка 2в1, или 3в1 (кошницата), ергораница. Искам да купя друга ваничка, да е със стойка и да се отича отдолу, че нашата е голяма, но няма отичане и трябва да я обръщам, освен това не знам дали е добре новородено да се къпе в чуждо коритце.

Ще трябва да купя и допълнителен комплект назална помпа, четка за коса, термометър и всички останали козметики. Между другото един комплект козметика (качествен) за бебе си отива към 70-90лв. така, че заложете си го в бюджета. На Бочко също не са лоши нещата.

На нас много хора , като наближи моментът за раждане, попитаха какво да вземат и аз успях някак да разпределя някои неща. Така ни подариха кошарката, ваничката, бабата ни даде парички за гардеробче 350лв. Дрешки ни носеше всеки. Козметиката на мустела също ми беше подарък (85лв.).

На нас много ни помогнаха и паричките от погачата, там сигурно около 500лв. бяха + 250лв. от държавната помощ за раждане на дете. Аз и взимах много неща от приятелки, които имат малки деца, нищо, че ми е първо, нищо, че не сме умрели от глад. Просто всичко е много скъпо.

Няма как. Simple Smile

Последна редакция: сб, 26 май 2018, 22:14 от ЯHHA

# 384
  • Варна
Хубаво ме подсети за аспиратор за нос.Много полезна вещ, докато детето порасне и се научи да си духа нослето само.Този път направо ще си взема Бейбвак.С дъщеря ми имах на Маример, този който майката дърпа с помпичката.Много работа ми е вършел, ама направо без въздух оставах.Затова Бейбивак и се надявам да се ползва рядко.
И термометър мисля да си купя, но този път от този за чело.
Ще трябва в един момент да си спретна един списък, макар че си знам, че ще допълвам сигурно и в движение после.
Дрешки и аз съм ползвала от приятелки, освен тези, които сме купили.И почти всичко раздадох и сега нямам почти нищо Grinning Но пък ако бебо е момче, от сега приятелката ми с близнаците е решила да ми дава разни неща и аз нямам против.

# 385
+ 1 за аспиратор за нос, такъв за прахосмукачка. Още го ползваме понякога с дъщеря ми, въпреки, че е на 3 и вече си духа нослето сама. За малко бебе сега го намирам за задължителна покупка. На нас ще ни трябва втори.

И аз бих посъветвала да не се презапасява с шишета - има навсякъде, лесно се докупуват при нужда, а в процеса на ползване става ясно кои са удобни като биберон за бебето, като форма за миене, кое тече, кое - не и т.н. Аз кърмих, после минахме на смесено хранене и пак не са ми били нужни особено много.

Ние имаме някои неща, други ще си купим. Лятна количка имаме, столче за хранене, столче за кола за по-голямо дете, дрешки (ако наистина е момиче бебето) за от 6 мес нататък. Абе повечето неща са за малко по-голямо бебе. За новородено нямаме почти нищо, спомням си много ясно как мисълта за второ дете ми се струваше толкова далечна и слабо вероятна, че смело подарявах и продавах Simple Smile

# 386
  • София
Ох, можете да ми се смеете, но аз есента си купих аспиратор за нос за прахосмукачка за мен. Така се бях тръшнала с течащ нос и кашлица, че се бях побъркала. Носа ме болеше ужасно от непрекъснатото духане Simple Smile

Момичета стерилизаторите за шишетата само ли се ползват и до каква възраст на детето?

Козметиката какво включва основно?

# 387
  • Варна
Аз лично стерилизирах до около годинката, някои стерилизират и по-малко даже.

Козметика - шампоанче/сапун за бебето.Има и такива 2 в 1.Според личните предпочитания.Лосион или олио за след баня, но не е задължително.Аз съм мазала щерката.Някакво кремче за подсичане, ако се наложи.Има и правени в аптеката по рецепта от педиатър.Аз имах, не ми харесваше и при нужда ползвах Судокрем, много добра работа вършеше.Нашите бебета ще са зимни, може би ще имат нужда от някакво кремче за бузките за навън.На дъщеря ми до ден днешен и изпръхват бузките от студения вятър, а във Варна вятър да искаш.И ползваме Нахткерцен.Става и за бебоци, ако има нужда.
Основно за това се сещам.На когото му е по-прясно да допълва.

# 388
Аз стерилизирах до 6 месеца, после известно време пошзвах стерилизатора за размразяване на пюрета. Не съм стерилизирала след всяко ползване, просто накрая на деня събирах всичко и го пусках. Удобно е според мен.
Нещото, което ползвах много в началото беше възглавница за кърмене. Много удобно е с нея. Аз имах от тези дето са тип геврек.
Ерго раниците се ползват след 5 месец така, че може да изчакате с покупката.

# 389
Ние също сме големи фенове на Икеа, но специално за креватчето имаме изисквания, които не се покриват там. За скринче може и да се намери нещо, което да ни пасне като размери.

Аз също съм решила, че преди раждането ще купуваме само най-необходимото, а после ако се наложи и останалото. Специално за помпа за кърма и шишета се надявм да не потрябват толкова, но ще видим.
Като цяло всякакви дреболии като шишета, залъгалки  т.н. може да се поръчат като подарък ако някой има желание. Аз винаги питам приятели от какво имат нужда и купувам нещо от списъка им.
Сега се сетих, че в бюджета не сме сложили сушилня, че с тези зимни бебета не виждам как ще смогвам с пране и сушене. А и навън в тази смрад въобще не ми се иска да простирам бебешките неща...

Галина, знам че имаме някаква сума за раждане на първо, второ или поредно дете, но тя е незначителна. Да, държавата ни не стимулира раждаемостта.
Това, което споделяш за всички ли е или е от някаква схема за социално подпомагане? Ние имаме роднини във Франция и не помня да са споменавали за подобна помощ.
Доколкото зная,е за всички това е право н всяка бременна...

Общи условия

Активация на акаунт