Отнемане на деца в Норвегия

• 98 365
  • 1 584
  •   1
Отговори
# 405
Гледала съм филми и репортажи по немската и австрийската телевизия за  Barnevernet. Държава в държавата, уж за благото на детето.

Последна редакция: сб, 02 юни 2018, 08:00 от Leonie

# 406
Nikola Tesla, а сега след този монолог, който даже не прочетох, можеш да отидеш и да си пуснеш няколко репортажа по темата. Ако го беше направил по-рано щеше да разбереш, че нито медицински експертизи се приемат, нито какво са казали сульо и пульо. Единствено мнението на социалния работник слушат и само това ги интересува. Ако някоя тетка си навие на пръста, че не ставаш - край.

2+2 прави 4 в математиката, човешките емоции са малко по-сложни за разбиране.

# 407
Бианка и ти самата според мен не си вярваш, просто защото за да приемем, че всичко което казваш е така, трябва само да се съгласим че Норвежките деца не са хора а са котки, не падат от люлките, нямат синини не са разглезени не искат да им купуваш играчки и изобщо техните родители са свръххора които по такъв перфектен начин си гледат децата, че иначе няма друга логична причина да не са взели поне половината от всички деца. Просто темата е много профанизирана благодарение на българските медии че тук хората продължават да си вярват, че там за ожулено коляно утре вече ще са ти взели детето. Просто ние не знаем какво означава работеща служба за закрила на детето, защото не сме виждали такова нещо в България и вярваме на всичко, което чуем. Нямам предвид точно тяхната, защото съм съгласен, че е прекалено стрикна и например почват да те посещават социални работници и да те наблюдават ако детето ти е невръстно и носи разпятие или ходи на у-ще с корана, което аз като християнин не харесвам защото не виждам нищо лошо в религията, но мога да ги разбера защо го правят (до определена възраст не искат децата да ги делят на християни и мюсюлмани заради случаят брейвик, още им е пресен), но затова техният омбудсман казва че може би трябва да преосмислят някои порядки, защото повечето емигранти в това число и източноевропейци са силно религиозни. Но не мога да се съглася че тяхната или която и да е друга западно-европейска служба са някакви пропаднали неморални гестаповци-педофили каквато е масовата теза тук, а пък при нас всичко е ток и жици и всичко е наред. Нещо аз не съм забелязал пву-тата им да са пълни с малолетни престъпници и 1/3 от децата им да са неграмотни както е в България с прекрасните ни ценности и да са рекордьори по малолетни майки.   

Елунариа като не си ме чела защо ме коментираш.

# 408
Аз не вярвам, че някой се съмнява, че съществуват И реални случаи на родители, които неглижират децата си и домашно насилие. Въпросът е дали покрай тях системата не си попълва бройката с нормални семейства, които по една или друга причина са попаднали в полезрение.
3 пъти счупен крайник е едно.
Детето е без шапка и гледа мрачно днес е друго.

# 409
Коментирам каквото съм прочела. Не си запознат с темата изобщо, не са само българските медии. Всякакви медии го коментират това, в много държави е имало протести заради отнетите деца там. Вземи да прочетеш и да погледаш малко клипове по въпроса вместо да философстваш тук.

На чужд гръб и сто тояги са малко е вашата работа.

# 410
Нещо аз не съм забелязал пву-тата им да са пълни с малолетни престъпници и 1/3 от децата им да са неграмотни както е в България с прекрасните ни ценности и да са рекордьори по малолетни майки.            
Малолетните престъпници и майки у нас масово са от ромски произход.
Ако погледнеш из майчинските теми в този майчински форум, ще забележиш, че и у нас доста си треперят над децата, дори повече от нормалното в някои случаи. Аз лично малолетна родилка от българско семейство не съм виждала.

# 411
  • Варна
Гледала съм филми и репортажи по немската и австрийската телевизия за  Barnevernet. Държава в държавата, уж за благото на детето.

Абсолютната власт покварява абсолютно. Въпросната служба е чудесна илюстрация.

# 412
Понеже много хора има с приятели в Норвегия, които треперели да не им отнемат децата, само да се запиша в темата с приятели в Норвегия, които не живеят като мишки по тази причина. И определено са на мнение, че там е 100 пъти по-уредено за деца. Коментирали сме частично темата в контекста на споменат задвратник, че там не можеш да си го позволиш, защото социалните ще ти вземат детето. Така или иначе те не си позволяваха и тук подобни възпитателни похвати.

