Жилище и мисли

• 59 924
  • 1 415
  •   1
Отговори
# 45
Ти като искаш дял,  защо не изтегли кредит и да се включиш?
От друга страна, малко ми изглежда кофти това негово бързане да се подсигури преди брака...
Според мен не е толкова фатално, утре ще тръгнете да се разширявате и тогава вече ще се включиш като съсобственик.

# 46
Радвай се, че го определя като “вашето” жилище и стига мрънка. Изберете заедно каквито мебели трябва, той да ги плати. Ти вероятно няма да обеднееш ако купиш някоя възглавница или килимче. Не мисля, че той очаква да го обзаведеш с твои средства.
Възползвай се и спестявай щом живеете във ваше жилище. То е ясно, че в него деца няма да гледате. Ще продадете този, ще купите ново и вече ще е на името на двамата, а голяма част от парите ще дойдат от него.

Пп. В твой интерес е да направиш дома уютен и да се чувстваш добре там. То по тази логика и под наем вероятно си се чувствала зле...

# 47
  • Варна
Аз донякъде я разбирам авторката. Не звучи като пълна сметкаджийка. Просто според мен е имала някаква до голяма степен идеалистична представа за всичко общо, годеж, сватба, деца и розово, безоблачно бъдеще. С годежа ок, но с покупката на жилището се е сблъскала с по-прагматичната гледна точка на партньора. Не казвам, че той не е прав, човекът даже е далновиден. Просто тя някак е витаела из облаците, а сега принудително е слязла на земята. Видяла е нещата както са реално и леко се е разочаровала, че действителността не е приказка. Явно си обича човека, сигурно и той нея. Ще се напаснат. А по-нататък няма пречка да се огледат за по-голямо жилище, което вече може да е общо.

# 48
То пък едно жилище ... хол и балкон. Ще и стопли живота някаква въшлива част.

Но не се учудвам на алчността, тя е присъща, за жените, които не са имали никога нищо. И винаги се намира оправдание, да не купуват, защото ... Те хората и да са на квартира, пак закупуват обзавеждане и хазяите не им приписват части. Ама неслучилата майка така като ни е научила, няма оправия.

# 49
Защо да не участва с някакви средства за обзавеждане и ремонт? И чисто ново да е жилището, с чисто нови мебели и уреди, това са амортизируеми активи, а пък тя все пак ще живее в жилището. Ако беше под наем, една част от наема щеше да е предвидена за такива неща.

Сметни си колко ще спестиш от наем за 1-2 години (предполагам, че щом сега сте се сгодили, все ще издържите поне толкова в общо съжителство, без да се разпърдят нещата) и с чиста съвест дай 1/3 от сумата за ремонт, обзавеждане или уреди. Няма да си се минала, включвай се не само с пари, а и с избиране - така ще почувстваш жилището като дом, защото ти си допринесла да е уютно. Червената лампа  би ми светнала единствено ако годеникът ти приема само парите за обзавеждането, но не ти позволява да избираш.

# 50
Нямам възможност да събирам пари за жилище.
Ех, мацко, да си беше намерила поне някой с яхта. А ти? Някакъв михлюзин с пари колкото за едностаен апартамент. А този с яхтата можеше да е щедър и да пише "поне една малка част" от нея на теб. Така щеше да имаш част от яхта.
Скрит текст:
А бе, ти тъпа ли си или ултра-мега нагла?

# 51
според мен един мъж трябва по някакъв начин да подсигури жената до себе си. А този и дума не е обелил. Да не говорим, че когато мъжа си тръгва от вече изградено семейство, трябва да си вземе само четката за зъби.

# 52
Нямам възможност да събирам пари за жилище.

Защо нямаш възможност да събираш пари за жилище?
-Малка ти е заплатата и едва стига да се издържаш?
-Не можеш да свъртиш пари и веднага харчиш всичко, което получаваш?
-Инвестираш в друго?
- Не ти се иска да работиш много, за да остават свободни пари, които да спестяваш?
- Друга причина?
Прочети въпросите и си отговори в кого е вината, че ти нямаш и най-вероятно няма да имаш жилище на свое име.

