За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 64 690
  • 743
  •   2
Отговори
# 570
Хм, моето е същото на външен вид, но вътре е доста по-светло и по-течно. Това да не е варено?!

Както и да е, така или иначе стана доста течен кремът. Сега пак погледнах тортата, тресе се като желе. Дано да стегне, че нямам идея какво ще я правя.

# 571
marchеva14, това, което си показала е сварено кондензирано или сгущонка, т.е. карамелено/дулсе ла лече и както там го наричат. А в рецептата на Ваня е неварената сгущонка, тя е по-рядка.
На снимката на Ваня кремът хич не е течен:
Скрит текст:

ЕваНиколова, ако стои като желе, пак не е съвсем зле, значи не се е разтекъл, предполагам блатовете ще попият и може би леко ще постегне. Peace

# 572
  • София
marchеva14, това, което си показала е сварено кондензирано или сгущонка, т.е. карамелено/дулсе ла лече и както там го наричат. А в рецептата на Ваня е неварената сгущонка, тя е по-рядка.
.........................

Започвам да се обърквам и затова в скрит текст ще покажа кое е за мен карамелено мляко и кое ползвам, и най-вече, когато прочета в една рецепта 400 г конд. мляко винаги ми говори за тежко карамелено мляко и съответно това взимам.
Скрит текст:
[/spoiler]
и това
Скрит текст:
[/spoiler]

Скрит текст:
[/spoiler]
и последно - това което ползвам най-вече -
Скрит текст:

Сега ми кажи, кое какво е, за мен това са видове конд. млека със захар - карамелени, тежки и когато пише 400 г означава, че са такива.  Винаги се ориентирам по грамажа, защото напоследък в много рецепти пише само - конд. мляко и някои домакини не знаят и взимат и такова да кафе, а то си е просто мляко.

# 573
Аз правя сладолед от течна сметана и кондензирано мляко. Но винаги ги разбивам заедно, т.е. изсипвам млякото при сметаната и бъркам с миксера, докато се получи гъст крем. Не съм имала провал.

# 574
marchеva14, в рецептата си пише - кондензирано мляко. По-долу, след рецептата има и снимка на кондензираното мляко - на Пилос. Доста по-светло и по-течно от твоите снимки. Точно такова ползвах и аз.
https://svanya.blogspot.com/2017/05/blog-post.html

Твоите снимки са на дулсе де лече, сгущенка, което е доста по-гъсто и по-тъмно.

# 575
marchеva14, първото е варена сгущонка, второто просто сгущонка, неварена. Ако вкъщи свариш втората кутия, ще получиш продукт като в първата. Бурканчето не съм ползвала и не мога да коментирам. Поне според руските сайтове дулсе и варена сгущонка са едно и също. Peace

# 576
  • София
marchеva14, първото е варена сгущонка, второто просто сгущонка, неварена. Ако вкъщи свариш втората кутия, ще получиш продукт като в първата. Бурканчето не съм ползвала и не мога да коментирам. Поне според руските сайтове дулсе и варена сгущонка са едно и също. Peace
labrex, да, така е , ако го  сваря дълго време ще стане карамелено, но, има и едно но!  Peace че и двата вида са тежки, гъсти млека по 400 г - 397 г  т.е. кондензирани и двата вида стават, едното е карамелено, другото не е.  Може и да съм  в грешка, но ги ползвам и двата вида и проблем до момента не съм имала, но предпочитам това което и карамеленото , има го в Лидл.

Ева, за съжаление всяка рецепта която съм ползвала на Ваня Д. е била с лош резултат, от много други, а аз имам над , чакай сега точно ще ти кажа, ...670 лично приготвени рецепти, как една от нея нямаше добър резултат. Не знам.
Ядосвам се, когато не ми се получи рецепта, не ми пука за продуктите, но толкова труд и време съм ѝ дала и накрая - нищо, а и когато точно ми трябва сладкиш и той да не стане , направо ми идва да се гръмна.
Ева, каква сметана ползва, дай я на фото.

