Отдаване и наемане на имоти под наем - какво се случва реално? - 10

• 62 236
  • 797
  •   1
Отговори
# 90
Бароко ли е това?
И защо реши, че непременно са документални мизерници?!

Нали знаеш че вече ще е задължително да си вземеш И паркомясто. И понеже няма как са очакваш да ти го “подарят”- в документите ще пише, че ти го подаряват, а на практика ще плащаш повече на квадрат, за да си избият парите за подаръка.
И изобщо всички студенти ли имат кола, според теб, че да им трябва паркомясто?

Ооо, като гледам в студентски град какво и как са наспирали буквално навсякъде, определено всеки студент има автомобил. Не е като едно време.
. Дали имат или нямат коли студентите няма особено значение. Важното е, че повечето родители, които купуват апартамент в студентски град за децата си и после за даване под наем не желаят да закупят гараж или подземно парко място. Което прави инвстицията в подземни нива на сградите безмислена. Няма инвеститор, който да вкара мноооого пари в скъпото подземно строителство и после да си го държи празно.

# 91

А мнението на mamamari, че ателиетата не се купували с цел вложение ме разсмя наистина! За мен пък точно те са най-ликвидни, защото са по-евтини и много хора могат са си ги позволят и без кредит. Отделно по-лесно се отдават под наем, не е нужно да се комбинират хора. Да не говоря за доходността-ателиетата, закупени за до 30 хил.евро в Студентски, вече си избиха парите от покупката с наемите от по 500 лв. за едностаен там. Да не говоря,че техните цени се качиха над 100% за последните 2-3 години-от 25-30 хил.евро сега са по 55-60 хил.евро.
 Ама говорете си наизуст, че ателие за инвестиция не се купувало Simple Smile
Вероятно аз не съм се изразила правилно и съм ви подвела. Под вложение имам в предвид нещо в което да се вложат едни пари ,вместо да се вложат в банка например ,но да е бързо продаваемо и да не е рисковано. Нямам в предвид да бъде отдавано !Отдаването носи своите рискове и не всеки би желал да се занимава с това. Имам в предвид вложение от типа покупка ,евентуално ремонт и ключ ,което да не носи нито рискове нито загуба. Много мои приятели ,живеещи постоянно извън страната са точно такъв тип вложители.
  Що се отнася до мита колко достъпни =евтини били ателиетата ,ще си позволя да не го споделя ако говорим за сегашното положение на пазара на имоти. На твърдението колко изгодно е било в мин.вр. да се купи ателие преди няколко години за 30 КЕ, ще отговоря ,че по това време на пазара имаше прилични двустайни НС, юг,2,3,4 ет с локация до 100м от метро, болница ,училище, ДГ за около 30 до 35КЕ ,които биха носили не по-малък наем (ако това е желанието ви) и днес се обявяват над 75КЕ,НО нямат неудобствата на ателие и биха се продали далеч по-бързо ако се наложи .За това колко по-лесно се отдавали ателиетата ,ще ви задам въпроса ако един наемател може да отдели 500лв дали би предпочел 15- 25кв.м. съмнително изложение ,евентуално скосявания и др ''екстри'' като по-скъп ток или ще избере значително по-широко жилище  минимум двойно по-голяма жилищна площ .С отделна кухня, обособен килер  ,подходяща за жилище осветеност и т.на т....
Незнам.
Лично аз бих предпочела по-човешки условия без значение дали ще отдавам или ще ми се наложи аз да живея там. Кой знае?
За всеки влак си има пътници.Beers
Евала, ако по това същото време сте могла да си купите двустаен за същите пари, защото при моите огледи цените на двустайните започваха от 48к евро, и сега определено не струват двойно, т.е. цената им се е повишила по-малко, сравнено с едностайните ателиета. А двустайните апартаменти в същия квартал са по 600-650 лв. наем минимум, което е различно от 500 лв. за едностаен. Разбирам и Вашата гледна точка,че искате да купите качествен имот за инвестиция на цената на имот с недостатък,но истината е, че качествените имоти без кусури като етаж,статут и прочие, винаги са били по-скъпи. И ако един двустаен ти е излязъл с над 50% по-скъпо от ателието (30к срещу 45к да речем), то сега можеш да продадеш ателието спокойно за 50-55хил.евро, но за двустайния по-трудно ще вземеш 80-85 хил. евро.
Разбира се, в случай на криза ателиетата са доста трудно продаваеми, но тогава като цяло продажбите не вървят, но пък можеш да продължаваш да го отдаваш под наем с доста добра доходност-нали все пак сме в темата за наеми.

# 92
Бароко ли е това?
И защо реши, че непременно са документални мизерници?!

Нали знаеш че вече ще е задължително да си вземеш И паркомясто. И понеже няма как са очакваш да ти го “подарят”- в документите ще пише, че ти го подаряват, а на практика ще плащаш повече на квадрат, за да си избият парите за подаръка.
И изобщо всички студенти ли имат кола, според теб, че да им трябва паркомясто?

