СЕДМИ клас – 6 – Последни метри до…най-добрите резултати!(28.05.2018–03.06.2018)

• 58 075
  • 642
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Тази идея с втора дата, само за тези, които имат обективни причини за неявяване на първата, е напълно приложима и би спестила голяма доза стрес, предимно на родителите. Сега в дните преди НВО-тата масово деца не ходят на училище И за да не се разболеят, ограничават се разни спортни активности, за да не стане злопулука някаква, всичко това от психозата "да се пазят" за заветните дати. Че аз колело не му давах да кара последната седмица!
Колко деца ще се окажат с температура, счупен крайник, възпален апандисит и тем подобни - съвсем нищожна бройка, която могат да събертат някъде (вече не в училището, в което всеки е учил) и да се проведе изпит за тези 100-тина деца. Но веднага ще се отвори вратичка за злоупотреби и тази насока...та не знам как би трябвало да се докаже (освен болничен престой) обективно недобро състояние, което да възпрепятства явяване на "основната" дата...

# 166
  • тук-там
Моята за щастие не боледува. Една скарлатина е карала в живота си до сега. Пу пу. Но тъй като всичките и приятелки бяха спряни от у-ще, за да не се разболеят, нашата се бъгна и си внуши, че ще се разболее. Навлича се цяла седмица, не искаше да разхожда кучето (да не настине) и пи по няколко чая на ден от градинския джоджен (превантивно) ... иначе си ходи на у-ще, но нямаше притеснение там, защото болнавите били в вкъщи. Счупи ми главата. Смятайте за каква истерия говорим ...

По мое време ни съм ходила на частни учители, нито помн изпита какъв беше. Даже не помня как съм влязла в ПМГ, фасулска работа ще да е било Wink

# 167
      И аз съм на мнение, че трябва втора дата. Лошо, ако е детето, не дай, Боже със счупен крак и двете дати да са през седмица, тогава наистина никакъв шанс, но болест, лека злополука- така се дава шанс на децата да не изпаднат съвсем от класирането за прилични училища.

Не може едно дете, което е отличник, готвило се е старателно и съвестно изведнъж заради невъзможност да се яви на изпитите, да отиде в училище с бал 100 и под 100. Не е редно, не е оправдано.

Що се отнася до равностойността на изпитите- има начин да се направят еднакви по трудност.Когато децата в училище на контролно или класно решават задачи в две различни групи, нали не се роптае, че в едната група било лесно, в другата- трудно.

# 168
Не е нужно да е по причина втората възможност. Не е нужно да доказваш такава. Просто се правят две сесии. Предварителна и редовна. И имаш избор. Ако се чувстваш подготвен и искаш, отиваш на предварителната, ако н е-на редовната. Масово може да се пробва на предварителната, а разболял се или възпрепятстван-на редовната. Когато имаш избор вече, не можеш да се сърдиш на изтеглените варианти и да сравняваш кой вариант ти е бил по-лесен.
Но, така или иначе и вашето мина, а занапред ще има отново промени.
Задължителността на матурите в 7 клас аз така и не разбрах за какво е. Защо не остана опцията-само който иска да кандидатства, той да се явява на конкретни изпити за конкретно училище. Тази масовост е малоумна.
Но нека и това не ви притеснява. Реално и сега има деца без амбиция за НЕГ, но явило се. Такова дете ще има минимум точки и то въобще не е конкуренция. Шансът такова дете да изкара точки до небето и да измести някое е 1:1000000000 сигурно Simple Smile. Амбицираните, които нямат нужните точки, имат опцията с министерската депеша да се домогнат до лелеяния елит. Това нямам идея как би могло да се пресече, с много гласност и реакции на родители предполагам би могло, всяка година има на стотни разминали се с класиране, а после по още 5 деца отгоре ей така. И разочарованието е много силно тогава, точно поради еднозначната съдбовност, която внушава днешната действителност с начина, по който се случва абсолютно всичко в образованието.

Последна редакция: вт, 29 май 2018, 10:02 от smetanapalata

# 169
  • София

По мое време ни съм ходила на частни учители, нито помн изпита какъв беше. Даже не помня как съм влязла в ПМГ, фасулска работа ще да е било Wink
Явно сме набори, приеха ме в СМГ, с едноседмичен вечерен курс преди изпита, наистина беше лесно.

Сега е е пълно безумие.... кой е по-по-най и всички искаме да ни приемат е 5-6 училища...

# 170
  • София
Проблемът не е в липса на 2, 3 или 5 шанс. А в липсата на качествени преподаватели и сриване на българското образование. И по мое време, ако си в болница или по други причини-губиш изпита и толкова, пишеше се-неявил се.
Съгласна съм, че проблемът се корени изцяло в скапаната образователна система. И не се ли предприемат генерални реформи, не стане ли учителската професия отново престижна, желана и добре платена, развитие няма да има. Перфектно смазаният механизъм на лошото начално образование в съчетание с “идващите на помощ” частни учители и школи и свръхамбициозните родители, водещи 5-6 годишните си затлъстели дечица на “забавна математика”, ще пребъде и през следващите години. А СУ ще продължава да бълва безхаберни и немотивирани млади хора, които не са успели да учат желаната специалност и от немай къде са станали учители.
В Германия всяка гимназия предлага образование на ниво и децата посещават най-близкото училище до дома им, без да се притесняват какви са учителите и какво е нивото там.
И там има отсяване, но то се прави постепенно, безстресово и без изненади, въз основа на успеха през последните две години от началното училище.
Каквото и да си говорим, можем само да се надяваме да има някаква промяна за внуците ни...Ако се родят в България, разбира се.  Wink