# 413
Гугъл, няма значение какви са, а дали имат българско гражданство. Иначе ми е ясно как си гледат децата бълкарките и ромките. Нормално е да има протести при международни случаи на отнемане от деца, защото се излиза от фактите по конкретния случаи и се минава в ксенофобия и тендециозни отношения. Протести имаше и в случая с българския баща който плачеше когато полякинята с полиция му изтръгваше родени и отгледани тук деца, които бяха точно отвлечени в Полша от жена му и държавните институции позволиха това да се случи, спомням си го защото го гледах по телевизията как и бащата и децата плачеха, той легна на земята пред патрулката. Същото, това го казвам като българин с ясното съзнание че ако бяхме поляци щяхме да се радваме, че майката си е получила децата и че българските служби са толкова залухави, че са позволили това да се случи. Същият случай го има и обратен с баща норвежец и майка българка, само че там службите са си на място и не позволяват нейни граждани да бъдат отведени от страната без съгласието на бащата. Така че всеки случай, всеки си го тълкува от своята камбанария, а ако има нарушения те се доказват в норвежкият или неждународният съд, всичко до тогава са само твърдения и медиини интерпретации които са угодни някому. Нищо чудно да се задават избори иначе не мога да си обясня тази масова медиина истерия срещу запада и Европа подета като по команда.

# 414
Учудвам се, на тези, които писаха, че не виждали проблем у нас. Само на прима виста се сещам поне за 4 случая около себе си. Може би защото живея в малък град и тук по-добре се познаваме. /Или защото в малките градове хората сме първобитни, кой знае.../

1. С., чиято майка изглеждаше супер-нещастна в брака си и си го изкарваше на детето. С. миришеше на цигари, беше проблемно дете още в детската градина. Майка му открито му крещеше и го шамаросваше дори пред хора, пък представям си без свидетели. С. вече е пълнолетен и често попада името му в криминалните хроники на града. Майка му се разведе и отиде да си търси щастието някъде другаде.

2. Бащата на С. се ожени втори път. Втората му жена е грозновата и пълничка. Имат момченце, с което често я виждам на разходка. То постоянно ѝ крещи и дори я удря и рита по улиците. Тя друго, освен да хленчи "Не така бе, маме", не прави.

3. Майката на М. е психично болна, съвсем очевидно. Когато е сама по улиците си говори на глас. Когато е с М., често чувам да му крещи: "Ще те убия, бе, говедо, изрод такъв, лайно скапано". М. реве, та се къса, но припка след майка си, щото ... майка.

4. П. беше с едно от децата ми в детската градина. Тежеше сигурно колкото трима свои връстници заедно. Когато тръгнаха в 1-ви клас вече имаше проблеми със сърцето. По-късно операции му правиха няколко. По-късно почина. Майката има още две деца - и двете със свръх тегло. Не, не е ген, не е болест. Манталитет и хранителни навици са. А тя се има за супер добра майка, щото много вкусно готви и децата си похапват с апетит, не като другите майки, дето не могат да готвят и гонят децата си по улиците  с филиите.

То, впрочем, едва ли някоя от тях се има за лоша майка. Тях ако питаш, те децата такива, вероятно нещо им слагат в оцветителя на напитките, та затова. Не се съмнявам, че си ги обичат, ама толкова си могат. Най ми е мъчно за П., щото там поне личната лекарка можеше да подаде сигнал, че нещата в това семейство не са в ред. Съсипват сега още две деца с безобразно тъпчене. За М. с психичноболната майка не знам какво може да се направи, би трябвало да ѝ го вземат, тя по-добре няма да стане. Но едва ли вече може да му се помогне, травмиран е доста време и доста жестоко. Другата, дето детето ѝ я удря и рита... Била съм свидетел като ѝ казват околните: "Ама защо го оставяш да прави така, я му шибни два шамара.". Ха, нали си имаме такъв лаф, "боят му е малко". Та така, това са реалните неща от живота, дето се радвам, че някои не ги виждат около себе си, но пак си остават факт.

Дали институциите могат да помогнат на тези деца? Не мога да кажа. Малко неща в тази държава работят, злоупотреби - навсякъде. Но едно е сигурно, без намеса са обречени. Предполагам, че изборът се свежда до "по-малкото зло".