Ооо, като гледам в студентски град какво и как са наспирали буквално навсякъде, определено всеки студент има автомобил. Не е като едно време.
. Дали имат или нямат коли студентите няма особено значение. Важното е, че повечето родители, които купуват апартамент в студентски град за децата си и после за даване под наем не желаят да закупят гараж или подземно парко място. Което прави инвстицията в подземни нива на сградите безмислена. Няма инвеститор, който да вкара мноооого пари в скъпото подземно строителство и после да си го държи празно.
То това важи за българинът като цяло, не само за студентите. Повечето си мислят, че им е изконно право да си паркират таратайките където им падне. Това няма смисъл да го коментираме. Като цяло и не е изгодно да си купуваш паркомясто, защото вместо това може да си вложиш парите за по-голям апартамент.

# 93
Не е изгодно, но малко остава да дойде момент с големи рестрикции за паркирането и тогава като нищо ще почнат да стават с цената на злато тези паркоместа, както и гаражите. И сега има места с безобразно скъпи гаражи.
Вече навсякъде е проблем паркирането.
Много хора предпочитат да дадат тия пари, отколкото всеки ден да се въртят сума ти време в опит да намерят къде да паркират и накрая да паркират на майната си.
Въпрос на приходи и гледна точка.
Наемателите с коли и особено когато плащат по-висок наем се интересуват от тия неща.
Вас не ви ли питат като отдавате има ли гараж или паркомясто, защото мен ме питат и съм останала с впечатление, че въпроса за паркиранетото хич не е маловажен за наемателите.

А по въпроса за инвеститорите дали имат или нямат сметка и кой търси или не - никой не ги пита, още за да им одобрят проекта се гледат тази чест с паркоместата.
И подземните паркинзи по сградите хич не са празни, обикновено местата са по-малко от апартаментите и бързо свършват.

# 94
  • София
Зависи къде е имотът - дали е близо до метро, дали наоколо има място за паркиране или паркоместа под наем. Аз, като купувах, просто нямаше как да дам 7 000 евро за паркомясто (под открито небе и неохранявано) в двора на блока. Първо, реших, че това ще ограничи избора ми само до наематели с кола. Второ, наоколо има три блока, в които има подземни и надземни паркоместа под наем около 50 евро; дори в двора на същия блок за момента има две свободни, които може да се наемат. И трето, живот и здраве, ще има и метро на 3 минути до 7-8 години (оптимистично). Но това не пречи в момента да се дава без паркомясто, просто трябва да се намери подходящ наемател.

Последна редакция: сб, 09 юни 2018, 19:59 от Beretsheri

# 95
... Разбирам и Вашата гледна точка,че искате да купите качествен имот за инвестиция на цената на имот с недостатък,но истината е, че качествените имоти без кусури като етаж,статут и прочие, винаги са били по-скъпи. И ако един двустаен ти е излязъл с над 50% по-скъпо от ателието (30к срещу 45к да речем), то сега можеш да продадеш ателието спокойно за 50-55хил.евро, но за двустайния по-трудно ще вземеш 80-85 хил. евро.
Разбира се, в случай на криза ателиетата са доста трудно продаваеми, но тогава като цяло продажбите не вървят, но пък можеш да продължаваш да го отдаваш под наем с доста добра доходност-нали все пак сме в темата за наеми.

Toчно обратното .Моята гледна точка е по-добре по-малко имоти ,но по качествени. Точно с оглед на това ,че са по-лесни за поддръжка ,за продан, за отдаване, за живеене ...за каквито нужди ви налегнат в нашето несигурно настояще.
Хубаво е да се има в предвид ,че прекалено малките имоти по-често сменят наематели  защото бързо отесняват дори за двама ,а с всяко преотдаване идва поредния разход ….и не само  за ремонт. Разправиите отделно. Също в най-ниския ценови клас понякога се срещат доста проблемни наематели ,от което много наемодатели предпочитат да стоят по-далеч.
Не е за премълчаване ,че лошото строителство съчетано с лошо изложение ,може да генерира такива разходи за  ремонти, че да наваксат ''спестеното'' при покупката че и отгоре. Влагата и мухъла са фактор, с който ако си позволиш да не се съобразиш ти излиза солено дори и имота да не се ползва за нищо или се ползва изключително съвестно от наемателя.
Не всеки собственик разполага с нужното време, нерви и способности да ремонтира постоянно ,а и ако му се е наложило в някакъв момент гледа да се измъкне от това. Човек няма няколко живота ,че да ги пилее така .Хубаво е да се изкарват пари, но за какво са ни ако не ни  остава време да им се насладим..Beers

Последна редакция: сб, 09 юни 2018, 20:12 от mamamari

# 96
При нас собствениците имаме идеални части от земята и се паркира в двора. Нито ние, нито наемателите ползваме местата, паркираме си свободно. Има ли желаещи да наемат паркоместа в жилищни квартали и къде извън зелената зона се търсят такива? Наистина наем от 50 евро на месец звучи супер, аз някак си съм песимист, като знам как се паркира по тротоарите, че някой ще ми дава пари да паркира под открито небе. Какъв е вашият опит-отдавате / наемате ли паркоместа?

