СЕДМИ клас – 5 – Химикалка приготви и спокойно всичко си реши! Мами, оммм 😊 (19.05.2018–27.05.2018)

• 94 911
  • 1 318
  •   1
Отговори
# 1 170
  Дидева, един и същ- в смисъл да съвпада на малкото пликче и на останалите листи но двукратно- за двамата проверители, поне така ми го обясниха.

Двамата проверители не би следвало да имат начин да идентифицират работите, в смисъл не трябва да знаят, че работят по една и съща работа,

Пак ще питам, ако не съм разбрала нещо, но в общи линии така ми се обясни.  

За арбитража- "Кой какво е писал" в протоколите от проверителите, не от децата.

В смисъл- единият проверител дава 12 точки и си пише нещо си в протокола, а другия дава 5 точки и той си пише нещо си, арбитърът проверява протоколите им, а не само точките.Така, ако някой разпознае почерк и т.н. пише нещо си в протокола да го обоснове, обаче другият си пише реално и възниква проблем- защо така. По тази причина проверителите не смеят да проявяват необективност, сега, че има двусмислия и на въпросите с "възможен отговор" един ще оцени с пълен брой точки отг. не по ключа, а друг ще "реже"- това е друг въпрос.

Последна редакция: пт, 25 май 2018, 13:48 от Светкавица

# 1 171
  • София
Както си и знаех, мен ме тресна лудостта след НВО-тата. Тази нощ съм си мислила за нашите близнашки неволи.
Хипотетично няма да ползваме предимство, но ако първата е приета на 1-во класиране в желаната паралелка, а втората остане за второ, аз би следвало, ако искам да ползвам предимството за близнаци, да го заявя още при записването на 1-во класиране на първата ? А какво се случва тогава с второто класиране на втората ? Anguished
А ако не запиша първата на първо класиране за да изчакаме къде ще попадне втората на второ класиране, при условие, че  първата е попаднала  в желаната паралелка още на първо какво се случва ? Ако изобщо някой ме разбра ...

bibi, заедно ли искаш да са или не? Ако да, то логично е да го заявиш на първо класиране.

Имате ли наблюдение от предишни години, кога излизат резултатите?

Последна редакция: пт, 25 май 2018, 13:45 от nad_tab

# 1 172
  • Варна
bibi, те как искат да учат - заедно или не? Първите им желания еднакви ли са? Ако е така, ползвай предимството още при първото класиране, ако едната е влязла в желаната от двете паралелка.

lorenca, благодаря и на теб за план-приема!

# 1 173
 Дидева, един и същ- в смисъл да съвпада, но двукратно- за двамата проверители, поне така ми го обясниха.
Двамата проверители не би следвало да имат начин да идентифицират работите, в смисъл не трябва да знаят, че работят по една и съща работа
Погледнах пак процедурата и образците на протоколите. Няма как една и съща работа да е с различен фиктивен номер при двамата проверители.
5. Процедурата по засекретяване на изпитните работи включва:
а) поставяне на един и същ фиктивен номер върху малкото пликче с идентификационната бланка и върху горния десен ъгъл на листа за отговори, на листа за отговори за втория модул и на всички листове за чернова от работата на ученика;
б) подреждане на изпитните работи на учениците в нарастваща последователност на фиктивните номера в папки по 20 (двадесет) броя, като всеки лист в папката се номерира в долния десен ъгъл, а всяка папка се номерира, подвързва и прошнурова, след което се описва броят на листовете, съдържащи се в нея;

По отношение на проверителите, това е от миналогодишната седмокласна тема.
Цитат
Една работа се проверява от двама независими проверители. Ако например аз съм втори проверител (със зелено), когато напиша своя зелен протокол с точките на децата от папката, която съм проверявала, взимам първия (червен) протокол. Чак тогава разбирам, кой колега е бил първи проверител и сравнявам двата протокола.

# 1 174
  • София
bibi, докато не ги запишеш, ми се струва, че по класирания си се движат поединично.
И ако първата е приета на 3-та позиция, на второ класиране може да се качи нагоре ...
Ако запишеш само първата след първо класиране, изчакаш второ класиране за второ, не знам дали после може все пак да я запишеш при първата. Имаше случай - записаха близнаци по приема на единия, но позволиха вторият да си избере друга паралелка в училището. Директорско съгласие е било.
Сега може да е в друга паралелка, само ако има 2 еднакви паралелки , иначе трябва да са в една (ако пак нещо не се разбереш с директора, ама не вярвам).
То тва ми е проблема - ако се разминат при класиранията. На първо записвам едната, и искам да ползвам предимство и за другата пак на първо.

# 1 175
  • София
bibi, те как искат да учат - заедно или не? Първите им желания еднакви ли са? Ако е така, ползвай предимството още при първото класиране, ако едната е влязла в желаната от двете паралелка.
мии май не, но това МАЙ ме притеснява. това ще се избистри на първо класиране.