Последна редакция: сб, 02 юни 2018, 09:02 от Бледолилава

# 415
  • Пловдив
Офтопик.
"Детето, назовано само като Карла, се определя като момиче, но няма женски репродуктивни органи"
" В съдебната зала те казали, че Карла е родена с женски външни генитали и има стереотипно женско поведение "
Моля,някой да ми обясни на български,не съм запозната с тази тема много.
Какво ще рече написаното?Че детето няма матка,но има вагина ли?
И ако е така,тогава как:"Операцията ще премахне риска от тумори при Карла, но ще постави под въпрос способността й да има свои деца след време,"
Не разбирам,наистина.
Сигурно става дума за този синдром; имаше серия на "Доктор Хаус" с такъв случай - http://www.dailymail.co.uk/health/article-4767848/Caribbean-vill … ls-turn-BOYS.html
П.п. мъже са си, просто не им личи и не може да се познае в по-ранна възраст (особено в по-дивите общества) и затова ги отглеждат като момичета, което разбира се "превръща" повечето от тях в жени.
Цъ, на мен ПО ми прилича да става дума за синдрома на тестостеронова нечувствителност. Индивиди с женски външни полови органи и влагалище, без матка и вместо яйчници с тестиси, които тестиси са подложени наистина на по-висок риск от заболявания. При пълна нечувствителност са си жени, с женско самосъзнание, макар и с кариотип ХУ. При непълна може външно органите им да са по-скоро мъжки и да се чувстват мъже. Не знам само как при раждането са го отразили като момче, ако външните му органи са женски.

Във всички случаи общото между това и смяна на пола по желание на физически здрав (в норма) индивид е по-малко, отколкото между компютри и компоти, ама карай.

# 416
И тук често се използва  израза - как ще вземат дете от майка, мама знае най-добре. 

# 417
  • Насред хаоса
Нищо чудно да се задават избори иначе не мога да си обясня тази масова медиина истерия срещу запада и Европа подета като по команда.
Интересно защо във всяка подобна тема се намесват някои, на които все им се привижда истерия и кампания срещу запада и постоянно разбъркват темата с глупости. Говорим за отнемане на деца поради изсмукани от пръстите поводи и за това, че в подобна ситуация родителят е все виновен и все трябва да му се отнеме детето, независимо дали е направил или не е нещо. Това ще е еднакво гадно на запад, в Русия, в африканските джунгли и на луната ако щеш. Не може на някакъв орган да се дава безгранична власт да се разпорежда с хората и семействата им, да ги откъсва и разделя според своя собствена, често необективна преценка. Стигне ли се дотам, може да се говори за всичко друго, но не и за свободен избор и демокрация.

# 418
Коментарите на бгтатко са и моето мнение.

Само от опит във Великобритания да кажа, че на Запад всички сигнали се засичат от поне 2 източника, за предпочитане - 3,4. Тия майки в Норвегия, дето "чели и чули", пък си грабнали децата и побягнали - те може и да си мислят, че едната гадна съседка им е виновна. Но истината е, че без да подозират дори, само ако ги засекат от втори източник, ще действат службите мигновено. Потенциални източници, които оформят "предпазната мрежа" за децата са: учители - пр. децата са нередовни в яслата, изостават от връстниците, агресивни са физически и вербално,  джипи - пр. децата не са заведени на контролно теглене, полиция - пр. родителите надуват Криско на макс в колата с децата, ветеринарят - пр. кучето не е обезпаразитено скоро, а живее с деца. И тъй нататък. И според мен така е правилно - във века на масово закърняващи родителски умения, уви.

Айде моля, за каква  "предпазната мрежа" можем да говорим в нашумелите наскоро груминг скандали точно в UK? Telфорд и други градове нещо да ви говорят? Какво направиха службите и полицията за децата в продължение на 40 години?

Скрит текст:
Ами причини са, да, и то основателни.

Агресивно е = не е яло закуска, яде много захар, пие кофеинови напитки, заспива късно, пуши наргиле, не спи достатъчно, страда от нещо, което родителят не е разгадал, психически е зле, липсва му самочувствие, което най-първо родотелят дава. Т.е. физически и психически родителят уврежда детето.

Не е редовно в училище = изостава с материала, липсва неоснователно, бяга, кой го гледа през това време, не социализира с деца, защото все го няма, не гради силна връзка с учител и клас, не се учи да създава своя среда, изостава с изпити, става агресивен понеже не знае.