# 97
  • София
Миналото лято, докато майсторите довършваха апартамента, проучих наоколо и намерих подземни и надземни паркоместа в съседния блок за 100 лева - в случай че потрябва. Но в крайна сметка наемателят ми реши, че ще си остави колата на служебния паркинг, и я ползваше само за пътувания из страната, а в София се движеше с градски транспорт. Не знам точно по колко са паркоместата в момента, но знам, че все още има доста свободни, включително и в нашия двор. Чух, че май на съседната улица има паркоместа по 70-80 лева.

Именно несигурността при отдаване на паркомясто/гараж беше един от факторите да реша да не купувам.

# 98
При нас собствениците имаме идеални части от земята и се паркира в двора. Нито ние, нито наемателите ползваме местата, паркираме си свободно. Има ли желаещи да наемат паркоместа в жилищни квартали и къде извън зелената зона се търсят такива? Наистина наем от 50 евро на месец звучи супер, аз някак си съм песимист, като знам как се паркира по тротоарите, че някой ще ми дава пари да паркира под открито небе. Какъв е вашият опит-отдавате / наемате ли паркоместа?

При мен, в Манастирски ливади, просто се налага да давам пари за паркомясто в подземен паркинг. Иначе просто НЯМА къде да се паркира и трябва да губя време всеки ден в търсене на такова (случвало се е и 30 мин да се въртя из кварталчето. Иначе плащам към 80 лв, но това е възможно най-евтиното в квартала.

# 99
Апартамента който давам под наем е с гараж, гаража го отдавам отделно под наем на съсед за 350 лв, ползва го за склад с изричното условие наемателя да спира пред гаража, тъй като и той държи да може спокойно да паркира.
За гаражите ми прави впечатление, че масово се ползват не по предназначение. В моя вход от 8 гаража само 3 се използват по предназначение. Други три са по тая схема склад и бяха епохални скандали във входа, защото собствениците имат по 2 и 3 коли и ги паркират около блока, при тоя кът на места да имаш гараж и да не си го ползваш не го разбирам, но някой предпочитат явно да си държат старите мебели вътре и боклуците.
1 се дава под наем - едно момче вътре държи мотор и АТВ и 1 е отдаден за склад също на един близък магазин.

В квартала има постоянно търсене на гаражи и цените са много дебели. От съседните блокове само ни наобикалят, ако решите само кажете цена и веднага купувам, не е нужно даже и обява да пускаш, веднага ще го глътнат.
Един такъв го избъзиках с невероятна  цена, поне така си мислех,за да спре да ми досажда и тоя рече, кога отиваме при нотариус. Едвам се отървах, голям сценарий разиграхме да се отървем. Та пробвала съм пазара и дори и да не ми се вярваше се оказа, че има хора, които предпочитат да дадат парите и не са им много, за да си създадат комфорт.

П.с. А с новите ремонти на тротоарите, много места за паркиране изгарят, при нас ремонтираха тук там и ги правят толкова високи, че няма начин кола да се покатери отгоре без повреди. На още няколко места ми прави впечатление, че така постъпват.Явно това е тенденцията, тротоарите за пешеходците и някакъв опит за въвеждане на ред и този ред ще е скъп със сигурност за хората с автомобили.

# 100
В квартала има постоянно търсене на гаражи и цените са много дебели.

За кой квартал става дума? Благодаря!

# 101
Апартамента за който питам е в София, не е в Ст. град.  Местото за мен е много добро, Просто неяснотата след като се построи блока ме спира. Явно никой няма опит с такъв тип.

# 102

При мен, в Манастирски ливади, просто се налага да давам пари за паркомясто в подземен паркинг. Иначе просто НЯМА къде да се паркира и трябва да губя време всеки ден в търсене на такова (случвало се е и 30 мин да се въртя из кварталчето. Иначе плащам към 80 лв, но това е възможно най-евтиното в квартала.

Аз давам открито паркомясто в началото на Манастирски ливади запад до Каблешков. В малко дворче са две паркоместа /едното е моето/ с автоматична врата и го давам за 40 лв. на съседката с другото паркомясто /имат две коли/ от години. Явно много съм го поценила....
Чудя се дали да поискам по-голям наем и как да й го кажа....

# 103
Zari65, 350 лева за гараж,доста интересно, че и такива наематели има. Уцелили сте нишата, браво!
Аз отдавам един гараж за същата цел за 50 лева от около 20 години на един и същи наемател и съм подценила потенциала в този сегмент.

# 104
Гаража е 32 квадрата, по-голям от обичайното и е топъл, а на съседа фирмата е в партерните помещения в съседния блок.
Плаща си и за удобство, освен за площ.
200-220 лв доколкото знам вървят обичайно стандартните  гаражи в нашия район.

Общи условия

Активация на акаунт