За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 64 729
  • 743
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте,

Намерих една рецепта в youtube, за сладки тестени розички, която искам да изпробвам, обаче не съм сигурна на тесто с брашно по рецепта около 620г, колко захар е нормално да се сложи, за да стане хубаво сладко тестото? Понеже в рецептата захарта е в супени лъжици (дават 10 с.л.), не съм стигнала още до това да я измеря с везната и затова питам ако някой има представа, моля да сподели предварително, за да знам дали да добавя още.

Знам, че има и много подобни рецепти с козуначено тесто, обаче с него не съм много добра като цяло и тази рецепта я харесах, защото изглежда по-лесна, само ме притеснява количеството захар (обичаме да си хапваме сладичко и си представям резултатът да е като онези розички от училище едно време, в столовете, които се приготвяха Heart Eyes) )

# 496
1 с. л= 20 гр. захар
Мярката е от рекламна кутия на София мел и се отнася само за захарта. За други съставки (какао, грис, брашно и т.н.) е друг грамажа.

# 497
Здравейте, имам малко количество белени и сушени кестени, иска ми       се да ги направя на нещо, например на някакви бонбони, накиснати или сварени. На някой хрумва ли му с какво може да се комбинират ?

# 498
Пакетчетата бакпулвер /от Лидл конкретно/ са 15 гр. За какво количество брашно са? Например за три чаени чаши брашно достатъчно ли са 15 гр. или са много? Зависи и от чаената чаша, разбира се. И количеството бакпулвер само от количеството брашно ли зависи?

# 499
Пакетчетата бакпулвер /от Лидл конкретно/ са 15 гр. За какво количество брашно са? Например за три чаени чаши брашно достатъчно ли са 15 гр. или са много? Зависи и от чаената чаша, разбира се. И количеството бакпулвер само от количеството брашно ли зависи?

На самото пликче пише, че е достатъчно за 500 гр брашно. Имам и пликчета бакпулвер от 12 гр, същото пише - за 500 гр брашно.

# 500

На самото пликче пише, че е достатъчно за 500 гр брашно. Имам и пликчета бакпулвер от 12 гр, същото пише - за 500 гр брашно.

Ще трябва да изтегля колко събира чаената чаша, която ползвам и да ми се изясни най-накрая  bouquet

# 501
Теглила съм по някое време - чаша от 250мл е грубо 150 грама бяло брашно. Няма как да е точно, разбира се, но за ориентир става. Зависи и как пълните чашата - дали загребвате с нея (тогава би било малко повече) или сипвате брашното в нея, зависи и дали е пресято преди това (тогава има повече въздух в него), тези неща дават малко разлика.
Понеже кексове и тем подобни със сода или бакпулвер хич не са ми стихията, гледам да ползвам рецепти в които пише от кое колко. Или ако замествам нещо, гледам пак да запазя пропорцията. Предполагам че има значение и в каква смес се слага, все пак едно е пандишпан, друго е по-тежка смес с доста мазнина и какво ли не още.
Повечето рецепти които срещам са с 10 грама бакпулвер и от тези от Лидл си отмервам толкова, не слагам цялото.
Скрит текст:
Малко нямам вяра на това което пишат на пакетчетата като грамаж брашно, то и на маята на Йоткер пише че е за половин килограм, а аз с едно такова пакетче три пъти правя хляб, в който брашното е почти половин кило...

# 502
  • София
Много е това за един кейк Винаги ползвам по 1 ч  . л ако не е указано дrуго напrимеr, -2  ч л

Embarassed изчезна ми буквата отивам да я тъrся

# 503
Уж така с бакпулвера, но ако сложа цяло пакетче в нещо, послв много кофти усещане по зъбите имаме всички при консумация на кекс да речем.

# 504
И аз напоследък не слагам по цяло пакетче бакпулвер. Като се разбият добре яйцата и кекса бухва добре.

Последна редакция: чт, 12 юли 2018, 08:07 от Fortuna

# 505
  • София

Най-вече зависи от рецептата.

# 506
Как да съхраня голям брой жълтъци за ден - два?

# 507
Буркан с капак/кутия с капак... Някои им капват малко мазнина, за да не получат засъхване. И в хладилника.

# 508
Искам да направя сладолед от 500 мл сладка течна сметана и кутия карамелено кондензирано сладко, но ме притеснява да не стане много сладко. Какво мога да сложа в сладоледа, за да неутрализирам малко сладостта?

# 509
  • София-Младост
Искам да направя сладолед от 500 мл сладка течна сметана и кутия карамелено кондензирано сладко, но ме притеснява да не стане много сладко. Какво мога да сложа в сладоледа, за да неутрализирам малко сладостта?
Какао. Аз правих неподсладена и кондензирано мляко и беше доста сладко.

Общи условия

Активация на акаунт