Кралски работи и клюки - 13

• 77 063
  • 748
  •   1
Отговори
# 90
Катрин е обезглавена да. 😊
Всичко е интереси. Катерина така са се напъвали да я вземат за Артур, после за Хенри. Била им е много важна от политическа гледна точка, много желана партия, изгодна,за да да в съюз с най-могъщите владетели.
Жалко за нея. Но аз много харесвам Ан Болейн и смятам,че смъртта й е голяма загуба. Тя е била много интересна жена. Повлияла на хода на историята и станала причина за такива огромни промени.
Не знам доколко е интересно, че се отплеснахме на тема Тюдори и дали не ви е досадно. Ако кажете ще спра.
The Tudors е сериала. С Джонатан Рийс Майерс и Натали Дормер. От 2007 ако се не лъжа. Уникални роли направиха и двамата. Има го в замунда и 4 ти сезона. Гледа се на един дъх.

# 91
  • София
... Интересно защо нито Мери, нито Елизабет имат наследници. И защо няма филм за Мери Тюдор - та тя е легенда

Мери е била на възраст, когато се омъжва за Филип Испански. Има "фалшива" бременност - чела съм, че не се знае какво точно се е случило, дали е било някакъв тумор или е крила, че е пометнала, но след 11 месеца бременност не е имало бебе.
https://www.historyofroyalwomen.com/the-royal-women/the-year-of- … alse-pregnancies/
Елизабет не се омъжва, т.е няма как да има наследници.

Много е гадно това, че дъщерите на кралете са били просто разменна монета. Ето, въпросната Катерина Аргонска. Времената и нравите не са позволявали да се върне в Испания и да си живее в някой скромен дворец до смъртта си. И на майка ѝ и баща ѝ не им е пукало особено.

Не е точно така - майка ѝ и баща ѝ не са били между живите по това време. Племенникът ѝ Карлос използва влиянието си над папата, за не получи Хенри анулиране на брака си с Катрин и знаем какво се случва - Хенри става глава на Английската църква и Англия става протестантска. И така до ден днешен - глава на Църквата е монархът.

Последна редакция: пт, 25 май 2018, 14:27 от Lana

# 92
Елизабет нали се спряга за кралицата-девственица.
Сега дали е само прякор или си е останала такава до смъртта, само тя си знае.

# 93
Да, вярно е, че Мери е имала съмнения за бременност. И Елизабет е интересна. С прословутата си фраза"аз съм омъжена за държавата". Нали я наричат "кралицата Дева". Не вяравм обаче да е била девствена. Едва ли. Интересно е защо не е искала да се омъжи. Имало е предложения, отказвала е на всички. Дали е искала да подчертае, че е върховен владетел, че за нея е най-важна държавата и народа  дали е била някаква феминистка. Какви са й били причините е любопитно. Според мен тя се е стремяла да се покаже като абсолютен монарх, искала е да бъде велика кралица.
И е факт че управлява около 60 години и е много обичана от народа.
Но е много жалко, че е затрила династията. Тюдорите са интересни и с това, че са извоювали короната на бойното поле, тя не им е принадлежала по право. Това е явление само по себе си.
Крайно време е да се направи сериал за Мери и Елизабет.
Има" хляб" в техните истории. Но Тюдорите са много филмирани и не вярвам скоро някой да се сети.
Иначе и" Бялата кралица"и "Бялата принцеса" са интересни сериали. Хубаво е да се гледат преди Тюдорите за да се проследи историята както си му е реда.
От Плантадженетите до Тюдорите.

# 94
Не е точно така - майка ѝ и баща ѝ не са били между живите по това време. Племенникът ѝ Карлос използва влиянието си над папата, за не получи Хенри анулиране на брака си с Катрин и знаем какво се случва - Хенри става глава на Английската църква и Англия става протестантска. И така до ден днешен - глава на Църквата е монархът.

Срам, това за родителите не го проверих и писах наизуст. Flushed

Но като цяло синовете са били ползвани за наследяване на титлите и името, а дъщерите са били валутата, с която са плащали за да имат добри отношения с другите родове.

# 95
  • Sydney
Благодаря за темата!

Не дочетох старата, просто някои коментари ми дойдоха в повече...

