Третокласници 2018/2019

• 75 531
  • 773
  •   1
Отговори
# 450
Четенето има връзка с правописа и изразяването и определено се наблюдава осезаема разлика при деца, които четат. Те изписват думите механично, по памет, даже не се замислят. Моето дете пише без грешки, но понякога се омотва с думите за проверка, не винаги се сеща коя точно дума да използва. Те не са и нужни, щом пише правилно, но са част от материала.
Освен всичко, четенето развива емпатия.

Да ви кажа, на какъв въпрос се наложи да отговоря днес. Девойката прави тест в Уча.се. Викна ме да погледна. Изкарала 100точки и получи "Отлично! Ти си машина! " 😁 Та, каква точно машина била. Защо била изобщо машина?! 😁

# 451
Браво на детето,_Hope_!Е, хлапетата се радват на този израз.И аз съм го чувала това от нашите треньори по спорт.

# 452
То за това масово тийнейджърите са фунцкионално неграмотни. Защото нито четат, нито пишат. Със сдъвкана и изплюта информация от клипчета в youtube и подобни, не се развива нито въображение, нито се придобива правилен изказ.
Накарайте някой 16-17 годишен да ви разкаже нещо, то е ъъъъ, мииии, сяяяя, такоъата, браааааат...
Не става изобщо дума за носталгия по миналото.
Това е мое мнение де,  но имам доста наблюдения.
Водила съм и часове като асистент в СУ, направо умът ми не го побира как са успели изобщо да завършат училище.

ЦЪ, неграмотни са защото образователната ни система не се адаптира УвеМе. Защото на тези технологични деца им предлагат да четата : Пипи дългото чорапче или продължават с днешна дата да пишат заучени теми по въпроса : Какво е искал да каже автора.

Няма как да са грамотни с тази система. В нея се ограмотяват малкото които или случайно са попаднали на адекватен учител. Или тези попаднали на загрижени родители, които освен работа знаят, че са отговорни за децата си.

# 453
А защо трябва да четат за Пипи? Синът ми чете книгите за Хари Потър и "Как да си дресираш дракон".
Но, както казах, мнението е мое, изградено на базата на дългогодишни наблюдения над гимназисти и студенти.

# 454
Моят син чете "Пърси Джексън", дъщеря ми "Училище за добро и зло". Пипи беше в 1 клас и не беше популярна.Четат каквото им харесва.

# 455
Ами само се върни в темата да видиш задължително-препоръчителната литература. Съвременни книги -няма. Но Пипи присъства навякъде.

P.S. Моя син чете " Последните деца на земя"

# 456
Нашата учителка винаги е казвала, че нея интересува какво четат, стига да четат. Аз също, в тази възраст, не се впечатлих от Пипи Simple Smile

# 457
Днес съм изумена от учебника по математика. Проверих за всеки случай и на Булвест, но и там същата работа. Учили са за отсечка, крива и права линия и никъде ама никъде не видях определение на нито едно от тези неща. Има само задачи. В едната се пита за брой прави, криви линии и отсечки и между всичките има много интересен случай - крива линия (нарисувана е с 2 прави ъгъла) с начало и край. Моята веднага я е посочила за отсечка. Питам аз какво е отсечка, ти прочете ли в учебника? Ами то не пише. Госпожата каза, ама аз не съм си го записала.
Домашната по ЧО на Булвест беше още по-потресаваща - да се попълни кръстословица, при която са показани картинки (някои от тях не са виждани от съвременните деца като телеграф), които те трябва да познаят. До тук добре, ама картинките не са номерирани и при някои от тях броя на буквите съвпада, та ако не отгатнеш предварително какво трябва да се получи, трудно ще налучкаш думите, че и къде да ги поставиш. Нашата по Просвета беше да се напишат положителните и отрицателните промени, до които е довело откриването на интернет. В двата учебника по ЧО имаше доста различни неща написани, но с възможност да се разкаже урока + за Булвест. До сега не ми беше направило впечатление колко малко и несвързана информация се поднася в нашите учебници (по Просвета), а след това се очаква да бъде възпроизведена по някакъв начин.

# 458
AsitaNew,
точно същия казус днес. Ровех в нета, за да и прочета точните определения на правите. 😑
posh,
 И нашата госпожа не държи на списък, само да се чете. Девойката изчете всичко от Роалд Дал това лято. От българските автори харесва Радичков, а Емилиян Станев изобщо не и допадна.
Единствената книга, която недочете е Том Сойер. Вкусове разни. Важното е да се чете.  За жалост, литературата в читанките не е съобразена възрастта според мен и не ги грабва.
Пък какво е искал да каже автора....Миналата година на текста за косето и лозето, детето обясни, че котето е грижовно. Заето е с отглеждане на семейството, затова не помага на лозаря.  А след като пилетата му пораснали, отишли заедно да берат лозето.
Според автора, косето е лентяй, който се включва накрая, за да се възползва наготово от благата. 😉
Тъй де, ама автора ще си зареже ли децата, за да го играе самарянин? И на това ли трябва да учим нашите. Изобщо, до утре можем да си говорим по темата.