# 53
според мен един мъж трябва по някакъв начин да подсигури жената до себе си. А този и дума не е обелил. Да не говорим, че когато мъжа си тръгва от вече изградено семейство, трябва да си вземе само четката за зъби.
Объркал си си пола в профила

# 54
Каква жена до себе си, тя не може да се зарадва, че жилището е само негово...?? Аз бих била супер доволна, че имаме жилище и после ще му мисля. И без това едностайния е малък.

# 55
Който няма възможност да спестява, няма право на претенции.
Не може и вълкът сит и агнето цяло.

# 56
Авторке, като не искаш да обзавеждаш - плащай му наем. Не става то така - без да си дала лев да искаш част от имота, а ако ще и 5кв² да е, хем и на готово да се нанесеш, да ползваш, амортизираш и да не плащаш. Сигурно и режийни не искаш да плащаш, защото е чужд имот? Наглост в краен вариант е това твоето ...
А това, че няма да се чувстваш като у дома си е твой проблем, говорещ само колко сте далечни един от друг. Хората, които наистина искат да са заедно се чувстват 'у дома' дори плащайки наем и не се тревожат, че ще се набутат с канапе и секция, да речем, при евентуална раздяла. А и като купиш нещо то ще е ба твое име и можеш да си го вземеш след това.

# 57
Брей, че от къде накъде ще ти пише жилище? Купил си го е сам. Аз също си купих мое преди сватбата. После строихме и къща, ама не си продадох апартамента. Някое от децата може да иска да го ползва, може мъжа ми да ме ядоса и да се разведем, може на старини да го ползваме. Да си седи там и това е. Носи ми доход от наем. Та от къде викаш, да го пиша на някой си?Знам ли, утре може да дойдат други времена и да си ми дотрябва.
Иначе ти препоръчвам да си купиш за жилището неща, които да те улесняват, или ако толкова се спекат нещата да можеш да си прибереш. Примерно хубава печка, съдомиялна, пералня и подобни. Аз лично на твое място не бих купувала дивани и прочие неща, които са трудни за преместване впоследствие и се скапват бързо при разглабяне и тътрене насам-натам.
Последно. Намирам те за адски дребнава и пресметлива. Сакън да не се минеш нещо. Лошо е, че тези черти са не само за вещи, ами и на чувства. Дано греша, ама надали.

# 58
леле, като ви чета, вярно много от жените сте супер меркантилни. И после, що няма мъже, еми, човека за да е мъж, трябва нещо да осигури, ама вие и това ще претеглите. дали защото давате съвет на друга жена?  Значи на нейно място, щяхте да сте ок, ако партньорът ви си купи жилище, и вас ви няма в сметките...

# 59
Аз не виждам проблема. Мъжът е подсигурил терен, с който поне за ранния период на брака или връзката, до идването на децата, си спестяват разхода "наем". Сега, на кого принадлежи тоя терен е друг въпрос - обаче е решен един текущ проблем. Така жената има известна полза - намалява с една сума на месец общия бюджет. Тя може да оставя настрана повече. Ето я нейната полза, чисто финансово, всеки месец по малко. Какво ще прави с парите и каква ще й е дисциплината е друг въпрос.

Във всеки случай, ежемесечна ликвидност и терен понякога са по-ценни от нисколиквиден актив, какъвто е дял от апартамент. Щото на хартия да, имаш дял, обаче ако тръгнете да продавате, не се знае къде ще излезе краят.

Така че ако жената е умна, иска да си стои до мъжа, ще намери начин да извлече косвена полза от това, че той е осигурил терен. В последствие този малък имот може да носи малък наем, или приходи от AirBNB, с които да си помагат за изплащането на по-голямо жилище, което вече може да е общо.

Ако се оженят и имат деца, може да се припише на детето/децата. Та така, има такова нещо, че активите са "общи" в смисъл, че носят полза на всички, но не че са "общи" по начин, по който може да си отхапеш парче във всеки един момент. Не виждам нищо нечестно в такова положение.

Общи условия

Активация на акаунт