Не ходи на профилатика при джипи и зъболекар - родителят го лишава от професионална здравна грижа. Изпуска се шанс да се уловят болести в зародиш. Здравен риск. Боледува често, неоснователно. Чупи ръка вече 3 пъти - защо. Пътува често до Туркменистан, България, Сиера Леоне - не се ваксинира, епидемичен риск.

Полиция - бащата псува, детето копира, бие се, във връзка е с криминални, не е ясно кой живее на адреса (нашите са по 3 семейства в една къща), избухливи родители и проблемни, често губят документи, хващат ги в източване на бенефити. Детето е под риск.

Ветеринар - кучето е без ваксини, без редовно извеждане, без градина, в малка жилищна площ,  злобно. Риск да агресира към детето. Има изядени деца, нали?? Риск от болести. Нелегално куче, развъждано за бой с кучета.

И да, децата имат право на самостоятелни решения от най-малка възраст. Това, което тук се дъвка - с шапка реве, без шапка пак - на излизане детето се пита "Ще си вземеш ли шапка или не?". То решава. Родителят може да я сложи в чантата и да попита отново по-късно пак. Всеки един път, когато детето ви само избира и трябва да живее с избора си - то се учи да решава само за себе си. Счита се, че така децата са независими, растат с критично мислене и ще станат граждани със собствено мнение.

Много се радвам тук 5-6 човека да са така разумни и информирани. Останалите не са готови. Те още са на романи, ютуб клипчета, една жена каза, чух, струва ми се и т.н.

Отделно, норвежците си имат една странност.

Извинявай, но всичко което изброяваш не е причина за отнемане най-малкото пък веднагически, по-скоро за разговор и ако има нужда насочване към психолог или друг специалист с цел помощ. Може и да се проследяват във времето случаите как се развиват.

Твоето мнение, както и на Фри на мен за нищо друго не ми служи освен да ми затвърди мнението за начина по който се промиват мозъци там. А на децата пък ще са тройно такива. И те не са някакви неодушевeни предмети, за да бъдат размятани насам-натам. Някой да се замисля тези социални работници каква им е квалификацията, способни ли са на правилна преценка за всеки по-специфичен случай- не са акушерки, педиатри, детски психиатри или психолози. Трябва съответното солидно образование и десетки години стаж, за да станеш читав такъв.

И последно, да напомня на някои съфорумци отново "съмнителните" моменти -
мащабната бройка на случаите;
дезинформацията по случаите под прикритието на конфиденциалност;
в най-голямата част от случаите не се касае за насилие, а неясното " недостатъчни родителски умения";
разделяне от всички роднини и братя и сестри
смяна на имената на детето

Последна редакция: сб, 02 юни 2018, 09:45 от Arizona

# 419
Barnevernet не от вчера търпи критики, и не само в Бг и Русия, явно не си се интересувал, Никола.
Аз пък от теб разбрах, че сега са почнали.

Гледала съм филми и репортажи по немската и австрийската телевизия за  Barnevernet. Държава в държавата, уж за благото на детето.
И аз съм ги гледала тези, при това не само на немски телевизии. Това е една отвратителна система, много, много коментирана, в много държави, и доста плашеща.
Немците, Jugendamt,с които имам личен опит, са доста разпасани сравнение с тях, както и не разчитат на доноси и клевети. Децата от заподозрените семейства не се отнемат по подразбиране, а се опитват поне около 100 начина да помогнат на семейството, не да го разтурят.  Тяхната цел е да спасят цялото семейство, а не да им вземат детето, спасявяйки го. Намирам този подход за доста по-правилният. На тях самите Barnevernet им се струва пълен ужас, слава Богу, и едва ли скоро и тук ще стане като в Норвегия. Дори по-скоро тукашните са критикувани, че са лентяи и се намесват прекалено късно. "Доносници" са учителите, дори и те не донисничат, а се опитват преди това да водят 1000 диалога с родителите. Jugendamt-а и тук плаши много хора само с името си, но всъщност не са никак страшни. Знам за какво говоря.
Не знам, но самата мисъл, че от донос, вобще, че има хора, които могат да доносничат за комшиите си, е доста смразяваща, за мен. Още по-вледеняващ ужас ме обзема да разбера, че съществуват и такива, за които това е в реда на нещата.
Това пък кой, колко процента трябва да дава, за да бъде одобрен за майка,от някакъв си там, от някакъв си форум,  е много жалка смешка...Sad

Общи условия

Активация на акаунт