Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 10

• 62 319
  • 797
  •   1
Отговори
# 690
  • София
Мен лично в някое жилище ме държи хубавият и добре уреден квартал, парковете, транспортните връзки... Хубавите квартали за мен са едни, а добрите училища - в други. Никога не бих си пуснала детето на училище в Драгалевци или Симеоново защото там няма добри по моите критерии училища. Но с удоволствие бих живяла точно в тези два квартала.

И как ще разбереш колко заплата взимам като никога не бих си показала трудовия договор на външно лице, нали после работодателят ми може да ми свали кожата от гърба? Или и за непредставяне на ТД никой няма да живее у вас?
Наемодателят го интересува хората да си плащат наема, а не колко пари взимат. Защото като разбереш, че взимат общо 5К заплати няма да ти е съвестно да им вдигнеш наема. Или пък тогава ще почнеш да си мислиш, че с тези доходи скоро може да си купят тяхно...

# 691
И аз като хората де! Ама как да разбера дали има възможност да си плаща наема, като пусто свършиха кристалните топли в магазина.

А защо тогава аз да им показвам нотариалния си акт? Нали и те ще видят и ще кажат- аз на тая ще й платя по-малко, и няма да ми е съвестно, защото тя евтино е купила.

# 692
А защо тогава аз да им показвам нотариалния си акт?
НА всяко физ. лице може да го провери чрез Агенцията по вписванията.
Заплата, осигуровки, НОИ - електронен подпис, администратор на лд.
Как проверяват фирмите за бързи кредити?
Мда, може да искате от бъдещия наемател справка и за кредити, от ЦКР-то.  Mr. Green
http://www.bnb.bg/AboutUs/AUFAQ/CONTR_CREDIT_REGISTER_FAQ

# 693
  • София
Не всеки НА  може да се проверява в сайта на агенцията

# 694
Ако децата не учат в близкото училище, а на майната си- кой знае какво ще ги задържи да стоят у нас?
Ако си търсят минимален наем, на третия месец могат да отидат в ... обеля 100.

Ако ги осигуряват на минималната, няма да живеят у нас.

Аз не виждам незаконност да искаш трудов договор. Мисля че и в Германия се изисква като доказателство за платежоспособност.
На тоя предния като ме му исках- и ся кво??
Искат. Искат и 2 наема депозит, и (често) два наема предплата. И който иска имота, показва и дава. Ако не иска - отпред има опашка от други, които искат Wink Говоря от съвсем личен опит в голям германски град, където намирането на квартира си е направо сага.

# 695
  • София
Да допълня Poppea за Германия, жилището се предава във вида, в който е нает. Почистването и отстраняването на евентуални щети е ангажимент на наемателя. Познати боядисваха коридора на апартамент в Мюнхен, защото имаше следи по стената от детската количка (боядисването излезе по-евтино от сумата, която щяха да загубят  Wink).
Понякога наемодателите изискват информация за предишните квартири на бъдещия наемател и го проучват щателно, събират референции. 
Някога може и тук да стане, но....

# 696
Кой НА не може да се извади в агенцията? Защото на мен като ми се наложи и от 60та година вадя ?

# 697
Ти си пиши каквото прецениш, аз повече няма да пускам у дома неизвестни лица, дето не щат да ги знам кво работят, дали могат да си плащат, имат ли деца и къде учат те.

Реално погледнато, то и всяка парола за сейф или софтуер може да се разбие, ама ги слагаме за да отсеем тоя и оня. С наемите не е по-различно

# 698
PAV1, тъй като това са първи наематели и жилището е след ремонт, вещите и уредите бяха чисто нови, затова вещите нямат оценка, само фактури с гаранции. Имотът има оценка.
Госпожа Лаленце, застраховката е "Булстрад бонус дом", покрития - пожар и щети на имущество - 60 000 недвижимо, 15 000 движимо;  земетресение - 51 000, кражба чрез взлом - 2000, гражданска отговорност - 5000, загуба на доход от наем - 3000 лв. (това покритие е в случай, че има застрахователно събитие, което направи жилището необитаемо за определен период - пр. трябва да му се прави ремонт и не може да се отдаде).

Моята застраховка в Булстрад беше 120 лв, включваше и вреди към съседите. Терасата ми, която е над хола на хората под мен протече. Дойдоха двама лумпена, пардон оценители погледнаха и казаха, че теча е от козирката на външната им топлоизолация. Отказаха да платят каквото и да е. Отговориха ми след 4 месеца след като им се обадих да ги попитам, въпреки пе хиляда пъти си написах имейла в искането за оглед на оценителите. Булстрад повече не.

# 699
Не само Булстрад, за съжаление. Точно при наводнени външни стени, застрахователите доста гъвкаво се измъкват от плащане. Отделно моя позната бра ядове след като я наводниха съседи, застрахователят я мота няколко месеца и накрая й платиха 40 лв. Отвратителна подигравка.

# 700
Румка, много съжалявам за нанесенеите щети и ядове. Дано с по-малко разходи минат поправките и следващите наематели да са хора.
Иначе и в Германия наемодателите не са много добре защитени. Да, жилищата са масово необзаведени и депозитите по-големи, ама реши ли наемателя да спре да плаща, върви го гони. Преди две седмици си говорих с нашата наемодателка, понеже търсят нови наематели за апартамента под нашия (старите си купиха къща след шест години живеене там). Та, тя ми разказва, че са имали страшни проблеми с неплащащи наематели, които не могат да изгонят, понеже даже към институции имат право да се обърнат, когато наемът не е плащан от поне три месеца. И това въпреки троен депозит, празно жилище, а поне нашият договор с тях е шест страници с дребни букви и подробности от това кога се плаща наема през кой има право да ползва градината до това, че не е желателно да се къпеш нощем.
Друг още по-фрапиращ случай. Съдът отсъжда наемодателят да плати изнасянето на некоректен наемател, неплащал половин година, въпреки получавани пари от държавата, за да може да си позволи жилище (т.нар. Wohngeld), понеже той имал заболяване и не можел да вдига тежко. Шах с пешката.
Иначе за мен има две много важни неща. Ако ще живея някъде, искам да имам настоящ адрес там. Освен това имам теорията, че хора склонни да шикалкавят в едно отношение (през закона), позти непременно ще имат склонността да шикалкавят и в друго. Това важи и за двете страни на договора. Второ, при депозит в размер на два или три наема, което е една скромна за някои и нескромна за други четирицифрена сума, моля те да са в банкова сметка, която е на името на двете страни, понеже историята познава не само некоректни наематели, но и некоректни наемодатели.

# 701
А как се процедира с тази сметка с депозита, ако наемодателят установи щети или липси, които наемателят не приема да покрие? Съдят ли се?

# 702
Оказа се, че аз не съм разбрала съвсем правилно, макар че основното си остава същото. Парите са си в неговата сметка, просто могат да се теглят само и единствено с подписите на наемодателката ни и неговия, като се изисква да присъстват и двамата. Ако някой не иска, няма и пари, т.е. остават блокирани и двете страни са недоволни. Не знам как стоят нещата със съд, не сме съдени досега, от предното място ни върнаха парите без проблем. Аз като цяло не мисля, че някой ей така би си зарязал парите, ама хора всякакви - тук често се споменава, аз мога да говоря само за себе си.

# 703
Ние наводнихме съседите и застрахователя плати и на нас и на съседите.

# 704
Каква застраховка е подходяща за ателие, което се отдава под краткосрочен наем за живеене, т.е. генерира и приходи? Като четох за застраховките за дома все пише жилище, а дали ателието е жилище...

Общи условия

Активация на акаунт