# 577
Аз досега не съм имала провал с нейна рецепта. Ползвах някаква полска сметана от Фантастико - 31 %, животинска. Добре си се разби, но след това с добавянето на кондензираното мляко стана доста течно.

# 578
  • София
Аз досега не съм имала провал с нейна рецепта. Ползвах някаква полска сметана от Фантастико - 31 %, животинска. Добре си се разби, но след това с добавянето на кондензираното мляко стана доста течно.
Много хубава сметана. Не знам.

# 579
И аз съм правила сладолед от сметана и сгущенка, не помня подробности, само знам, че разбивах с миксера до сняг да го кажа/напиша, т.е. в никакъв случай не беше течно. Сега погледнах един крем за торта от същите продукти, отбелязват, че трябва дза са престояли в хладилник 6-12 часа. Моите си стоят в хладилника по принцип, така че не ми се налага да чакам, като ми потрябват.Разбива се сметаната, след това се сипва по-малко сгущенката, разбива се до сгъстяване. Има видео по-долу на приготвянето на крема. Чудя се дали разбиването не е било малко на Ева Николова или изсипването на цялото количество сгущонка, ако правилно съм разбрала, и затова да се е втечнил кремът? Или пък прекалено разбиване, трябва да се спре когато задържа формата на разбивалките. Просто не ми се спи, седя и си се чудя......... Grinning Peace

# 580
labrex, май разбих сметаната по-малко време от необходимото. След това добавих млякото и разбърках само с лъжица. В рецептата и видеото, което пусна, дават да се разбие още малко с миксера. Явно това ми беше грешката. Така иначе, това е положението Simple Smile  Утре ще докладвам дали ще я бъде тази торта или не. Ако се разтече нямам идея какво да правя. Евентуално да я замразя, да стане сладоледена торта Grinning Това измислих Grinning

# 581
  • София
labrex, май разбих сметаната по-малко време от необходимото. След това добавих млякото и разбърках само с лъжица. В рецептата и видеото, което пусна, дават да се разбие още малко с миксера. Явно това ми беше грешката. Така иначе, това е положението Simple Smile  Утре ще докладвам дали ще я бъде тази торта или не. Ако се разтече нямам идея какво да правя. Евентуално да я замразя, да стане сладоледена торта Grinning Това измислих Grinning
Охладената сметана се разбива до меки върхове, така че да се закрепват по перките на миксера и малко да протичат, как да го обясня не знам, прибавя се конд. мляко малко  по- малко  или на струйка, като се разбива непрекъснато с миксер до твърди върхове.
В момента ползвам конд. мляко от Лидл ето това, тежко и гъсто по 397 г,  затова и още не съм легнала,  Wink за да приготвя това, Испански флан с конд. мляко, че ще ми трябва за утре.
Скрит текст:

Скрит текст:

# 582
marchеva14, ползвах кондензирано мляко на Пилос, тази марката на Лидл. Не е сгущенка.
Няма значение дали е Сгушенка или това мляко на Пилос, защото за по-лесно всички го наричат така, Сгушенка
Предполагам, че е това, нали? То е толкова тежко  и гъсто, че как да ти се разводни крема?
Скрит текст:

Това са два различни продукта. Бялото кондензирано мляко си е подсладено кондензирано мляко. Кафявото е сварено подсладено кондензирано мляко. Става кафяво защото захарта при варене се карамелизира. Има голяма разлика кое ще използваш и на вкус и на консистенция.

# 583
  • Berlin
Ще варя телешки език,  близо 2кг е и не в тенджера под налягане. Open Mouth Та, какви подправки мога да му сложа при варенето и слага ли се оцет във водата (имам някакъв такъв спомен май)? Ако го нарежа на парчета, дали няма да се свари по-бързо?

# 584
  • софия
Аз предварително кисна езика за няколко часа в студена вода, не го режа, но правя няколко прореза по кожата, за да избеля по-лесно. Слагам дафинов лист, черен пипер на зърна, сол, може и няколко зрънца бахар. Оцет не слагам, не съм чувала за това, но може и да се прави.

Общи условия

Активация на акаунт