# 96
Скрит текст:
Да, вярно е, че Мери е имала съмнения за бременност. И Елизабет е интересна. С прословутата си фраза"аз съм омъжена за държавата". Нали я наричат "кралицата Дева". Не вяравм обаче да е била девствена. Едва ли. Интересно е защо не е искала да се омъжи. Имало е предложения, отказвала е на всички. Дали е искала да подчертае, че е върховен владетел, че за нея е най-важна държавата и народа  дали е била някаква феминистка. Какви са й били причините е любопитно. Според мен тя се е стремяла да се покаже като абсолютен монарх, искала е да бъде велика кралица.
И е факт че управлява около 60 години и е много обичана от народа.
Но е много жалко, че е затрила династията. Тюдорите са интересни и с това, че са извоювали короната на бойното поле, тя не им е принадлежала по право. Това е явление само по себе си.
Крайно време е да се направи сериал за Мери и Елизабет.
Има" хляб" в техните истории. Но Тюдорите са много филмирани и не вярвам скоро някой да се сети.
Иначе и" Бялата кралица"и "Бялата принцеса" са интересни сериали. Хубаво е да се гледат преди Тюдорите за да се проследи историята както си му е реда.
От Плантадженетите до Тюдорите.

Книгите , които съм чела за Елизабет винаги разказват , че е била влюбена единствено в  Робърт Дъдли.Той е бил нейната голяма любов , били са любовници.Даже тя иска да се омъжи за него по едно време , но нейните съветници успяват да я разубедят по някакъв начин.Той е бил женен за Ейми , която пък си го обича и има слухове , че Елизабет поръчва убийството й. Ако ти е интересно може да прочетеш книгата на Филипа Грегъри — Любовникът на девицата.

# 97
Да и аз така знам,че наистина е била влюбена в него. И никой друг.
Мисля,че съм я чела. Почти всичко съм чела на Филипа,което е излязло на бг.

# 98
  • София
Сладурана!

Скрит текст:

# 99
  • Пловдив
Не бъркайте историята с литературата и киното. Това, че има нещо написано в даден роман или още повече в сериал с няколко сезона не го прави изобщо вярно исторически. Много от нещата в "Тюдорите" са измислени и нямат нищо общо с действителността.

Между другото има тема за този род филми и е редно разговорът да се пренесе там, а не да се обсъжда тук.

# 100
Кой говори на база сериала.?  Аз споменавам само каквото съм чела от исторически достоверни източници от англ. и бълг. Нито сериала нито романите на Филипа са такива.
Малката Шарлот е много сладка. Харесват ми мн венчетата на косата. От естесвени цвета са нали?

# 101
  • На топло
За Елизабет е имало слух, по онова време, че е мъж и затова никога няма да има деца 😂
Истинската принцеса е умряла като малка от чума и е била заменена от двойник момче.
Тази легенда се подсилва от факта, че кралицата е използвала винаги много грим и е поискала след като умре да не и правят аутопсия.
А връзката и с Дъдли е била унищожена от близките и съветници.
Първо са го обвинили, че е убил жена си, после са го оженили повторно, за да накарат Елизабет да ревнува.

# 102
Мери е била болна от рак. Получавала е асцит, а тя си е мислела, че е бременна. Всъщност тя точно от това умира по-късно.
Елизабет е странна, какво точно е било в главата й само тя си е знаела. Но със сигурност не е искала да се омъжва за никого, иначе е щяла да го направи. Твърди се все пак, че е имала син, незаконен. Това е още нещо в сферата на слуховете.
Пп Любопитно за Плантагенетите е, че при тях кръвната линия се е прекъсвала, тоест някой от владетелите е бил рогоносец и оттам вече не негов син е станал крал. Това беше доказано когато намериха останките на Ричард ІІ и му направиха ДНК тест. Дали самият Ричард е плод на прелюбодейство или някой преди него, може да се докаже само ако открият костите  и на другите владетели от Плантагенетите. Така че... наследник на трона никога не може да се твърди за някой, че е абсолютно сигурно понятие. Жалко за всички убити.

Последна редакция: пт, 25 май 2018, 16:30 от Ън

# 103
Темата е много интересна. До колкото имам възможност следя информацията, която се публикува за британското кралско семейство. За мен са най-интересни статиите в британските медии и коментарите под тях, защото отразяват настроения, които също могат да бъдат използвани като ориентир за достоверността на написаното.
В тази връзка бих искала да предложа (надявам се ветераните в темата да приемат) освен лични мнения да бъдат помествани и линкове към статии. Мисля, че това ще допринесе и за намаляване на напрежението в темата.

# 104
Сега четох, че Хари и Челси провели емоционален разговор ден преди сватбата. Тя била разстроена и казала,че не иска да идва. В Космополитън я имаше тази информация. Дали е вярна мога само да гадая. Но ми е интересно какво могат да си говорят двама бивши ден преди сватбата на единия. Дори ми е странно, че ги и поканил. Не съм чак толкова широко скроена явно. За мен бивши гаджета нямат място там. И ако бях аз нямаше да позволя да се канят.

Общи условия

Активация на акаунт