Последна редакция: вт, 29 май 2018, 10:20 от Skiorche

# 171
Кандидатствах в математическа и езикова. За разлика от Враца, както е писала vald, по математика бяха различни изпитите (в Бургас). Оценки не могат да се сравняват, дори между две съседни години.  Имаше мега трудно подусловие, което носеше 75 стотни  и класирането буквално започна от 5,25 надолу.
Стресът беше абсолютна нула. След изпита за математическата имаше за езикова, на следващата година година имаше строителен и механотехникум и си бяха примамлива възможност - от нашия клас само аз напуснах след 7 клас, не защото нямаше други учещи деца, а точно по тази причина. В математическа отиваха точно деца, които им е интересно, а не защото е модерно. За езиковите се кандидатсваше с еднакави изпити, но се кандидатсваше само за една, заявена преди изпитите. Това не го намирам за лошо. Нека правят избори. Това да се стимулират децата да чакат бал, за да се види какъв език "искат" да учат, най-малкото не ми е възпитателно.

Между другото тогава дори оставането извън техникум и гимназия нямаше "фаталния", така да се каже, привкус, който би имало сега.

# 172
Нали не забравяме и разпределението на децата из страната преди 25-30 г.
Сега 1/5 са в София. Училищата са същите.

# 173
  • София
Нали не забравяме и разпределението на децата из страната преди 25-30 г.
Сега 1/5 са в София. Училищата са същите.
Точно!
Не мисля, че в по-малките градове положението е чак толкова истерично. Но в София вече е пълен цирк. То са състезания, то са олимпиади, курсове, учители, зипове, сипове, помагала, сборници, справочници, статистики, майсторство в ексел, гнезда, заявления, стотици паралелки, че да не "изпадне" чавето, то са чайове, витамини, фрешове....у-ж-а-с!

# 174
В друга тема се нахвърлиха сметки по въпроса и не съм сигурна вече.  Съотношението "възприети за читави" места към брой седмокласници е важно и не съм съвсем сигурна, дали в София е най-голям проблем.

# 175
  • Плевен
Представяте ли си?! След целогодишен труд и напъни, в деня на матурата да се разповръщаш?! Или да вдигнеш Т? Или нещо друго.
Представих си го съвсем нагледно. Счупен крак в деня преди матурата. Двама мъже я носиха до чина и после обратно...
При нас имаше такъв случай. Момче на тренировка по волейбол в събота счупи крак. Дойде с гипс до коляното и патерици на матурата. Пуснаха го да влезе пръв. Треньорката му влезе с него да го настани. Голям жест!

# 176
  • София
И аз като Русалка, веднъж АГ, веднъж СМГ. За НПМГ, вторият кръг на математиката ми се видя извънземен. Обаче зад гърба ми си стоеше 73-то, а това даваше голяма сигурност.

Аз си спомням, че се явих на изпита в СМГ, за да се пробвам само ( нещо като днешните пробни матури). В началото на 90-те тя беше алтернатива за тези, които не успяваха да пробият в езиковите. Истинските талантливи математици не се откриваха и изграждаха в съботно- неделни курсове на СМГ и съответно не бяха такова внушително число. Приеха ме там с доста ниска оценка ( между 4,50 и 5). За моя радост тогава, не останах в СМГ.
А сега нещата се обърнаха:)
Всички изпити се провеждаха след приключването на учебната година - в началото на юли. Можеше езиковите гимназии да се подреждат по желание, но преди изпита:).
Но все пак си оставаше възможността, ако си болен на изпита за езиковите, да се озовеш в СМГ и обратното Simple Smile. 35-то беше първи резервен вариант, ако не се класираш за т.нар. “ елитни”.

Струва ми се, че бъркаш или пък средата е била такава, аз кандидатствах 89та и СМГ пак си беше най-търсеното училище, поне в моя кръг. Наравно със СМГ, беше 1ва Английска за Немската нямаше наплив, за 73-то пък съвсем Mr. Green

# 177
  • тук-там
Ако имах второ дете, щях да емигрирам, за да не подлагам себе си и него на този стрес!

# 178
  • Плевен
Аз разсъждавам като вече препатила. Ако се беше наложило оставане в болница, нямаше да има шанс за нормално училище. Това не го приемам. Редно е децата, които имат подобни причини за неявяване, да имат някакъв шанс. С две нули нямат.
Детето на приятелка отиде с 40 градуса на матура. Е, това не е редно. Едва ли болните са хиляди, че да затруднят чак толкова за сметка на това хилядната администрация.
Миналата година в нашето училище е имало подобен случай. Има механизми детето да попадне в добра паралелка. Директорите знаят как. В случая нашият директор помогна много тогава на неявилото се дете.

# 179
Ако имах второ дете, щях да емигрирам, за да не подлагам себе си и него на този стрес!
🤣
Общо-взето навън ни липсва българската система. Образованието не почва и свършва с матурите в 7 клас...

Общи условия

Активация на акаунт