# 1 176
Светкавица, значи двамата проверители се познават. И си говорят, че проверяват работата все на номер 1156897. Еми вътрешно си говорят. Но по процедура нямат информация кои номера на кого са връчени.

chockolina, за нищо.

bibi, питай в РУО. Виж какво ще ти отговорят - може ли втората да изчака второ класиране, и като не ѝ хареса, после да се запише при първата.
Двете паралелки, за които писах, бяха с различен втори език. Но дотам да го докарате, ще стане!  Peace

# 1 177
  • Sofia
Здравейте,

някой знае ли кой стои зад това и дали има движение по темата днес:
https://dnes.dir.bg/obshtestvo/greshka-i-v-zadacha-na-izpita-po- … -sedmoklasnitsite

Аз лично подадох запитване по каналния ред до министъра на образованието. Вярвам, че ако има повече хора, които да питат, има по-голям шанс някой да обърне внимание.
Как може да се прати запитване по каналния ред? И аз бих го направила. Може да ми пишете на лични. Все още тая надежда, че могат да допълнят ключа, но миналата година не са го направили и изрязали доста деца, които са отговорили с "верните отговори" от тази година. Аз лично познавам такова дете. Не му стигна с много малко за първо желание:(

# 1 178
Възможно ли е примерно - единия проверител да ти оцени преразказа за 30 точки, другия за 25 точки, работата да отиде на арбитаж и последния арбитър да оцени преразказа примерно за 15 точки? В този случай колко точки накрая получава детето -15 ли? И при каква разлика в точките отива работата на арбитаж?

# 1 179
             Този анализ на теста и преразказа от НВО по български език ще даде отговор на много от основателните съмнения, изразени от вас.Надявам се МОН да обърнат внимание на забележките към теста и към дадения ключ с отговори , за да няма ощетени деца. Екипът , осъществил анализа, аргументирано разнищва и сложността на текста за преразказ- поредното недомислие на съставителите на темата. Но всички знаем, че всичко е в ръцете и съвестта на проверяващите - те преценяват дали да орежат точки , или да приемат отговор,който е извън ключа на МОН.https://bel7blog.wordpress.com/2018/05/22/%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0% … %B0-%D0%BD%D0%B0/

Последна редакция: пт, 25 май 2018, 14:27 от meduza

# 1 180
 Биби,хипотетично,защо няма да ползваш това предимство?
  Аз по принцип не смятам,че е редно,защото единият близнак може да иска и да учи много,а другият не.Но така или иначе го има.....
  Когато синът ми кандидатстваше след 4ти клас в ЕГ приеха двама близнаци.Единият се класираше преди моят син,другият след него,но приеха и двамата.Сега са му най-добрите приятели.Но единият продължава да учи и натиска повече от другия.

# 1 181
  • София
bibi, това, т.нар. предимство на близнаците не е ли принципно, не при някакви условия?
Разбирам, че двете момичета имат различни първи/втори/трети желаия. Едната я приемат на първо класиране по първо желание, другата, обаче, не е по първо. Тази, която е класирана по първо желания трябва да се запише задължително, иначе губи мястото си, ако не го направи. Втората подава заявление за второ класиране. Изчаква, вижда къде е класирана. И тук вече идва момента да реши дали да се запише в училището, в което е приета, или да използва предимството си и да се запише надпланово при сестра си. Дори не става дума за бал - може момичето с по-висок бал да реши да използва предимството на близначка и да се запише при сестра си, въпреки, че още при реденето на желания е можела да впише това училище на първо място и да е приета и тя там.
Не знам дали ме разбрахте...но си разсъждавам аз тук...

# 1 182
След поста на meduza погледнах теста от 2016-та.

В миналото за обредните хлябове се е използвала тъй наречената „мълчана
вода“ – докато я носели от извора или от чешмата, девойките не разговаряли с никого.

6. Изразът мълчана вода, употребен в текста, е поставен в кавички, защото:
А) е част от описанието на технологията за приготвяне на хляб
Б) на девойките не се разрешава да разговарят с никого
В) само девойките имат право да я наричат по този начин
Г) е преносно употребен за една от съставките на обредните хлябове

В ключа пише, че верен е отговор г), т.е. онова, което доста деца са дали като отговор тази година. Ако тази година няма грешка в ключа, то излиза, че тогава е имало...

# 1 183
И при каква разлика в точките отива работата на арбитаж?
За БЕЛ:
2.4. след въвеждане на информацията от двата първични протокола правят първа компютърна разпечатка на окончателния протокол по фиктивни номера, подписват се и предават тази компютърна разпечатка заедно с папката с изпитните работи на председателя на комисията по проверка и оценка; при разлика по-голяма от две точки в първия модул и/или разлика по-голяма от пет точки във втория модул съответната изпитна работа се проверява и оценява от арбитър;

За математика:
2.4. след въвеждане на информацията от двата първични протокола се прави първа компютърна разпечатка на окончателния протокол по фиктивни номера, подписва се от двамата въвеждащи и се предава заедно с папката с изпитните работи на председателя на комисията за проверка и оценка; разлика в точките на задачите със свободен отговор в първия модул не се допуска; при разлика в точките от три и повече от три точки за всяка от задачите от втория модул съответната задача се проверява и оценява от арбитър;

# 1 184
  • София
Биби,хипотетично,защо няма да ползваш това предимство?
Защото те искат да се разделят. Не са съвсем убедени, но по-скоро искат.
Защото едната с резултатите си подтиска другата.
Защото в 12 клас раздялата ще е по-тежка (според мен).
Защото тази с резултатите, която по-принцип е интроверт-мечтател не може да им се зарадва на 100% за да е солидарна със сестра си.
Защото, другата не може да разгърне на 100 % своите силни страни, гонейки резултатите на сестра си и се нагнетява напрежение.
Защото са различни от земята до небето.
Бих го ползвала, ако се тръшнат, че не могат една без друга. Иначе от егоистична гл. т. ми е по-добре да са заедно - ще съм по-спокойна, ще контактувам с един кат учители по-малко, логистиката ще е по-лесна....

Общи условия

Активация на акаунт