СЕДМИ клас – 6 – Последни метри до…най-добрите резултати!(28.05.2018–03.06.2018)

• 58 066
  • 642
  •   1
Отговори
# 180
  • тук-там
И аз като Русалка, веднъж АГ, веднъж СМГ. За НПМГ, вторият кръг на математиката ми се видя извънземен. Обаче зад гърба ми си стоеше 73-то, а това даваше голяма сигурност.

Аз си спомням, че се явих на изпита в СМГ, за да се пробвам само ( нещо като днешните пробни матури). В началото на 90-те тя беше алтернатива за тези, които не успяваха да пробият в езиковите. Истинските талантливи математици не се откриваха и изграждаха в съботно- неделни курсове на СМГ и съответно не бяха такова внушително число. Приеха ме там с доста ниска оценка ( между 4,50 и 5). За моя радост тогава, не останах в СМГ.
А сега нещата се обърнаха:)
Всички изпити се провеждаха след приключването на учебната година - в началото на юли. Можеше езиковите гимназии да се подреждат по желание, но преди изпита:).
Но все пак си оставаше възможността, ако си болен на изпита за езиковите, да се озовеш в СМГ и обратното Simple Smile. 35-то беше първи резервен вариант, ако не се класираш за т.нар. “ елитни”.

Струва ми се, че бъркаш или пък средата е била такава, аз кандидатствах 89та и СМГ пак си беше най-търсеното училище, поне в моя кръг. Наравно със СМГ, беше 1ва Английска за Немската нямаше наплив, за 73-то пък съвсем Mr. Green
Кога пък 1-ва немска не е била актуална? Моят мъж е 65-ти набор и още по негово време е била сред първите.

# 181
В друга тема се нахвърлиха сметки по въпроса и не съм сигурна вече.  Съотношението "възприети за читави" места към брой седмокласници е важно и не съм съвсем сигурна, дали в София е най-голям проблем.
Вероятно става дума за това.

Ще допълня, че изборът на училищата не е мой. Те бяха изброени от друг потребител, аз само направих сметката, използвайки наличната по това време информация.
Миналата година на НВО в София-град са се явили 9222 ученици или поне така е според статистиката.

# 182
mtz, второто току-що мина, за третото ще съм като изтръпнал крак...

А за СМГ-то - наистина, в далечната 1986, много деца се явяваха на изпита за проба, но не защото училището се смяташе за по-лошо от ЕГ, а просто там отиваха  деца с действително изявен интерес към математиката. 73-то си беше чудничко руско квартално училище.
Сега - ако детето не ходи на креативна, забавна, състезателна и прочие математика, направо е за резил, а за майка му да не говорим.

# 183
  • София

Кога пък 1-ва немска не е била актуална? Моят мъж е 65-ти набор и още по негово време е била сред първите.

Наплива за 1ва Немска, Френската и не помня, как се водеше гимназията на Иван Асен беше почти идентичен, вървяха веднага след СМГ и 1ва Английска.

Помня само, че класирането за СМГ, беше доста преди Френската, където беше второто ми желание. Приеха ме в СМГ с малко над 5.

# 184
И аз като Русалка, веднъж АГ, веднъж СМГ. За НПМГ, вторият кръг на математиката ми се видя извънземен. Обаче зад гърба ми си стоеше 73-то, а това даваше голяма сигурност.

Аз си спомням, че се явих на изпита в СМГ, за да се пробвам само ( нещо като днешните пробни матури). В началото на 90-те тя беше алтернатива за тези, които не успяваха да пробият в езиковите. Истинските талантливи математици не се откриваха и изграждаха в съботно- неделни курсове на СМГ и съответно не бяха такова внушително число. Приеха ме там с доста ниска оценка ( между 4,50 и 5). За моя радост тогава, не останах в СМГ.
А сега нещата се обърнаха:)
Всички изпити се провеждаха след приключването на учебната година - в началото на юли. Можеше езиковите гимназии да се подреждат по желание, но преди изпита:).
Но все пак си оставаше възможността, ако си болен на изпита за езиковите, да се озовеш в СМГ и обратното Simple Smile. 35-то беше първи резервен вариант, ако не се класираш за т.нар. “ елитни”.

Струва ми се, че бъркаш или пък средата е била такава, аз кандидатствах 89та и СМГ пак си беше най-търсеното училище, поне в моя кръг. Наравно със СМГ, беше 1ва Английска за Немската нямаше наплив, за 73-то пък съвсем Mr. Green

Аз съм 70-ти набор и когато кандидатствах (можеше в 1 МГ и в 1 ЕГ само) най-престижна беше 1 АЕГ. Немската не беше толкова търсена, колкото сега. Н(П)МГ беше по-добро от СМГ, а и приемаше деца от цяла България. Приеха ме в СМГ без никакви частни уроци и школи.