# 459
  • София
Категорично съм на мнението на miramar  за четенето. Вярвам, че така се изгражда култура на писане и на изразяване, трупа се речников запас, развива се паметта и какво ли още не. Предвид ситуацията в къщи съм на принципа "Каквото ще да чете, само да чете"... а той не чете и намирам това за един от най-големите си провали като родител, въпреки че не съм сигурна доколко само родителите сме виновни за резултата.

# 460
При нас девойката не се интересуваше много от четене отначало,защото и беше много трудно и аз реших, че ще ми чете на глас, колкото да не се излага да срича пред хората като порасне, че и такива случаи гледам има.Примирих се с положението. Но след като ми прочете една доста дебела книга на глас и обяснявахме непознати думи, започна да си ги представя героите, случките и се разчете.

_Hope_ и девойката прочете всичко на Дал, с изключение на "Чарли и шоколадовата фабрика",защото гледа филма.Много добре е екранизирана книгата, препоръчвам.При нас имаше проблем с възприемане на образа на Пипи.Дъщеря ми недоумяваше защо Пипи толкова лъже.
Забелязвам тенденция за липса на дисциплина при децата, тоест Пипи не е нещо интересно, необикновено за днешните деца.Те по цял ден се сблъскват със съученици, които се държат като Пипи.Когато е била писана книгата, е имало по-сериозен контрол върху дисциплината и Пипи е била екзотичен персонаж.

Последна редакция: пт, 05 окт 2018, 07:58 от malinkap

# 461
  • София
Госпожата на щерката прави библиотека на класа. Всички деца носят книжки, които се слагат на едно рафтче и през годината четат от тях. Имат си и специално време за четене, обикновено 2-3 пъти в седмицата отделят половината от някой час.  Когато е студено и дъждовно и в големите междучасия четат, но в момента единственото, което интересува моята госпожица са тренировките по футбол, защото е много важно да бият Г клас и да станат първи Simple Smile

# 462
Аз
Госпожата на щерката прави библиотека на класа. Всички деца носят книжки, които се слагат на едно рафтче и през годината четат от тях. Имат си и специално време за четене, обикновено 2-3 пъти в седмицата отделят половината от някой час.  Когато е студено и дъждовно и в големите междучасия четат, но в момента единственото, което интересува моята госпожица са тренировките по футбол, защото е много важно да бият Г клас и да станат първи Simple Smile

Хахахах. Същото е и в къщи. Wink

Мисля, че не следва да се обобщава по отношение на литературата, която се дава за четене. Моята девойка например страшно много хареса "Ние врабчетата". А аз и я дадох с такъв страх, че ще я отхвърли заради езика. Скучна и беше "Двойната Лотхен". Приказките на Пушкин също одобри. Та изобщо не смятам, че списъците са остарели. Детето трябва да се докосне до произведението за да разбере дали му харесва или не. Трябва само да си формира вкуса, но това може да стане само, ако е опитало да прочете произведението. И дори сега нещо да не и хареса, няма никаква гаранция, че след година вече ще е узряла да го прочете.
Това означава ли, че трябва да не четем и познаваме Шекспир и Толстой? И те са остарели отдавна.
Именно в днешния дигитален век четенето и заниманията с ръце (рисуване, моделиране, конструктори и т.н.) носи балансиране и успокоение не само за децата, но и за възрастни. Забелязала съм по дъщеря ми, че когато прекали с телевизор или таблет става изнервена, рязка. Лимита и пред екран на ден е само 30 мин. и смятам това за предостатъчно на тази възраст. В останалото време рисува, чете, играе си.

# 463
Това за отсечка, лъч и крива защо си мисля, че го бяха учили като определения в предишните две години?
Когато едно дете е четящо, на него му личи. Четенето на книги не е в противоречие с електронните им интереси.
С изненада виждам, че Пипи е разбирана като образ единствено като силно недисциплинирано и невъзпитано момиченце. Според мен авторката на Пипи е гений. Образите на Пипи и Емил са чудесни за анализ и за обсъждане с децата.

# 464
Пипи, не успя да се хареса.Синът ми я обожава, но на дъщеря ми хич не и се нарави. век. Обратното за Емил, за сина ми,тя е една изключителна скучна книга, а дъщеря ми я хресва.
Какви "електронни" интереси имат децата ви освен игри и уча.се (зададено от мама)? Моите нямат като че ли кой знае какви електронни интереси. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт