Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 10

• 62 227
  • 797
  •   1
Отговори
# 75
Всяко жилище, което по документи е ателие, ли е възможно да е на промишлен ток?
Не. Зависи от общината. Зависи как строителя "се е вързал" с енергото. Напоследък май затегнаха нещата и вече в новите сгради са със стопански ток.

# 76
Много ми харесва как Гал смята квадратурата като наемател и съответно цената на квадрат. Но за съжаление реалността е друга-за 300 лв. да намериш самостоятелно жилище в София си е мисията невъзможна, така че смятам офертата е даже много добра. А защо няма избор на самостоятелни малки жилища ли? Защото дори и преустроен гараж без прозорци се продава за 35 000 евро (без таксите по прехвърляне), което при наем от 300 лева на месец (което ще кажете е много) се избива за 20 години. И това без да смятаме текущи ремонти. И не забравяйте, говоря за преустроен гараж!
А мнението на mamamari, че ателиетата не се купували с цел вложение ме разсмя наистина! За мен пък точно те са най-ликвидни, защото са по-евтини и много хора могат са си ги позволят и без кредит. Отделно по-лесно се отдават под наем, не е нужно да се комбинират хора. Да не говоря за доходността-ателиетата, закупени за до 30 хил.евро в Студентски, вече си избиха парите от покупката с наемите от по 500 лв. за едностаен там. Да не говоря,че техните цени се качиха над 100% за последните 2-3 години-от 25-30 хил.евро сега са по 55-60 хил.евро.
 Ама говорете си наизуст, че ателие за инвестиция не се купувало Simple Smile

# 77
ателиетата, закупени за до 30 хил.евро в Студентски,
Тъкмо щях да те питам къде видя имот за 30 000€ за продажба в София Grinning
Иначе да... за съжаление квадратурата може и се оказва наполовина, което за мен е неописуемо тъпо, само не знам от чиста наглост ли е, или малоумна недомислица.

# 78
ателиетата, закупени за до 30 хил.евро в Студентски, вече си избиха парите от покупката с наемите от по 500 лв. за едностаен там. Да не говоря,че техните цени се качиха над 100% за последните 2-3 години-от 25-30 хил.евро сега са по 55-60 хил.евро.
Е хайде сега... 500 лв/месец са 3000 евро на година, тоест избива се за 10 год.
Това е преди 10% данък доход и преди данък сгради/такса смет. Хайде кажи го 11-12 години избиване значи.
Също така ако за 30 хил. си го взел на Ш/З, смятай че си към 40 докато го докараш да става за даване под наем. Абе стана си 15 години избиването.
И таман го изби, и то станало пак за ремонт, за нови мебели и уреди...
Ако толкова лесно се печелеше, щяхме да сме милионери вече всички.

# 79
ателиетата, закупени за до 30 хил.евро в Студентски, вече си избиха парите от покупката с наемите от по 500 лв. за едностаен там. Да не говоря,че техните цени се качиха над 100% за последните 2-3 години-от 25-30 хил.евро сега са по 55-60 хил.евро.
Е хайде сега... 500 лв/месец са 3000 евро на година, тоест избива се за 10 год.
Това е преди 10% данък доход и преди данък сгради/такса смет. Хайде кажи го 11-12 години избиване значи.
Също така ако за 30 хил. си го взел на Ш/З, смятай че си към 40 докато го докараш да става за даване под наем. Абе стана си 15 години избиването.
И таман го изби, и то станало пак за ремонт, за нови мебели и уреди...
Ако толкова лесно се печелеше, щяхме да сме милионери вече всички.
Преди няколко години ги купуваха на 25к бройката, завършиха си с идеал стандарт и Виденов. Избиха се много пари, но проблема там е в качеството. Строи се безхаберно и тези сгради са с ужасно качество, да не говорим че като общежитие не се стопаниства както трябва.
Инвестиция която се избива за 15 години, за мен е повече от успешна.

# 80
Потвърждавам - ноември 2016 ни искаха 23000 евро и сградата още нямаше Акт 16, но предстоеше скоро. Прогнозен наем тогава 350-400 лева. Искаха ни всички пари наведнъж и под масата. Тогава отказахме

Последна редакция: сб, 09 юни 2018, 09:47 от rumka833

# 81
Мога да купя апартамент в сграда, с издадено разрешение за строеж за Апартаментен хотел. Знаете ли какви са особеностите на тези имоти, защото четох че не можеш да ги регистрираш като отделен обект в кадастъра. Също не можеш да се регистрираш ьа постоянен адрес там.

# 82
Мога да купя апартамент в сграда, с издадено разрешение за строеж за Апартаментен хотел. Знаете ли какви са особеностите на тези имоти, защото четох че не можеш да ги регистрираш като отделен обект в кадастъра. Също не можеш да се регистрираш ьа постоянен адрес там.
За кадастъра не знам, но за регистриране на постоянен адрес май не може, като при таван, склад, ателие, офис, кабинет. На някои места с уговорка може, примерно за ателие, ако в нот. акт се запише че ще се ползва за битови цели. Това разбира се зависи от общината и от други неща.
Ако купувате хотел апарт, то трябва да знаете че сте вързани да плащате такса поддръжка, не малка при това. Интернет и кабелна ще са ви каквито са за целия хотел, а не от желан от вас доставчик. Друго не се сещам в момента.

# 83
Благодаря. С толкова неясноти няма да рискувам да го купувам. По-лошото, е че строителя мълчи и увърта по тези въпроси. Гледам разни мнения от юристи, че това се води имот за временно обитаване и едва ли не ДНСК може да прекъсне вода и ток на цялата сграда, ако се установи нарушение.

# 84
Това по морето ли е? Обикновено се наема фирма, която управлява хотела. Ако искате дават вашия ат. Под наем и ви плащат съобразно. Ако не искате, вие си го ползвате, но не знам дали имате право вие да си търсите сами наематели

# 85
  • Софето
В Студ. Град има такива нови блокове (хотели). Водят се апарт хотели, защото по закон нямат задължение  да строят парко места. Купуват си ги частни лица и може сами да си търсят наематели. В Студ. Град основно една фирма строи такива апартаменти, и се говори, че са с доста лошо качество.

Последна редакция: сб, 09 юни 2018, 10:26 от *MALENA

# 86
В Студ. Град има такива нови блокове (хотели). Водят се апарт хотели, защото по закон нямат задължение  да строят парко места. Купуват си ги частни лица и може сами да си търсят наематели. В Студ. Град основно една фирма строи такива апартаменти, и се говори, че са с доста лошо качество.

Щом документално са такива мизерници, какво очаквате да е строителството!

# 87
Бароко ли е това?
И защо реши, че непременно са документални мизерници?!

Нали знаеш че вече ще е задължително да си вземеш И паркомясто. И понеже няма как са очакваш да ти го “подарят”- в документите ще пише, че ти го подаряват, а на практика ще плащаш повече на квадрат, за да си избият парите за подаръка.
И изобщо всички студенти ли имат кола, според теб, че да им трябва паркомясто?

# 88
Бароко ли е това?
И защо реши, че непременно са документални мизерници?!

Нали знаеш че вече ще е задължително да си вземеш И паркомясто. И понеже няма как са очакваш да ти го “подарят”- в документите ще пише, че ти го подаряват, а на практика ще плащаш повече на квадрат, за да си избият парите за подаръка.
И изобщо всички студенти ли имат кола, според теб, че да им трябва паркомясто?

Ооо, като гледам в студентски град какво и как са наспирали буквално навсякъде, определено всеки студент има автомобил. Не е като едно време.

# 89

А мнението на mamamari, че ателиетата не се купували с цел вложение ме разсмя наистина! За мен пък точно те са най-ликвидни, защото са по-евтини и много хора могат са си ги позволят и без кредит. Отделно по-лесно се отдават под наем, не е нужно да се комбинират хора. Да не говоря за доходността-ателиетата, закупени за до 30 хил.евро в Студентски, вече си избиха парите от покупката с наемите от по 500 лв. за едностаен там. Да не говоря,че техните цени се качиха над 100% за последните 2-3 години-от 25-30 хил.евро сега са по 55-60 хил.евро.
Вероятно аз не съм се изразила правилно и съм ви подвела. Под вложение имам в предвид нещо в което да се вложат едни пари ,вместо да се вложат в банка например ,но да е бързо продаваемо и да не е рисковано. Нямам в предвид да бъде отдавано !Отдаването носи своите рискове и не всеки би желал да се занимава с това. Имам в предвид вложение от типа покупка ,евентуално ремонт и ключ ,което да не носи нито рискове нито загуба. Много мои приятели ,живеещи постоянно извън страната са точно такъв тип вложители.
  Що се отнася до мита колко достъпни =евтини били ателиетата ,ще си позволя да не го споделя ако говорим за сегашното положение на пазара на имоти. На твърдението колко изгодно е било в мин.вр. да се купи ателие преди няколко години за 30 КЕ, ще отговоря ,че по това време на пазара имаше прилични двустайни НС, юг,2,3,4 ет с локация до 100м от метро, болница ,училище, ДГ за около 30 до 35КЕ ,които биха носили не по-малък наем (ако това е желанието ви) и днес се обявяват над 75КЕ,НО нямат неудобствата на ателие и биха се продали далеч по-бързо ако се наложи .За това колко по-лесно се отдавали ателиетата ,ще ви задам въпроса ако един наемател може да отдели 500лв дали би предпочел 15- 25кв.м. съмнително изложение ,евентуално скосявания и др ''екстри'' като по-скъп ток или ще избере значително по-широко жилище  минимум двойно по-голяма жилищна площ .С отделна кухня, обособен килер  ,подходяща за жилище осветеност и т.на т....
Незнам.
Лично аз бих предпочела по-човешки условия без значение дали ще отдавам или ще ми се наложи аз да живея там. Кой знае?
За всеки влак си има пътници.Beers

Общи условия

Активация на акаунт