Последна редакция: вт, 29 май 2018, 13:42 от Frederika

# 185
  • София
Аз говоря за 91-ва година. Да, Английската беше с най-висок бал (не ми беше първо желание, защото бях учила 7 години в Алианса преди това). Немската почти се изравняваше с нея, после бяха ФЕГ и Испанската). В класа ми имаше 3 деца от СМГ, които бяха избрали езиковата пред СМГ. Изключителни математици, които и сега работят в тази сфера. В съседните класове имаше също деца от СМГ. Просто математиката не се беше превърнала в такава мания по онова време. Имам приятелка, която работи в математическия институт към БАН и преподава математика в университет в София. Наскоро сподели колко е искала да учи в Английската или Немската, но не й е достигнал балът и така е попаднала в СМГ.
Тогава в СМГ се влизаше лесно и математиката се учеше там, както и езиците в езиковите гимназии. За СМГ нямаше изпит по БЕЛ. Сега децата, за да се домогнат до СМГ, се лишават от нормално детство и се превръщат в малки професори още в четвърти клас. Не мога и не искам да го причинявам на децата си. Който е талантлив и това го привлича истинки - ясно... За другите дечица светът няма да се свърши, ако не се отъркат в “излъчващите математика” чинове на СМГ.
А 73-то училище го чух за сефте преди няколко години:))))

# 186
Аз съм 72-ри набор и помня, че тогава имаше и деца на "активни борци против фашизма и капитализма" и деца на работници по чл.4. Помня го , защото не ме приеха в НЕГ , а деца с по - нисък бал от моя бяха вътре , но с тези привилегии. Тогава не кандидатстваха всички, а и в София не бяха 80% от децата на България. Нямаше истерия обаче.

# 187
  • София
Сега - ако детето не ходи на креативна, забавна, състезателна и прочие математика, направо е за резил, а за майка му да не говорим.
Къде пропусна менталната аритметика ? Срамота ! Stuck Out Tongue

# 188
  • София-България, Израел - където си поискам
Абсолютно трябва да има втора дата за болните и претърпелите инциденти.
За самото дете е ужасно, но ако е заразно болно, става кофти и за останалите. Да вземе да отиде с някоя варицела на изпита примерно... Simple Smile
имаше такъв случай когато дъщеря ме беше на матури. Детето беше в отделна стая . Майката вечерта предупреди в училище и бяха организирали нещата. Друг е въпроса как се е чувствало самото дете.

# 189
   ООооо,къде ме връщате 30 години назад с това наше кандидатстване?!През много далечната 1987г кандидатствах в езиковата в Ловеч.|Изпитите бяха през юли-на 5 и на 7 .Не съм ходила на уроци,само на някакви съкратени курсове ,май за около седмица- две.От 30 човека в нашия клас,само аз-момиче, напуснах след 7ми клас и две момчета в МГ. Да ви кажа честно,сама го исках,много.Желанието ми беше АЕ,но не ми достигнаха две стотни,приеха ме немски,аз избрах френски.Аз просто исках да уча език.По това време в Плевен имаше Руска гимназия,АЕ беше прохождащ и съвсем не можеше да се сравни с традицията на ЕГ в Ловеч.Мнението ми е,че ако всички учители и ръководства на училища са си на място и всеки си върши работата читаво няма да е такава истерията.
     В София са много деца,наплив голям.В малките градове-незаинтересовани родители,немотивирани деца,безхаберие,учителите и директорите на всяка цена гледат да бутат и тикат децата,да няма отпадащи заради делегираните бюджети.
    Щерката насред учебната година я изместих,защото пишеха 6ци на килограм, а знания нула.Имаше един дангалак с 4 години по-голям,ама нали тр.да ги интегрираме,в техния клас.Палеше им косите в час,якетата,затваряше момичета в тоалетната.Училищната психоложка ни съветваше да им купим бонбони и при всяка агресия,да му се усмихват и да го черпят,за да види той,че те го приемат такъв,какъвто е.Айде,сиктир.С риск да звуча тъпо,няма нужда детето ми да е в тази среда.
   Оф,отплеснах се,ама ....Системата ни е сбъркана.Аз лично мисля,че към момента,НВО е оптималния вариант за кандидатстване.Проблемът е,че ако не ги приемат в "елитните" не остават  приемливи варианти като среда,изисквания,дисциплина...     

# 190
Аз съм 72-ри набор и помня, че тогава имаше и деца на "активни борци против фашизма и капитализма" и деца на работници по чл.4. Помня го , защото не ме приеха в НЕГ , а деца с по - нисък бал от моя бяха вътре , но с тези привилегии. Тогава не кандидатстваха всички, а и в София не бяха 80% от децата на България. Нямаше истерия обаче.

Да, по наше време баби и дядовци, заслужили вуйчовци и лели осиновяваха деца, за да могат да ползват това предимство. Мисля, че имаше и работническа квота. Едно момиче от моя клас беше прието с работнически привилегии, изкласи до 9 клас, милото. Но имаше и други, които си бяха ок.
За НУКК не сме споменали - наричаха го "училище за надарени деца" (това цитат ли е, или ирония, дявол знае).

# 191
Работници, селяни, отделно АБПФК

А нуждаещите се окръзи някой помни ли или аз съм най-древната? Simple Smile

Например, във Варна имаше отделни бройки за Шумен, Силистра, Добрич- те влизаха в отделен прием с много нисък бал.

Ама не беше наистина чак такава истерия .

За мен най-ценното беше, че стигането до ЕГ или МГ в никакъв случай не беше подплатено от скъпи и прескъпи уроци. Сега се слага една несправедлива финансова бариера пред деца, оито най-вероятно с нищо не отстъпват по възможности на останалите, дето ден през ден ходят по уроци, пробни и т.н.

# 192
Това ми е най-чудно, че ходят на уроци, на курсове от 2 клас, СМГ, езици и ....накрая по статистика "неграмотни"

# 193
  • София
За мен най-ценното беше, че стигането до ЕГ или МГ в никакъв случай не беше подплатено от скъпи и прескъпи уроци.
А нестигането до там не беше никаква драма. Ама никаква.

# 194
За мен най-ценното беше, че стигането до ЕГ или МГ в никакъв случай не беше подплатено от скъпи и прескъпи уроци.
А нестигането до там не беше никаква драма. Ама никаква.

Да, имаше чудесни училища и без да са ЕГ или МГ.

Общи условия

Активация на акаунт