Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 10

• 62 250
  • 797
  •   1
Отговори
# 705
По ЗУТ ателието няма статут на апартамент и не е за постоянно живеене, но от както взеха масово да се правят такива самостоятелни помещения от строителите им се придадоха нови функции, а именно на жилище. По действащите строителни норми не могат да си смнят статута, но хората си живеят. Питайте писмено застрахователите как ще го приемат този обект и какви покрития ще направят спрамо статута на помещението.
На мен например ми казаха, че няма проблем таванско помещение да ми го застраховат отделно от апартамента, а то реално не е самостоятелен обект, но е реновирано от нас и исках да си го застраховам!

# 706
Привет на всички!

Аз по живо, по здраво се разделих с наемателката ми, освежихме жилището с един латекс на общо основание и сега пак съм в изходна позиция. Пуснах си обявата в имот.бг вчера вечерта, телефонът ми от сутринта звъни, направо се потрисам като си помисля за огледи, обаче няма как. Пуснах жилището на същата цена, на която го бях пуснала миналата година, ако пак има повече желаещи, предлагащи повече, ще коригирам цената нагоре, но 400 или 420 ми се виждат много.

Междувременно няколко брокери вече ми се накараха, че не предвиждам брокерска комисионна. Ако видя, че не мога да отдам жилището без това, ще платя, опитът ми показва, че този разход ми е ненужен. Не знам защо смятат, че препирайки се грозно с мен по телефона, ще ме убедят да им платя. Не знам и защо си губят времето, при условие, че това е отразено в обявата.

Оплаках се! Стискайте ми палци

# 707
Макарон, аз лично за себе си съм разбрала, че не мога да си спестя комисионната, но опитай. Лошото е, че брокерите имат връзка помежду си и наистина за едни 50 процента наем става цедка на потенциални свестни наематели. Успех ти желая ! Само ми е любопитно защо те напусна наемателката. Доколкото зная от теб, беше чуждестранна студентка и ти много и " угаждаше" да се занимаваш с несвойствени дейности - административни и всякакви . Още веднъж се убеждавам, че студентите са номади, това е то.

# 708
  • София
Ние си намерихме наематели без агенция миналата година без проблем. Аз учтиво обяснявам, че ако имам нужда от брокер ще си наема такъв и ще му платя да ми пази интереса, а тях който ги е наел да си им плати комисионната.

# 709
Тайс, кой свестен наемател, кой не, можеш ли да разбереш. А на брокерите целта е да настанят "своя" клиент. При настоящото търсене мисля, че е нормално да се намери квартирант и без брокер. На много от тях е ясно, че при наем да не очакват комисионна, а други са си просто нахални. А на мен е просто интересно при отказан от наемодател комисион дали не процедират да си го получат и него от наемателя. И той  харесал да речем много жилището или омръзнало му да търчи по огледи плаща не 50 а 100% комисион?

Последна редакция: пт, 24 авг 2018, 19:50 от kriakla

# 710
Да, пробват да вземат от кандидат наемателя.
Но пък на него не му пречи да ходи с близък, който се прави на негов брокер.

# 711
Но пък на него не му пречи да ходи с близък, който се прави на негов брокер.
Не ми беше минавало през ума, че мога да шмекерувам така.
Иначе брокерите ходят с близък, който след 10мин разговор се прави на 'аз ще капарирам, ако няма да го вземете'.

# 712
  • София
Именно! Схеми всякакви...

# 713
Успешно отдадох жилището. Три семейства видях и и трите изявиха желание да го наемат, аз харесах първото най-много и си стиснахме ръцете. Те си платиха на брокера, нищо не съм плащала аз. Надявам се всичко да е наред с наемателите, изглеждаха симпатични, нормални хора.
амо ми е любопитно защо те напусна наемателката. Доколкото зная от теб, беше чуждестранна студентка и ти много и " угаждаше" да се занимаваш с несвойствени дейности - административни и всякакви . Още веднъж се убеждавам, че студентите са номади, това е то.
Не ме напусна, на мен ми дойде в повече в един момент и не поисках да продължим договора. Ужасно прилепчива беше, надявах се, че ще свикне със страната и плащаше добре и навреме, но не си струваше вече - то не бяха забравени ключове, забравени ютии, купуване на автобусни билети, изгубени вещи, ходене по администрацията, сключване на договори... Сегашната наемателка също е студентка, но майка й е българка и се надявам, че тя ще си се грижи за нея, а не аз да го изграя сурогатен родител.

Последна редакция: пт, 24 авг 2018, 15:17 от Макарон

# 714
Макарон, аз тогава ти казах, че много присърце я беше взела гъркиняна, ама ти си знаеш. Дано новите са читави и да сте заедно дълго време.

# 715
И аз съм на мнение/собствен опит/ от гръцки студенти. Много прилепчиви и изискващи услуги. Ама го правят с много особен  стил. Така и не можех да сложа граница. То от мен си е зависело, де.

# 716
  • София
И аз съм на мнение/собствен опит/ от гръцки студенти. Много прилепчиви и изискващи услуги. Ама го правят с много особен  стил. Така и не можех да сложа граница. То от мен си е зависело, де.

Какво е мнението?

# 717
Лаленце, нали съм го написала. Прилепчиви и изискващи услуги. То не беше съдействие за паспорт, то не беше да напиша и принтирам цяла тема , то не беше гледане на котето– за десетина, петнадесет дни. От българи претенции - да , но услуги като гърците - никога.

Последна редакция: пт, 24 авг 2018, 20:33 от kriakla

# 718
Моята беше англичанка всъщност, не гъркиня. Новата е гъркиня обаче, надявам се да не съм се насадила от трън та на глог. Grinning Ще видим. Поне си спестих миналогодишните срещи, когато наивно смятах, че е хубаво да се видя с всички кандидати и да си избера чак тогава. Тая година бяха три огледа, обсъдихме договора и направо отидохме до нотариуса. Почти се вместих в стандартната ми обедна почивка.

Чудя се дали не подцених леко жилището, защото имаше твърде голям интерес, но поне с чисто сърце ще откажа, ако някой иска да го придружавам да си прави договор за интернет или да си прави банкова сметка.

# 719
Мале много си бърза, докато прочета, че пак го даваш жилището и написа, че си го отдала. Браво на теб!

И ние сме с две гъркини, симпатични изглеждат момичетата, дано изкарат до 4 курс и да не се налага да ги сменяме.

Общи условия

Активация на акаунт